10 pași de urmat dacă vrei o sarcină sănătoasă

10 pași de urmat dacă vrei o sarcină sănătoasă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sarcina este o perioadă extrem de importantă din viața noastră, în care va trebui să avem o grijă deosebită nu numai de noi, ci și de micuțul din pântecul nostru. În articolul de mai jos vei găsi 10 pași care te vor îndruma spre o sarcină sănătoasă, astfel încât să ajungi să te simți cât mai bine pe parcursul ei, iar bebelușul tău să se nască perfect sănătos. De asemenea, o sarcină sănătoasă va avea un rol important și în recuperarea ta postpartum, pentru ca tu să-ți reintri cât mai repede în formă și să te poți bucura din plin de miracolul din viața ta.

Ia legătura cât mai repede cu un specialist

Este primul demers pe care ar trebui să-l faci de îndată ce ai aflat că ești însărcinată.
În primul rând, stabilirea legăturii cu un specialist te va asigura că vei primi cele mai bune sfaturi, necesare pentru a avea o sarcină sănătoasă.
În al doilea rând, dacă te vei programa din timp la un consult de specialitate poți să-ți organizezi cât mai bine controalele și analizele la care te vei supune pe parcursul sarcinii, astfel încât să te asiguri că totul este în regulă cu tine și cu bebelușul tău.

Înconjoară-te de cei dragi

Suportul fizic și emoțional sunt esențiale pentru a te bucura de o sarcină sănătoasă. Așa că încearcă să-i ai cât mai mult lângă tine pe partenerul tău, pe membrii familiei, pe prieteni și, de ce nu, pe specialiștii ce te vor îngriji (precum un medic, o asistentă sau un expert ce desfășoară cursuri de naștere).
Studii recente au demonstrat faptul că suportul permanent pe timpul sarcinii va scădea riscurile gravidei de a se confrunta cu tot felul de probleme de sănătate, precum și acela de a naște prin cezariană sau de a avea o naștere dificilă.
Nu în ultimul rând, susținerea celor dragi te va ține departe de depresia din timpul sarcinii, dar și de cea din perioada postpartum.

Femeie gravida stand alaturi de partenerul ei

Renunță la fumat

În primul rând, trebuie să știi că fumatul te poate expune următoarelor riscuri:
• Intensificarea grețurilor din sarcină
• Apariția unei sarcini extrauterine
• Desprinderea placentei de pereții uterului, înainte de ca bebelușul să se nască
Dacă vei continua să fumezi pe timpul sarcinii, îl poți expune și pe bebelușul tău unor pericole precum:
• Naștere prematură
• Insuficientă dezvoltare fizică
• Creșterea predispoziției spre „sindromul morții subite"

Astfel, dacă fumezi, este esențial să pui capăt acestui obicei pentru a te asigura că vei avea parte de o sarcină sănătoasă. Cu cât vei renunța mai rapid la fumat, cu atât vei avea șansa să aduci pe lume un copil fără probleme de sănătate.

Încearcă să nu consumi deloc alcool

Întrucât alcoolul va ajunge în fluxul sanguin și de aici la placentă, este absolut necesar să nu consumi deloc alcool în primul trimestru de sarcină (acesta poate crește riscul de pierdere a sarcinii).
În trimestrul al doilea de sarcină poți să guști, ocazional, 40 g de alcool, dar nu mai mult de o dată pe săptămână.
Studiile din domeniu au arătat în numeroase rânduri că mamele ce au consumat alcool în perioada sarcinii sunt mai predispuse să dea naștere unor copii cu tulburări grave (precum malformații sau insuficientă dezvoltarea cognitivă).

Evită cofeina

Cercetările au arătat faptul că mamele care au consumat, în timpul sarcinii, cafea, ceaiuri tari, unele băuturi carbogazoase (precum Coca Cola) sau băuturi energizante au fost supuse unui risc mult mai mare de a pierde sarcina față de cele ce au evitat cofeina. De asemenea, se pare că ai lor copii s-au născut cu o greutate mai mică decât aceia ai mamelor ce nu au consumat aproape deloc alimente cu cofeină.
Experții ne sfătuiesc, pentru o sarcină sănătoasă, să consumăm cel mult 200 mg de cofeină pe zi și să ne orientăm spre produse precum ceaiul și cafeaua decofeinizate sau sucurile de fructe.

