9 lucruri interzise în primul trimestru de sarcină

9 lucruri interzise în primul trimestru de sarcină

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sarcina este precum o călătorie lungă, marcată de bucurie, de entuziasm, dar și de îngrijorări și temeri. În ceea ce le privește pe acestea din urmă, te poți lovi de ele în special în primul trimestru. Atunci vei începe să conștientizezi că ești responsabilă și pentru viața ființei minunate din pântecul tău, pe care abia aștepți să o ții în brațe. Esențial va fi să ții permanent legătura cu medicul tău și să ai în vedere că vor fi necesare anumite shimbări în stilul tău de viață pentru a te bucura de o sarcină sănătoasă. 

Nu vei consuma alcool

Unul dintre principalele lucruri interzise în primul trimestru de sarcină este consumul de alcool. Chiar dacă un consum moderat de băuturi alcoolice despre care știi că sunt mai slabe (precum berea sau vinul) nu este dăunător înainte să rămâi însărcinată, odată ce vei afla că vei deveni mamă lucrurile vor sta cu totul diferit. Astfel, inclusiv o cantitate scăzută de alcool este periculoasă, dat fiind faptul că poate să treacă prin placentă. Odată ce se întâmplă așa, concentrația de alcool din sângele mamei va interfera cu nutrienții care trec prin placentă și ajung la făt. Un studiu a arătat că, în situația în care o femeie însărcinată consumă o băutură alcoolică, va dura aprox. 2 ore până când nivelul de alcool din sângele fătului va fi același cu cel din sângele mamei sale. De asemenea, alcoolul rămâne mai mult timp în organismul fătului decât în cel al mamei pentru că metabolizarea acestuia se face într-un ritm mult mai lent. 

femeie-ce-refuza-sa-consume-alcool

Sursă poză: istockphoto.com

În cazul în care ai ingera peste 42 g alcool pur zilnic (aprox. 4 pahare de bere sau vin), există un risc ridicat ca fătul să sufere din cauza sindromului alcoolic fetal („Fetal Alcohol Syndrome”- FAS). Acest sindrom, ce duce la anomalii anatomice și funcționale la nivelul unor organe, generează complicații precum:

  • Fătul va fi subponderal
  • Vederea fătului poate fi afectată
  • Poate surveni afectarea neurologică (de ex, pe măsură ce un copil va înainta în vârstă, din cauza sindromului alcoolic fetal poate avea tulburări comportamentele, dificultăți de învățare etc.)

Un studiu recent a adus în prim-plan un alt aspect care te va face să înțelegi mai bine de ce consumul de alcool este unul dintre lucrurile interzise în primul trimestru de sarcină. Oamenii de știință au constatat, monitorizând timp de 6 ani peste 40.000 de femei, atât în primul trimestru de sarcină, cât și la trei luni de la naștere, că prin consumul de alcool cu 3 luni înainte de sarcină și în sarcina timpurie (în primele 8 săptămâni) va crește riscul apariției bolilor congenitale cardiace la făt. 

Ținând seama de aceste efecte negative, alcoolul trebuie evitat complet în timpul primului trimestru de sarcină și ulterior va fi consumat doar ocazional. În același timp, dacă știi că ai diferite probleme de sănătate (precum hipertensiune arterială, trombofilie etc.) și ești însărcinată, va trebui neapărat să renunți total la alcool. 

Vei evita să iei medicamente ce nu ți-au fost prescrise de medicul tău ginecolog

Printre cele mai importante lucruri interzise în primul trimestru de sarcină se află și acesta: să iei medicamente la întâmplare, fără a-ți consulta medicul. Nu este deloc indicat să procedezi așa întrucât substanțele din ele vor trece prin placentă și pot avea efecte nocive asupra fătului (de ex, vor crește riscul apariției defectelor din naștere). De altfel, ar trebui să ai mereu în atenție următorul avertisment: majoritatea medicamentelor nu sunt recomandate în perioada sarcinii sau sunt interzise total. Acest lucru este valabil nu doar pentru medicamentele fără rețetă, pentru cele cu rețetă, ci și pentru suplimentele alimentare (vitamine, minerale) și pentru diverse remedii naturiste. Practic, înainte de a începe să iei orice fel de medicament/de supliment, vei avea mai întâi o discuție cu medicul tău ginecolog. Dacă acestea ți-au fost recomandate de un medic cu altă specializare, stai mai întâi de vorbă cu ginecologul pentru a te asigura că le poți lua în siguranță.

