De ce apare părul alb la tineri și cum îl poți preveni

De ce apare părul alb la tineri și cum îl poți preveni

Mirela Floricescu - Redactor

Părul alb este asociat cu înaintarea în vârstă. Suntem obișnuiți ca persoanele de peste 50 de ani să-și piardă culoarea părului treptat, deși noi avem fire de păr albe pe tot parcursul vieții. Unii oameni se confruntă cu albirea părului încă din adolescență. Acest fapt nu este normal, tocmai de aceea trebuie considerat un semn pentru anumite afecțiuni. Cauzele apariției părului alb la tineri sunt diverse, iar în mare parte pot fi tratate.

Cum apare părul alb?

Albirea părului este un fenomen considerat firesc pentru cei care trec de vârsta a doua și apare atunci când majoritatea celulelor pigmentare din foliculii de păr mor. Toate celulele prezente în firul de păr formează melanina, responsabilă de culoarea părului. Odată ce aceasta începe să dispară, părul apare crește la început doar în nuanțe de gri. După ce este eliminată toată melanina rămasă, părul devine în totalitate alb.

tanara-data-cu-ruj-care-are-fire-albe-si-ochelari-sta-cu-capul-in-jos

Atât rasa cât și moștenirea genetică trebuie luate în considerare atunci când ne gândim la apariția firelor albe. Acestea sunt prezente în proporție infirmă pe tot parcursul vieții, dar dacă unul dintre părinți a avut părul alb de la o vârstă fragedă, este posibil ca și copilul să moștenescă acest lucru. De asemenea, este cunoscut faptul că rasa este și ea un factor. De obicei, albii sunt primii care au părul alb, începând cu 20 de ani. Apoi urmează asiaticii care albesc începând cu 30, iar ultimiii sunt afro-americanii care în majoritate nu văd păr alb pănă la 45 de ani. 

Dacă ești tânăr și deja vezi o multitudine de fire albe, iar în cazul părinților nu s-a întâmplat asta, este posibil ca anumite probleme de sănătate să fie cauza.

Cauze ale aparariției părului alb la tineri

1. Stresul

Suntem într-o eră a vitezei, unde timpul este calculat la secundă și fiecare dintre noi trăim într-un ritm alert constant. În rândul tinerilor, stresul este cu atât mai mare. De la finalizarea studiilor, până la căutarea unui loc de muncă, toate acestea influențează sănătatea. Apariția firelor albe la tineri poate fi un efect al oboselii cronice, combinată cu anxietate, probleme ale somnului sau tensiune arterială.

barbat-care-isi-trece-mainile-prin-par-si-are-fire-albe

2. Deficiențe de vitamine

Vitaminele B-12, D și E sunt cele care dau vitalitate părului, ajută la menținerea unui păr sănătos și-ți dau energie. O eventuală deficiență de aceste vitamine esențiale duce la pierderea cantității de melanină, implicit la albirea prematură a părului. De asemenea, vitamina B-12 are rolul de menține în limite normale una dintre cele mai importante funcții ale corpului, anume formarea celulelor roșii din sânge. Un timp îndelungat cu deficiențe de vitamine duce și la alte afecțiuni cum ar fi: anemia, pierderea concentrării și dereglarea funcțiilor cognitive.

3. Fumatul

Fumatul este una dintre cele mai nocive activități, cu o creștere foarte mare, mai ales în rândul tinerilor. Din curiozitate sau influențați de anturaj, tot mai mulți tineri se apucă de fumat de la vârste foarte fragede. Nicotina aflată în țigări afectează direct celulele aflate în foliculii firelor de păr. Melanina scade treptat, iar albirea prematură a părului poate începe de la 20 de ani sau poate chiar mai devreme.

4. Bolile autoimune

Anumite boli autoimune care atacă propriile celule din corp sunt o cauză a apariției părului alb. Cele mai cunoscute boli autoimune sunt vitiligo și alopecia. Vitiligo este o boală autoimună care este distruge celulele responsabile de producerea melaninei și se manifestă, de obicei, prin depigmentarea unor părți mari ale corpului. În anumite cazuri însă, vitiligo se manifestă și prin albirea anumitor șuvințe de păr. Alopecia este o afecțiune care se manifestă prin căderea unor porțiuni mari de pe scalp, a genelor sau a sprâncenelor. Părul crește ulterior, dar acesta este gri sau alb. Din păcate, pentru niciuna dintre aceste boli autoimune nu există tratament.