Hrănește-te suficient

Chiar dacă ți se pare că este necesar să mănânci pentru doi, specialiștii ne spun că, pentru primele șase luni de sarcină, practic nu ai nevoie de un număr suplimentar de calorii. Important este să te hrănești sănătos și abia în ultimele trei luni de sarcină vei avea nevoie de aproximativ 200 de calorii în plus (zilnic).
Pentru o sarcină sănătoasă ar trebui să te străduiești să beneficiezi, în fiecare zi, de:
• Cel puțin cinci porții de legume și de fructe
• Carbohidrați de calitate (pâine integrală, paste integrale, orez de calitate etc)
• Proteine sănătoase (pește, carne slabă, ouă, nuci, produse lactate)
• Două porții de pește pe săptămână
, în condițiile în care vitamina D și Omega 3 sunt de bază în dezvoltarea sănătoasă a sistemului nervos al bebelușului.

Citește și: Ce mancam in sarcina

Apelează și la suplimentele alimentare

Înainte de a recurge la tot felul de suplimente alimentare, trebuie să iei legătura cu un medic. Numai acesta va decide dacă și ce fel de suplimente vor fi adecvate pentru tine.
În general, cele mai recomandate suplimente alimentare sunt, pentru perioada sarcinii, următoarele:
Vitamina C- Aceasta se va prescrie mai ales în primele trei luni ale sarcinii pentru a împiedica apariția „spinei bifida" la copil.
Vitamina D- Este cea mai bună pentru dezvoltarea sistemului osos al copilului
Suplimente pe bază de ulei de pește- Cel mai probabil ți se va prescrie ulei de pește ce nu este provenit din ficat de pește, în condițiile în care acesta poate conține retinol (care nu este recomandat în sarcină).

Pregnacare - Pentru a da nastere sanatatii!

Supliment nutritiv ce se poate folosi inca din perioada de preconceptie, in sarcina sau in perioada de alaptare

Lider de piata in Marea Britanie printre suplimentele nutritive pentru sarcina.

Formula avansata ce include 19 vitamine si minerale importante pentru mama si copil, ca: acid folic, complex de Vitamina B, Vitamina E, Vitamina C, vitamina D, vitamina K, fier, zinc, magneziu, iod, cupru.

- scade aparitia malformatiilor congenitale
- scade aparitia anemiei feriprive
- scade riscul de preeclamsie, de nastere prematura sau de intarzieri in cresterea intrauterina
- contribuie la cresterea si dezvoltarea normala a sistemului nervos, a sistemului endocrin, aparatului osos si a sistemului imunitar al bebelusului
- asigura 100% necesarul din doza zilnica recomandata pentru aceasta perioada si inlatura efectul negativ al surplusului de vitamine si minerale


Citește și: Top 10 vitamine si minerale esentiale in timpul sarcinii

Fii atentă la modul în care iei în greutate

Studiile din domeniu au demonstrat că cele mai multe dintre femei iau prea mult în greutate pe parcursul sarcinii.
De asemenea, s-a constatat că mamele supraponderale sau obeze sunt mai expuse riscului de a avea complicații în sarcină (cele mai frecvente sunt diabetul gestațional, creșterea tensiunii arteriale sau preeclampsia).
Nu în ultimul rând, mamele cu un surplus ponderal vor da naștere unor copii cu greutate mare, ce vor necesita adesea cezariană sau vor determina nașteri foarte dificile.

Odihnește-te suficient

Oboseala din timpul sarcinii este provocată mai ales de multitudinea de transformări hormonale din corpul tău. Acestea pot duce însă și la apariția unor tulburări de somn și a stărilor de anxietate.
Experții te sfătuiesc, dacă nu reușești să te odihnești suficient de bine pe timpul nopții, să tragi câte „un pui de somn" pe parcursul zile și, ori de câte ai ocazia, să te întinzi undeva pentru a-ți relaxa picioarele.
De asemenea, pentru un somn bun, se recomandă să adoptăm niște poziții confortabile (de exemplu, să stăm în pat pe o parte, cu genunchii îndoiți și cu o pernă sub picioare), evitând astfel și umflarea picioarelor și durerile de spate.
Nu în ultimul rând, vei observa că te vei putea odihni mai bine dacă vei fi mai relaxată. În acest scop, te pot ajuta oricare dintre următoarele activități:
• yoga
• stretching-ul
• exercițiile de aerobică speciale pentru sarcină
• plimbările
• exercițiile de respirați
e etc.

