Remedii naturiste pentru sindromul de oboseala cronica

Remedii naturiste pentru sindromul de oboseala cronica

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sindromul de oboseala cronica reprezinta o afectiune debilitanta de care sufera tot mai multe persoane, in decursul timpului primind si denumiri cum sunt neurastenie, sindrom de oboseala post-virala si encefalita mialgica. Vom afla insa ca alaturi de tratamentele alopate, avem la indemana si o multime de remedii naturiste la fel de eficiente in tratarea ei.

Aspecte importante

Sindromul de oboseala cronica este o afectiune complexa ce implica creierul si mai multe sisteme ale organismului, fiind definita drept incapacitate care nu se amelioreaza prin odihna si cel putin patru din urmatoarele simptome prezente pentru minim 6 luni: memorie pe termen scurt afectata, cu un impact puternic asupra concentrarii (influenteaza semnificativ activitatile normale), durere de gat, noduli limfatici sensibili in gat sau la subrat, durere musculara, durere articulara fara inflamatie sau inrosire locala, dureri de cap (diferite de cele experimentate in trecut sau mai puternice), somn neodihnitor, stare generala de rau care urmeaza unui efort fizic deosebit ce dureaza mai mult de 24 ore. Alte simptome des intalnite includ: balonare, greata, diaree, transpiratii sau frisoane nocturne, gandire confuza, ameteala, scurtarea respiratiei, tuse cronica, probleme cu vederea, alergii sau sensibilitati alimentare, alcool, toxine, aritmii sau palpitatii, durere de mandibula, de ochi sau de gura.

Centrele pentru Controlul Bolilor recunosc existenta aceastei afectiuni in mod oficial in anul 1988. Sindromul de oboseala cronica este mai des intalnit la femei decat la barbati si in special la persoanele de aproximativ 30 ani. Retineti ca sindromul de oboseala cronica poate fi confundat cu multe alte afectiuni deoarece simptomele experimentate sunt similare; iata care ar fi acestea: boala Lyme, mononucleoza, lupus, fibromialgie, hipotiroidism, scleroza multipla. In cazul in care suferiti de probleme cu greutatea (obezitatea), tulburari depresive sau de somn se poate sa experimentati simptomele mai acut. In plus, reactiile adverse ale anumitor substante (antihistaminice si alcool) pot imita sindromul de oboseala cronica. Desi medicii pot recomanda tratament medicamentos specific, in prezent nu exista un remediu concret pentru aceasta problema; de aceea multe persoane apeleaza la urmatoarele tratamente alternative:

Ginseng

Este o planta utilizata in Asia de mai multe secole pentru a spori energia si a combate oboseala. Un studiu asupra a 155 persoane ce sufereau de oboseala cronica intreprins de cercetatorii Universitatii Iowa a concluzionat ca ginsengul a reprezentat unul dintre cele mai eficiente tratamente, cu un procent de 56%. Cercetatorii au observat ginsengfaptul ca ginsengul Panax a imbunatatit semnificativ functia celulelor sistemului imunitar prin celulele mononucleare periferice (celule sanguine care sunt componente esentiale ale sistemului imunitar in combaterea infectiilor) la persoanele cu sindromul de oboseala cronica sau cu sindromul imunodeficientei dobanditei (SIDA); dimpotriva, un alt studiu a constatat faptul ca ginsengul siberian nu s-a dovedit eficace in reducerea oboselii. Trebuie sa retineti ca ginsengul poate spori riscul de sangerare, in special daca urmati deja un tratament cu anticoagulante cum sunt clopidogrel, warfarina sau aspirina; poate interactiona si cu mai multe medicamente inclusiv cu cele pentru diabet sau pentru suprimarea sistemului imunitar. Este contraindicat persoanelor cu boli cardiace, schizofrenie, diabet sau cu diverse forme de cancer (uterin, ovarian sau de prostata).

Acizi grasi esentiali

Acizii grasi esentiali, cum sunt cei din uleiul de peste si din cel de ciubotica-cucului pot ajuta la ameliorarea extenuarii, desi rezultatele unor studii sunt contradictorii. Astfel, un studiu aleatoriu efectuat asupra pacientilor diagnosticati cu sindrom de oboseala post-virala si nivele deficitare de hemoglobina a constat in utilizarea de ulei de ciubotica-cucului (GLA) alaturi de concentrat de ulei de peste (EPA si DHA); s-a observat ameliorarea simptomelor. In schimb, un alt studiu nu a inregistrat aceleasi rezultate, dar specialistii considera ca este din cauza criteriilor ce au reprezentat selectia de baza si a substantelor folosite in cele doua grupuri de studiu (in primul s-a utilizat parafina, iar in al doilea ulei de floarea soarelui). Retineti insa ca acesti acizi cresc riscul de sangerare, in special daca urmati un tratament cu anticoagulante cum sunt clopidogrel, warfarina sau aspirina.

