Mierea în sarcină: informații esențiale
Multe gravide cunosc faptul că mierea este interzisă copiilor mai mici de 1 an și din acest motiv consideră că și pe perioada sarcinii trebuie să o consume cu precauție. Această temere apare din cauza faptului că mierea poate conține spori bacterieni (toxina botulinică - Clostridium botulinum - dar și alte toxine) ce pot fi nocivi pentru organismul firav, nedezvoltat al bebelușului. Deși contaminarea apare rar, este totuși posibilă (un procent de 10% din miere conține acești spori).
Citesște și: Mierea in alimentatia copilului
Ce se întâmplă exact? Sporii bacterieni pot fi prezenți în miere, însă toxinele nu pătrund în fluxul sanguin deoarece corpul elimină bacteriile (prin aciditatea gastrică ridicată). Adulții, precum și copiii mai mari, dispun de un sistem digestiv matur care poate distruge sporii. Femeile gravide care consumă miere nu transmit în mod normal acești spori bebelușilor.
O atenție deosebită trebuie acordată gravidelor care suferă de diabet gestațional (nivel ridicat al glicemiei în timpul sarcinii); ele trebuie să urmărească aportul caloric în mod constant (o linguriță de miere conține aproximativ 60 calorii într-o singură linguriță de miere, prin urmare 3-5 lingurițe pe zi sunt suficiente, cu excepția situațiilor în care necesitățile energetice ale corpului sunt crescute). În plus, mierea poate crește nivelul glicemiei deoarece conține fructoză. De asemenea, nici gravidele care suferă o anomalie gastro-intestinală sau care au urmat recent un tratament antibiotic nu ar trebui să consume miere și nici persoanele imunodeprimate sau imunocompromise (din cauza chimioterapiei sau a HIV/SIDA).
Beneficii ale mierii
Mierea este un produs natural compus în principal din fructoză, glucoză și alte zaharuri și oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate și nutriție. Stimulează funcționarea sistemului imunitar, ameliorează arsurile minore ale pielii și grăbește vindecarea rănilor, reduce durerea de gât și senzația de arsură în capul pieptului neutralizând acidul gastric. De asemenea, mierea ameliorează insomnia, previne răceala și episoadele de tuse . Aceste proprietăți antibacteriene și antioxidante pot rezulta din cantitățile reunite a cel puțin 181 substanțe - vitamine, minerale, aminoacizi și enzime conținute.În ce condiții poate fi folosită mierea în sarcină
Dacă folosiți mierea ca îndulcitor pentru ceai sau în cantități infime, nu există absolut niciun motiv de îngrijorare, atâta timp cât este pasteurizată. Procesul de pasteurizare distruge bacteriile cauzatoare de boli ce pot fi periculoase pentru voi și chiar și pentru copilul nenăscut (din acest motiv gravidele trebuie să evite laptele, brânza și sucurile nepasteurizate); singurul inconvenient constă în faptul că este distrusă și o parte din compoziția de polen. Există și păreri conform cărora fierberea și chiar filtrarea timp de mai multe ore a mierii nu face decât să distrugă enzimele pe care aceasta le conține și nu să înlăture pericolul de contaminare. Majoritatea produselor disponibile în comerț au inclusă pasteurizarea în procesul de fabricație, dar ca regulă generală este bine să evitați mierea crudă și să verificați etichetele produselor achiziționate de la producători locali. În cazul în care aveți nelămuriri cu privire la un produs, este întotdeauna de preferat să cereți lămuriri suplimentare.
În final, rețineți că persoanele alergice trebuie să o evite complet; dacă știți că aveți o sensibilitate la țelină, polen sau la produse apicole, nu o consumați. De asemenea, evitați-o când este fabricată din plante din specia Rhododendron deoarece există un risc mare de toxicitate.
Surse:
www.babycenter.com; www.thebump.com; www.newkidscenter.com; www.mayoclinic.org; www.honeycolony.com