Ce înseamnă chimioterapie preventivă
Chimioterapia preventivă se referă la un tip de tratament administrat înainte sau după un tratament primar, cum ar fi o intervenție chirurgicală de exemplu, pentru a preveni revenirea sau răspândirea cancerului. Medicii oncologi atrag atenția asupra următorului fapt: termenul „chimioterapie preventivă” nu este medical. De fapt, denumirea medicală a tratamentului este chimioterapie adjuvantă.
Într-o intervenție pentru „TODAY”, medicul Ben Ho Park, director în cadrul „Vanderbilt School of Medicine”, a precizat că se recurge la chimioterapia adjuvantă pentru a se distruge toate celulele canceroase rămase în corp după o intervenție chirurgicală. Astfel, a explicat că testele imagistice nu pot detecta celulele canceroase care migrează și circulă în sistemul limfatic și/sau în sânge. Există riscul ca aceste celule să ajungă în alte zone ale corpului și să formeze acolo noi tumori, care pot fi fatale.
De asemenea, medicul Ben Ho Park a adus în discuție faptul că, în momentul în care se ia în calcul chimioterapia adjuvantă, pentru a se ajunge la rezultatele așteptate, se ține cont de mai multe aspecte, printre care tipul de cancer, localizarea acestuia, stadiul bolii și vârsta pacientului.
În ce constă chimioterapia preventivă și cât durează recuperarea?
În funcție de tipul de cancer, de organul afectat și de alte caracteristici ale bolii, medicii realizează un plan de tratament specific. Spre exemplu, tratamentul poate consta în perfuzii, în ședințe de radioterapie, în administrarea unor medicamente etc.
Stând de vorbă cu jurnaliștii de la „REUTERS”, medicul oncolog Bob Phillips a insistat asupra ideii că, în general, când este vorba despre chimioterapie, „pacienții primesc între patru și șase cicluri, fiecare dintre acestea durând 21 de zile și constând într-o zi sau câteva zile de chimioterapie”. În același timp, a adăugat că în anumite situații tratamentul bazat pe chimioterapie se administrează zilnic ori la fiecare patru sau două săptămâni. După aceea urmează o periodă de pauză pentru refacerea organismului.
Medicul Beth Karlan, de la centrul de cercetare „UCLA's Jonsson Comprehensive Cancer Center”, a ținut să precizeze, într-o intervenție pentru „TIME” că, în general, persoanele care au nevoie de chimioterapie adjuvantă nu necesită un tratament atât de îndelungat ca pacienții care urmează chimioterapie pentru că boala lor este în stadiu avansat. Totodată, a menționat că adesea persoanele ce trec prin chimioterapie adjuvantă pot continua ședințele de chimioterapie și acasă datorită utilizării unei camere portabile pentru chimioterapie (aceasta se montează sub piele).
Cât privește durata tratamentului cu chimioterapie adjuvantă, aceasta este variabilă dar, de cele mai multe ori, se întinde pe o perioadă de cel puțin 3 luni.
Și în legătură cu perioada de recuperare de după un asemenea tratament se poate spune că variază mult. Inclusiv când tratamentul se termină, nu este exclus să dureze câteva luni până când pacientul reușește să-și reia activitățile obișnuite.
Ce efecte adverse pot surveni în urma tratamentului?
La fel cum se întâmplă de obicei în cazul chimioterapiei, și cea adjuvantă provoacă reacții adverse foarte diverse, printre care:
- Greață și vărsături;
- Scădere în greutate;
- Diminuarea apetitului;
- Instalarea anemiei;
- Creșterea frecvenței infecțiilor;
- Diaree sau constipație;
- Tulburări care țin de funcționarea vezicii urinare;
- Senzație de gură uscată;
- Leziuni la nivelul gurii;
- Căderea părului;
- Vânătăi;
- Amorțeli, furnicături;
- Fluctuații ale dispoziției;
- Scăderea capacității de concentrare etc.
Este importantă vârsta pacientului pentru succesul chimioterapiei preventive?
Medicii oncologi consideră că pacienții tineri suportă mai bine chimioterapia decât cei mai în vârstă. Spre exemplu, profesorul Andrew Beggs (chirurg colorectal la „Universitatea Birmingham) a declarat, pentru „REUTERS”, că în ultimii ani se poate sesiza o creștere a cazurilor de cancer la persoanele în jurul vârstei de 40 de ani dar că, în general, acestea „tolerează doze mai mari de chimioterapie”, benefice pentru distrugerea celulelor canceroase rămase în corp după o intervenție chirurgicală.
Potrivit unui studiu publicat anul trecut în „BMJ Oncology”, prin raportare la anul 2019, se poate vorbi despre o creștere cu 79,1% a cazurilor de cancer la persoanele sub vârsta de 50 de ani, în raport cu anul 1990. În plus, conform studiului amintit, prin raportare tot la anul 2019, tipurile de cancer cu cea mai alarmantă creștere la nivel global erau cancerul nazofaringian și cel de prostată.
În afară de chimioterapie, alte variante de tratamente adjuvante sunt:
- Radioterapia;
- Imunoterapia: se folosește pentru a ajuta sistemul imuniar să recunoască mai ușor celulele canceroase și să le contracareze;
- Terapiile țintite: reprezintă o opțiune pentru tipurile de cancer care implică mutații specifice și numeroase anomalii;
- Terapiile hormonale: utilizate pentru cancerele care sunt dependente de hormoni sau hormono-sensibile, cum ar fi cel de sân, de prostată, tiroidian, uterin, ovarian.
Surse foto: instagram.com/princeandprincessofwales/, pexels.com
Surse articol: adevarul.ro, bmjoncology.bmj.com, cancer360.ro, digi24.ro, healthline.com, reuters.com, time.com, today.com