Remedii naturiste pentru sforăit

Remedii naturiste pentru sforăit

Irina Olteanu - Redactor Senior

Conform statisticilor un procent de 45% dintre adulți se confruntă la un moment dat în viață cu problema sforăitului. Deși sforăitul poate ascunde probleme grave de sănătate, de cele mai multe ori poți apela la o serie de remedii naturiste pentru a scăpa definitiv de el.

Deși poate părea amuzant, în realitate când este prezent în mod regulat sforăitul cauzează în primul rând un somn defectuos pentru cel care sforăie, precum și, bineînțeles, pentru persoana/persoanele aflate în aceeași încăpere. Sforăitul este cauzat de relaxarea mușchilor din palatul moale al cavității bucale (cerul gurii), limbă și gât. Țesuturile din gât devin atât de relaxate încât blochează parțial căile respiratorii și vibrează odată cu trecerea aerului. Cu cât sunt mai înguste căile respiratorii, cu atât este vibrația mai intensă și mai puternic sforăitul. O serie de factori contribuie la apariția sforăitului, începând de la anatomia gurii și până la consumul de alcool, dar iată că există soluții la îndemână fără a implica purtarea vreunei măști/piese bucale.

Citește și:Sforaitul la copii - cauze si tratament 

femeie-blonda-care-isi-tine-mainile-in-urechi-si-un-barbat-care-sforaie-langa-ea

Oprirea sforăitului

Sforăitul este  problemă care trebuie tratată cu seriozitate, deoarece acest simptom este un semnal că ești o persoană predispusă la bolile cardiovasculare. Pe lângă acestea, apneea este o afecțiune care duce adesea la sforăit. Apneea este o tulburare din timpul somnului, atunci când respirația se oprește pentru câteva secunde. Dacă te simți la fel de obosit și după câteva ore de somn, atunci este posibil să suferi de apnee.

femeie-care-sta-cu-perna-pe-cap-din-cauza-ca-un-barbat-sforaie-langa-ea-in-pat

Pe de altă parte, dacă sforăitul apare ocazional și nu în fiecare noapte, atunci poți încerca să oprești totul cu ajutorul unor leacuri bătrânești pentru sforăit. Mai jos ai câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le schimbi în viața ta pentru a scăpa de sforăit, dar și alte numeroase remedii naturiste pentru sforăit și, cine știe, poate chiar unul dintre ele va fi eficient pentru tine.

Leacuri bătrânești pentru sforăit

Anumite remedii împotriva sforăitului sunt folosite de zeci de ani, înainte ca medicina să ofere tratamente inovatoare pentru așa ceva. Ține minte, însă, că astfel leacuri bătrânești pentru sforăit nu îți oferă siguranța faptului că problema ta de sănătate va fi rezolvată. Iată mai jos 4 remedii contra sforăitului folosite încă din cele mai vechi timpuri.

1. Ceapă, ustuori și hrean

Dacă nu dai importanță mirosului, acest leac pentru sforăit este foarte eficient. Alimentele cu o aromă puternică sunt recunoscute pentru că previn uscarea nasului și a căilor respiratorii. De asemenea, previn apneea în somn și umflarea amigdalelor. Poți consuma ca atare unul dintre cele 3 alimente sau le poți adăuga în rețeta pentru cină.

2. Este indicat consumul de banane, ananas și portocale

Îmbunătățirea calității somnului este un pas foarte important în a scăpa de sforăit. Melatonina este un hormon care ajută la obținerea unui somn liniștit și profund. Îți poți regla nivelul de melatonină consumând fix alimentele care au acest lucru, anume bananele, portocalele și ananasul.

3. Ceaiul de ghimbir cu miere

Ghimbirul este un antiinflamator natural care reduce cantitatea de mucus, crește secreția de salivă și calmează gâtul. De asemenea, dacă sforăitul este cauzat de kilogramele în plus trebuie să știi că acest ghimbir ajută la arderea caloriilor. Mierea, la rândul ei, te ajută să te relaxezi, să intri în starea de somn și lubrifiază gâtul. Astfel, din ghimbir poți obține cel mai bun ceai pentru sforăit. De aceea, este recomandat să consumi cel puțin o cană cu ceai de ghimbir cu miere înainte de culcare.

4. Evită să bei lapte înainte de somn

Lactatele provoacă adesea mici reacții alergice care nu sunt vizibile la prima vedere. Însă, lactatele și în special laptele de vacă pot închide căile nazale, astfel sporind sforăitul. Dacă ești mare fan lactate, poți schimba laptele de vacă cu cel de soia. Într-adevăr, gustul nu este același, dar măcar este o încercare bună de a scăpa de sforăit.

