Răceala la copii: când trebuie să suni la medic

Răceala la copii: când trebuie să suni la medic

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Răceala la copii este una dintre cele mai frecvente afecţiuni. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a afla care sunt manifestările specifice unei răceli la copii care ar trebui să te alarmeze şi să te trimită cât mai grabnic la medic.

Răceala la copii: cauze

De cele mai multe ori, răceala la copii apare din cauza prezenţei rinovirusurilor, care pătrund în organism prin nas, prin gură sau prin ochi. Practic, un copil se poate infecta din următoarele surse:

  • Din aer- Dacă o persoană strănută, tuşeşte sau vorbeşte, poate să transmită rinovirusul la copil, provocându-i o răceală
  • De pe suprafeţele contaminate- Când rinovirusul persistă pe o suprafaţă atinsă de copil (cum ar fi o jucărie de exemplu) îl poate îmbolnăvi
  • Prin contactul direct- Spre exemplu, dacă o persoană atinge mâna copilului, rinovirusurile pot ajunge cu uşurinţă la el când acesta îşi va atinge nasul sau gura

Copiii pot avea într-un an, când sunt mai mici de 12 luni, chiar şi 8-10 răceli. Odată ce intră în colectivitate, numărul de răceli la copii poate depăşi 7 pe parcursul unui an. În ceea ce-i priveşte pe adolescenţi, aceştia răcesc de 2-4 ori pe an. De regulă, perioadele din an în care copiii răcesc mai frecvent sunt cele cuprinse între lunile septembrie- aprilie.

Răceala la copii: simptome

Cele mai cunoscute manifestări sunt următoarele:

  • Prezenţa secreţiilor nazale apoase
  • Ochi lăcrimoşi
  • Strănutul
  • Stările de oboseală
  • Durerile de gât
  • Tusea

Uneori, copiii răciţi se confruntă şi cu dureri de cap şi cu febră uşoară.

Mama care poarta masca de protectie si verifica fruntea baietelului ei pentru a vedea daca nu are febra

Posibile complicaţii ale răcelilor la copii

Printre cele mai frecvente complicaţii se numără:

  • Infecţiile acute ale urechii (otita medie)- Este cea mai frecventă complicaţie a unei răceli la copii şi este posibilă întrucât virusurile pot pătrunde în spaţiul din spatele timpanului
  • Sinuzitele- Survin când răcelile nu sunt corect tratate şi nu se rezolvă corespunzător
  • Respiraţie şuierătoare- Nu este obligatoriu ca un copil ce are astm să se confrunte cu aşa ceva. Dacă există astm, această manifestare se va agrava
  • Apariţia unor infecţii secundare- Spre exemplu, pot interveni crupul laringian (o afecţiune virală ce presupune inflamarea laringelui, traheei şi bronhiilor principale, fiind uşor de recunoscut după şuieratul sesizabil la respiraţie) sau bronsiolitele (afecţiuni ce implică iritarea şi inflamarea bronhiolelor, cele mai mici dintre căile respiratorii). Oricare dintre acestea impun un consult medical !

De ce să ceri ajutorul medicului pentru răceala copilului

În general, răcelile obişnuite cedează fără complicaţii, în cel mult 10-14 zile. Cu toate acestea, sunt simptome care trebuie să te pună în gardă şi să te determine să iei legătura cu un medic. Iată despre ce este vorba:

Febra

Dacă micuţul are o temperatură de 38,8 grade timp de 3 zile sau mai mult, însoţite de secreţii nazale persistente şi de dureri în zona feţei, adresează-te unui medic pedriatru. Este foarte posibil ca răceala să fi evoluat într-o infecţie sinusală (săculeţii cu aer din zona oaselor faciale şi a celor din jurul nasului sunt pline cu lichid infectat de virusuri sau de bacterii).

Copil cu febra mare care sta in pat si parinte care ii verifica temperatura

În cazul în care ai un bebeluş de la 3 luni în sus, solicită medicul dacă acesta are o temperatură de peste 38. Alte simptome, prezente la bebeluşi, care trebuie să te îngrijoreze, sunt:

  • Se trag de urechi şi sunt mai iritabili ca de obicei (poate fi vorba despre o infecţie la ureche)
  • Udă mai puţine scutece decât în mod obişnuit (poate fi semn de deshidratare)
  • Ochii sunt înroşiţi sau au secreţii gălbui sau verzi
  • Tusea persistentă
  • Dificultăţi în respiraţie
  • Secreţii nazale consistente, verzui, timp de mai multe zile

Pentru un bebeluş vei solicita ajutor medical de urgenţă dacă:

  • Tuşeşte atât de tare încât vomează sau i se schimbă culoarea pielii
  • Refuză să fie alăptat sau să primească alte lichide
  • Respiră cu dificultate şi ţi se pare că s-a învineţit în zona buzelor

Citeşte şi: Febra la copii- Ce trebuie să facem?