Femeie insarcinata dormind

Fii cât mai activă

Consultă-te cu un specialist și vezi ce activitate fizică ți s-ar potrivi cel mai bine în sarcină, astfel încât să ai parte de următoarele beneficii:
Activitatea fizică, desfășurată în mod constant, îți va crește rezistența fizică și te va pregăti astfel mai bine pentru eforturile de la naștere.
Vei fi mai puțin predispusă depresiei din timpul sarcinii sau celei postpartum
Te va ajuta să te refaci mai repede după naștere
Dacă practici un sport, vezi dacă medicul îți mai permite să-l continui, având în vedere că sarcina va crește riscul de a ne accidenta (mușchii și articulațiile devin mai fragile, iar centrul de greutate se modifică și ne poate predispune să cădem mai des).
Printre activitățile fizice indicate pentru o sarcină sănătoasă se numără:
• anumite tipuri de yoga (speciale pentru femeile însărcinate)
• anumite exerciții Pilates
• plimbările
• gimnastica acvatică
etc.

Femei gravide la sala de sport

Voi mai știți și alți pași pe care ar trebui să-i facem pentru a ne asigura că vom avea o sarcină sănătoasă?

Surse:
www.babycentre.co.uk; www.fitpregnancy.com

Surse poze:
www.pixabay.com

Articolul urmator
Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă
Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum ne învățăm copiii să treacă peste traume. Pași de urmat pentru orice părinte
    Cum ne învățăm copiii să treacă peste traume. Pași de urmat pentru orice părinte

    Toți părinții își doresc să-și protejeze copiii, însă nu reușesc mereu să-i protejeze și de traume. Tocmai de aceea, este important să știm cum ne ajutăm copiii să...

    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?
    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?

    Ce se întâmplă atunci când ai pierdut nu una, ci mai multe sarcini și primești comentarii inoportune din partea celorlalți? Aceasta este întrebarea pe care o...

    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022
    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022

    Intotdeauna se spera ca noul an sa fie macar putin mai bun decat precedentul. Asa se faca ca, in fiecare an, oamenii isi fac tot felul de promisiuni in ceea ce priveste sanatatea lor. Ca si...

    Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți
    Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți

    Atunci când urmează să se nască un copil, cea mai multă atenție se îndreaptă către rolul mamei. Articolul de astăzi vorbește despre importanța ambelor roluri –...

    7 semne că trebuie să îți disciplinezi copilul, dacă nu vrei să îl scapi de sub control
    7 semne că trebuie să îți disciplinezi copilul, dacă nu vrei să îl scapi de sub control

    Nevoia copilului de a fi tot mai independent, pe măsură ce crește, te pune permanent în fața unor noi comportamente. Pentru a le putea gestiona cât mai eficient, astfel...

    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

    Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

    Adio pedepse drastice dacă vrei ca cel mic să te asculte. Consecințele pozitive sunt răspunsul!
    Adio pedepse drastice dacă vrei ca cel mic să te asculte. Consecințele pozitive sunt răspunsul!

    Fără a confunda parentingul blând cu parentingul permisiv, părinții ar trebui să țină cont de sfaturile unei mame celebre pe Instagram și să renunțe la pedepsele aspre...

    Alimentul pe care nu ar trebui să îl consumi niciodată după prânz dacă vrei să slăbești, potrivit nutriționiștilor
    Alimentul pe care nu ar trebui să îl consumi niciodată după prânz dacă vrei să slăbești, potrivit nutriționiștilor

    Când încerci să scapi de kilogramele în plus, știi de la bun început că sunt anumite alimente pe care trebuie să le eviți neapărat. Uneori însă, poți fi...

    © 2025 Qbebe