Ulei de măsline pentru sforăit

Pe lângă cele 4 leacuri bătrânești pentru sforăit de mai sus mai există încă unul care este folosit chiar și de alte popoare. Uleiul de măsline are o putere extraordinară de a relaxa căile respiratorii, astfel că sforăitul este vizibil ameliorat. Tot ce trebuie să faci este să înghiți o linguriță cu ulei de măsline fix înainte de a te culca. Dacă nu poți lua uleiul simplu, combină-l cu puțină miere care îi va mai schimba puțin gustul. Consumul regulat de ulei de măsline înainte de somn poate duce la dispariția neplăcutului sforăit.

Uleiuri esențiale pentru sforăit

Dacă deja ai încercat uleiul de măsline, iar acela nu a dat niciun rezultat, atunci pe listă se mai află și alte produse. Unele uleiuri esențiale pot reprezenta un tratament naturist pentru sforăit pe care –l doreai de mult, după multe încercări eșuate. Uleiurile esențiale se folosesc ori sub formă de inhalații cu abur sau se picură pe pernă.

femeie-care-doarme-pe-burta-cu-gura-deschisa

Cele mai bune uleiuri esențiale pentru sforăit sunt:

  1. Uleiul de eucalipt: este cea mai bună variantă pentru curățarea sinusurilor.
  2. Uleiul de arbore de ceai: are acțiune antiinflamatoare și antiseptică, de aceea are puterea de a calma rapid căile respiratorii și împiedică producția de mucus în exces.
  3. Uleiul de lavandă: este un popular tratament pentru sforăit naturist, deoarece fluidizează secrețiile bronșice și acționează și ca dezinfectant asupra lor.
  4. Uleiul de lămâie: pe lângă mirosul excelent acest ulei are și proprietăți antispastice, care ajută la oprirea sforăitului.

Trucuri pentru sforăit

Toate aceste remedii pentru sforăit naturiste de mai sus sunt o variantă bună pentru ameliorarea zgomotului din somn, dar pe lângă ele mai există și alte mici trucuri pe care să le iei în considerare, cum ar fi modificarea poziției de dormit sau deschiderea căilor nazale. Găsești explicate mai jos cele 10 trucuri pentru sforăit pe care trebuie să le pui în aplicare imediat.

Modifică poziția de dormit

Când stai întins pe spate, baza limbii și palatul moale coboară spre spatele gâtului, determinând un sunet vibrant în timpul somnului. Dormitul pe o parte poate împiedica acest lucru; apelează eventual la o pernă pe care să o ții în brațe, care îți oferă o poziție stabilă (permite menținerea poziției de somn pe o parte).

Practică o igienă sănătoasă a somnului

Programul de odihnă de care ai parte zilnic poate avea un impact semnificativ asupra sforăitului. Astfel, în zilele când muncești la program prelungit și nu te odihnești suficient, de exemplu, înseamnă că te afli într-o stare de epuizare. Prin urmare vei dormi mult și profund, iar mușchii se relaxează, ceea ce conduce la apariția sforăitului.

Deschide pasajele nazale

Dacă sforăitul debutează la nivelul nasului, menținerea în poziție deschisă a pasajelor nazale poate fi de ajutor. În acest fel aerul circulă prin ele mai lent (dacă nasul este înfundat sau îngustat ca urmare a unei răceli sau a vreunui blocaj, aerul care se mișcă rapid va produce cel mai probabil sforăit). Din acest motiv un duș fierbinte înainte de a merge la culcare poate contribui la deschiderea pasajelor nazale. Este util să păstrezi o sticlă cu apă sărată pentru a te clăti în nas cu ea în timp ce faci duș (va contribui la deschiderea pasajelor nazale).

Crește nivelul de umiditate

În continuarea punctului anterior, trebuie să afli că dacă dormi într-o cameră cu aer uscat este posibil ca acesta să contribuie sau să cauzeze sforăitul. Aerul uscat deshidratează gâtul și mucoasa nazală și contribuie la apariția congestiei. În consecință, circulația aerului este restricționată, iar țesuturile încep să vibreze. Pentru a gestiona această situație poți apela la un umidificator (eventual folosește și ulei esențial de mentă) sau te poți muta într-o zona cu un nivel mai mare de umiditate.