O durere de urechi

În această situaţie, nu este exclus să fie prezentă o infecţie. În urma unei răceli, există posibilitatea ca urechea medie să se inflameze. De aceea, se poate ajunge şi la o acumulare mai mare de fluid (pentru că trompele lui Eustachio la copii sunt mai scurte decât cele ale adulţilor), iar din cauza căldurii şi umidităţii microorganismele dăunătoare se pot multiplica mai uşor.

Uneori, durerile de urechi pot fi însoţite de febră, care se prelungeşte mai mult de 4 zile. Nu mai sta pe gânduri şi discută cu medicul pediatru întrucât copilul poate avea o infecţie a urechii !

Poţi să faci deosebirea dintre o durere de ureche provocată de o răceală şi una generată de o infecţie dacă vei ţine cont de următoarele aspecte:

  • Durerea dintr-o infecţie este mai puternică decât aceea determinată de o răceală
  • În cazul în care durerea de ureche se ameliorează pe măsură ce se ameliorează şi simptomele specifice răcelii, nu este vorba despre o infecţie
  • Observi că auzul micuţului s-a diminuat (se întâmplă aşa în caz de infecţie)
  • Secreţiile scurse din ureche (transparente sau cu urme de puroi) sunt dovada prezenţei unei infecţii, nu sunt provocate de o simplă răceală

Medicul va decide dacă durerile de ureche pot fi tratate cu picături de urechi sau cu antibiotice. De asemenea, o durere de ureche, acompaniată sau nu de febră, poate fi ameliorată cu ajutorul unui antiinflamator (cum ar fi, de exemplu, unul bazat pe ibuprofen).

Tusea persistentă

Dacă tusea durează de aproximativ 3 săptămâni, discută cu medicul pediatru. În acelaşi timp, orice tuse însoţită de febră, de frisoane şi de o stare generală alterată poate fi dovada unei infecţii pe piept, care ar trebui tratată cu antibiotice. Acest tip de infecţie este mai degrabă provocat de bacterii decât de virusuri.
În situaţia în care tusea persistă pentru mult timp şi se agravează noaptea sau când copilul face efort fizic, mergi la medic cât mai rapid, întrucât nu este exclus să fie vorba despre astm.

O respiraţie şuierătoare

Când surprinzi de mai multe ori un zgomot şuierător când copilul tău respiră, însoţit sau nu de o tuse uscată, gândeşte-te că este posibil să aibă astm. Deşi răcelile nu provoacă astm, o răceală poate să determine apariţia respiraţiei şuierătoare la majoritatea copiilor astmatici.
Vizita la medic îţi va confirma dacă respiraţia şuierătoare este o consecinţă a unei congestii favorizate de răceală sau dacă se poate vorbi despre prezenţa astmului.

Leziuni herpetice în zona gurii

Herpesul este produs de simplex virus tipul 1, ce se află în celulele din zona buzelor. De obicei, sistemul imunitar îl poate reţine acolo fără să apară leziuni herpetice la exterior. În unele condiţii, când acesta este slăbit, leziunile vor fi prezente în zona gurii. Aşa se poate întâmpla şi în cazul răcelilor la copii, cu atât mai mult cu cât intervine şi febra.

Leziunile herpetice se vindecă după aproximativ 7 zile, dar o vizită la medic te va lămuri dacă nu cumva este nevoie şi de aplicarea unui unguent antiviral pentru accelerarea proceselor de vindecare.