Ca să te convingi mai mult de ce unul dintre lucrurile interzise în primul trimestru de sarcină este consumul de medicamente, ține minte și această atenționare venită din partea medicilor: majoritatea medicamentelor nu sunt studiate pe femeile însărcinate. Totodată, trebuie să știi și acest lucru: chiar dacă un medicament nu este sigur în timpul primului trimestru de sarcină, poate fi sigur mai târziu. 

femeie-tânara-uitandu-se-ingrijorata-la-prospectul-unor-medicamente

Sursă poză: istockphoto.com

Nu fuma

În compoziția fumului de țigară se află mai mult de 4000 de substanțe dăunătoare, fumatul influențând negativ circulația sanguină și dezvoltarea fătului: din cauza fumatului vasele sanguine se vor îngusta, ceea ce va diminua cantitatea de oxigen ce ajunge la făt prin placentă. Nu este de mirare că face parte dintre lucrurile interzise în timpul primului trimestru de sarcină, dar nici în următoarele perioade nu este indicat, în condițiile în care poate crea probleme precum:

  • Creșterea riscului de sângerare vaginală
  • Un risc mai ridicat pentru placenta previa (dacă placenta acoperă parțial sau total cervixul) ori pentru placenta abruptio (dacă placenta se va separa prematur de stratul intern al uterului)
  • Ruperea prematură a membranelor (dacă membrana ce formează sacul amniotic se va rupe înainte de săptămâna 37 de sarcină și până când va începe travaliul)
  • Naștere prematură etc.

Studiile efectuate de-a lungul timpului au tras următorul semnal de alarmă: copiii care se nasc din mame fumătoare în sarcină sunt mai expuși riscului de a avea greutate mică la naștere și de a avea dificultăți de învățare, prin comparație cu cei care s-au născut din mame care nu au fumat. Spre exemplu, un studiu a demonstrat că bebelușii născuți din mame care au fumat în perioada sarcinii au o greutate la naștere mai mică, în medie, cu 200 g decât aceia ai căror mame nu sunt fumătoare. Dat fiind faptul că bebelușii care se nasc cu o greutate mai mică decât ar fi normal sunt mai predispuși spre diverse probleme de sănătate (spre exemplu, sunt mai predispuși la infecții), dacă te pregătești să rămâi însărcinată sau dacă ai descoperit deja că ești însărcinată vei discuta cu un medic pentru ca acesta să te ajute să renunți la fumat. 

Alt argument care arată că fumatul se regăsește printre lucrurile interzise în primul trimestru de sarcină este și acesta: fumatul pasiv (când inspiri fumul de țigară de la altcineva) favorizează și el o greutate redusă a bebelușului la naștere. De pildă, printr-un studiu s-a evidențiat faptul că bebelușii născuți din mame ce au fost supuse fumatului pasiv în sarcină au avut o greutate mai redusă la naștere decât aceia ai căror mame nu au fumat pasiv. În plus, prin același studiu, s-a constatat că fumatul pasiv expune mai mult la riscul de naștere prematură. 

Nu vei consuma cantități mari de cafeină

Cafeina se găsește în diferite alimente și băuturi (precum cafeaua, ciocolata, ceaiul- cum ar fi cel verde sau cel negru-, anumite băuturi răcoritoare, băuturile energizante etc.), iar dacă va fi consumată moderat (în jur de 320 mg/zi), în lipsa unor probleme de sănătate, nu are efecte nocive asupra sănătății. În ceea ce privește sarcina, până în momentul de față oamenii de știință nu pot spune cu precizie care este cantitatea de cafeină care este sigură în această perioadă. Cu toate acestea, recomandarea medicilor este: cafeina trece prin placentă, iar femeile care intenționează să rămână însărcinate sau cele care sunt deja însărcinate se vor strădui să consume cafeină cu moderație. Este recomandată zilnic o cantitate redusă de cafeină: sub 200 mg. 

Faptul că un consum ridicat de cafeină este printre lucrurile interzise în primul trimestru de sarcină este dovedit de numeroase studii care au adus în atenție pericolul pe care îl poate genera o cantitate ridicată din această substanță. Spre exemplu, o sinteză de studii a dovedit că riscul pierderii unei sarcini crește cu 19% cu fiecare creștere a aportului de cafeină cu 150 mg/zi și cu 8% odată cu creșterea aportului de cafeină prin consumul de cafea (dacă se va suplimenta consumul de cafea cu câte 2 căni pe zi). 

Alte efecte nedorite ale consumului de cafeină, care îți vor demonstra încă o dată de ce este unul dintre lucrurile interzise în timpul primului trimestru de sarcină, pot fi: creșterea nivelului tensiunii arteriale, riscul de tahicardie sau de arsuri în capul pieptului. 

