Totul despre boala tiroidiană autoimună

Totul despre boala tiroidiană autoimună

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre afecțiunile endocrine, ce te pot afecta la orice vârstă, se numără și boala tiroidiană autoimună. Așa cum vei afla și parcurgând articolul de mai jos, aceasta are simptome numeroase și foarte diverse, care ar trebui să te trimită la medic. Vizita la acesta este esențială pentru a ți se confirma sau nu un diagnotic de tiroidă autoimună. În cazul în care-l vei primi, urmează cu strictețe indicațiile medicului, astfel încât să nu fii expusă eventualelor complicații ale acestei boli.

Ce reprezintă tiroida autoimună

Cunoscută și sub numele de tiroida Hashimoto (Numele său provine de la un endocrinolog care a descoperit-o pentru prima dată la începutul secolului trecut) această afecțiune apare când sistemul imunitar (limfocitele) atacă glanda tiroidă (celulele tiroidiene), pe care o consideră un agent patogen. În aceste condiții, glanda tiroidă nu va mai produce suficienți hormoni tiroidieni. Astfel, de cele mai multe ori, tiroida autoimună este asociată cu un hipotiroidism.
Uneori însă, boala nu cauzează hipotiroidism, dar persoanele care suferă din cauza ei au în sânge anticorpii care atestă prezența afecțiunii autoimune.

Din ce cauze apare boala tiroidiană autoimună

Până în prezent, specialiștii nu pot vorbi despre niște cauze exacte pentru apariția acestei probleme de sănătate, dar de cele mai multe responsabile pentru ea sunt:
• Hormonii feminini (mai ales estrogenul)- În special femeile sunt predispuse acestei afecțiuni
• O bacterie sau un virus care să determine organismul să-și atace propriile celule
• Cauze de natură genetică- De-a lungul timpului, s-a constatat că poate exista o anomalie genetică pe o anumită genă care este responsabilă de funcționarea sistemului imunitar, ceea ce ar putea să determine organismul să atace glanda tiroidă și să provoace boala tiroidiană autoimună

Factorii de risc

În privința lor, medicii consideră că sunt foarte importanți în declanșarea bolii și se referă la:
• Sex- Femeile sunt mult mai predispuse la a dezvolta tiroidă autoimună
• Vârsta- Tiroida Hashimoto apare cu precădere la femeile de vârstă mijlocie
• Factorul genetic- Va avea un risc mai mare să se îmbolnăvească de tiroidă autoimună o persoană care a mai avut astfel de cazuri în familie
• Prezența altor boli autoimune- Specialiștii consideră că, dacă ai și o altă boală autoimună (cum ar fi lupus, artrită reumatoidă, diabet de tip 1), vei fi mai expusă pericolului de a te confrunta și cu tiroida autoimună
• Expunerea la un mediu cu radiații- Dacă trăiești într-un mediu cu un nivel ridicat al radiației, vei fi mai predispusă la tiroida autoimună

Cum recunoști prezența bolii tiroidiene autoimune

Semnele acestei afecțiuni nu sunt evidente la început, dar pe măsură ce timpul trece și producția de hormoni tiroidieni va fi perturbată, te poți confrunta cu:
• Stări permanente de oboseală și lipsă de energie
• Creșterea sensibilității la frig
• Creștere inexplicabilă a greutății corporale
• Dureri musculare, însoțite de rigiditate
• Dureri articulare
• Depresie
• Menstruații foarte abundente și care durează mai mult decât în mod obișnuit
• Tulburări de memorie
• Constipație
• Pielea este mai uscată și mai palidă
• Inflamarea feței
• Fragilizarea părului și a unghiilor

Posibilele complicații ale bolii

Dacă nu este descoperită și tratată la timp, tiroida autoimună poate să determine complicații care de care mai serioase. Printre ele se află:
• Probleme cardiace- Medicii vorbesc despre o strânsă legătură între boala autoimună a tiroidei și creșterea nivelului de colesterol „rău", ceea ce poate afecta considerabil sănătatea inimii