Echinacea

Poate stimula sistemul imunitar, insa nu exista studii concrete care sa-i demonstreze eficacitatea. Conform specialistilor, se pare ca sporeste activitatea leucocitelor, crescand nivelul de interferon si stimuland celulele sanguine sa anihileze agentii patogeni; echinacea sporeste de asemenea productia substantelor pe care corpul le produce in mod natural pentru a combate infectiile. In afara de functia de stimulent imunitar, este recomandata si pentru persoanele cu leziuni ale pielii recurente, precum si ca tonic pentru a imbunatati abilitatea ficatului de a reduce efectele toxinelor de mediu. Persoanele cu boli autoimune cum sunt lupus sau artrita reumatoida nu ar trebui sa consume aceasta planta.

Polen de albine

Considerat de multe persoane drept alimentul perfect, polenul dispune de un echilibru unic de enzime benefice, proteine, aminoacizi, vitamine si minerale, reprezentand o alta optiune excelenta pentru persoanele ce se confrunta cu oboseala cronica. Efectul sincronistic al multitudinii de nutrimente continut poate ameliora atat polenoboseala fizica, cat si pe cea intelectuala si ofera energie pe durata intregii zile. In cartea sa "Invingand cancerul prin alimentatie", doctorul Patrick Quillin explica faptul ca polenul a fost folosit indelungul istoriei ca superaliment pentru a restabili energia si a recupera puterea. Atat laptisorul de matca, cat si propolisul pe care albinele le folosesc pentru a-si dezinfecta stupurile inainte de a le ocupa sunt benefice pentru energie si sanatate.

Maca

Folosita in plan medical de mii de ani, in special in Africa de Sud unde creste din abundenta la altitudine mare, maca constituie un alt superaliment puternic care poate normaliza hormonii si a propulsa nivelele energetice. Deoarece ajuta la echilibrarea unei multitudini de sisteme din organism, maca a devenit rapid un tratament rapid pentru persoanele suferinde de oboseala cronica. Maca contine in mod natural un complex de vitamine B si microelemente, dar si o substanta unica care stimuleaza glanda pituitara si hipotalamusul, care in schimb confera beneficii la nivelul glandelor adrenale si tiroidei (functionarea adecvata a acestor glande importante este vitala pentru mentinerea sanatatii si a nivelelor optime de energie).

Uleiuri esentiale

Un masaj relaxant efectuat de un specialist in aromaterapie poate reduce simptomele oboselii cronice si imbunatati starea generala de sanatate. Acasa puteti adauga cateva picaturi intr-un recipient specific, pe o discheta de bumbac sau intr-o cada cu apa calda. Urmatoarele uleiuri pot stimula sistemul imunitar, indepartand durerea musculara, imbunatati dispozitia si ameliora calitatea somnului: iasomie, musetel, muscata, menta, lavanda, lamaie, maghiran, rozmarin.

Acupunctura si chiropractica

Acupunctura in sine stimuleaza corpul sa se vindece si sa se protejeze de forte deranjante, iar mai multe studii desfasurate in China au indicat faptul ca aceasta poate ajuta in tratamentul sindromului oboselii cronice, in timp ce studii desfasurate in vest au demonstrat ca poate ajuta in tratarea afectiunilor cu simptome similare cum sunt acupuncturafibromialgia, depresia, durerea de cap si sindromul colonului iritabil (se pare ca poate imbunatati sistemul imunitar); in consecinta somnul de noapte este mult mai linistit. Pentru un tratament eficient este necesara o evaluare indivdualizata a exceselor, respectiv a deficientelor din qi (fluxul de energie) localizate in diverse meridiane (in cazul oboselii cronice, o deficienta este detectata in meridianele splinei sau ale rinichiului, dar este posibil si in plaman sau ficat). Specialistii pot apela la moxibustie (arderea de pelin deasupra punctelor de acupresiune) in plus fata de terapia cu ace, deoarece aceasta confera profunzime si durabilitate tratamentului; pot fi recomandate si suplimente din plante sau schimbari alimentare.

Desi niciun studiu clinic nu a demonstrat eficacitatea tratamentului chiropractic, unii specialisti sugereaza faptul ca manipularea coloanei vertebrale va stimula nivelul de energie si va reduce durerea in cazul unor persoane afectate. Chiropractica se bazeaza pe principiul ca vitalitatea si starea buna de sanatate se datoreaza neobstructionarii unui flux/impulsuri nervoase de la creier prin nervii spinali si catre restul corpului. Astfel, se considera ca atunci cand interferente sau "subluxatii" (disfunctii articulare, adeziuni articulare sau fixatii articulare) apar, sunt influentate impulsurile nervoase normale; cand persista mult timp, randamentul este afectat si insotit deseori de durere. Chiropractorul utilizeaza ajustari rapide, puternice pentru a readuce gradul de miscare al articulatiilor la normal.