Nu vei consuma zahăr

Deși poți avea adesea momente în care vei tânji după ceva dulce, nu ar trebui să-ți scape din vedere faptul că dulciurile concentrate nu sunt deloc binevenite în sarcină. De aceea, când simți nevoia de dulce, este preferabil să optezi pentru alimente cu zaharuri naturale, cum sunt fructele de exemplu. 

diverse-dulciuri-pe-un-stand

Sursă poză: pixabay.com

Principalul motiv pentru care consumul de zahăr face parte dintre lucrurile interzise în primul trimestru de sarcină este acesta: în perioada sarcinii există riscul de a dezvolta diabet gestațional. Se întâmplă așa întrucât hormonii care sunt secretați de placentă pot bloca acțiunea insulinei din organismul mamei. În acest context, nevoia de insulină va crește, glucoza se va acumula în sânge în cantități mari și poate surveni diabetul gestațional. Printre manifestările ce îi sunt specifice se numără:

  • Oboseala permanentă
  • Setea persistentă
  • Senzația de gură uscată
  • Urinarea frecventă
  • Prezența unor infecții recurente (precum candidoza de exemplu) 

Mai mult decât atât, anumite studii au ajuns la concluzia că un consum ridicat de zahăr în sarcină poate fi asociat cu un risc mai ridicat ca un copil să nu beneficieze de o dezvoltare cognitivă optimă. Spre exemplu, printr-un studiu ce a analizat 1234 de mame și copiii lor, s-a putut sesiza că: mamele care consumaseră cantități mari de zahăr în timpul sarcinii, mai ales cel prezent în băuturile răcoritoare, aveau copii cu abilități cognitive mai reduse (cum ar fi abilități de rezolvare a problemelor, capacitate de memorare, abilități care țin de comunicarea nonverbală etc.) decât aceia ai căror mame nu consumaseră zahăr în sarcină.  

Vei exclude din meniu anumite alimente

Chiar dacă în perioada sarcinii se recomandă o alimentație variată, unele alimente sunt interzise întrucât pot duce la îmbolnăviri grave și pot pune în pericol dezvoltarea normală a fătului. Iată unele dintre cele mai cunoscute asemenea alimente. 

Mezelurile se află printre lucrurile interzise în timpul primului trimestru de sarcină

Aceste alimente nu sunt recomandate din cauza riscului de contaminare cu parazitul Toxoplasma gondii sau cu bacteria Listeria. Toxoplasma gondii provoacă toxoplasmoza, medicii venind cu următoarea atenționare: cu cât infecția apare mai devreme în sarcină, cu atât va fi mai mare riscul de a surveni mai multe complicații pentru făt și de pierdere a sarcinii. În privința complicațiilor pentru făt, acestea pot fi: prezența unor infecții severe ale ochilor, icter, splină și ficat care și-au mărit volumul etc. Listerioza aduce și ea riscuri semnificative în sarcină, printre care: riscul de avort spontan, de deces fetal intrauterin, de infecții la nivelul uterului sau chiar de naștere prematură. Cea mai bună soluție pentru a evita astfel de pericole este să ocolești mezelurile pe tot parcursul sarcinii. 

Brânzeturile cu mucegai și lactatele nepasteurizate-interzise în primul trimestru de sarcină

Produsele lactate sunt printre alimentele ce furnizează nutrienți valoroși (precum vitamina D, calciu, proteine) dacă vor fi consumate zi de zi. Cu toate acestea, este nevoie de multă precauție în ceea ce le privește dacă este vorba despre sarcină. De pildă, produsele ce nu sunt pasteurizate sunt nocive pentru mamă și făt mai ales din cauza riscului de contaminare cu Listeria. Aceasta aduce riscurile menționate anterior, dar în produsele nepasteurizate pot exista și germeni ce provoacă enterocolite, care nu sunt simplu de tratat în sarcină. 

În cazul în care ești însărcinată vei ocoli tipuri de brânză precum Roquefort, Camembert, blue cheese, gorgonzola, Brie etc. Nu le vei consuma decât dacă știi sigur că sunt obținute din lapte pasteurizat. În același timp, dacă ții neapărat să consumi brânză cu mucegai, aceasta ar trebui să fie gătită la temperaturi înalte ca să fii sigură că au fost eliminate bacteriile. 

Sigure și în perioada sarcinii sunt brânzeturile tari (parmezanul, brânza cheddar, gouda etc.), dar și brânzeturile moi (brânza dulce, mascarpone, ricotta, cremele de brânză, brânza topită) obținute doar din lapte pasteurizat. Tot din lapte pasteurizat trebuie să fie și alte produse (precum înghețata, diverse creme etc.) pe care vrei să le consumi.  

