Tot ce trebuie sa stii despre progesteron

Tot ce trebuie sa stii despre progesteron

Irina Olteanu - Redactor Senior

Progesteronul este un hormon extreme de important pentru corpul nostru si prezinta mai multe roluri, dar si mai multe locuri de producere. Vom afla in continuare care sunt acestea, alaturi de modul in care poate fi utilizat concret in diverse afectiuni medicale, dar si efectele adverse pe care le poate cauza.

Ce este?

Progesteronul este unul dintre hormonii care stimuleaza si regleaza numeroase functii ale organismului, jucand un rol important in mentinerea sarcinii. Este produs in ovare, placenta (in cazul gravidelor) si in glandele adrenale. Ajuta corpul sa se pregateasca pentru concepere/sarcina si regleaza ciclul menstrual, detinand si un rol in mentinerea libidoului.

In mod concret, in timpul perioadei reproductive, glanda pituitara din creier genereaza hormoni (FSH si LH) care determina un nou ovul sa se maturizeze si sa fie eliberat din folicul in fiecare luna. Pe masura ce foliculul se dezvolta, produce hormonii sexuali estrogen si progesteron care ingroasa mucoasa utetina (endometrul), pregatind-o pentru a primi ovulul fertilizat de sperma (daca este cazul). Nivelele de progesteron cresc in special in a doua jumatate a ciclului menstrual urmand ovulatia, iar tesutul ovarian care inlocuieste foliculul (corpus luteum) continua sa produca estrogen si progesteron si scad daca ovulul nu este fertilizat si apare menstruatia (iar adrenalaendometrul se descompune).

In timpul sarcinii, placenta produce de asemenea nivele crescute din acest hormon, incepand de la finalul primului trimestru si pana la nastere; la gravide nivelele sunt de 10 ori mai mari decat la restul femeilor. Exista si unele tipuri de cancer care cauzeaza cresterea nivelelor de progesteron atat la barbati, cat si la femei. Termenul progestin este utilizat pentru a descrie progesteronul si hormonii steroizi sintetici cu proprietati similare acestuia cum este progesteron levonorgestrel.

Rol

Unul dintre cele mai importante roluri este, dupa cum am mentionat, acela de a determina endometrul sa secrete niste proteine speciale in a doua parte a ciclului menstrual, pregatindu-l sa primeasca si sa hraneasca ovulul fertilizat (inhiba si contractiile musculare ale uterului care ar determina probabil peretii uterini sa respinga adeziunea ovulului). Combinatia de estrogen si progesteron in nivele ridicate suprima aparitia ovulatiei in timpul sarcinii (prin blocarea contractiilor musculare de la nivelul trompelor uterine); acesta din urma stimuleaza si dezvoltarea glandelor mamare din sani in timpul sarcinii. Se considera ca nivele ridicate ale acestui hormon sunt responsabile partial pentru simptome ale sindromului premenstrual, cum sunt durerile de sani, balonarea si schimbarile de dispozitie. In cazul absentei menstruatiei (amenoree), poate fi vorba de anovulatie si de nivele scazute asociate ale progesteronului.

Nivele de progesteron

Formarea corpus luteum (care produce majoritatea progesteronului) este determinata de o crestere in hormonul luteinizant de catre glanda pituitara (apare la aproximativ 14 zile de la inceputul ciclului menstrual si stimuleaza eliberarea ovulului din ovar). Apoi acesta secreta progesteron care pregateste corpul pentru sarcina; daca ovulul nu este fertilizat, corpus luteum se descompune si scade nivelul de progesteron; mucoasa uterina sa descompune si apare sangerarea menstruala marcand inceperea unui nou ciclu menstrual. Daca ovulul este fertilizat si apare un embrion, celulele care-l inconjoara vor secreta gonadotropina corionica (structura similara cu LH), legandu-se de si activand aceiasi receptori ca LH, prin urmare corpus luteum nu se descompune si continua sa produca progesteron pana la formarea placentei.

Nivele crescute ale progesteronului sunt asociate cu sarcina, in primul rand, sau cu hiperplazia congenitala adrenala (reprezinta consecinta si nu cauza afectiunii); este utilizat de sine statator sau in combinatie cu estrogen pentru prevenirea ovulatiei (contraceptive orale), dar si ca terapie de substitutie hormonala pentru ameliorarea simptomelor menopauzei.