Alte aspecte menite să te îngrijoreze şi să te determine să apelezi la medic, în cazul unei răceli la copil, sunt:

  • Starea generală alterată durează deja de 10 zile sau s-a înrăutăţit după ce se mai ameliorase
  • Copilul are dificultăţi de înghiţire şi refuză lichidele de mai bine de 4 ore
  • Nu are chef de joacă, este apatic şi ţi se pare că nu se comportă ca de obicei
  • Este foarte palid
  • Are stări de oboseală persistentă

Cum se tratează răcelile

Dacă nu sesizezi la copilul tău niciuna dintre manifestările îngrijorătoare menţionate anterior, asigură-te că acesta se va simţi tot mai bine datorită următoarelor demersuri:

  • Oferă-i cât mai multe fluide (pentru hidratare şi pentru fluidizarea mucusului)
  • Curăţă-i pasajele nazale (de exemplu, apelează la spray-uri nazale pe bază de apă de mare, dar şi la un umidificator pentru ca aerul umed din încăperea în care stă cel mai mult să-l ajute să respire mai uşor)
  • Ai grijă să se odihnească suficient (în acest mod, se va putea reface mai repede)

Nu te apuca să-i dai diferite medicamente fără să consulţi mai întâi un medic pediatru. În general, un copil mai mic de vârsta de 4 ani nu ar trebui sub nicio formă să primească:

  • Medicamente ce suprimă tusea
  • Medicamente ce stimulează expectoraţia
  • Decongestionante (cum ar fi cele pe bază de pseudoefedrină de pildă)
  • Antihistaminice

Mama care ii sa bea apa fetitei ei bolnave ce sta in pat

Pentru febră şi dureri, medicul îţi poate indica medicamente pe bază de Paracetamol sau de ibuprofen. Nu i le da copilului dacă acesta vomează sau dacă este deshidratat!

Dacă ai un bebeluş sub vârsta de 3 luni, adresează-te medicului pediatru şi nu îi da medicamente care conţin Paracetamol fără să ai indicaţii din partea acestuia!

Răceala la copii: prevenție

Familiarizează-ţi copilul cu regulile de igienă

Din acest punct de vedere, ar trebui să-l înveţi să-şi spele mâinile ori de câte ori merge la baie, ori de câte ori veniţi acasă de afară şi de fiecare dată înainte de masă.
În acelaşi timp, obişnuieşte-l să strănute sau să tuşească într-un şerveţel/într-o batistă sau pur şi simplu să utilizeze cotul pentru a tuşi/a strănuta. Asigură-te că are acces şi la un dezinfectant pentru mâini, în special când nu are unde să se spele.

Spune-i să nu-şi atingă ochii având mâinile murdare

Dacă atinge vreo suprafaţă ce a fost atinsă de o persoană răcită, este posibil să se îmbolnăvească ducând mâna la gură, la nas sau la ochi. În plus, cu cât îl vei învăţa să nu-şi atingă ochii, cu atât îl vei feri şi de contactarea unei conjunctivite.

Încurajează-l să nu folosească obiecte de uz personal în comun cu prietenii

Acest obicei trebuie respectat cu stricteţe mai ales în perioadele marcate de gripă. În special cănile, tacâmurile sau periuţele de dinţi sunt periculoase întrucât virusurile ce provoacă răcelile se transmit foarte uşor prin salivă.

Construieşte-i o imunitate solidă

Un sistem imunitar puternic este cheia pentru a contacta cât mai puţine răceli. Printre măsurile pe care le poţi lua pentru a-i stimula imunitatea se numără:

Adoptarea unei diete echilibrate

Din meniul copilului nu ar trebui să lipsească alimentele cât mai naturale, fără zahăr şi conservanţi, care sunt bogate în nutrienţi numai buni pentru o imunitate crescută. Astfel, alimentele ce conţin vitamina C, vitamina D, vitamina E, fier sau zinc vor fi ideale.

Expunerea copilului la cât mai puţin stres

Un studiu suedez a adus în prim-plan următorul aspect: cu cât un copil este mai expus stresului din familie, cu atât mai mult sistemul său imunitar va avea de suferit, în condiţiile în care nivelul de cortizol din organism va creşte şi nu va mai asigura un răspuns corect din partea acestuia.

Ca să reuşeşti să îţi ajuţi copilul să fie cât mai puţin afectat de stres, poţi lua măsuri precum:

  • Asigurarea unei atmosfere cât mai calme în familie
  • Implicarea în activităţi recreative
  • Cât mai multă mişcare în aer liber
  • Deprinderea copilului cu orientarea spre aspectele pozitive ale lucrurilor etc.