Peștele gras- lucru interzis în primul trimestru de sarcină

La prima vedere poți avea impresia că este ceva neobișnuit ca peștele să se numere și el printre lucrurile interzise în primul trimestru de sarcină. Ceea ce știi este că acesta face parte dintre alimentele foarte bogate în nutrienți (ca de exemplu, vitamina D, fier, zinc, proteine, acizi grași Omega-3), dar peștii grași conțin și mercur. În cantități mari, acesta se va acumula în sângele tău și poate avea efecte negative asupra dezvoltării creierului și a sistemului nervos al fătului. Potrivit „Consiliului European privind Alimentația”, femeile care sunt însărcinate și cele aflate în perioda de alăptare vor evita să consume pești răpitori de dimensiune mare (precum rechinul sau peștele-spadă) întrucât aceștia pot avea un conținut ridicat de mercur. 

Printre peștii pe care îi poți consuma în sarcină, 1-2 porții pe săptămână (este foarte important să fie bine gătiți), se regăsesc, de exemplu: somonul, sardinele, anșoa, păstrăvul. 

Carnea crudă sau gătită în sânge trebuie să lipsească din dietă

Carnea care este crudă sau care nu este bine gătită (adică în interior este roz și în sânge) se regăsește și ea printre lucrurile interzise nu numai în timpul primului trimestru de sarcină, ci pe tot parcursul acesteia. Pe de o parte, ea poate fi sursă de Toxoplasma gondii. Pe de altă parte, în urma consumului de carne crudă, care nu a fost suficient gătită, dar și a consumului de carne care nu a fost transportată, depozitată sau manipulată corespunzător, te poți contamina cu bacteria Salmonella. O infecție cu Salmonella va produce o intoxicație alimentară cu manifestări foarte neplăcute, ca de exemplu: dureri abdominale severe, vărsături, diaree, febră. 

Nu în ultimul rând, carnea crudă, cea care nu este bine preparată din punct de vedere termic, dar și mezelurile crud-uscate, sunt interzise în sarcină întrucât ar putea conduce la o contaminare cu toxocara (Toxocara canis reprezintă un parazit ce afectează canidele- animale precum lupul, câinele, vulpea etc.), ce poate ajunge în mod accidental la om în cazul în care se consumă carne crudă sau gătită insuficient și care provine de la un animal ce este infectat (cum ar fi carnea de miel de exemplu). Într-o astfel de situație, larvele de toxocara vor ajunge, prin circulația sanguină, la nivelul sistemului nervos, dar și la nivel hepatic, pulmonar, renal, muscular, ocular. Larvele vor fi supuse unui proces de degradare datorită reacției de apărare a corpului. Cu toate acestea, o infecție cu toxocara (toxocaroză) poate să provoace manifestări seriioase, precum: greață, mărirea ficatului, dureri în hipocondrul drept, tuse, reacții de tip alergic etc. Un studiu a arătat că o infecție în sarcină cu Toxoplasma gondii și cu toxocara reprezintă un factor de risc pentru ca bebelușii să aibă la naștere o greutate mai mică decât ar fi normal. 

Evită să consumi ouă crude sau care nu sunt gătite corect 

Ouăle crude sau cele ce sunt fierte moi fac parte dintre lucrurile interzise nu doar în primul trimestru de sarcină, ci în toată această perioadă, în condițiile în care ar putea fi sursă de Salmonella (în special dacă nu sunt achiziționate din surse sigure, dacă nu sunt manipulate, depozitate sau transportate corespunzător). Riscul de contaminare poate fi înlăturat dacă se vor respecta câteva reguli, cum ar fi:

  • Te vei spăla foarte bine pe mâini dacă ai gătit sau ai atins ouă (Salmonella se poate găsi atât în coaja de ou, cât și în interior)
  • Oul crud nu trebuie împrăștiat peste ustensile, peste masa de gătit, peste alimente
  • Toate ustensilele care au fost folosite pentru a găti cu ouă vor fi foarte bine spălate
  • Ouăle vor fi prăjite pe ambele părți
  • Un ou cu coajă (de mărime medie) ar trebui fiert cam 7 minute
  • Un ou fără coajă trebuie fiert până când gălbenușul va deveni ferm, iar albușul opac (aprox. 5 minute pentru un ou de mărime medie)
  • Ouăle vor fi păstrate separat pentru a nu intra în contact cu alte alimente
  • Nu vei folosi niciodată ouă cu coajă murdară sau ciobită
  • Ouăle fierte tari vor fi păstrate la frigider cel mult 3 zile

beef-tartar-pe-farfurie-servit-cu-ou-crud-pe-deasupra-si-cu-felii-de-pâine-prajita

Sursă poză: istockphoto.com

Foarte precaută trebuie să fii și în ceea ce privește diverse produse care ar putea conține ouă crude, spre exemplu maioneza, tiramisu, înghețata, diferite creme de la prăjituri etc.

