- Ce fel de pește nu este indicat pentru a fi consumat în timpul sarcinii
- Tipurile de carne ce nu sunt indicate pentru perioada sarcinii
- Ce fel de produse lactate sunt interzise în sarcină
- Anumite fructe și legume nu sunt nici ele adecvate pentru perioada sarcinii
- Alte exemple de alimente care sunt interzise dacă ești însărcinată
Ce fel de pește nu este indicat pentru a fi consumat în timpul sarcinii
Pești ce pot conține cantități mari de mercurDe exemplu, pești precum peștele-sabie, macroul, rechinul etc. pot avea conținut periculos de mercur și trebuie evitați. Motivul este următorul: odată ajuns în corp, mercurul se va converti într-o neurotoxină periculoasă, care poate afecta creierul bebelușului și poate provoca întârzieri în dezvoltarea cognitivă.
Specialiștii recomandă, pentru perioada în care suntem însărcinate, să alegem pești bogați în Omega 3, cu conținut ridicat de proteine, dar cu puține grăsimi saturate. Procedând așa, vom avea parte de nutrienții esențiali pentru dezvoltarea creierului și sănătatea inimii bebelușului.
Printre cei mai recomandați pești se află somonul, codul, dar și tonul de la conservă. În plus, peștii autohtoni, de apă dulce, despre care știm sigur că nu provin din ape poluate, pot fi o opțiune potrivită în sarcină.
Cu toate acestea, nu este indicat să ne apucăm să consumăm un anumit tip de pește până când medicul nu ne va da acordul.
Peștele crud
Nu este deloc sigur să fie consumat în timp ce ești însărcinată, întrucât poate conține tot felul de bacterii, viruși sau toxine ce te pot îmbolnăvi pe tine și pe bebeluș.
De exemplu, dacă vei consuma pește crud vei risca să contactezi Listeria, o bacterie foarte periculoasă pentru viața bebelușului tău. Poți fi însă mai sensibilă ca de obicei și la alte tipuri de bacterii, în condițiile în care sistemul tău este mai vulnerabil.
Ca să fii sigură că nu te expui niciunui pericol, ai grijă ca peștele pe care-l mănânci să fie gătit la 63 de grade Celsius.
Pește sau fructe de mare afumate
Experții ne sfătuiesc să le evităm complet în timpul sarcinii, întrucât pot conține bacteria numită Listeria. Aceasta va declanșa listerioza (ce are ca principale simptome vărsăturile și diareea), ce se poate transmite și la făt și poate duce la avort sau la naștere prematură.
În același timp, aceste produse au un conținut foarte mare de sare, ceea ce va amplifica edemul din sarcină și poate duce la creșteri alarmante ale tensiunii arteriale.
Nu mânca sub nicio formă scoici, stridii sau alte moluște care sunt crude
Oricare dintre acestea te pot îmbolnăvi grav, în condițiile în care conțin bacterii, viruși sau toxine ce pot fi foarte periculoase pentru tine și pentru bebeluș.
Dacă îți plac totuși, poți să le gătești, având grijă să le lași cochilia deschisă.
Tipurile de carne ce nu sunt indicate pentru perioada sarcinii
Carnea crudă sau insuficient gătită
Reprezintă un mare pericol când ești însărcinată, întrucât poate conține parazitul responsabil de declanșarea toxoplasmozei. Aceasta are simptome similare gripei, ce apar la câteva săptămâni după ingerarea de carne crudă sau insuficient gătită. Cel mai riscant este când se consumă o astfel de carne în sânge.Toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii sau la decesul fătului înainte sau în timpul nașterii.
Un alt risc la care ne supune consumul de carne crudă sau gătită insuficient este prezența bacteriei Salmonella.
În vederea protejării tale pe parcursul sarcinii, este neapărat necesar să consumi carne bine gătită. Fiecare tip de carne are o temperatură ideală la care se gătește. De exemplu, bucățile compacte de carne se gătesc cel mai bine la 62, 7 grade, carnea tocată la 71 de grade, iar pieptul de pui la aproape 74 de grade.