Fata ce are dureri in piept

• Probleme ce țin de sănătatea psihică - Lăsată netratată, tiroida autoimună va determina apariția depresiei sau agravarea uneia deja existente
• Apariția gușei- Aceasta se referă la inflamarea excesivă a glandei tiroidei, care va deveni mult mai vizibilă, inclusiv la palpare. Ea poate să provoace dificultăți în respirație și la înghițire
• Mixedemul- Apare ca urmare a unei tiroide care nu mai funcționează corect din cauza producerii insuficiente de hormoni tiroidieni și se manifestă în felul următor: față rotundă, palidă, cu pleopele inflamate, îngroșarea gâtului, creșterea în volum a buzelor și a limbii, îngroșarea rădăcinii nasului, mărirea în volum a abdomenului, îngroșarea tegumentelor etc. În plus, din cauza mixedemului, vor apărea și tulburări de natură digestivă (Cum ar fi constipația, litiaza biliară), renală (micțiuni rare), cardiacă (Inima își poate mări volumul, pot apărea palpitațiile, va crește tensiunea arterială), pulmonară (Se poate semnala o scădere a frecvenței respiratorii) sau endocrină (Ciclul menstrual poate lipsi, pot exista sângerări menstruale foarte abundente și prelungite, mucoasa vaginală devine mai puțin elastică și palidă, va scădea libidoul). Nu uita că mixedemul este o urgență medicală și trebuie tratat cu mare atenție, întrucât îți poate pune viața în pericol!
• Apariția problemelor în dezvoltarea fătului- S-a sesizat că femeile care sunt însărcinate și nu știu că au tiroidă imună vor fi mai expuse riscului de a naște copii cu tulburări de dezvoltare intelectuală sau fizică, inclusiv la nivelul unor organe vitale (rinichi, plămâni etc.). De aceea, este esențial să-ți controlezi starea tiroidei înainte de a rămâne însărcinată.

Citește și: Hipertiroidismul și hipotiroidismul în sarcină

Când să consulți un medic

Dacă vei sesiza persistența oricăror dintre simptomele menționate, nu mai sta pe gânduri și mergi îndată la un endocrinolog. De asemenea, dacă ai un nivel foarte ridicat al colesterolului, fără un motiv anume, gândește-te că este posibil să fie produs din cauza unei tiroide autoimune.
Nu în ultimul rând, consultă un medic dacă ai făcut radioterapie în zona capului, gâtului și în partea superioară a cavității toracice sau dacă ai mai urmat tratamente pe bază de iod radioactiv sau cu alte medicamente legate de reglarea hormonilor tiroidieni.

Diagnosticul și tratamentul pentru boala tiroidiană autoimună

Odată ce te prezinți la doctor, primul demers pe care-l va face acesta va fi să te palpeze în zona tiroidei, astfel încât să poată sesiza o eventuală inflamație. După ce-i vei descrie simptomele pe care le ai, cel mai probabil ți se va recomanda un set de analize pentru a se verifica nivelul hormonilor tiroidieni.

Tanara la endocrinolog pentru un consult al tiroidei

În cazul în care nu vor fi rezultate bune, ți se va face și o ecografie tiroidiană. Abia ulterior ți se va putea prescrie un tratament corespunzător.
Trebuie să știi că boala tiroidiană autoimună nu se poate vindeca, dar cu ajutorul tratamentului te poți simți mult mai bine. De cele mai multe ori, tratamentul specific se bazează pe substituția hormonului T4 (tiroxina) și T3 (triiodotironina) , mai ales dacă este vorba și de prezența hipotiroidismului. Tratamentul va fi permanent, dar dozele vor fi ajustate în funcție de starea de funcționare a tiroidei tale. În acest scop, va trebui să-ți faci periodic analize, după indicația medicului. Și dacă ești însărcinată va fi nevoie de o mare atenție în dozarea medicamentului ce-ți va fi prescris.

În unele cazuri, dacă tiroida autoimună nu este asociată cu hipotiroidism, este posibil ca prima etapă a tratamentului să constea în administrarea de medicamente care să determine glanda tiroidă să nu-și mai atace propriile celule.
Este foarte important să iei numai dozele prescrise de către medic, mai ales dacă iei și alte medicamente, precum:
• Unele pentru reglarea colesterolului
• Cele antiacide
• Unele ce țin de tratarea ulcerelor
• Suplimente alimentare pe bază de calciu și fier

Alături de medicamentele uzuale, medicul poate decide să-ți recomande și anumite suplimente alimentare care să ajute funcționarea tiroidei. Spre exemplu, cele cu seleniu pot să reducă din activitatea anticorpilor TPO, care atacă celulele tiroidiene. Astfel de suplimente vor fi bivenite mai ales dacă ești însărcinată sau dacă vrei să rămâi însărcinată pentru a se evita apariția unor probleme în dezvoltarea fătului generate de o tiroidă autoimună.

Foarte importante în gestionarea bolii tiroidiene autoimune sunt și suplimentele cu vitamina D. Studiile din domeniu au arătat că există o legătură între un deficit al acestei vitamine și declanșarea bolilor tiroidiene autoimune. În plus, s-a constatat că un nivel optim al vitaminei D în organism poate să favorizeze o reducere a nivelului de TPO.