Stai departe de fructele și de legumele nespălate

Pentru a fi permanent în siguranță în timpul sarcinii, înainte de a achiziționa fructe sau legume trebuie să verifici dacă provin din surse autorizate (întrucât anumiți producătorii pot utiliza cantități periculoase de îngrășăminte), întrucât de acest fapt țin și următoarele aspecte: dacă transportul și depozitarea lor s-a realizat în mod corespunzător. 

Fie că este vorba despre fructe, fie că este vorba despre legume, dacă nu sunt spălat foarte bine înainte de consum sunt cu siguranță printre lucrurile interzise în primul trimestru de sarcină. Chiar dacă îți este poftă de ele, străduiește-te să ai răbdare și să le consumi doar după ce le speli, întrucât praful sau pământul de pe suprafața lor ar putea fi contaminat cu Toxoplasma gondii. În unele cazuri, toxoplasmoza poate avea efecte deosebit de grave asupra fătului (ca de exemplu riscul de a se naște cu o greutate mai mică decât ar trebui, întârzierile în dezvoltare, riscul de surzenie, de hidrocefalie sau de epilepsie). 

Principalele reguli de care ar trebui să ții seama pentru a consuma în deplină siguranță fructe și legume în sarcină sunt:

  • Nu uita să ții sub un jet puternic de apă și să speli fructele cu coajă înainte de a le folosi (cum ar fi pepenii), în condițiile în care bacteriile se pot ascunde în interiorul lor, dar și la nivelul cojii
  • Fructele și legumele nu se vor curăța cu săpun sau cu detergenți
  • Ideal este ca, alături de spălarea atentă a fructelor și legumelor, să utilizezi și o perie pentru a îndepărta orice urmă de murdărie de pe suprafața lor
  • Atât în cazul fructelor, cât și în cel al legumelor, vei îndepărta acele porțiuni care sunt deteriorate (întrucât pot adăposti bacterii)
  • Nu vei consuma niciodată sucuri de fructe/legume, dar nici smoothie-uri despre nu știi sigur că au fost pasteurizate (pentru că și în ele se pot afla bacterii periculoase)

Spune NU saunei sau băilor fierbinți

Oricât de mult ți-ar plăcea să te relaxezi cu o baie fierbinte sau petrecând timp într-un jacuzzi sau la o saună, trebuie să știi că și acest demers se află printre lucrurile interzise în primul trimestru de sarcină. Cercetările au arătat că sauna, jacuzzi sau băile fierbinți sunt periculoase din următorul motiv: creșterea bruscă a temperaturii corpului tău va pune fătul în pericol, mărind riscul de pierdere a sarcinii. Potrivit experților din cadrul „Mayo Clinic”, dacă petreci mai mult de 10 minute în apă fierbinte temperatura corpului tău poate depăși 38,3 grade Celsius. 

Printr-un studiu a fost adus în prim-plan următorul fapt: femeile care obișnuiesc să utilizeze jacuzzi, să meargă la saună ori să facă băi fierbinți în primul trimestru de sarcină sunt de până la 2 ori mai expuse riscului de a suferi o pierdere de sarcină prin comparație cu acelea care nu au astfel de obiceiuri. Prin studiul menționat s-a precizat însă că o creștere a temperaturii corpului determinată de febra în sarcină nu este asociată riscului de a pierde sarcina. 

Nu curăța litiera pisicii

Curățarea litierei pisicii este printre lucrurile interzise în primul trimestru de sarcină din acest motiv: materiile fecale ale animalului tău de casă pot fi pline de paraziți și de bacterii care de care mai periculoase. Printre aceste microorganisme dăunătoare se remarcă mai ales Toxoplasma gondii. Dacă ai avut deja toxoplasmoză, ar trebui să fii imună la o nouă infecție, ceea ce înseamnă că fătul va fi protejat. Dar dacă te vei îmbolnăvi pentru prima dată în sarcină, boala ta îl poate afecta serios pe copilul tău. Pentru a se evita pericolul vei primi un tratament și vei fi atent monitorizată. 

Poți reduce din riscul de a te contamina cu Toxoplasma gondii urmând și sfaturile de mai jos:

  • Dacă nu poți evita să cureți litiera, vei face acest demers cât mai rar, o dată pe zi (durează cam 1-5 zile până când litiera poate deveni o sursă de infecție)
  • Vei purta întotdeauna mănuși dacă te vei ocupa de litieră
  • Te vei spăla foarte bine pe mâini după ce ai curățat litiera 

Am voie să fac sex neprotejat în primul trimestru de sarcină?

