Mituri uimitoare despre concepție, dărâmate de specialiști

Mituri uimitoare despre concepție, dărâmate de specialiști

Irina Olteanu - Redactor Senior

Subiectele care vizează fertilitatea sunt de multe ori tabu deoarece țin nu doar de sistemul reproducător uman, ci și de sfera emoțională și familială. Există însă o serie de mituri despre concepție pe care experții au reușit să le dărâme, începând de la poziția potrivită pentru raportul sexual și terminând cu utilizarea siropului de tuse. Iată care sunt acestea explicate în detaliu.

Expertul în fertilitate din New South Wales, doctor Sonya Jessup, alături de medicul specialist în obstetrică-ginecologie, Paul Claman din Ottawa, au reușit să demonteze următoarele mituri despre sex și sarcină:

1. Un raport sexual în ziua ovulației este momentul optim

Acest mit este posibil cel mai propagat cu privire la concepție. Multe cupluri se străduiesc să își programeze raportul sexual în funcție de prima zi de ovulație. Adevărul este că sexul cu o zi înainte de ovulație îți oferă cele mai mari șanse de sarcină. Apoi, mai ai șanse mari de a rămâne gravidă dacă întreții relații sexuale cu două zile înainte de ovulație deoarece sperma poate fertiliza ovulul până la 72 de ore în corpul femeii.

mituri despre conceptie

2. Plantele nu te pot ajuta să rămâi însărcinată

Deși unele persoane resping ideea unor remedii naturiste pentru sarcină în detrimentul medicinei alopate, există dovezi științifice care demonstrează că anumite alimente reușesc să stimuleze fertilitatea și să susțină dezvoltarea unui bebeluș sănătos în mediul intrauterin. Sucul de grapefruit, sauerkraut, boabele sau laptele de soia și portocalele conțin cantități mari de polifenoli (antioxidanți care combat radicalii liberi) și izoflavone care joacă un rol important în ceea ce privește fertilitatea. De exemplu, studii recente au dovedit că un consum între 20-40 mg de soia pe zi au dublat ratele de sarcină.

3. Vârsta nu mai este importantă

Vedete de renume internațional au reușit să demonstreze concret că sarcina este posibilă și în jurul vârstei de 40-50 de ani. Vârsta a reușit să ajungă doar un număr când vine vorba despre posibilitatea de a concepe. Singurul inconvenient este că dovezile științifice indică faptul că majoritatea femeilor aflate la vârsta mijlocie au șanse mult mai reduse să rămână însărcinate pur și simplu din cauză că nu mai ovulează la fel de frecvent ca femeile de 20 de ani; în medie, cele cu vârsta de 40-43 de ani produc un singur ovul pe an care poate conduce la concepție. În plus, începând de la 40-45 de ani și calitatea spermei scade.
Din păcate deși celebritățile fac să pară posibilă sarcina la vârste înaintate, ele își permit o mulțime de tratamente pentru fertilitate. Sarcinile acestea extrem de mediatizate ajung să creeze o imagine falsă cu privire la potențialul reproducător al unei femei.
Cu excepția vârstei, există și mulți alți factori care influențează abilitatea de a concepe în mod natural, precum o greutate sănătoasă, consum moderat de alcool și evitarea fumatului.

4. Am o menstruație regulată așa că nu voi avea probleme să rămân însărcinată

Un ciclu menstrual normal are 28 de zile (cu 1-2 zile în plus sau minut), dar poate diferi în fiecare lună. De asemenea, contează și cantitatea menstruației; dacă ai o menstruație ușoară îți poate lipsi estrogenul, iar dacă este foarte abundentă nu ai suficient progesteron pentru a echilibra estrogenul. O menstruație extrem de dureroasă poate semnaliza endometrioza, o afecțiune care îngreunează concepția. În orice caz, medicul este în măsură să stabilească dacă legătura dintre ciclul tău menstrual și obținerea sarcinii.

5. O utilizare prea lungă a pilulei contraceptive îngreunează concepția

Și acest mit este lipsit de adevăr. În funcție de tipul de contracepție utilizat înainte de a încerca să concepi, gradul în care ciclul menstrual revine la normal variază, dar nu în mod semnificativ. În general, menstruația va reveni la normal aproape imediat după ce renunți la pilulă contraceptivă și vei începe să ovulezi în decurs de câteva săptămâni. Conform studiilor, în decurs de 1 an de la renunțarea la contracepție 80% dintre femeile care au încercat să devină mame au avut succes.

6. Kitul de ovulație mă ajută să aflu când trebuie să încerc să concep

Acesta este un mit. Kitul te poate ajuta să monitorizezi ciclul menstrual prin testarea producției de hormon luteinizant a corpului, care precede ovulația. De subliniat că acest produs îți indică când ar trebui să ovulezi, nu și dacă ovulația chiar are loc.

