Care sunt consecințele privării de somn
Privarea de somn se referă la situația în care o persoană are parte de mai puțin somn decât ar avea nevoie corpul său. Consecințele privării de somn variază de la caz la caz, fiind vizibile imediat sau, dacă este vorba despre o privare constantă sau cronică de somn, acestea se vor sesiza în timp.
În privința consecințelor imediate ale privării de somn, acestea pot fi:
- Stări de oboseală și de somnolență pe parcursul zilei
- Iritabilitate
- Fluctuații ale dispoziției
- Probleme de atenție, de concentrare
- Dificultăți de memorare
- Creșterea apetitului
- Diminuarea coordonării mișcărilor
Dacă se întâmplă ca o persoană să fie privată de somn în mod frecvent, efectele lipsei de somn sunt mai serioase și pe termen lung. Printre ele se regăsesc:
- Sistemul nervos central va avea de suferit- Somnul este necesar pentru ca acesta să funcționeze corect, dar lipsa de somn afectează modul în care corpul trimite și procesează informații. În timpul somnului, legăturile dintre neuroni te vor ajuta să îți amintești ce ai învățat. În schimb, în lipsa somnului, creierul va deveni epuizat, astfel încât nu își va mai putea îndeplini funcțiile așa cum trebuie. Dacă privarea de somn continuă pe termen lung, starea ta emoțională se va altera, îți va fi mai greu să iei decizii și să fii creativă. Mai mult decât atât, poți ajunge să te confrunți cu: comportamente impulsive, stări de anxietate, depresie, paranoia etc..
- Funcționarea sistemului imunitar este afectată- Când dormi, sistemul imunitar produce substanțe cu rol protector, capabile să lupte cu infecțiile, printre care anticorpi și citokine. În același timp, anumite citokine te vor ajuta să dormi, oferindu-i sistemului imunitar o mai mare eficiență pentru a proteja corpul de boli. Dar dacă se întâmplă să nu dormi destul, sistemul imunitar nu va mai avea aceeași forță să contracareze microorganismele dăunătoare, dar nici nu te va mai ajuta să te refaci rapid după o boală
- Va crește riscul dezvoltării bolilor cronice- Cu cât somnul va fi insuficient, cu atât va crește pericolul de a dezvolta boli precum diabetul sau bolile cardiace. Alături de ele, se va mări predispoziția spre depresii, spre anxietate și spre obezitate
- Vei lua în greutate- Când corpul are nevoie de odihnă, va produce mai mult cortizol. Dacă nu sunt luate în seamă semnalele organismului, acelea de a-i dărui somn, creșterea accentuată a nivelului de cortizol va duce la creșterea în greutate. Cu precădere în zona abdomenului, a taliei, se va acumula grăsimea, ceea ce va mări expunerea la diabet sau la maladii cardiovasculare. Lipsa somnului poate crește și apetitul. În cazul în care ești privată de somn, corpul va produce o cantitate mai mare de hormon ce stimulează apetitul (grelină) decât aceea a hormonului ce îl suprimă (leptina). De obicei, persoanele ce nu dorm suficient simt nevoia să consume alimente bogate în zahăr pentru a avea parte cât mai rapid de o eliberare a energiei
- Vei îmbătrâni mai rapid- Persoanele care nu se odihnesc atât cât ar trebui vor fi în situația de a sesiza prematur semne ale îmbătrânirii (cum ar fi cearcăne, pungi sub ochi, piele ternă, piele pigmentată, linii fine, riduri), în condițiile în care somnul insuficient nu dă răgaz organismului să se refacă, să se poată repara (va scădea inclusiv capacitatea de refacare a pielii după expunerea la soare, ceea ce va conduce la pielea uscată și pigmentată)
Ce se poate întâmpla dacă nu vei dormi 24 de ore
Primul lucru pe care trebuie să îl știi în legătură cu privarea de somn pentru o zi este că funcțiile tale cognitive nu vor mai funcționa la parametri optimi. De altfel, după aproximativ 17 ore în care nu ai avut parte de somn, capacitatea de a raționa, de a memora, capacitatea de concentrare și coordonarea mișcărilor încep să se diminueze. În afara faptului că te vei simți foarte obosită și amețită, vei fi mai tensionată și te vei enerva mai repede ca de obicei.
