Cele mai bune surse de vitamine pentru copilul tău
1. Surse de vitamina C
Vitamina C este foarte importantă pentru sănătatea musculaturii, pentru piele și țesut. Câteva dintre sursele majore de vitamina C sunt citricele, căpșunile, kiwi, roșiile și legumele verzi, precum broccoli. Știm că în anumite privințe va fi destul de dificil să-l convingi pe cel mic să mănânce tot ce e sănătos, mai ales că sunt atât de multe produse discutabile care îi fură atenția și interesul. De aceea, va trebui să înveți să fii creativă în pregătirea gustărilor și a mâncărurilor principale. Atunci când vine vorba despre vitamina C, ca să-ți fie mai ușor să-l convingi pe cel mic, alege de aici un storcător care te va ajuta să obții cel mai sănătos suc de fructe posibil, peste orice altceva ai găsi în comerț, cu condiția să adaugi în el și pulpa fructului.
2. Surse de vitamina A
Vitamina A este excelentă în perioada de creștere, ajutând extrem de mult în privința dezvoltării, a reparației țesutului și a oaselor. De asemenea, vitamina A este bună pentru piele, ochi și sistemul imunitar, iar printre principalele surse de vitamina A pe care le poți găsi se numără laptele, brânza, ouăle și legumele galbene sau portocalii.
3. Surse de vitamina D
Vitamina D este necesară pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor și dinților și are un rol extrem de important în absorbția calciului de către organism. Sursele principale de vitamina D la care le poți apela oricând sunt laptele sau peștele gras, precum somonul.
4. Surse de vitamina B
Întreaga familie de vitamina B, fie că vorbim despre vitamina B2, B3, B12 sau B16, ajută metabolismul, oferă energie și protejează sistemul circulator și nervos. Carnea de pui, peștele, nucile, ouăle, laptele, brânza, fasolea sau soia reprezintă alegeri excelente atunci când încerci să introduci această vitamină în alimentația celui mic.
5. Surse de fier
Ajută în dezvoltarea musculaturii și este esențial pentru celulele roșii sănătoase. În adolescență, absența fierului din organism este o problemă destul de frecventă, mai ales în cazul fetelor. Fierul se regăsește în alimente precum carnea roșie, curcanul, carnea de porc, spanacul, fasolea și prunele.
6. Surse de calciu
Nu degeaba se spune că poți avea oase mai tari dacă vei consuma mult calciu. Acesta este recomandat pentru o structură osoasă bine dezvoltată, mai ales în perioada de creștere, și se regăsește în lapte, brânzeturi, iaurt sau tofu.
Varietatea alimentației celui mic te va ajuta să îi oferi toate vitaminele și mineralele de care va avea nevoie, fără să depui un efort considerabil. Învață să amesteci toate aceste alimente, fii creativă atunci când încerci să-l convingi să consume un anumit tip de legumă pentru prima dată și fii constantă în dorința de a-i oferi mereu cele mai sănătoase variante de vitaminizare prin alimentație.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Evgeny Atamanenko