Mierea in sarcină: reguli de consum

Mierea in sarcină: reguli de consum

Irina Olteanu - Redactor Senior

Mierea reprezintă un aliment hrănitor și plin de beneficii pentru organism, însă multe viitoare mămici se întreabă dacă au voie să o consume în timpul sarcinii și în ce condiții. Iată ce trebuie să știți despre consumul de miere în această perioadă delicată, alături de câteva informații utile.

Mierea în sarcină: informații esențiale

Multe gravide cunosc faptul că mierea este interzisă copiilor mai mici de 1 an și din acest motiv consideră că și pe perioada sarcinii trebuie să o consume cu precauție. Această temere apare din cauza faptului că mierea poate conține spori bacterieni (toxina botulinică - Clostridium botulinum - dar și alte toxine) ce pot fi nocivi pentru organismul firav, nedezvoltat al bebelușului. Deși contaminarea apare rar, este totuși posibilă (un procent de 10% din miere conține acești spori).

Citesște și: Mierea in alimentatia copilului 

Ce se întâmplă exact? Sporii bacterieni pot fi prezenți în miere, însă toxinele nu pătrund în fluxul sanguin mierea in sarcinadeoarece corpul elimină bacteriile (prin aciditatea gastrică ridicată). Adulții, precum și copiii mai mari, dispun de un sistem digestiv matur care poate distruge sporii. Femeile gravide care consumă miere nu transmit în mod normal acești spori bebelușilor.

O atenție deosebită trebuie acordată gravidelor care suferă de diabet gestațional (nivel ridicat al glicemiei în timpul sarcinii); ele trebuie să urmărească aportul caloric în mod constant (o linguriță de miere conține aproximativ 60 calorii într-o singură linguriță de miere, prin urmare 3-5 lingurițe pe zi sunt suficiente, cu excepția situațiilor în care necesitățile energetice ale corpului sunt crescute). În plus, mierea poate crește nivelul glicemiei deoarece conține fructoză. De asemenea, nici gravidele care suferă o anomalie gastro-intestinală sau care au urmat recent un tratament antibiotic nu ar trebui să consume miere și nici persoanele imunodeprimate sau imunocompromise (din cauza chimioterapiei sau a HIV/SIDA).

Beneficii ale mierii

Mierea este un produs natural compus în principal din fructoză, glucoză și alte zaharuri și oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate și nutriție. Stimulează funcționarea sistemului imunitar, ameliorează arsurile minore ale pielii și grăbește vindecarea rănilor, reduce durerea de gât și senzația de arsură în capul pieptului neutralizând acidul gastric. De asemenea, mierea ameliorează insomnia, previne răceala și episoadele de tuse . Aceste proprietăți antibacteriene și antioxidante pot rezulta din cantitățile reunite a cel puțin 181 substanțe - vitamine, minerale, aminoacizi și enzime conținute.

În ce condiții poate fi folosită mierea în sarcină

Dacă folosiți mierea ca îndulcitor pentru ceai sau în cantități infime, nu există absolut niciun motiv de îngrijorare, atâta timp cât este pasteurizată. Procesul de pasteurizare distruge bacteriile cauzatoare de boli ce pot fi periculoase pentru voi și chiar și pentru copilul nenăscut (din acest motiv gravidele trebuie să evite laptele, brânza și sucurile nepasteurizate); singurul inconvenient constă în faptul că este distrusă și o parte din compoziția de polen. Există și păreri conform cărora fierberea și chiar filtrarea timp de mai multe ore a mierii nu face decât să distrugă enzimele pe care aceasta le conține și nu să înlăture pericolul de contaminare. Majoritatea produselor disponibile în comerț au inclusă pasteurizarea în procesul de fabricație, dar ca regulă generală este bine să evitați mierea crudă și să verificați etichetele produselor achiziționate de la producători locali. În cazul în care aveți nelămuriri cu privire la un produs, este întotdeauna de preferat să cereți lămuriri suplimentare.

În final, rețineți că persoanele alergice trebuie să o evite complet; dacă știți că aveți o sensibilitate la țelină, polen sau la produse apicole, nu o consumați. De asemenea, evitați-o când este fabricată din plante din specia Rhododendron deoarece există un risc mare de toxicitate.

Surse:
www.babycenter.com; www.thebump.com; www.newkidscenter.com; www.mayoclinic.org; www.honeycolony.com

Articolul urmator
La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat
La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Câte cuișoare poți mânca pe zi și idei de consum
    Câte cuișoare poți mânca pe zi și idei de consum

    Cuisoarele sunt mugurii necopți ai copacului de cuișoare, cunoscut sub numele științific de Syzygium aromaticum. Acest copac este originar din Indonezia, dar se găsește, în...

    Smochine proaspete: beneficii și idei de consum
    Smochine proaspete: beneficii și idei de consum

    Smochinele au o istorie bogată și plină de povești, care datează de mii de ani, fiind unele dintre cele mai vechi fructe cultivate. De la civilizațiile antice la bucătăriile moderne,...

    Germeni de grâu: beneficii și mod de consum
    Germeni de grâu: beneficii și mod de consum

    Germenii de grâu reprezintă una dintre cele mai nutritive și valoroase părți ale bobului de grâu. Aceștia constituie embrionul plantulei viitoare și sunt adesea...

    Ceai oolong: beneficii și mod de consum
    Ceai oolong: beneficii și mod de consum

    Ceaiul oolong este un tip de ceai semi-fermentat, care se situează între ceaiul verde și ceaiul negru în ceea ce privește procesul de oxidare și aroma.

    Guava: beneficii, proprietăți și moduri de consum
    Guava: beneficii, proprietăți și moduri de consum

    Surse de vitamine, de minerale, de fibre și de apă, fructele tropicale pot contribui la asigurarea unei diete echilibrate. Deși nu este la fel de cunoscută precum mango, ananasul sau...

    Cicoare: beneficii, contraindicatii și mod de consum
    Cicoare: beneficii, contraindicatii și mod de consum

    Cicoarea, cunoscută științific sub numele de Cichorium intybus, este o plantă erbacee cu flori albastre care face parte din familia Asteraceae. Originară din Europa, cicoarea a devenit...

    Alune de pădure: beneficii și mod de consum
    Alune de pădure: beneficii și mod de consum

    Cu textură crocantă și deosebit de versatile, alunele sunt îndrăgite întrucât se consumă atât ca atare, cât și adăugate în preparate sărate sau...

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    © 2024 Qbebe