Un studiu a ajuns la concluzia că o privare de somn timp de 24 de ore are aceleași efecte asupra funcțiilor cognitive ca și cum în sânge ar exista o concentrație de alcool de 0,10%. Potrivit acestui studiu, publicat în „The International Journal of Occupational Medicine and Environmental Health”, privarea de somn are numeroase consecințe asupra organismului uman, ca de exemplu:
- Diminuarea capacității de a raționa și de a lua decizii
- Diminuarea atenției
- Creșterea agresivității
- Alterarea coordonării mână-ochi
- Vorbirea și auzul vor fi afectate
- Sensibilitatea la durere va crește
- Crește riscul de obezitate, de diabet și de boli cardiovasculare
- Activitatea hormonală și cea a sistemului imunitar se modifică
- Mărirea riscului de a deceda din cauza producerii unui accident fatal
Coordonatorii studiului au afirmat că privarea de somn timp de 20-25 de ore este deosebit de periculoasă pentru lucrători din domenii ce presupun manipularea de utilaje/mașini sau condusul de vehicule.
În afara consecințelor prezentate, iată ce se mai poate întâmpla dacă nu dormi timp de 24 de ore:
- Te vei confrunta cu așa-numita „ceață mentală” (aceasta nu reprezintă o afecțiune, ci un ansamblu de manifestări ce îți afectează capacitatea de a gândi, în condițiile în care te poți simți confuză, dezorganizată și îți va fi greu să pui lucrurile cap la cap sau să te concentrezi)
- Starea ta de alertă va fi diminuată
- Vei avea o rezistență la stres scăzută
- Vei avea mai multe „atacuri” de foame
- Vei avea de suferit din cauza tensiunilor musculare
- Oboseala se va citi pe chipul tău (vei avea cearcăne și/sau pungi sub ochi)
O parte dintre aceste efecte sunt determinate de faptul că, în lipsa somnului, creierul încearcă să își păstreze cumva energia. În acest context, deși se va crea impresia că ești trează și în stare de alertă, în realitate capacitatea ta de a duce la îndeplinire sarcini mai complexe scade semnificativ.
Un fenomen ce se află în legătură cu acesta este și apariția episoadelor de „microsomn”, ce pot surveni în situația în care nu vei dormi 24 de ore. Un episod de „microsomn” durează de obicei între 15 și 30 de secunde, este brusc și va apărea când creierul tău nu mai poate face față lipsei de somn. În urma epuizării, nu vei conștientiza ce se întâmplă de fapt cu tine, dar ochii vor rămâne deschiși. „Microsomnul” este foarte periculos, putând să intervină în orice moment, când ești la volan, când manipulezi un utilaj etc. și va reprezenta un risc deloc de neglijat în privința producerii de accidente.