Homeopatie

Trebuie sa retineti in primul rand ca tratamenul homeopatic adecvat pentru voi depinde de constitutie (fizica, emotionala si psihologica), prin urmare un specialist evalueaza aceste aspecte cand il determina. Iata si unele remedii folosite in general pentru tratarea oboselii cronice:

-Gelsemium- indicat in slabiciune insotita de ameteala, confuzie, indiferenta si tremor. Dureri musculare cu o stare de greutate (in membre si pleoape) si slabiciune. Tremor si tresariri ale muschilor. Suferindul poate resimti o stare de greutate in cap si vedere incetosata, stare de rau in vreme rece si umeda si o stare accentuata de anxietate. Simptomele se amelioreaza in mod ciudat cu urinarea excesiva.
Arsenicum - pentru neliniste si oboseala insotite de frisoane si palme fierbinti care se agraveaza noaptea
Pulsatilla - pentru persoanele cu dispozitii schimbatoare, emotionale, care dispun de obicei de o dispozitie calma si blanda
Sulphur - pentru persoanele ce resimt oboseala dar nu sunt la fel de sensibile emotional ca cele ce necesita Pulsatilla.
Kali phosphoricum - probabil unul din cele mai folosite remedii pentru oboseala cronica, in special daca apare dupa un episod de gripa. Simptomele mentale sunt anxietate (teama de aglomerari si agorafobie) cu depresie, insomnie si cosmaruri. Si pierderea memoriei poate fi o problema. Exista slabiciune musculara, dureri agravate de efort fizic, frig si efort mental. Simptomele se amelioreaza cu somnul, mancatul si miscarile delicate.
Mercurius solubilis - este un remediu bun pentru febra glandulara (virusul Epstein-Barr), dar si pentru oboseala cronica. Pacientul poate prezenta o durere persistenta de gat cu noduli limfatici mariti si salivatie abundenta. Pot fi sensibili la caldura si la frig. Insomnia cu neliniste nocturna si cosmaruri pot fi prezente. Durerile musculare se aprofundeaza la nivel osos. Poate exista si pierderea memoriei/memorie slaba.homeopatie
Acid fosforic si alte remedii acide - slabiciune si epuizare. Mai intai apare cea pe plan nervos, urmata de cea pe plan fizic. Poate fi un remediu pentru cazurile in care oboseala apare in urma unei boli cum este diaree prelungita. Pacientul poate fi apatic, coopereaza dificil si sufera de depresie, dar si foarte sensibil (in special la muzica). Simptomele fizice includ aspect palid si slab si cearcane; resimt frisoane si au apetit scazut, dar le este foarte sete.
Alte remedii - acid picric, muriatic si sulfuric. Epuizarea este trasatura comuna pentru ele, putand fi cauzata de hiperactivitate, epuizare mentala, emotionala si fizica. Acidul Picric este util in slabiciune musculara cu tremor, picioarele se simt incordate si cu intepaturi, iar persoana trebuie sa stea intinsa.
Scutellaria - o planta din America de Nord folosita pentru multe tulburari neurologice, cum sunt epilepsie, anxietate si dureri de cap. Este util pentru oboseala cronica de dupa gripa, cand pacientul este nervos si uituc, resimte durere de cap surda insotita de slabiciunea membrelor si tresariri musculare.
Zincum metallicum - tratament al slabiciunii cu neliniste si depresie. Memoria este slaba, pacientul este letargic, irascibil si hipersensibil, in special la zgomot; apar sindromul picioarelor nelinistite si tresariri musculare, dar si amorteala, racala in membre. Simptomele se agraveaza de la alcool.

Sfaturi

Exista o multime de plante recomandate de expertii in homeopatie sau in medicina naturista, insa chiar si acestea dispun de reactii adverse si pot chiar interactiona cu alte tratamente urmate; din acest motiv este indicata administrarea lor cu acordul si cu monitorizarea medicului.

Consumul unei alimentatii echilibrate poate imbunatati de asemenea nivelele voastre energetice (sunt recomandate: semintele de in, somon, broccoli, sparanghel, mazare, salata, nuci, migdale, acaju, alune, spanac, ovaz, cartofi copti in coaja, banana, portocale si pui; evitati alcoolul, tutunul si cafeaua inainte de culcare), iar grupurile de consiliere sau de sprijin, meditatia, yoga sau tehnicile de gestionare a stresului pot ajuta si ele. Este indicat sa va dozati energia, invatand cum sa va incetiniti ritmul de actiune pentru a nu va epuiza deodata, scopul constand in efectuarea unei activitati de intensitate moderata (incluzand si exercitii fizice usoare-studiile demonstreaza eficacitatea lor in acest sens).