Expunerea la bolile cu transmitere sexuală în sarcină va crește riscul de a te îmbolnăvi, aceste boli putând afecta sarcina și sănătatea fătului. De aceea, sexul neprotejat face parte dintre lucrurile interzise în primul trimestru de sarcină în următoarele situații:

  • Dacă ai un nou partener 
  • Dacă tu sau partenerul tău nu sunteți adepți ai monogamiei sexuale

femeie-tanara-care-sta-pe-o-canapea-si-zambeste-in-timp-ce-partenerul-ei-îi-atinge-cu-afectiune-abdomenul

Sursă poză: istockphoto.com

În cadrul controalelor medicale pe care le vei face medicul te va examina pentru a vedea dacă te confrunți sau nu cu o boală cu transmitere sexuală. În situația în care ai avut o asemenea problemă de sănătate, dacă ai anumite simptome (precum scurgeri vaginale anormale, disconfort la urinare, mâncărimi, iritații etc.) sau dacă ai avut relații intime cu un partener despre care bănuiești că ar fi putut avea o boală cu transmitere sexuală, nu ezita să-i spui medicului tău pentru a te asigura că ești în afara oricărui pericol din acest punct de vedere. 

Consecințele bolilor cu transmitere sexuală asupra fătului sunt foarte variate, în funcție de tipul bolii. Ca să înțelegi mai bine care sunt riscurile, ține cont șide  exemplele de mai jos:

  • Dacă este vorba despre herpes genital- Fătul ce vine în contact cu virusul ce provoacă această boală poate avea probleme cu ochii sau îi va fi afectat sistemul nervos central
  • Dacă este vorba despre gonoree- Gonoreea va crește riscul pierderii sarcinii, dar îl va predispune pe copil și la probleme precum infecții articulare sau infecții ale sângelui
  • Dacă este vorba despre o infecție cu Chlamydia- Fătul care este expus la această infecție (chlamidioză) are un risc mai mare de a dezvolta infecții oculare severe sau pneumonii. În același timp, Chlamydia poate crește riscul de a pierde sarcina sau de naștere prematură 
  • Dacă este vorba despre sifilis- În general, copiii care se nasc dintr-o mamă cu sifilis vor fi prematuri. Totodată, sifilisul mamei îi poate provoca fătului probleme la nivelul diferitelor organe, cum ar fi la nivelul creierului, inimii, pielii, oaselor etc.
  • În caz de trichomoniază- Acest tip de infecție mărește riscul de a avea o naștere prematură 

Cea mai la îndemână metodă pentru a preveni contactarea unei boli cu transmitere sexuală în primul trimestru de sarcină este să se utilizeze prezervative confecționate din latex. În același timp, chiar dacă ai fost testată la un moment dat pentru bolile cu transmitere sexuală, dar între timp ai un alt partener sau dacă știi că ai practicat și sex neprotejat, este indicat să fii iar consultată de medic și testată. 

Ce poziții sexuale să evit în primul trimestru de sarcină?

Dacă te întrebi dacă există poziții sexuale care se numără printre lucrurile interzise în primul trimestru de sarcină, raportează-te la următorul punct de vedere al medicilor ginecologi: orice poziție sexuală poate fi utilizată, atât timp cât nu îți provoacă disconfort și cât nu ți-ai pierdut interesul pentru relațiile intime din cauza unor simptome cu care te confrunți în primul trimestru (precum greața, balonarea, stările de epuizare etc.). Practic, ai libertatea de a te bucura în continuare de aceleași poziții de care aveai parte și înainte de a afla că ești însărcinată. 

Medicii pot recomanda evitarea activităților sexuale în primul trimestru de sarcină în cazuri precum:

  • Dacă ai un „istoric” al pierderilor de sarcină
  • Dacă ai o sarcină multiplă
  • Dacă este vorba despre placenta previa
  • Dacă partenerul tău are hepatită B sau herpes genital
  • Dacă te confrunți cu insuficiență cervicală (survine în cazul în care cervixul se deschide până când sarcina va ajunge la termen ori în absența travaliului)

Începând cu cel de-al doilea trimestru, este recomandat să începi să cauți acele poziții sexuale care nu vor crea presiune asupra abdomenului tău. Acest demers va deveni tot mai important după săptămâna 20 de sarcină. 

Am voie să mă aplec în primul trimestru de sarcină?

Să te apleci nu face parte dintre lucrurile interzise în primul trimestru de sarcină. Explicația medicilor este aceasta: în primul trimestru, corpul tău este suficient de flexibil, fătul are încă dimensiuni foarte mici și de aceea nu va fi afectat în niciun fel când te vei apleca. Mai mult decât atât, fătul este foarte bine protejat de placentă și de stomacul tău și din acest motiv nu va avea de suferit când vei face acest gest. Cu alte cuvinte, nu este nevoie să eviți să te apleci în timpul primului trimestru de sarcină, cu excepția cazului în care medicul tău îți va recomanda acest lucru. 