Printre suplimentele cu vitamina D se poate afla și Vitoral D Spray Oral pentru adulți. Vitoral D spray pentru  adulti

Acesta este un supliment alimentar cu gust de mentă și xylithol, sub formă de spray, destinat administrării orale. Conţine o combinaţie de Vitamina D3 (colecalciferol) și Vitamina K2, care contribuie la absorbţia eficientă a calciului și la menţinerea sănătaţii sistemului osos și a dinților. Vitoral D pentru adulți nu conține coloranţi artificiali, gluten, grăsimi, sare, drojdie sau lactoză, fiind potrivit inclusiv pentru vegetarieni, diabetici și persoane care suferă de boala celiacă. Spray-ul nu conține ingrediente care să cauzeze crampe!
Pentru administrare, spray-ul se va agita bine. Se recomandă a se folosi câte 1 puf pe zi (În acest caz, conținutul poate fi suficient pentru 120 de zile). În cazuri severe, se pot folosi până la 3 pufuri pe zi.

Nu în ultimul rând, medicul poate să-ți recomande și cure cu probiotice, în condițiile în care boala tiroidă autoimună poate să favorizeze apariția unor manifestări digestive neplăcute (precum balonări, constipație etc.), astfel încât să se reechilibreze flora intestinală și să te simți mai bine.

Tu știai până acum detalii despre boala tiroidiană autoimună?

Citește și: Vedete despre care nu știai că se confruntă cu boli autoimune

Surse:
www.medicinenet.com, www.mayoclinic.org, www.sfatulmedicului.ro, www.verywellhealth.com, www.webmd.com

Articolul urmator
Totul despre histeroscopia diagnostică și intervențională
Totul despre histeroscopia diagnostică și intervențională

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă și fiul ei au fost diagnosticați cu o boală rară: „Vreau să știe cât de puternic poate fi”
    O mamă și fiul ei au fost diagnosticați cu o boală rară: „Vreau să știe cât de puternic poate fi”

    Salina Itwaru suferă de neurofibromatoză, o boală genetică care provoacă apariția tumorilor pe țesutul nervos. Din păcate, i-a transmis aceeași boală și fiului său, Tyler. Partea...

    Faceți cunoștință cu bebelușul Hulk! De ce boală suferă
    Faceți cunoștință cu bebelușul Hulk! De ce boală suferă

    Armani Milby a fost adusă pe lume prin cezariană la 33 de săptămâni. Încă de când era în burtică, fetița a fost diagnosticată cu o boală rară, care o face...

    O fetiță de doar 6 ani a avut jumătate de creier oprit de medici pentru a încerca să o trateze de o boală extrem de gravă
    O fetiță de doar 6 ani a avut jumătate de creier oprit de medici pentru a încerca să o trateze de o boală extrem de gravă

    O fetiță de numai 6 ani a fost supusă unei intervenții chirurgicale care a durat 10 ore și care i-a salvat viața. Medicii au oprit complet activitatea cerebrală în emisfera...

    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală
    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală

    Una dintre cele mai grele provocări prin care poate trece un părinte este să afle că nu se mai poate face nimic pentru copilul său, că acesta își va pierde viața. De asemenea,...

    O mămică de 32 de ani și-a pierdut brusc auzul și văzul. Ulterior, doctorii au descoperit că are o boală rară de inimă
    O mămică de 32 de ani și-a pierdut brusc auzul și văzul. Ulterior, doctorii au descoperit că are o boală rară de inimă

    O mămică de 32 de ani din New York și-a pierdut brusc auzul și văzul, la o săptămână după ce a născut prin cezariană. În urma investigațiilor medicale, s-a descoperit...

    Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”
    Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”

    Tony a fost diagnosticat cu o boală genetică rară la vârsta de 3 ani. Este vorba despre encefalopatia epileptică și de dezvoltare asociată genei SynGAP, care îi cauzează...

    Un băiețel a fost diagnosticat cu o boală extrem de gravă, pe care doar alți 20 de copii din lume o au
    Un băiețel a fost diagnosticat cu o boală extrem de gravă, pe care doar alți 20 de copii din lume o au

    Un diagnostic surprinzător venit în urma unei modificări bruște de comportament și a stării de sănătate a schimbat complet viața unei familii. Un băiețel curajos a...

    Boala m-a împiedicat multă vreme să fiu o mamă bună pentru copiii mei. Sunt diagnosticată cu tulburare bipolară
    Boala m-a împiedicat multă vreme să fiu o mamă bună pentru copiii mei. Sunt diagnosticată cu tulburare bipolară

    O mamă cu 5 copii diagnosticată cu tulburare bipolară, povestește cum a învățat că nu trebuie să-și lase diagnosticul și traumele din copilărie să-i afecteze relația cu...

    © 2024 Qbebe