5. Boală tiroidiană

Bolile tiroidiene, hipotiroidie și hipertiroidie, sunt efecte ale dereglării nivelului de hormoni secretați de tiroidă. Aceste dereglări hormonale afectează și producția de melanină din corp, ceea ce duce la albirea prematură a părului. Aceste boli tiroidiene sunt frecvente și în rândul tinerilor, cu precădere la femei și la adolescentele aflate la pubertate. Hipotiroidia este cea mai frecventă dereglare a tiroidei, aceasta nu produce suficienți hormoni tiroidieni care să asigure buna funcționare a metabolismului. Hipertiroidia apare în cazuri mai rare și se declanșează atunci când tiroida produce prea mulți hormoni. Nivelul ridicat de hormoni duce la dereglări metabolice. Tiroida este glanda responsabilă de funcționarea corectă a fiecărui țesut, organ sau sau celulă. Prin hormonii pe care îi secretă în corp, tiroida controlează ceea ce noi numim metabolism.

6. Genetica

Nu  trebuie să suferi neapărat de ceva dacă ți-a albit părul prematur. Genetica influențează deseori ceea ce se întâmplă în organismul nostru. Așadar, dacă părinții sau bunicii au albit la aceeași vârstă, este posibil ca și tu să treci prin aceeași experiență. Acest factor nu poate fi controlat, la fel cum nu poate fi tratat.

7. Folosirea produselor chimice

În ultimii ani, în comerț, au apărut zeci de modele de vopsele pentru păr. Impulsionați de modă, din ce în ce mai mulți oameni își colorează părul de la vârste fragede și își schimbă culoarea părului constant, în funcție de dispoziție. Aceste produse menite să coloreze părul sunt fabricate cu subsanțe chimice care distrug celulele foliculilor de păr.

tanara-blonda-care-este-vopsita-cu-o-pensula-roz

Cel mai cunoscut ingredient folosit în pepararea produselor de colorare este peroxidul de hidrogen sau, în limbajul popular, apa oxigenată. Este cel mai nociv ingredient, deoarece atacă celulele și face ca nivelul de melanină din foliculii de păr să scadă.

Cum previ apariția părului alb?

1. Odihna

Cele opt ore de somn pe noapte sunt vitale pentru a preveni probleme grave de sănătate. Ține cont de sfaturile specialiștilor și respectă perioadele de odihnă. La fel se întâmplă și cu stresul la locul de muncă sau la școală. Dacă simți că nu faci față unei perioade aglomerate, ia-ți câteva zile libere și deconectează-te de ceea ce este în jurul tău. Pentru a avea un organism sănătos atât la interior, cât și la exterior trebuie să avem grijă ca acesta să funcționeze corespunzător.

2. Tratarea deficiențelor

Consultă un specialist pentru a-ți tratata deficiențele de vitamine din organism. Există numeroase suplimente pe piață cu vitamine și pentru diferite afecțiuni. De asemenea, vitaminele necesare sunt extrase și din alimentație. Consumă cât mai multe produse cu niveluri ridicate de vitaminele  B-12, D și E. Acestea se regăsesc în: ouă, carne, pește, lactate și fructe.

masa-cu-fructe-legume-peste-seminte

3. Renunțarea la fumat

Fumatul nu afectează doar părul, ci întregul corp. De la inimă și plămâni și până la celule, totul este dat peste cap din cauza nicotinei. Renunțarea la această toxină este un pas important în evitarea unor probleme de sănătate foarte grave în viitor, printre care și albirea prematură a părului. Renunțarea completă la fumat durează câteva luni, cam atât îi ia organismului să scape în totalitate de nicotină.

4. Alimentație plină de antioxidanți

Antioxidanții sunt un amestec de vitamine și minerale care reduc efectele nocive ale radicalilor liberi. Pentru ca celulele să fie sănătoase, consumul de antioxidanți este foarte important. Antioxidanții protejează și celulele foliculilor de păr și reduc șansele apariției părului alb, mai ales la tineri. Cei mai mulți antioxidanți se găsesc în fructe și legume, dar și în pește și ceai.