Pe măsură ce sarcina avansează, iar abdomenul tău se mărește, centrul de gravitație se va modifica. Această schimbare va influența anumite mișcări, printre care și aplecatul. Pentru a evita disconfortul apărut când te vei apleca, medicii vin cu îndemnuri precum:

  • Vei încerca să te apleci îndoind/flexând genunchii, fără să te apleci din talie (în acest fel se va micșora presiunea asupra abdomenului inferior când vei dori să te îndrepți)
  • Când vei îndoi genunchii, ar fi bine să ții picioarele cât mai apropiate (pentru a micșora șansele de a se forța simfiza pubiană- articulația ce unește prin ligamente cele două oase pubiene)
  • Când este posibil, roagă pe altcineva să se aplece în locul tău

Odată ce ai aflat care sunt lucrurile interzise în primul trimestru de sarcină, trebuie să știi și ce ai de făcut pentru a te asigura că totul va decurge bine pe toată durata acestei perioade speciale din viața ta:

  • Străduiește-te să adopți o dietă cât mai variată și echilibrată- Aceasta ar trebui să-ți furnizeze proteine, vitamine, minerale, grăsimi sănătoase (inclusiv acizi grași Omega-3). În acest scop, vei consuma fructe și legume, lactate, pește, carne, ouă, cereale integrale etc. De asemenea, vei evita alimentele intens procesate și dulciurile concentrate
  • Vei lua vitamine prenatale- În afară de o dietă sănătoasă, vitaminele prenatale îți asigură un plus de nutrienți bineveniți pentru dezvoltarea normală a bebelușului. Vitaminele prenatale conțin cantități mai mari din vitaminele și mineralele de care viitoarele mame au nevoie, precum fier, calciu, acizi grași Omega-3, dar și acid folic. Medicii precizează că acesta din urmă trebuie administrat încă din perioada în care îți vei planifica să rămâi însărcinată, de îndată ce ai aflat că aștepți un copil și în primele 3 luni de sarcină (se recomandă ca acidul folic să fie administrat cel puțin 3 luni, dat fiind faptul că atunci se dezvoltă sistemul nervos al copilului tău). Administrarea de acid folic (câte 0,4 mg pe zi) va micșora riscul de apariție a defectelor de tub neural la făt (cele mai cunoscute sunt spina bifida- reprezintă lipsa sudurii complete a arcului vertebral, astfel încât măduva spinării este neprotejată- sau anencefalia- se referă la absența parțială sau totală a creierului). Nu vei lua vitamine prenatale fără recomandarea medicului!
  • Încearcă să te odihnești suficient- Dacă în primele luni de sarcină stările de oboseală apar mai ales din cauza nivelului ridicat al hormonilor sarcinii, mai târziu ea va surveni în special ca urmare a somnului întrerupt noaptea (întreruperile sunt provocate, de pildă, de nevoia de a merge mai des la toaletă, de dificultatea de a-ți găsi poziția în care te vei simți cel mai bine, de durerile de spate etc.). Pentru a putea să îți asiguri cele 8 ore de somn, poți încerca să mai ațipești și pe parcursul zilei, iar pentru a dormi mai bine noaptea vei încerca să faci mișcare cât mai mult pe parcursul zilei, dar și să faci tot posibilul pentru a fi cât mai puțin stresată. Ca să-ți atingi acest obiectiv, ai putea apela, de exemplu, la meditație, la yoga, la exerciții de respirație etc. 
  • Asigură-te că vei face zilnic mișcare- Înainte să te implici în diferite activități fizice, consultă-te cu medicul tău pentru ca acesta să-ți spună exact, în funcție de starea ta de sănătate și de trimestrul de sarcină în care ești, care sunt tipurile de activități pe care să le eviți, care sunt mișcările pe care nu ar trebui să le faci etc. Ceea ce poți face zi de zi este să nu stai prea mult pe scaun, să-ți iei pauze regulate pentru a putea să faci mișcare. Activitățile fizice au numeroase efecte pozitive, ca de exemplu: vor crește nivelul de energie, te vor ajuta să dormi mai bine, vor ameliora constipația, vor stimula circulația sângelui, vor crește rezistența. Cu cât vei avea mușchii mai antrenați, cu atât vei trece mai ușor peste cel de-al treilea trimestru (marcat de o acumulare mai mare a kilogramelor), vei avea mai puține dureri de spate și vei avea mai multe șanse să îți recapeți mai repede silueta de dinainte de sarcină
  • Respectă calendarul controalelor medicale periodice- Urmând cu strictețe calendarul de consultații realizat de medicul tău, având grijă să nu ratezi niciun control, vei putea fi monitorizată permanent și, dacă va fi necesar, vei urma un tratament ce ți-a fost recomandat. De asemenea, cu ajutorul acestui calendar, vei putea să profiți din plin de vizitele la medic pentru a pune întrebări, pentru a te lămuri în legătură cu aspectele care nu sunt îți clare, pentru a avea mai multe informații despre investigații, despre eventuale tratamente, dar vei avea și posibilitatea de a-ți spulbera diverse temeri sau de a afla informații utile despre naștere și despre recuperarea din perioada postpartum