Nivele scazute ale progesteronului sunt asociate cu menstruatii reduse, neregulate sau abundente. In timpul sarcinii, scaderea nivelului sau poate cauza pierderea sarcinii sau travaliu prematur (exista posibilitatea administrarii testunei forme sintetice pentru a intarzia travaliul). Lipsa progesteronului din fluxul sanguin poate desemna fapul ca ovarul nu a reusit sa elibereze ovulul in momentul ovulatiei, putand aparea in cazul femeilor care sufera de sindromul ovarului polichistic.

Test al nivelului de progesteron

Exista posibilitatea testarii nivelului de progesteron din corp pentru: identificarea cauzei infertilitartii, monitorizarea eficacitatii medicamentelor pentru infertilitate sau a tratamentului cu progesteron, determinarea aparitiei ovulatiei, evaluarii riscului de avort spontan, monitorizarii functiei ovariene si placentare in timpul sarcinii, dar si diagnosticarii problemelor cu glandele adrenale sau unele tipuri de cancer. Retineti ca urmatoarele aspecte pot interfera cu rezultatele testului: utilizarea hormonilor (cum sunt contraceptivele) sau a medicamentelor (ampicilina si clomifen), momentul efectuarii testului (nivelele fluctueaza in decursul zilei), efectuarea unui test care foloseste substanta radioactiva cu 1 saptamana inainte, prezenta menstruatiei.

Tratamente

Deseori cuvantul progesteron este sinomin cu orice produs hormonal care afecteaza muscoasa uterina la fel ca hormonal natural. Versiuni sintetice eficace denumite progestine sunt utilizate inca din anii 1950; o versiune capsulata a progesteronului natural (derivata din ignamele salbatice) a aparut recent. Dupa cum am mentionat anterior, este folosit pentru contraceptive si in perioada de menopauza, in plus si pentru sangerari uterine anormale si amenoree, endometrioza, cancer mamar, renal sau uterin si pierderea apetitului/scaderea in greutatea din cauza SIDA sau cancer. Progestinele pot fi folosite si sub forma de diagnostic in verificara efectelor estrogenului. Iata si conform rezultatelor clinice, eficacitatea sa in diverse afectiuni:

- potential eficient pentru: terapie de substituie hormonala, amenoree (mai ales in cazul femeilor aflate la premenopauza), infertilitate
- posibil eficient pentru: durere de san (gel), prevenirea/reducerea ingrosarii anormale a uterului (hiperplazie endometriala), simptome ale menopauzei, infertilitate (injectabil).
- posibil ineficient pentru: sindrom premenstrual, eliminarea simptomelor cauzate de medicamente cum sunt diazepam, alprazolam, temazepam etc., prevenirea pierderii masei osoase dupa menopauza, iritatie vaginala (scleroza lichen vulvara)

lutinus


- dovezi insuficiente pentru tratamentul: alergii cauzate de hormoni, balonare, libido scazut, depresie, oboseala, dureri de cap, hipoglicemie, irascibilitate, pierderea memoriei, avorturi spontane, probleme cu tiroida, gandire confuza, cancer uterin, fibroame uterine, retentie de apa, crestere in greutate

Pilulele contraceptive combinate (care contin si estrogen si progesteron) blocheaza ovulatia si fac corpul mai receptiv la ovulul fertilizat in timpul ovulatiei; trebuie luate intr-o anumita ordine. Unele pilule contraceptive denumite minipilule contin numai progestin si nu suprima intotdeauna ovulatia, insa determina ingrosarea mucusului cervical si impiedica sperma sa intre in uter; subtiaza de asemenea endometrul facandu-l mai putin receptiv la un ovul fertilizat si pot fi mai putin eficiente decat primele mentionate.

Progestinul poate fi utilizat ca mijloc contraceptiv si sub forma injectabila, dar si ca dispozitiv intrauterin. Retineti ca mentinerea ciclurilor menstruale, o proprietate a progestinelor, este importanta in timpul perioadei reproductive, deoarece in lipsa progesteronului creste riscul de cancer endometrial; prin urmare daca suferiti de sindromul ovarului polichistic, daca sunteti supra/subponderale sau suferiti de alte boli, medicul poate indica pilulele pentru a regla ciclul menstrual (exista si forme cu administrare ocazionala pentru cele care nu doresc, destinate echilibrarii estrogenului; presupune descompunerea mucoasei uterine de cel putin 4 ori pe an). In perioada de perimenopauza (faza de tranzitie cate menopauza ce poate dura 6 ani sau mai mult si se incheie la un an dupa ultima menstruatie) nivelele hormonale fluctueaza cauzand ovulatii si menstruatii neregulate, dar si simptome deranjate, iar unele femei considera utile pilulele contraceptive pentru a le controla eficient.

