În acest articol, vei afla detalii esențiale despre importanța analizelor în timpul sarcinii, precum și despre analizele specifice care ar trebui efectuate în trimestrul I, trimestrul II și trimestrul III de sarcină.
De ce este important să îți faci analizele în timpul sarcinii?
Analizele medicale în timpul sarcinii sunt vitale pentru a asigura bunăstarea mamei și a fătului. Aceste analize includ o varietate de teste și controale care pot oferi informații esențiale despre sănătatea mamei, dezvoltarea fătului și eventualele complicații și riscuri.
Cele mai importante motive pentru care ar trebui să urmezi lista de analize recomandate de medicul tău:
- Detectarea precoce a eventualelor probleme de sănătate. Condiții precum anemia, anumite infecții sau diabetul gestațional sunt comune în sarcină, dar pot fi nediagnosticate în lipsa unor teste, cauzând probleme pe termen lung. Spre exemplu, anemia poate fi depistată în urma unor simple teste de sânge, evitând astfel complicații în dezvoltarea bebelușului.
- Monitorizarea dezvoltării fetale. Analizele medicale oferă informații despre dezvoltarea și sănătatea fetală. Ecografia alături de teste de sânge te pot asigura că bebelușul tău se dezvoltă normal, evaluând atât organele cât și structura acestora și identificând potențialele riscuri din timp.|
- Dezvoltarea unui plan prenatal personalizat. Fiecare sarcină este unică, prin urmare rezultatele screening-ului influențează deciziile legate de recomandările necesare pentru mamă, fie că e vorba de recomandări legate de dietă, stil de viață sau monitorizare. Testele de sânge care indică nivelul glicemiei pot indica un plan de tratament pentru diabetul gestațional.
- Reducerea riscurilor și complicațiilor. Testele prenatale ajută la prevenirea unor afecțiuni comune precum preeclampsia. Cu ajutorul unui simplu test de urină ce măsoară nivelul de proteine, poate ajuta la evitarea complicațiilor și reduce stresul asupra fătului.
- Screening genetic. Testele din primul și al doilea trimestru sunt vitale pentru a evalua riscul de anomalii cromozomiale precum sindromul down sau defect de tub neural.
- Asigurarea sănătății mamei. Dacă mama este sănătoasă, fătul este sănătos. Prin urmare, monitorizarea unor condiții precum hipertensiunea sau anumite infecții este crucială. Controale regulate și analize pentru bolile cu transmitere sexuală asigură intervenții și tratamente prompte.
Care sunt analizele principale care se fac în trimestrul 1 al sarcinii?
Primul trimestru de sarcină, care acoperă perioada de la concepție până la aproximativ 12 săptămâni de sarcină, este crucial atât pentru sănătatea mamei, cât și a fătului.
În acest timp, monitorizarea dezvoltării fetale se face cu ajutorul următoarelor tipuri de analize:
1. Analize de sânge
Confirmarea sarcinii: prezența hormonului gonadotropina corionică umană (hCG) este cea care confirmă sarcina. Acesta începe să se producă la scurt timp după implantare și poate fi detectat în unele cazuri chiar și după doar o săptămână de la concepție.
Evaluarea stării de sănătate a mamei, se efectuează analize pentru:
- Anemie
- Acid folic
- Grupă sangvină
- Rh
- TSH și FT4 (evaluarea funcției tiroidei)
- Boli cu transmitere sexuală (HIV, sifilis, Chlamydia trachomatis)
- Profil TORCH (Toxoplasmoza, Rubeolă, Cytomegalovirus, Herpes)
- Varicelă
Screening genetic: evaluarea riscului de afecțiuni genetice cu scopul de a efectua investigații ulterioare la nevoie.
2. Analize imagistice
În primul trimestru de sarcină, ecografiile sunt esențiale pentru monitorizare. Acestea se efectuează la 6-8 săptămâni de sarcină pentru:
- a confirma sarcina și localizarea acesteia, cu scopul de a exclude posibilitatea unei sarcini ectopice.
- a estima cât mai exact posibil data concepției și a calcula data nașterii.
- a detecta potențiale sarcini multiple.
3. Analize pentru screening genetic
Pe lângă testele de sânge, medicul pot recomanda și screeninguri genetice mai specifice chiar din primul trimestru. Spre exemplu, testul prenatal non-invaziv VeriSeq poate detecta cele mai comune aneuploidii.
Care sunt analizele principale care se fac în trimestrul 2 al sarcinii?
Al doilea trimestru din sarcină, care se referă la intervalul de săptămâni 13 - 27, necesită o serie de investigații cheie, printre care și o ecografie detaliată a anatomiei fătului, cunoscută ecografie morfologică.
Aceasta are loc, de obicei, între săptămânile 18 și 22 și are multiple scopuri:
- Evaluarea anatomiei fetale: medicul specialist va inspecta creierul, inima, rinichii, coloana vertebrală și membrele fătului, pentru a identifica orice potențială problemă sau defect congenital.
- Măsurători ecografice: se va măsura circumferința capului, a abdomenului și lungimea femurului pentru a determina dacă fătul se dezvoltă în conformitate cu vârsta gestațională.