Hidratează-te corespunzător

Dacă vei consuma lichide din abundență vei observa o ameliorare a sforăitului. Secrețiile din nas și din palatul moale devin mai lipicioase când nu ești hidratat, ceea ce poate conduce la apariția sforăitului. Conform Institutului de Medicină, femeile fără probleme de sănătate ar trebui să consume 11 căni de lichid (apă și alte lichide) pe zi, iar bărbații aproximativ 16 căni.

femeie-care-tine-un-pahar-cu-apa-in-mana-si-zambeste

Folosește o minge de tenis

Dacă ți se întâmplă să sforăi mai degrabă când dormi pe spate, încearcă să porți o minge de tenis pe care să o coși de spatele bluzei/cămășii de noapte (este important să nu fie prea largă pentru ca mingea să nu se poată deplasa prea mult din loc). Când te vei răsuci, disconfortul cauzat de mingea de tenis te va forța să te rostogolești pe o parte, fără a te trezi. Chiar dacă pare o metodă bizară, faptul că este inconfortabilă o indică drept una de succes.

Slăbește dacă nu te încadrezi în greutatea normală raportată la vârstă și înălțime

Dacă ai în plus câteva kilograme este posibil să constituie o cauză pentru sforăit (sau pentru agravarea sforăitului). O persoană supraponderală are țesuturi suplimentare la nivelul gâtului care contribuie la apariția sunetului de sforăit. Cu cât blocajul din gât este mai mare, cu atât este mai întrerupt fluxul de aer care circulă, creând vibrațiile care conduc la sforăit (de exemplu, îngrășarea în jurul gâtului determină presarea diametrului intern al gâtului). Nu este însă o regulă deoarece și persoanele slabe pot sforăi (legătura dintre greutate și sforăit este evidentă când te îngrași și observi că te confrunți cu sforăit).

Ridică căpătâiul patului

Este indicat să ridici căpătâiul patului cu aproximativ 10 cm, ceea ce poate împiedica limba să cadă în spatele gâtului și să-l blocheze. De asemenea, ajută la deschiderea mai bună a căilor respiratorii. Se pare că pernele destinate opririi sforăitului nu sunt întotdeauna eficiente și pot cauza durere de ceafă; este important dacă îți achiziționezi perne în acest sens să ridice capul, să nu fie prea pufoase sau prea aplatizate.

Menține curățenia în casă

Alergenii precum polen, praf, păr de animale și alți iritanți pot cauza congestie nazală și pot irita căile respiratorii, contribuind la apariția sforăitului. Din acest motiv este important să faci des curat în casă, să cureți filtrele de la aerul condiționat și, după caz, să speli pernele la interval de 2 săptămâni și să le schimbi la fiecare 6 luni (pot constitui un focar pentru acarieni sau pentru părul de animal care determină reacții alergice).

Exersează-ți gâtul și limba

Întărind mușchii din limbă și gât poți ajuta la reducerea sforăitului deoarece vei scădea șansele ca acestea să se relaxeze spre spate când te odihnești. Pe măsură ce îmbătrânim, tindem să sforăim mai mult deoarece țesuturile își pierd forța și elasticitatea, ceea ce înseamnă că vor umple căile respiratorii mai mult decât în trecut. Există diverse exerciții pe care le poți încerca în acest sens, adaptate de specialiști în vorbire sau de medici pentru persoanele care se confruntă cu probleme în înghițire.

În final, este bine să știi că dacă sforăitul îți cauzează probleme pe timp îndelungat, este indicat să fii consultat de un specialist care îți poate recomanda metode suplimentare de intervenție.

Citește și: Totul despre sindromul de apnee in somn (SAS) 

Rețete pentru sforăit

În ultimă fază, înainte de a ajunge la medic pentru a face un control mai amănunțit, mergi și pe câteva rețete pentru sforăit. În paralel, folosește și din trucurile enumerate anterior pentru a avea parte de un grad mai mare de eficacitate. Printre cele mai cunoscute rețete pentru sforăit se numără gargara cu salvie, ceaiul de ceapă sau valeriana amestecată cu alte ingrediente.

femeie-care-sforaie-si-barbat-care-se-stramba-si-isi-tine-degetele-in-urechi-langa-ea

În primul rând, gargara cu salvie se face după fierberea unei lingurițe de salvie în 250 ml de apă. Cu lichidul răcit ulterior se face gargară de mai multe ori pe zi. Apoi, pentru ceai trebuie să fierbi o jumătate de ceapă în 300 ml de apă. Ceaiul se strecoară după 5 minute de fierbere și se consumă cu miere chiar înainte de culcare. Nu în ultimul rând, valeriana este o plantă recunoscută pentru că ajută la obținerea unor somn profund și oprește sforăitul. În acest caz, îți trebuie pulbere de valeriană care se amestecă cu fructul pasiunii și mentă. O linguriță din amestecul obținut se ține sub limbă în fiecare seară, iar după 10 minute se bea apă. Ține cont de faptul că sforăitul și un tratament natuist nu merg mereu mână în mână. Există unele cazuri în care problema este gravă din punct de vedere medical, astfel că un consult este necesar.

