Zeama de varză: beneficii
Zeama de varză conține antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea inflamației. Totodată, este bogată în vitamina C care este necesară pentru producerea colagenului, cea mai abundentă proteină din organism. Colagenul conferă structură și flexibilitate pielii și este esențial pentru buna funcționare a oaselor, mușchilor și vaselor de sânge. O analiză recentă a 21 de studii a constatat că riscul de cancer pulmonar a scăzut cu 7% pentru fiecare creștere zilnică de 100 mg a aportului de vitamina C.
De asemenea, zeama de varză ajută la eliminarea toxinelor din organism și ajută la detoxifiere, ceea ce face ca aspectul pielii anost să dispară, oferindu-i un aspect strălucitor. În plus, poate fi un aliat în lupta contra kilogramelor în plus dacă este consumată zilnic. Ajută la purificarea secțiunii superioare a intestinelor, ceea ce facilitează eliminarea deșeurilor din corp, ajutând astfel digestia.
Zeama de varză pentru constipație
Zeama de varză este plină de fibre insolubile benefice intestinelor, un tip de glucide care nu pot fi descompuse în intestine. Fibrele insolubile ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv prin promovarea mișcărilor regulate ale intestinului. Mai mult, este bogată în fibre solubile, care s-au dovedit că măresc numărul de bacterii benefice din intestin. Aceste bacterii îndeplinesc funcții importante, cum ar fi protejarea sistemului imunitar și producerea de substanțe nutritive critice, cum ar fi vitaminele K2 și B12, conform unui studiu.
Zeama de varză pentru mahmureală
Alcoolul acționează ca un diuretic, ceea ce înseamnă că crește producția de urină și accelerează pierderea de lichide și electroliți. Din acest motiv, consumul excesiv de alcool poate provoca deshidratare și dezechilibre electrolitice, care pot contribui la simptomele mahmurelii. Zeama de varză conține sodiu și potasiu, ambii fiind electroliți importanți care pot fi pierduți din cauza consumului excesiv de alcool. Prin urmare, consumul de zeamă de varză ar putea ajuta teoretic la tratarea și corectarea dezechilibrelor electrolitice, care pot reduce simptomele mahmurelii, însă sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina acest lucru cu certitudine.
Zeama de varză și candida
Zeama de varză este un puternic antioxidant, ajutând la protecția organismului și eliminarea toxinelor. Conține și compuși anti-candida, care sunt benefici dacă este consumată în mod regulat. Zeama de varză poate ajuta la vindecarea intestinului și, deoarece conține compusul ascorbigen, s-a dovedit chiar că vindecă candida. Pentru a crește aceste beneficii, luați în considerare fermentarea verzei (adică prepararea verzei murate), care crește ascorbigenul și conține bacterii care protejează intestinele.
Zeama de varză slăbește?
Este o întrebare care este în gândurile fiecărei persoane care dorește să slăbească cu zeama de varză, fie ea crudă, fiartă sau murată. Adevărul este că da, zeama de varză slăbește.
Zeama de varză: calorii
Pe lângă multitudinea de elemente nutritive benefice organismului, varza este foarte săracă în calorii și în grăsimi. Astfel, 100 gr. de varză conțin numai 25 cal. Așadar, dacă vă luptați cu kilogramele în plus este recomandată o dieta cu zeamă de varză, care, pe lângă reglarea metabolismului, prezintă proprietăți detoxifiante deosebite.
Dieta cu zeamă de varză
- Ziua 1 - Nu mâncați decât fructe astăzi (cu excepția bananelor) și cât de multă zeamă de varză. Ar trebui să încercați să consumați fructe cu un conținut mai scăzut de zahăr, cum ar fi mere, afine etc. Recomand mere coapte cu scorțișoară dimineața, o salată mare de fructe și zeamă de varză la prânz și zeamă de varză și salată de pepene galben la cină. Gustările constau în fructe pe tot parcursul zilei.
- Ziua 2 - Nu mâncați decât legume (cu excepția porumbului sau a altor legume cu amidon). Cu toate acestea, trebuie să începeți ziua cu un cartof copt împreună cu ardei gras și ceapă. La prânz, zeamă de varză și o salată de legume cu sare, piper și ulei de măsline. Pentru cină, conopidă, dovlecei, morcovi și ardei gras.
- Ziua 3 - Astăzi măncați fructe și legume (cu excepția bananelor, porumbului și a altor legume cu amidon). De asemenea, nu mâncați cartofi astăzi.