Suficientă odihnă

Cu cât un copil va dormi suficient (de exemplu, un preşcolar ar trebui să doarmă 10-12 ore pe zi), cu atât va avea şanse mai mici să se îmbolnăvească. De pildă, un studiu din anul 2017 a evidenţiat următorul aspect: imunitatea funcţionează cel mai bine când dormim destul, chiar şi mici disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte tiparul de somn conducând la o alterare a circulaţiei leucocitelor. Inclusiv persoanele ce vor fi expuse la rinovirusuri (principalele responsabile pentru răceli) vor fi mai vulnerabile în faţa acestora dacă nu vor beneficia de cel puţin 6 ore de somn pe noapte.

Implicarea constantă în activităţi fizice

Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că mişcarea are efecte pozitive asupra funcţionării sistemului imunitar. Astfel, activitatea fizică îmbunătăţeşte activitatea citokinelor (secretate de către celulele sistemului imunitar pentru a contracara agenții patogeni) şi va ţine sub control procesele inflamatorii.

Apelarea la suplimentele alimentare

Întrucât nu este întotdeauna la îndemână să-i asiguri copilului o dietă foarte echilibrată, administrarea de suplimente alimentare care să conţină nutrienţi ce sprijină imunitatea este o soluţie binevenită. Nu uita să ceri sfatul unui medic pediatru şi orientează-te, pe cât posibil, spre un supliment alimentar care să-ţi ajute copilului din mai multe puncte de vedere.

Un asemenea supliment este şi Vitoral M Junior Spray Oral pentru Copii (cu gust de portocale şi xilitol), disponibil pe vitoral.ro. Acesta nu este util doar pentru o imunitate mai bună (întrucât conţine vitaminele A, C, E, D), ci şi pentru susţinerea procesului de creştere şi pentru dezvoltarea oaselor copilului, asigurând totodată un metabolism energetic excelent. Toate aceste beneficii ale produsului sunt posibile şi datorită prezenţei: tiaminei (vitamina B1), riboflavinei (vitamina B2), niacinei (vitamina B3), acidului pantotenic (vitamina B5), vitaminei B6 (piridoxină), biotinei (vitamina B7), acidului folic (vitamina B9), vitaminei B12 (metilcobalamina).

Să-i oferi copilului acest supliment alimentar va fi mai simplu decât crezi, întrucât tot ce vei avea de făcut va fi să pulverizezi direct în guriţa sa următoarele cantităţi de spray :

  • Pentru copiii între 3 şi 7 ani: 2 pufuri pe zi
  • Pentru copiii de peste 7 ani: 4 pufuri pe zi

Pentru a te convinge mai mult de ce merită să utilizezi Vitoral M Junior Spray Oral pentru Copii, ia în calcul şi aceste detalii: produsul nu conţine coloranţi artificiali, gluten, alcool. Din acest motiv, este potrivit şi pentru cei care suferă de diabet, de boala celiacă sau care urmează o dietă vegetariană.


Surse: nationwidechildrens.org, nsh.uk, mayoclinic.org, parents.com webmd.com, sciencedaily.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, vitoral.ro

Articolul urmator
Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii
    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii

    Caz incredibil în Olanda, unde un medic ginecolog a devenit tatăl a cel puțin 21 de copii, după ce viitoarele mame au apelat la tratamente sale de fertilitate! Se pare că bărbatul...

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    De ce trebuie prinsă mobila în perete, mai ales când avem copii. Filmarea care a pus toți părinții pe jar
    De ce trebuie prinsă mobila în perete, mai ales când avem copii. Filmarea care a pus toți părinții pe jar

    O înregistrare video, realizată de o cameră de supraveghere, care arată un băiat de 2 ani salvându-și fratele geamăn într-un impresionant act de eroism a devenit...

    Am crezut că fiica mea are o simplă răceală, dar am aflat că situația era mult mai gravă
    Am crezut că fiica mea are o simplă răceală, dar am aflat că situația era mult mai gravă

    O mamă de peste hotare povestește experiența îngrozitoare prin care a trecut, după ce a dus-o pe fiica ei la spital și a descoperit că aceasta a fost infectată cu un virus...

    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

    De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

    Un medic neurolog avertizează: "intoxicația de tehnologie duce la autism digital la copii"
    Un medic neurolog avertizează: "intoxicația de tehnologie duce la autism digital la copii"

    Profesorul universitar dr. Vlad Ciurea abordează un nou subiect de interes pentru copii și părinți: dependența de ecrane. Specialistul avertizează asupra semnelor dependenței de...

    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală
    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală

    Să îți vezi copilul pe patul de spital, în stare gravă, este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Într-o asemenea situație s-a...

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    © 2025 Qbebe