5. Renunțarea la vopselele pentru păr

Fie că este vorba de vopsele semipermanente sau coloranți, toate conțin ingrediente chimice care duc la scăderea nivelului de melanină. Pentru a evita apariția părului alb, mai ales dacă ești tânăr, nu începe să folosești astfel de produse. Culoarea naturală îți va menține părul sănătos atât în exterior, cât și în interior, la nivelul celulelor.

Părul alb la tineri este cauzat de numeroși factori ce țin atât de genetică, anumite boli sau factori externi, cum ar fi stresul. Pentru tinerii care se confruntă cu albirea părului este important să depisteze care este cauza declanșării acestui fapt. Poate fi vorba de o dereglare sau o boală autoimună, care în viitor poate cauza probleme grave de sănătate.

Surse: healthline.com, laboretica.ro, romedic.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Lipsa somnului: de ce apare și cum îți afectează sănătatea
Lipsa somnului: de ce apare și cum îți afectează sănătatea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Părul copilului meu a devenit alb după ce a făcut septicemie. Cum am reușit să îi salvăm viața
    Părul copilului meu a devenit alb după ce a făcut septicemie. Cum am reușit să îi salvăm viața

    O mamă al cărei fiu mic s-a îmbolnăvit grav după ce a contractat septicemie a demarat o campanie de sensibilizare cu privire la această afecțiune. Ea povestește cu groază cum...

    „Nu este o rușine să am fire de par alb la 31 de ani”. Mărturiile femeilor care aleg să nu își vopsească părul
    „Nu este o rușine să am fire de par alb la 31 de ani”. Mărturiile femeilor care aleg să nu își vopsească părul

    Primele fire de păr alb sunt un semn de maturitate, dar pentru unele femei, pot deveni cel mai mare coșmar. Să urmărim împreună mărturiile unor femei curajoase care au renunțat...

    Și tu ai cârcei la picioare în sarcină? Uite cum poți preveni și ameliora acest simptom foarte des întâlnit în rândul gravidelor
    Și tu ai cârcei la picioare în sarcină? Uite cum poți preveni și ameliora acest simptom foarte des întâlnit în rândul gravidelor

    Cârceii apar de regulă în ultimele luni de sarcină, mai ales noaptea și sunt foarte dureroși. Află cum poți să ameliorezi durerea și cum poți preveni apariția lor!

    Are păr alb la numai 16 ani. Cu toate astea, se simte mai bine ca niciodată!
    Are păr alb la numai 16 ani. Cu toate astea, se simte mai bine ca niciodată!

    O tânără care a încărunțit la 16 ani ne povestește cum a trecut de la a se simți inconfortabil, la a se simți minunat cu păr alb.

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    Când apare aurora boreală și unde o poți vedea?
    Când apare aurora boreală și unde o poți vedea?

    Aurora boreală, cunoscută și sub denumirea de "luminile nordului," este un spectacol natural uluitor, care încântă privirile oamenilor din zonele nordice ale globului....

    Fetița Andreei Tonciu merge la salon și își pune unghii false la vârsta de 8 ani. Tot timpul vrea să-și facă părul la salon, nu mai vrea să-și facă părul acasă"
    Fetița Andreei Tonciu merge la salon și își pune unghii false la vârsta de 8 ani. Tot timpul vrea să-și facă părul la salon, nu mai vrea să-și facă părul acasă"

    Fiica Andreei Tonciu, celebra vedetă TV cu un râs molipsitor, apariții spumoase și o personalitate efervescentă, îi seamănă întru totul mamei ei, inclusiv în...

    David Popovici, mesaj public pentru tineri după alegerile prezidențiale. „E dreptul nostru"
    David Popovici, mesaj public pentru tineri după alegerile prezidențiale. „E dreptul nostru"

    Campionul olimpic care a dus numele României pe cele mai înalte culme ale succesului la Jocurile Olimpice de vară de la Paris, David Popovici și-a exprimat părerea în...

    © 2025 Qbebe