Mezelurile
Există riscul ca acestea să fie afectate de bacteria Listeria, ce poate ajunge ușor la placentă și poate avea consecințe din cele mai grave, cum ar fi decesul fătului.
Poți să eviți acest pericol dacă vei consuma doar produse din carne gătite bine, iar dacă vrei totuși să guști din anumite mezeluri (precum crenvurștii), fierbe-le cât mai bine.
Ce fel de produse lactate sunt interzise în sarcină
Laptele nepasteurizat
Medicii spun că este periculos să bei astfel de lapte. De exemplu, s-a ajuns la concluzia că în laptele nepasteurizat se pot regăsi: Salmonella, Listeria, E.coli ce pot fi chiar fatale, inclusiv pentru bebelușul tău.
De aceea, se recomandă să consumi numai lapte pasteurizat și produse ce-l conțin. Prin pasteurizare, din lapte vor dispărea bacteriile.
O altă soluție bună va fi să consumi și „lactate" vegetale (precum acela de orez, de lapte, de migdale etc.), ce sunt și ele nutritive și mult mai ușor de digerat.
Brânzeturile moi
Spre exemplu, tipuri de brânză precum Camembert, Roquefort, Gorgonzola, Brie, Feta sau orice alt tip de brânză cu mucegai pot fi foarte periculoase dacă nu ești sigură că provin din lapte pasteurizat.
Pentru a fi sigură că nu te supui niciunui risc, va fi mult mai bine să alegi tipuri de brânză tare, ce nu sunt apoase. Acestea din urmă sunt mai expuse să colecteze bacteria Listeria sau alte tipuri de bacterii deosebit de dăunătoare.
Anumite fructe și legume nu sunt nici ele adecvate pentru perioada sarcinii
Deși aceste alimente sunt printre cele mai indicate pentru perioada sarcinii, întrucât conțin nutrienți valoroși, specialiștii ne avertizează că unele dintre ele nu sunt deloc bune pe durata acesteia.
Iată ce fructe nu ar trebui să consumăm dacă suntem însărcinate:
• Ananasul (Conținutul de bromelaină poate duce la apariția nașterilor premature, în condițiile în care poate „înmuia" cervixul)
• Papaya (Din cauza latexului, pot apărea oricând contracții)
• Strugurii negrii (Pot stimula „încălzirea" internă a corpului, ceea ce va fi dăunător pentru făt)
Cele mai cunoscute legume nerecomandate în sarcină sunt:
• Varza și salata verde (Ele pot fi contaminate cu nitrați sau pot conține bacterii)
• Vinetele (Întrucât au proprietatea de a stimula menstruația, pot să crească predispoziția spre avort)
Citește și: Fructe interzise in sarcina
Și sucurile de fructe sau legume, care nu sunt pasteurizate, sunt interzise când suntem însărcinate
Acestea pot fi periculoase pe timpul sarcinii pentru că te pot expune riscului de contaminare cu bacteria E.coli sau Salmonella. Motivul este că nu vei ști sigur dacă fructele sau legumele folosite la prepararea sucului sunt spălate bine.
Chiar și când îți prepari singură sucuri trebuie să ai mare grijă să speli bine fructele și legumele folosite și să îndepărtezi, înainte să faci sucul, din bucățile de fructe/legume ce sunt stricate.
Alte exemple de alimente care sunt interzise dacă ești însărcinată
Alcoolul
Medicii insistă asupra faptului că nu va fi bine să consumăm deloc alcool în sarcină. Printre argumentele lor se află:
• Alcoolul poate crește riscul de pierdere a sarcinii
• Există un risc mare spre naștere prematură
• Pot apărea tot felul de malformații ale fătului
• Fătul va fi mai expus maladiilor cardiace
• Pot apărea întârzieri grave în dezvoltarea cognitivă a bebelușului
Ouăle crude
Experții insistă asupra următorului lucru: în timpul sarcinii nu se vor consuma sub nicio formă ouă crude, insuficient gătite sau fierte moale, întrucât pot conține bacterii extrem de periculoase, precum Salmonella.