7. Nu poți rămâne însărcinată dacă nu ai orgasm

În pofida zvonurilor care susțin că este necesar un orgasm pentru a râmâne însărcinată, nu există nicio legătură între cele două. Orgasmul contractă uterul, ceea ce ajută sperma să circule mai rapid către trompele uterine. Însă procesul de concepție nu este dependent de orgasm. De asemenea, nici poziția în care faci sex nu va crește șansele de a obține o sarcină și nici folosirea lubrifianților pentru a ajuta pătrunderea mai rapidă a spermatozoizilor. De fapt, conform specialiștilor, lubrifianții reușeșsc să modifice echilibrul acidic și al pH-ului din vagin, ceea ce poate să prevină sau cel puțin să reducă șansele de apariție a sarcinii.

8. Stai în pat 30 de minute după sex, cu picioarele în sus

Deși reprezintă o practică frecventă, nu are nicio relevanță în sensul sporirii fertilității. Dacă stai în picioare imediat după sex se poate simți doar cum se prelinge. Sperma se îndreaptă în sus, în vreme ce lichidul seminal se îndreaptă în jos.

9. Bea sirop de tuse pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată

Acest mit era propagat pe forumurile despre concepție și presupunea că administrarea de guaifenezină, un ingredient din siropurile de tuse, ajută la subțierea mucusului cervical, care va fi mai primitor. În realitate are nicio legătură cu șansele de concepție, de fapt medicamentul Clomid, utilizat pentru a trata infertilitatea chiar îngroașă mucusul.

mituri despre conceptie

10. Femeile trebuie să se gândească să își congeleze ovulele aproape de 40 de ani

De fapt, vârsta ideală este cuprinsă între 27-35 de ani pentru această procedură, însă multe femei nici măcar nu iau în considerare această idee. În apropierea vârstei de 40 de ani deja rezerva de ovule sănătoase este semnificativ diminuată la nivelul ovarelor. Există și o logică: cel mai bun moment pentru a-ți conserva ovulele este și cel mai bun moment pentru a rămâne însărcinată; această procedură nu este un tratament de fertilitate, ci unul preventiv și proactiv.

11. Sfaturile despre fertilitate se bazează pe cercetări perimate

Adevărul este că cele mai bune studii din domeniu nu sunt retrospective (date care deja s-au petrecut), ci prospective, însemnând că urmăresc un grup de femei care încearcă să obțină sarcina într-o perioadă de timp. Este real faptul că fertilitatea scade odată cu vârsta. Societatea Americană pentru Medicină Reproductivă estimează că fertilitatea unei femei scade treptat dar semnificativ începând de la vârsta de 32 de ani, având loc un declin brusc după vârsta de 37 de ani.

 

Surse: www.dailymail.co.uk; https://extendfertility.com; www.todaysparent.com

Articolul urmator
După 7 ani de încercări, o femeie a reușit să devină mamă de gemeni prin fertilizare cu embrioni donați
După 7 ani de încercări, o femeie a reușit să devină mamă de gemeni prin fertilizare cu embrioni donați

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi
    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi

    Nu este musai să-ți placă de bebelușul tău din primele momente de după naștere, și nu ești un părinte rău dacă ai nevoie de câteva minute numai pentru tine. Ce alte mituri...

    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

    Copilul nu vrea să coopereze cu tine? Aceasta este, probabil, una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinți. Nu îți face griji, avem pentru tine un ghid de...

    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

    Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate
    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate

    Să îți vezi copilul folosind olița este o mare bucurie, în condițiile în care îți dai seama că a mai făcut un pas important pentru evoluția sa și pentru...

    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban
    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban

    Copilul răcește dacă îl trage curentul. Cu cât este mai înfofolit, cu atât este mai protejat de răceli. Consumul de înghețată provocă roșu în...

    Dragi tați, luați-vă inima-n dinți și faceți vasectomie!
    Dragi tați, luați-vă inima-n dinți și faceți vasectomie!

    Dragi tătici din întreaga lume, Mai țineți minte când partenerele voastre erau însărcinate? Când vomitau zi și noapte, absolut tot ce mâncau și brusc nu...

    Fiul lui Cosmin Seleși a fost diagnosticat grești cu autism. Cum s-a întâmplat asta
    Fiul lui Cosmin Seleși a fost diagnosticat grești cu autism. Cum s-a întâmplat asta

    Cosmin Seleși a trecut prin momente cumplite în urmă cu câțiva ani, când fiul lui, Tudor, a primit un diagnostic greșit din partea medicilor. Aceștia au crezut că...

    © 2024 Qbebe