Vindecarea sforăitului

Dacă situația se agravează pe zi ce trece, iar toate aceste leacuri bătrânești pentru sforăit precizate anterior nu dau roade, se trece direct la căutarea unui tratament din partea unui specialist. Primul pas este diagnosticarea. Un medic ORL te va examina clinic și îți va analiza simptomele. De asemenea, specialistul îți va pune și anumite întrebări despre starea ta generală. Dacă medicul nu poate determina cauza sforăitului va cere niște investigații suplimentare, cum ar fi un RMN, o tomografie sau o radiografie. Abia după primirea rezultatelor specialistul îți va spune cu certitudine de ce sforăi. De atunci în colo începe etapa propriu-zisă de vindecare a sforăitului, prin urmarea unui tratament strict.

Anti sforăit tratament

Evitarea alcoolului înainte de culcare, pierderea în greutate și evitarea poziției pe spate în timpul somnului sunt primele măsuri care trebuie luate pentru a scăpa de sforăit. Apoi, medicul îți poate spune să porți un dispozitiv oral care fluidizează circulația aerului în căile respiratorii sau să urmezi terapia CRAP (Continuous Positive Airway Pressure) ce constă în folosirea unui mic aparat pe timpul nopții care va introduce aer în căile nazale. În ultimă instanță, se poate ajunge și la intervenția chirurgicală, dar numai atunci când sforăitul este determinat de niște bariere anatomice.

Majoritatea adulților se confruntă cu sforăitul la un moment dat în viață. Dacă apare ocazional, atunci se pot încerca numeroase leacuri bătrânești pentru sforăit. Pe de altă parte, dacă sforăitul apare în fiecare noapte, atunci este clar că numai printr-un consult de specialitate vei depista cauza somnului tău zgomotos. În funcție de cauza sforăitului, medicul îți va da să urmezi și tratamentul potrivit.

Surse: everydayrots.com, webmd.com, besthealthmag.ca, helpguide.org, bzi.com, reginamaria.ro, sforaitul.ro, terapiinaturiste.ro, kfetele.ro, naturavindecatoare.ro, relaxarea.ro, tarancutaurbana.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Untura de bursuc: beneficii și administrare
Untura de bursuc: beneficii și administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii
    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii

    Te simți cuprinsă de tristețe, dar nu înțelegi de ce ? Sentimentul este pe cât de uman, pe atât de comun. Motivele din spatele acestuia pot fi nenumărate, fie de...

    Nu mai suport dormitul alături de soțul meu, care sforăie non-stop
    Nu mai suport dormitul alături de soțul meu, care sforăie non-stop

    Cu toții am dormit lângă o persoană care sforăie. Dacă partenerul sforăie constant, celălalt nu se poate odihni și situația poate deveni problematică. Mărturisirea unei...

    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina
    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina

    Dacă ai folosit sau folosești glicerină în prezent, este bine să știi ce se întâmplă, dacă o înghiți. Află mai multe despre această substanță și despre...

    Soacra mea i-a dat whiskey fiicei mele de 6 luni!
    Soacra mea i-a dat whiskey fiicei mele de 6 luni!

    Revoltător! Bunica unei fetițe de doar câteva luni i-a masat gingiile cu o băutură alcoolică foarte tare în speranța că îi va calma durerile! Cum a reacționat...

    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi
    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi

    Fierea este cunoscută și sub denumirile de vezică biliară sau colecist, având rolul de a stoca bila, o substanță care ajută corpul să digere grăsimile. În cazul în...

    Soțul meu mă pune să dorm pe canapea pentru că m-am îngrășat și sforăi
    Soțul meu mă pune să dorm pe canapea pentru că m-am îngrășat și sforăi

    Există un termen în psihologie care se numește ”divorț de somn” și care este explicat ca fiind un divorț cauzat de problemele de somn ale cuplului. Statisticile spun...

    © 2024 Qbebe