Efecte privării de somn timp de 36 de ore
Dacă nu vei reuși să dormi mai mult de o zi, manifestările prin care vei trece vor fi mai intense decât acelea apărute în cazul în care nu ai dormit 24 de ore. O consecință gravă este că diferitelor părți ale creierului le va fi tot mai greu să comunice între ele, ceea ce va conduce la efecte precum:
- Tulburări de comportament
- Dificultate mare de a învăța
- Reacțiile tale nu vor mai fi prompte
- Îți va fi foarte greu să iei decizii
În același timp, consecințele în plan fizic vor fi:
- Oboseală extremă
- Agravarea inflamațiilor
- Slăbirea sistemului imunitar
- Apetit crescut
La ce poate duce privarea de somn pentru 48 de ore
Să îți lipsească somnul timp de 48 de ore înseamnă privare extremă de somn. Dacă vei ajunge în această situație, este de așteptat:
- Să îți vină foarte greu să mai fii trează
- Vor surveni mai frecvent episoadele de microsomn
- Stresul va atinge cote foarte înalte
- Poți începe să ai halucinații
- Gradul de iritabilitate crește
- Oboseala este extremă
- Vor apărea stări de anxietate severă
Consecințele privării de somn pentru 72 de ore și pentru mai mult
Privarea de somn devine deosebit de periculoasă pentru tine, întrucât episoadele de microsomn sunt mai frecvente și mai lungi. Totodată, va surveni un alt efect menit să îngrijoreze: percepțiile tale vor fi semnificativ afectate. Vei ajunge să ai:
- Halucinații complexe
- Iluzii
- Gândirea nu va mai avea coerență
- Pot interveni psihozele (manifestări care presupun ca percepțiile și gândirea să fie atât de afectate, încât să nu mai poată avea baza în realitate)
Oricare dintre aceste manifestări ar trebui să dispară pe măsură ce o persoană va avea din nou parte de somn.
Soluții pentru a dormi bine
Ca să fii cât mai puțin expusă riscului de a experimenta ce se întâmplă dacă nu vei dormi suficient sau dacă somnul tău nu va fi de calitate, ține cont și de recomandările de mai jos:
Optimizează-ți programul de somn
Să poți prelua controlul asupra programului tău de somn va fi un pas important pentru a-ți asigura un somn cât mai bun. Pentru a-ți îndeplini acest obiectiv, implementează și următoarele strategii:
- Fixează-ți o oră la care să te trezești (pe care să o respecți și în weekend-uri sau în vacanțe pentru a-ți crea o rutină stabilă de somn)
- Stabilește-ți și o oră la care să te culci (în acest mod, te vei asigura că vei dormi adesea suficient)
- Ajustează-ți gradual programul de somn (dacă vrei să realizezi acest demers, este indicat să faci acele schimbări care să aducă nu presupună diferențe, în privința numărului de ore de somn, mai mari de 1-2 ore. Procedând așa, îi vei da răgaz organismului să se adapteze)
- Fii atentă la reprizele de somn de peste zi (în cazul în care vei dormi prea târziu sau prea mult după-amiază, este posibil să ai mari dificultăți în a adormi noaptea)
Creează-ți o rutină de dinainte de culcare
Aceasta este esențială pentru a te pregăti să adormi rapid, fără efort. Cu cât vei reuși să-ți creezi o rutină de dinainte de culcare mai consistentă, cu atât corpul se va obișnui cu ideea că trebuie să se pregătească de somn. Ca să îți vină mai ușor din acest punct de vedere, te vei strădui:
- Să te relaxezi cât mai mult înainte de culcare (cu cel puțin 30 de minute înainte să te culci pentru ai da ocazie corpului să se detensioneze)
- Ocolește luminile prea puternice (o lumină foarte blândă și întunericul te pot ajuta în tranziția spre ora de culcare, stimulându-se totodată producerea melatoninei)
- Stai cât mai departe de device-uri (acestea nu fac altceva decât să te mențină în stare de alertă, împiedicându-te să te detașezi și să te relaxezi. Renunță să le mai folosești cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare)
- Asigură-te că dormitorul tău este propice unui somn odihnitor (cel mai important este să fie liniște, răcoare, iar patul și pernele să fie cât mai confortabile)
Adoptă obiceiuri de peste zi care să stimuleze somnul
Din acest punct de vedere, nu neglija următoarele aspecte:
- Încearcă să vii cât mai mult în contact cu lumina naturală (acest demers va normaliza ritmul tău circadian, responsabil de reglarea ciclurilor somn-veghe)
- Străduiește-te să faci mișcare (nu face însă exces în preajma orei de culcare întrucât efectul poate fi invers: vei intra în stare de alertă și nu vei mai putea să adormi)
- Monitorizează-ți consumul de alcool și de cafeină (excesul ambelor poate interfera cu un somn de calitate)
- Încearcă să nu iei cina în preajma orei de culcare (îți va fi mult mai greu să adormi când corpul este ocupat să digere ceea ce ai consumat la cină) și evită anumite alimente (prea sărate, prea picante, prea grase)
- Stabilește că patul este doar pentru odihnă (un pat confortabil te poate determina să îl folosești și pentru alte activități, dar străduiește-te să renunți la această tentație pentru a-ți forma o asociere mentală puternică legată de faptul că patul este destinat numai pentru odihnă)
Apelează la suplimente alimentare
Printre cele mai cunoscute și mai frecvent utilizate suplimente alimentare menite să ușureze efortul de a adormi și să contribuie la inducerea unui somn odihnitor se numără și cele pe bază de melatonină. Oamenii de știință fac referire la ea în calitate de „hormon al somnului”, fiind considerată fundamentală în asigurarea ciclului somn-veghe. Producerea de melatonină crește odată cu lăsarea întunericului, aceasta având capacitatea de a promova un somn de calitate.
Studiile desfășurate în ultimele decenii au evidențiat că administrarea suplimentelor alimentare cu melatonină sunt utile inclusiv pentru tulburările de somn generate de: insomnie, tulburările ce țin de mișcarea rapidă a ochilor, tulburările de ritm circadian prin avansarea sau întârzierea fazei somnului sau tulburarea circadiană prin ritm diferit de 24 de ore (frecventă mai ales la persoanele nevăzătoare- din această cauză persoanele respective pot adormi cu o oră mai târziu seara decât în ziua precedentă).
Un supliment alimentar care se remarcă nu doar prin prezența melatoninei, ci și a două plante cu efecte calmante (floarea-pasiunii și roinița), ce asigură un somn odihnitor, este și Vitoral Nocturn (disponibil pe vitoral.ro). Melatonina din acest spray oral stimulează somnul, reglând ritmul circadian, ritmurile neuroendocrine, ciclurile de variație ale temperaturii corporale activând receptorii specifici (MT1 și MT2). Efectele melatoninei sunt completate de cele ale roiniței și ale florii-pasiunii. Un studiu a arătat că aceaasta din urmă are capacitatea de a calma mintea și de a îmbunătăți calitatea somnului, stimulând relaxarea.
În privința roiniței, studiile au demonstrat că are puternice efecte anxiolitice, reducând semnificativ stările de neliniște ce însoțesc insomniile.
Prin utilizarea spray-ului oral Vitoral Nocturn vei avea parte de beneficii oricând demne de luat în seamă, precum:
- Este comod de administrat (spray-ul se administrează direct în cavitatea bucală), având gust agreabil
- Garantează o dozare precisă (fiecare pulverizare conține 0,2 ml de produs)
- Dispune de un grad ridicat de biodisponibilitate (se dispersează eficient la nivelul mucoasei buco-faringiene)
- Ai garanția păstrării calității ingredientelor (recipientul în care se află produsul este opac și închis ermetic, diminuându-se astfel procesul de degradare foto-chimică)
În funcție de nevoile tale, Vitoral Nocturn ar trebui administrat după cum urmează:
- Pentru administrarea zilnică a spray-ului va fi suficient 1 singur puf pe zi (cu 30 de minute înainte să te culci)
- În vederea ameliorării tulburările de somn generate de diferența de fus orar- Vor fi administrate 2 pufuri pe zi, seara, cu 30 de minute înainte de culcare în prima zi de călătorie, procedându-se în același mod și în următoarele câteva zile
Surse: everydayhealth.com, fatiguescience.com, health.harvard.edu, healthline.com, imp.lodz.pl, medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirec.com, sleepfoundation.org
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, vitoral.ro