Ajustati-va programul pentru a beneficia de randament maxim cand va simtiti incarcati cu energie (fara a exagera) si planificati-va toate activitatile zilnice. Incercati pe cat posibil sa reduceti stresul apeland la meditatie sau la respiratii profunde pentru o relaxare rapida. Este de asemenea important sa va imbunatatiti rutina de somn (si problemele cu somnul pot contribui la oboseala si alte simptome), prin urmare mergeti la culcare doar cand va este somn (daca nu, gasiti o alta preocupare timp de peste 15 minute si reveniti ulterior), utilizati o saltea ce sustine bine corpul (eventual apelati la o perna pentru sustinerea gatului si a capului pe timpul somnului), dormiti 20-60 minute cand simtiti nevoia (nu dupa-amiaza sau seara) si incercati sa va treziti zilnic la aceeasi ora. Nu in ultimul rand, este indicat sa efectuati constant exercitii fizice deoarece lipsa miscarii poate crea o deteriorare a muschilor si diminua fluxul sanguin catre organe si tesuturi; un program de intensitate usoara poate ameliora simptomele oboselii si va va permite sa faceti fata programului zilnic.

Citeste si:

Tratament naturist pentru oboseala 

5 alimente care se lupta cu oboseala 

Surse:

www.naturaltherapypages.com.au; www.webmd.com; www.healthline.com; http://umm.edu; http://altmedicine.about.com; http://alignlife.com; http://en.wikipedia.org; www.naturalnews.com; http://health.howstuffworks.com

Articolul urmator
Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?
Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Plânsul fantomă" la bebeluș sau atunci când oboseala și anxietatea postpartum se joacă grav cu mintea ta
    „Plânsul fantomă" la bebeluș sau atunci când oboseala și anxietatea postpartum se joacă grav cu mintea ta

    În primele luni de viață ale bebelușului, mamele sunt în alertă continuă. Fug din duș sau de la bucătărie doar pentru că au auzit un plânset. Când ajung...

    O fetiță diagnosticată cu sindromul Prader-Willi a ajuns supraponderală la doar cinci ani
    O fetiță diagnosticată cu sindromul Prader-Willi a ajuns supraponderală la doar cinci ani

    O fetiță de 5 ani cântărește 98 de kilograme din cauza unei afecțiuni rare, numită Prader-Willi, care o face să fie mereu flămândă. Mama micuței povestește că nu de...

    Oana Ioniță, fosta „Bebelușă" de la „Cronica Cârcotașilor" nu își poate vedea fiul după divorț. „Copilul și-a creat o altă viziune asupra mea. A fost îndoctrinat”
    Oana Ioniță, fosta „Bebelușă" de la „Cronica Cârcotașilor" nu își poate vedea fiul după divorț. „Copilul și-a creat o altă viziune asupra mea. A fost îndoctrinat”

    Fosta „Bebelușă” de la Cronica Cârcotașilor, Oana Ioniță a dezvăluit adevărata dramă prin care a trecut în ultimii doi ani. Coregrafa nu a putut să...

    Cum se manifestă sindromul impostorului la mame?
    Cum se manifestă sindromul impostorului la mame?

    Sindromul impostorului se manifestă prin credința că orice ai face în domeniul în care activezi, tot nu ești suficient de bun. În cazul mamelor, apar gânduri de...

    Mi s-a spus că nu îmi voi putea alăpta copilul cu sindromul Down. Instictul meu de mamă nu a ascultat gurile rele
    Mi s-a spus că nu îmi voi putea alăpta copilul cu sindromul Down. Instictul meu de mamă nu a ascultat gurile rele

    Descurajată de medici în primele zile de viață ale bebelușului său diagnosticat cu sindromul Down, o mamă nu s-a lăsat influențată de nimeni și nimic. Cu ajutorul unui...

    Sindromul Pandas: simptome și tratament
    Sindromul Pandas: simptome și tratament

    Infecțiile streptococice fac parte dintre problemele de sănătate des întâlnite în copilărie. Acest tip de infecții se tratează cu ajutorul antibioticelor,...

    Ce este „sindromul noului tătic”
    Ce este „sindromul noului tătic”

    Sindromul noului tătic afectează bărbații care sunt copleșiți de noul rol, care simt că nu își pot exprima sentimentele, au anumite frustrări și trec prin perioade de stres,...

    Da, am refuzat să am grijă de nepotul meu cu sindromul Down pentru că nu am pregătirea necesară
    Da, am refuzat să am grijă de nepotul meu cu sindromul Down pentru că nu am pregătirea necesară

    O femeie a refuzat să aibă grijă de nepotul ei de 3 ani, diagnosticat cu sindrom Down, de teamă că nu se va descurca. Acum, fratele ei, tatăl copilului, s-a supărat pe ea.

    © 2024 Qbebe