- Ziua 4- Astăzi măncați doar banane și lapte/iaurt neîndulcit. Pentru micul dejun, un smoothie făcut cu banane, lapte de migdale și iaurt grecesc. La prânz, zeamă de varză. Pentru cină, un smoothie mare de banane și mai multă zeamă de varză.
- Ziua 5 - Astăzi mâncați numai roșii și proteine precum pește, curcan și pui. La micul dejun, mâncați curcan cu roșii. La prânz, avem pui la grătar acoperit cu roșii condimentate cu sare, busuioc, piper și zeamă de varză. Pentru cină, zeamă de varză, dar adăugați pește și mai multe roșii.
- Ziua 6 - Astăzi mâncați proteine și legume. Spre deosebire de ieri, puteți alege și alte legume în afară de roșii. Avem curcan și legume prăjite la micul dejun, piept de pui și legume la prânz și spaghete cu sos de roșii, dovleac și curcan la cină. Nu uitați de zeamă de varză!
- Ziua 7 - Astăzi consumați doar fructe, legume și sucuri. Pentru micul dejun, avem un smoothie mare de fructe și legume (spanac, mere, portocale, struguri și apă). La prânz, o salată mare, zeamă de varză și pepene verde. Pentru cină, o salată de conopidă cu legume prăjite.
Zeama de varză curăță colonul?
Datorită faptului că este deosebit de bogată în vitamina C, un puternic antioxidant, varza poate proteja organismul împotriva bolilor de inimă, a anumitor tipuri de cancer și a pierderii vederii. Conform studiilor, zeama de varză verde conține izocianați care accelerează procesul de metabolizare a estrogenilor și mențin la distanță cancerul de sân alături de cancerul pulmonar, de prostată, de stomac și de colon. De asemenea, poate ajuta pacienții cu cancer să-și accelereze procesul de vindecare.
Contraindicații
Zeama de varză este benefică pentru tratarea multor boli, însă unele persoane care suferă de anumite afecțiuni nu ar trebui să consume deloc acest remediu naturist. Varza murată are în compoziția sa o cantitate mare de sare, nerecomandată celor care au probleme cu rinichii sau suferă de hipertensiune.
,,Cei care au fost diagnosticaţi cu o boală cronică de rinichi trebuie să evite consumul în exces, deoarece conţinutul ridicat de sodiu accentuează simptomatologia, putând chiar agrava afecţiunea. Pacienţii cu afecţiuni tiroidiene ar trebui să se ferească să o includă în meniu, deoarece zeama de varză murată poate interfera cu secreţia de iod. Recomand în sezonul rece, când organismul este predispus infecţiilor respiratorii, o cură cu zeamă de varză, deaorece este bogată în vitamine şi minerale care contribuie la vitaminizarea organismului şi la întărirea sistemului imunitar”, a declarat medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru CSID.
Rețeta de zeamă de varză
Ingrediente:
- 3-4 verze, în funcție de vasul în care preparăm. Poate fi o oală sau un bidon
- sare mare
- 2-3 legături de marar
- schinduf (nu este obligatoriu)
Preparare:
- Achiziționăm 3-4 verze potrivite sau chiar micuțe și le curățăm de primele foi, le scoatem cotoarele și le înjumătățim. Avem nevoie să folosim cea mai mare oala din casa, de 10-12 l.
- Punem verzele tăiate pe jumate, astfel încât să se așeze bine și să fie în întregime acoperite de apă.
- În doi litri de apă călduță dizolvăm 150 grame de sare și turnăm soluția rezultată peste varză. Trebuie gustată soluția rezultată și astfel se stabilește dacă se mai pune sare sau nu.
- Completăm cu apă calduță astfel încat varza să fie acoperită în totalitate și să rămână trei degete pană la buza oalei.
- Varza o sa se ridice la suprafață așa că folosim rămurele si le așezăm în cruce peste varză și peste ele punem o farfurie pentru a face presiune și varza să rămână acoperită cu moare (soluția apă-sare numită tradițional moare).
- Ca să ajutăm fermentația și să-i dăm aromă și aciditate mai puternică, adaugăm fire întregi de mărar.
- Pentru a omogeniza soluția folosim un pai de plastic pentru băut suc sau un furtunaș cu ajutorul căruia introducem aer, încet, prin suflare, astfel încât să se oxigeneze și să se omogenizeze soluția apă-sare. Se cunoaște că acest proces în termeni tradiționali se numește pritocirea verzei.
- Repetăm acțiunea de pitrocire dimineața și seara. Punem un capac la oală și o lăsăm la temperatura mediului ambiant. În 4 zile este gata.
Surse foto: www.istockphotos.com