Un aspect ce trebui retinut cu privire la terapiile hormonale pentru menopauza este faptul ca progestinul este inclus pentru a proteja mucoasa uterina; estrogenul stimuleaza dezvoltarea endometrului creand un risc pentru leziuni precanceroase si canceroase si trebuie luat singur doar daca ati suferit o histerectomie. Medicii trebuie sa includa prin urmare cele mai mici doze posibile si pe durata cat mai mica de timp, iar tratamentul trebuie reevaluat la fiecare 6 luni pentru a cantari avantajele si dezavantajele oferite, dar si pentru a analiza noile descoperiri medicale.

Dozaj

In primul rand trebuie sa retineti ca trebuie utilizat cu precautie pe durata interventiilor de tip dentar, daca suferiti de diabet (poate afecta glicemia) si este indicat sa evitati fumatul si consumul de alcool pe durata administrarii. In cazul in care utilizati si alte medicamente, este bine sa va consultati cu medicul/farmacistul (inclusiv preparate din plante cum este sunatoarea) deoarece poate interfera cu modul sau de actiune. Daca este administrat oral in terapia de substitutie hormonala, trebuie utilizat in general in cantitate de 200 mg progesteron micronizat zilnic timp de 12 zile (dintr-un ciclu de 25 zile cu estrogen conjugat). Daca este aplicat pe piele, trebuie utilizat in cantitate de 20 mg sub forma de crema (1/4 de lingurita) zilnic pentru bufeuri si simptome ale menopauzei (pe diverse locuri de pe corp prin rotatie). Daca este utilizat intravaginal pentru dureri de san asociate bolilor necanceroase se recomanda o doza de 4 g continand 2,5% progesteron din a 19-a pana in a 25-a zi a unui ciclu de 28 zile; pentru restabilirea menstruatiei se recomanda un aplicator de gel (4-8%) zilnic timp de 6 zile pe luna; pentru terapia de substitutie hormonala un aplicator de gel (4-8%) in zilele 17, 19, 21, 23, 25, si 27 dintr-un ciclu de 28 zile cu estrogeni conjugat; pentru reducerea sangerarilor vaginale si reducerea ingrosarii endometrului o doza de crema 100 mg din ziua 10 pana in ziua 25 dintr-un ciclu de 28 zile.

Efecte secundare

Produsele farmaceutice pe baza de progesteron sunt sigure pentru majoritatea persoanelor, insa in unele cazuri pot cauza deranjamente stomacale, modificari in apetit, crestere in greutate, retentie de lichide si edem, oboseala, acnee, ameteala sau insomnie, iritatii alergice, urticarie, febra, durere de cap, depresie, disconfort sau marire a sanilor, simptome similare sindromului premenstrual, cicluri menstruale alterate, sangerari neregulate. Trebuie utilizate cu precautie cand sunteti insarcinate sau alaptati (gelul intravaginal este potential sigur ca parte a tratamentului pentru infertilitate, insa nu cand alaptati), daca suferiti de boala arteriala/cardiaca, daca suferiti de cancer mamar, de depresie, de boli hepatice, de astm, epilepsie sau hipertensiune, cheaguri de sange in picioare sau plamani, diabet, icter sau probleme ale pielii in timpul sarcinii, porfirie (boala de sange ereditara), reactii alergice la medicamente, sangerari vaginale anormale (in afara perioadelor menstruale). Retineti ca estrogenul interactioneaza cu acest hormon, scazand efectele benefice ale sale (in combinatie pot cauza sensilbilitate la nivelul sanilor).

 www.catena.ro
catena
 

Citeste si:
Progesteronul in sarcina 
Hormonii in sarcina - cele mai importante schimbari 
Remedii naturale pentru chisturile ovariene 
Fibromul uterin: tratament naturist 
 
Surse: www.healthywomen.org; www.webmd.com; www.britannica.com; www.yourhormones.info; www.patient.co.uk

Articolul urmator
Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim
Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    © 2025 Qbebe