Principalele simptome după care poți să recunoști o infecție cu această bacterie sunt: dureri abdominale severe, diaree puternică, vărsături, febră, dureri de cap. Aceste simptome nu îl vor afecta direct pe bebeluș, dar îți vor slăbi ție organismul, ceea ce poate avea impact asupra dezvoltării acestuia.
Printre alimentele care conțin ouă crude și ar trebui să le eviți se numără:
• sosul Cesar preparat homemade
• înghețata homemade
• maioneza de casă și diverse tipuri de sosuri olandeze
• sosul Béarnaise
• deserturi precum Tiramisu, mousse-urile sau anumite tipuri de bezele
Ca să te protejezi și pe tine și pe bebeluș, este mult mai sigur să achiziționezi din comerț produsele enumerate.
Când mănânci ouă, ai grijă ca acestea să aibă gălbenușul bine gătit, omletele să fie bine pătrunse și fii atentă și la ouăle din salate.
Alimente cu potențial alergen ridicat
Dacă ai în familie un „istoric" al alergiilor sau dacă nu ești sigură că nu ești alergică la anumite alimente, mai bine le vei evita pe timpul sarcinii. Printre acestea se află: soia, laptele de vacă, arahidele, alunele, migdalele, nucile, fructele de mare.
Cel mai bine va fi să discuți cu un specialist și numai după aceea să vezi dacă le poți include pe acestea în dieta din perioada sarcinii.
Alimentele cumpărate de pe stradă
Așa- numitele „street foods" pot fi o adevărată amenințare pentru sănătatea și chiar pentru viața ta și a bebelușului, întrucât:
• Nu știi sigur dacă au fost preparate respectându-se normele de igienă
• Nu știi dacă sunt proaspete sau nu
• Pot conține tot felul de bacterii periculoase
• Sunt pline de conservanți
Indiferent decât de poftă ți-ar fi să guști ceva când te afli pe stradă, pentru siguranța ta și a bebelușului va trebui să te abții. Mult mai bine va fi să te limitezi la preparatele gătite în casă.
Alimentele din conserve
Sunt dăunătoare în perioada sarcinii din următoarele motive:
• Mare parte din ele conțin Bisphenol A, o substanță toxică menită să afecteze sistemul endocrin al fătului și poate cauza probleme de fertilitate, poate crește riscul de cancer și de maladii cardiace.
• Conservele ne pot expune unor bacterii periculoase, mai ales dacă au fost demult fabricate
• Alimentele din conserve conțin multă sare, ceea ce nu este deloc potrivit pentru perioada sarcinii
Oricare tipuri de alimente din conserve pot fi dăunătoare: fructe, legume, supe, sosuri, conservele de pește, salatele etc.
Alimentele ce conțin nitriți
De exemplu, baconul, salamul, cârnații, sandvișurile cu mezeluri, hot-dog-ul, oricare dintre ele pot avea un conținut ridicat de nitriți.
Odată ce aceștia ajunge în organism, aceștia se convertesc în substanțe periculoase (nitrosamine) ce vor crește riscul de apariție a cancerului la mame și malformații la făt.
În același timp, alimentele cu nitriți au și conținuturi mari de sare și de grăsimi saturate, care sunt și mai dăunătoare pe timpul sarcinii.
Alimentele ce conțin îndulcitori artificiali
Ele nu sunt deloc potrivite să fie consumate în timpul sarcinii, fie că este vorba despre alimente, fie că este vorba despre băuturi. Astfel, prezența asparatamului sau zaharinei pot duce la apariția malformațiilor fătului, întrucât se pot menține cu ușurință în organismul acestuia.
Ca să nu te expui pericolului, limitează-te să consumi zaharuri naturale, dar și pe acestea cu moderație.
Voi știați până acum despre alimentele ce sunt interzise în sarcină?
Citește și: Lista completa a alimentelor interzise in sarcina: tabel
Surse:
www.babycenter.com, www.healthline.com, www.momjunction.com
Surse poze:
www.pexels.com, www.pixabay.com