femeie-insarcinata-in-tinuta-sport-bucurandu-se-de-soare-intr-un-parc

Sursă poză: pixabay.com

Chiar dacă, încă din primele momente în care vei afla că vei deveni mamă, te vei „ciocni” de foarte multe informații, provenite din surse diferite și vei primi tot felul de sfaturi, ține minte că este esențial să rămâi calmă, să nu te lași cuprinsă de panică. Demersul pe care trebuie să-l faci este să te adresezi medicului tău (care este cea mai competentă sursă de informații și sfaturi), acesta atenționându-te nu doar asupra lucrurilor care sunt interzise în timpul primului trimestru, ci îndrumându-te și spre acele demersuri menite să te ajute să ai mai multă grijă de tine și să te poți bucura cât mai mult de această perioadă cu totul specială pentru tine. 

Surse: academic.oup.com, ajpmonline.org, babycenter.com, bellybelly.com.au, cambridge.org, cdc.gov, doc.ro, fda.gov, healthline.com, health.clevelandclinic.org, jstor.org, mayoclinic.org, medsana.ro, medicover.ro, ncbi.nlm.nih.gov, parenting.firstcry.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, reginamaria.ro, sciencedirect.com, uofmhealth.org, webmd.com, whattoexpect.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
Treburile casnice pe care trebuie neapărat să le eviți în sarcină
Treburile casnice pe care trebuie neapărat să le eviți în sarcină

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dietă de campioană gravidă: ce mănâncă în fiecare zi Larisa Iordache în primul trimestru de sarcină
    Dietă de campioană gravidă: ce mănâncă în fiecare zi Larisa Iordache în primul trimestru de sarcină

    Multipla campioană la gimnastică, Larisa Iordache are mai multă grijă la alimentație de când a aflat că este însărcinată. Ce mănâncă fosta sportivă și cum...

    O mamă este diagnosticată cu cancer în stadiul 3, în ultimul trimestru de sarcină: „Vreau cu orice preț să îmbătrânesc alături de soțul meu”
    O mamă este diagnosticată cu cancer în stadiul 3, în ultimul trimestru de sarcină: „Vreau cu orice preț să îmbătrânesc alături de soțul meu”

    Vă imaginați cât de dureros este să afli că ai cancer în stadiu 3, tocmai când ești pe punctul de a-ți aduce copilul pe lume, cea mai mare bucurie a ta? Exact asta a...

    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea
    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea

    Atunci când devii mamă prima dată, este normal să faci mai mult decât trebuie. Nu știi la ce să te aștepți decât din teorie, totul se schimbă și poate fi...

    Am lăsat un test de sarcină fals pozitiv în dormitor ca să-i dovedesc soțului meu că mama lui îmi caută prin lucruri
    Am lăsat un test de sarcină fals pozitiv în dormitor ca să-i dovedesc soțului meu că mama lui îmi caută prin lucruri

    O femeie de peste Ocean povestește, într-o postare pe Reddit, cum a descoperit că soacra ei îi umblă prin lucruri. Totul a început în urmă cu o lună, când...

    Primul travaliu a durut puțin, al doilea a fost un chin! Când crezi că ești expertă în nașteri după primul copil și ți se dovedește contrariul
    Primul travaliu a durut puțin, al doilea a fost un chin! Când crezi că ești expertă în nașteri după primul copil și ți se dovedește contrariul

    Nicio sarcină nu seamănă una cu cealaltă, iar mitul conform căruia durerile la a doua naștere se simt mai ușor, nu a fost valabil și în cazul meu!

    Două produse de puericultură interzise prin lege, după ce au fost asociate cu decesul a 200 de bebeluși
    Două produse de puericultură interzise prin lege, după ce au fost asociate cu decesul a 200 de bebeluși

    Una dintre provocările majore prin care trec părinții în primul an de viață al copilului este să-i asigure un somn în deplină siguranță, cât mai confortabil....

    Alimente interzise în timpul chimioterapiei
    Alimente interzise în timpul chimioterapiei

    Atunci când treci prin procedura de chimioterapie, organismul tău întâmpină mai multe dificultăți. Pentru a avea grijă de tine, anumite alimente pot fi deosebit de...

    Sunt interzise temele pentru acasă în vacanță? Ce spune legea
    Sunt interzise temele pentru acasă în vacanță? Ce spune legea

    Temele sunt un subiect foarte dezbătut în sistemul educațional românesc. Dacă multe țări europene preferă ca temele să nu existe, unele oferă un sistem de școală după...

    © 2025 Qbebe