Ca o diferentiere intre tipurile de fibroame, cel intramural, asa cum am mentionat, se formeaza chiar la nivelul peretului muscular al uterului.
|
Fibromul subseros se formeaza pe linia exterioara a uterului, iar cel submucos apare chiar sub mucoasa cavitatii uterine.
Fibroamele uterine intramurale se manifesta initial ca mici noduli. In
timp, insa, dimensiunea lor creste, ceea ce poate duce si la modificarea
formei pe care o are uterul. In functie de cum creste, un fibrom uterin
intramural se poate transforma in fibrom subseros sau submucos.
Simptomele fibromului uterin intramural
Fibromul uterin intramural este, in general, asimptomatic, dar exista cazuri in care organismul semnaleaza existenta unei tumori necanceroase prin:
- Menstruatie abundenta
- Dureri pelviene
- Dureri de spate sau dureri de picioare
- Nevoia de a urina frecvent
- Constipatie si balonare
- Presiune la nivel abdominal
- Hemoragie uterina
- Cresterea anormala a dimensiunii abdomenului
Poate provoca un fibrom uterin intramural infertilitate?
De obicei, un fibrom uterin intramural nu afecteaza fertilitatea sau sarcina. Desigur, insa, daca la nivelul uterului exista multiple fibroame sau dimensiunea fibromului este foarte mare, atunci poate aparea riscul ca aceste tumori sa afecteze fertilitatea.
Fibromul uterin intramural poate impiedica sperma sa intre in cavitatea uterina, mai ales atunci cand tumoarea este situate mai aproape de cervix. De asemenea, trebuie luat in considerare si faptul ca astfel de fibroame pot determina o largire a cavitatii uterine, prin urmare, pot determina o marire a distantei pe care spermatozoizii trebuie sa o parcurga pentru a ajunge la tuburile falopiene.
Mai mult, un fibrom uterin intramural poate afecta capacitatea uterului de a se contracta, ceea ce, din nou, poate avea un impact direct asupra migratiei spermei, dar si asupra trasportului de ovul.
In ceea ce priveste sarcina, trebuie stiut ca fibromul poate creste pe masura ce avanseaza si sarcina. Drept urmare, un fibrom uterin intramural intervine in spatiul de dezvoltare a fetusului, ceea ce poate cauza probleme copilului sau, uneori, poate duce la pierderea sarcinii.
Tratamentul pentru fibromul intramural
Daca fibromul nu cauzeaza dureri si nu afecteaza fertilitatea, de cele mai multe ori nu este nevoie de tratament. Totusi, daca dimensiunea fibromului este mare, o forma de tratament ar putea fi recomandata pentru a ameliora simptomele.
Tratamentul recomandat, in general, este cel chirurgical. Astfel, se poate recurge la:
• Miomectomie care presupune inlaturarea fibromului printr-o operatie deschisa in zona abdominala.
• Embolizarea fibromului prin introducerea in arterele uterine, cu ajutorul unui cateter, a unor particule cu alcool polivinilic pentru a bloca fluxul de sange dinspre fibromul intramural.
Pentru cazurile mai dificile se poate recurge si la tratamente radicale precum histerectomia care presupunerea indepartarea totala a uterului.
Cea mai buna varianta de tratament, insa, va fi stabilita impreuna cu medicul, dupa ce au fost efectuate analize amanuntite pentru a determina locatia exacta a fibromului, dimensiunea lui si daca exista mai multe fibroame la nivelul uterului.