Ce inseamna travaliul prematur?
O sarcina dusa la termen dureaza aproximativ 40 de saptamani (calculul incepe de la ultima menstruatie). Travaliul prematur se produce atunci cand simptomele de sarcina (contractiile si deschiderea colului uterin) incep inainte de 37 de saptamani de sarcina.
Travaliul prematur poate duce la o nastere prematura a bebelusului. Din fericire, de multe ori medicii reusesc sa opreasca travaliul prematur si sa tina mama sub supraveghere medicala pana cand sarcina implineste 37 de saptamani.
In cazul in care travaliul nu poate fi oprit, gravida va naste inainte de termen un copil prematur. De aici incep problemele pentru micutul care abia a venit pe lume. Orice zi in plus petrecuta in burtica mamei imbunatateste starea de sanatate a prematurului. Cu cat bebe se naste mai devreme, cu atat mai rau. Complicatiile sunt multe si pot fi grave, chiar fatale pentru micut.
Cei mai multi bebelusi prematuri au nevoie de ingrijire speciala in unitatea de terapie intensiva si se adapteaza mai greu la mediul extrauterin. In plus, copiii nascuti prematur pot avea dizabilitati fizice si psihice pe termen lung.
Specialistii americani de la Mayo Clinic spun ca o nastere prematura creste riscul de travaliu prematur in sarcinile viitoare.
Factori de risc pentru travaliul prematur
Travaliul prematur poate sa intervina in orice sarcina fara a avea o cauza anume. Insa, sunt anumiti factori care pot conduce la travaliu prematur, cum ar fi:
- consumul de alcool, droguri sau medicamente interzise in timpul sarcinii;
- greutate foarte mare sau foarte mica a mamei;
- ingrijire prenatala deficitara;
- mama are probleme de sanatate, cum ar fi: hipertensiune arteriala, preeclampsie – sau alte complicatii ale nasterii, diabet, tulburari de coagulare a sangelui sau infectii;
- copilul din burtica are anomalii congenitale;
- sarcina multipla;
- fertilizare in vitro;
- gravida a ramas insarcinata la scurt timp dupa o nastere (mai putin de 6 luni);
- istorie de nasteri premature in familie;
- violenta in familie;
- mult stres in sarcina;
- avorturi spontane multiple;
- sangerare vaginala in sarcina;
- prea mult lichid amniotic (polyhydramnios);
- col uterin prea scurt;
- prezenta fibronectinei fetale (o substanta care actioneaza ca un lipici intre sacul fetal si mucoasa uterului) in secretia vaginala.
Simptomele travaliului prematur
Pentru a opri un travaliu prematur trebuie sa stii semnele de avertizare. Daca actionezi rapid, poti naste aproape de termenul prognozat. Asadar, suna urgent medicul daca:
- ai dureri de spate, mai exact in partea inferioara a spatelui; aceste dureri nu dispar nici daca iti schimbi pozitia sau faci orice altceva este permis in sarcina pentru a scapa de durere.
- ai contractii la fiecare 10 minute sau mai des;
- crampe la nivelul abdomenului inferior sau crampe menstruale;
- scurgeri de lichid din vagin;
- greata, varsaturi, diaree;
- secretii vaginale abundente;
- presiune crescuta in pelvis sau in vagin;
- sangerare vaginala (inclusiv sangerarea usoara).
Cum poti sa verifici contractiile?
Pune-ti varful degetelor pe abdomen. Daca simti ca uterul se intareste si apoi se inmoaie, aceasta este o contractie.
Noteaza-ti momentul in care a inceput o contractie si apoi inceputul urmatoarei contractii (distanta dintre contractii). Incearca sa opresti contractiile schimbandu-ti pozitia sau gasind o modalitate de relaxare. Bea 2-3 cani cu apa.
Tine cont ca exista si contractii inofensive numite contractii Braxton Hicks. Acestea sunt, de obicei, neregulate, nu foarte apropiate ca timp si se opresc atunci cand te deplasezi sau te odihnesti. Daca nu esti sigura cu privire la tipul contractiilor, suna-ti medicul.
Complicatiile travaliului prematur
In cazul in care travaliul prematur nu poate fi oprit, copilul se va naste inainte de termen. Asta ar putea sa insemne probleme de sanatate pentru bebelus, cum ar fi greutate mica la nastere, dificultati de respiratie, organe subdezvoltate, probleme de vedere.
De asemenea, copiii care se nasc prematur prezinta risc crescut de dificultati la invatare sau probleme comportamentale.
Riscurile sunt mai mari pentru copiii nascuti inainte de 32 de saptamani de sarcina.
Teste si diagnostic in cazul travaliului prematur
Examinare pelvina. Medicul va evalua fermitatea si sensibilitatea uterului, marimea si pozitia copilului. Examinarea pelviana va evidentia si starea colului - daca a inceput sa se deschida, daca s-a rupt apa si daca placenta acopera cervixul (placenta previa).
Ultrasunete. O ecografie ar putea sa masoare lungimea colului uterin si determina marimea, varsta, greutatea si pozitia copilului in uter.
Monitorizarea uterina este folosita pentru a masura durata si distanta contractiilor.
Monitorizarea fetala va monitoriza ritmul cardiac al bebelusului din burtica.
Testele de laborator includ o mostra de secretie vaginala care verifica prezenta unei infectii si a fibronectinei fetale (substanta care actioneaza ca un lipici intre sacul fetal si mucoasa uterului si este eliminata in timpul nasterii).
Amniocenteza matura se face doar in cazul in care gravida are mai mult de 32 de saptamani de sarcina. Aceasta procedura determina maturitatea plamanilor bebelusului si poate detecta o infectie existenta in lichidul amniotic.
Daca testele arata ca este vorba de travaliu prematur, medicul va incerca sa opreasca travaliul si o va tine pe viitoarea mamica sub observatie. Uneori travaliul prematur se opreste de la sine.
Tratamente si medicamente in caz de travaliu prematur
Cerclajul de col uterin poate impiedica nasterea prematura. In timpul acestei proceduri, colul uterin este cusut, inchis cu suturi puternice care vor fi eliminate cand copilul este considerat la termen. Cerclajul este recomandat cand gravida are mai putin de 24 de saptamani de sarcina, in caz de istorie de nastere prematura si in urma unei ecografii prin care se constata ca cervixul se deschide. Cerclajul nu este recomandat daca gravida este in travaliu activ.
Daca gravida are in jur de 34 de saptamani de sarcina si este in travaliu, medicul ar putea sa o interneze si sa o trateze cu medicamente, cum ar fi:
- corticosteroizi pentru a accelera maturizarea pulmonara a copilului;
- tocolytics sau tocolitic este un medicament care poate opri temporar contractiile uterine;
Daca nu este necesara spitalizarea, gravida poate primi recomandari privind incetarea oricarei activitati fizice sau chiar repaus la pat si multe lichide.
Frica de travaliu prematur apare la orice gravida si-i poate provoca acesteia insomnii si anxietate. Medicii atentioneaza ca stresul si anxietatea pot face rau bebelusului si chiar pot duce la un travaliu preamatur. In consecinta, nu ezita sa-i pui medicului specialist toate intrebarile legate de sarcina si suna-l ori de cate ori crezi ca este ceva in neregula cu sarcina ta. Travaliul prematur poate insemna nastere prematura.
Surse: www.mayoclinic.org; www.webmd.com; americanpregnancy.org.