- Poziția și starea placentei: se va evalua riscul de anomalii ce pot duce la complicații precum placenta praevia sau dezlipirea placentei.
- Nivelul de lichid amniotic: un deficit de fluid, precum și un exces, pot indica necesitatea unor investigații mai detaliate.
- Detecția de anomalii structurale: morfologia de trimestrul 2 este esențială pentru a detecta anomaliile structurale ce nu au fost vizibile în timpul trimestrului I, precum defecte de tub neural, defecte congenitale ale inimii, anormalități ale membrelor.
Care sunt analizele principale care se fac în trimestrul 3 al sarcinii?
Al treilea trimestru de sarcină începe de la săptămâna 28 și durează până la naștere. În acest timp, se recomandă efectuarea mai multor analize medicale pentru a te asigura de faptul că sarcina progresează normal și pentru a te pregăti de naștere.
Cele mai importante analize din trimestrul 3 includ:
Teste de sânge și urină pentru:
- Monitorizarea riscului de preeclampsie. Preeclampsia este o condiție gravă caracterizată de tensiune arterială mare.
- Evaluarea riscului de diabet gestațional prin reluarea testului de toleranță la glucoza orală.
- Screening pentru anemie.
Ecografie pentru:
- Evaluarea poziției fetusului: în jurul săptămânii 36, este important ca medicul să determine dacă fetusul se află cu capul în jos sau dacă se regăsește într-o altă poziție care necesită abordări speciale.
- Determinarea nivelului de fluid amniotic pentru a evita complicațiile.
- Efectuarea unui profil biofizic: determină starea fetusului prin măsurarea ritmului cardiac (CTG), a mișcărilor, a tonusului muscular, a mișcărilor respiratorii.
Screening pentru Streptococ de grup B
În jurul săptămânilor 35 - 37, se recomandă efectuarea unei analize pentru Streptococul de grup B. Aceasta se efectuează prin prelevarea unei mostre de secreție vaginală și secreție rectală. Streptococul de grup B este un tip de bacterie prezent la multe femei sănătoase, dar care prezintă un risc crescut pentru nou-născuți.
Monitorizare fetală prin:
- Cardiotocograma (numita si test fetal non-stres) se efectuează în cadrul sarcinilor cu risc crescut sau a sarcinilor prelungite pentru a monitoriza bătăile cordului fetal.
- Testul de stres al contracțiilor: evaluează felul în care fetusul face față contracțiilor și prezice felul în care va reacționa în timpul nașterii.
Ce investigații și analize sunt recomandate post-sarcină?
Odată ce bebelușul a venit pe lume cu bine, se recomandă ca mama să își evalueze atât starea de sănătate fizică, cât și emoțională pentru a asigura o recuperare rapidă.
- Screening postpartum: Se recomandă ca la 6-12 săptămâni după naștere, mama să meargă la specialist pentru un control postpartum. Medicul va evalua dacă mama s-a recuperat corespunzător după naștere printr-un control fizic, fiind atent la semne de infecție sau la sângerări excesive. Tot în cadrul acestui control, se va efectua un examen pelvic pentru a monitoriza eventualele rupturi din timpul nașterii.
- Screening al sănătății mentale: Depresia și anxietatea post-natală sunt comune. Multe mame experimentează dezechilibre emoționale și trec prin schimbări psihologice profunde, având nevoie de ajutor specializat și de un sistem de suport bine pus la punct. Pentru screening, specialiștii utilizează, spre exemplu, scara Edingburgh a depresiei postnatale.
- Monitorizarea tensiunii arteriale: Femeile care au suferit de hipertensiune în timpul sarcinii trebuie să fie monitorizate regulat postpartum pentru a evita eventualele riscuri.
- Screening pentru diabet: Acest screening este indicat femeilor care au avut diabet gestațional. Pentru aceastea, se recomandă din nou testul de toleranță la glucoză.
- Evaluarea recuperării fizice: Un specialist medical va evalua modul în care mama se reface după eventualele intervenții chirurgicale (dacă a trecut printr-o cezariană) și va urmări probleme comune precum incontinența urinară sau disfuncțiile pelvine, făcând recomandări către diferite seturi de exerciții acolo unde este cazul.|
- Evaluarea sănătății sânilor: Pentru mamele care decid să alăpteze, controalele la sâni sunt importante. Medicii vor verifica potențialele semne de mastită sau vor identifica orice altă complicație asociată cu alăptatul.
Unde se pot face analizele medicale pentru sarcină?
Atunci când alegi unde urmează să îți faci analizele pentru sarcină, e important să te asiguri că vei avea contact cu o echipă de specialiști cu suflet. E important să știi că laboratorul care operează rezultatele tale dispune atât de aparatură ultra-modernă, cât și de toate procedurile necesare pentru a asigura acuratețea rezultatelor.
Poți efectua analizele de laborator necesare în sarcină în cadrul laboratoarelor Bioclinica. Cu o rețea națională extinsă de 15 laboratoare și 164 puncte de recoltare, cu siguranță vei găsi o locație aproape de tine. Discută cu medicul tău ginecolog pentru a vedea cu ce laborator colaborează pentru analizele medicale ce țin de acesta/aceasta.