Ce trebuie sa stii despre conjunctivita alergica

Ce trebuie sa stii despre conjunctivita alergica

Irina Olteanu - Redactor Senior

Conjunctivita alergica afecteaza un numar semnificativ de persoane, insa din fericire este tratabila si nu cauzeaza complicatii grave. Cum se prezinta aceasta afectiune, in ce modalitate este diagnosticata si, mai ales, ce tratament presupune vom afla in cadrul articolului urmator.

Ce este

Conjunctivita alergica constituie o inflamatie a conjunctivei (membrana ce acopera portiunea alba a ochiului) din cauza unei alergii. Desi alergenii difera de la un pacient la altul, cel mai adesea este vorba de febra fanului, aparand in combinatie cu rinita (de aceea este utilizata denumirea medicala de rinoconjunctivita). Ce se intampla de fapt? Cand ochii sunt expusi la substante precum polen sau spori de mucegai, se inflameaza - apare o reactie alergica la acestia (este vorba de sistemul de aparare al organismului fata de substante considerate daunatoare). Interiorul pleoapelor si invelisul globului ocular dispun de o membrana denumita, dupa cum am mentionat, conjunctiva care este susceptibila iritatiei, in special in anumite perioade ale anului. Din punct de vedere statistic, conjunctivita alergica afecteaza 1/5 din populatie (10-20%).

Formele principale in care apare sunt: acuta (este o afectiune pe termen scurt, des intalnita in timpul sezonului de alergii primavara-toamna; pleoapele se inflameaza brusc, apare mancarime si senzatie de arsura si rinoree) si conjunctivitacronica (este o afectiune prezenta pe intreaga durata a anului, fiind un raspuns la alergeni precum alimente, praf si fire de blana ale animalelor; simptomele constau in arsura si mancarime la nivelul ochilor si fotosensibilitate). In practica de specialitate, aceasta afectiune este clasificata in urmatoarele categorii: conjunctivita alergica sezoniera, conjunctivita alergica perena, keratoconjunctivita vernala, keratoconjunctivita atopica si conjunctivita papilara giganta. Un diagnostic/tratament timpuriu pot preveni complicatiile (rare) asociate.

In mod evident, persoanele alergice sunt mai susceptibile a dezvolta aceasta afectiune si s-a constatat si existenta unei predispozitii ereditare. Desi poate aparea la orice varsta, conjunctivita alergica este mai frecventa in cazul copiilor si adultilor tineri, dar si in cazul persoanelor care locuiesc in zone cu o cantitate mare de polen.

Simptome

Simptomele constau in general in: inrosirea ochilor (a portiunii albe din ochi; din cauza vasodilatatiei micilor vase de sange perifice) dar si a interiorului pleoapei, edem (inflamatie) al conjunctivei, senzatie de mancarime/arsura si lacrimatie crescuta (productia de lacrimi). De asemenea, apare si vedere incetosata sau inflamatia pleoapelor (umflate). Uneori este observata si o scurgere oculara. Este esential sa retineti ca, spre deosebire de alte afectiuni oculare, simptomele sunt prezente la ambii ochii (nu neaparat in mod egal).

Cauze

Cauza conjunctivitei alergice este reprezentata de o reactie alergica a sistemului imunitar la un alergen, fiind frecventa la persoanele care prezinta alte simptome de boli alergice cum sunt febra fanului, astm si eczema. Iata si care sunt cei mai des intalniti alergeni care cauzeaza conjunctivita: polen (de la copaci, iarba si plante), piele/blana de animale si secretii (cum este saliva), parfumuri, cosmetice, medicamente pentru piele, poluare atmosferica, fum, acarieni, balsam de Peru (utilizat in alimente si bauturi pentru aroma, in parfumuri si produse articole de toaleta pentru parfum, in doctorii si produse farmaceutice pentru proprietati vindecatoare), picaturi de ochi. Majoritatea cazurilor de conjunctivita sezoniera se datoreaza polenului si apar in sezonul de febra fanului, polen de iarba la debutul verii si chiar spre finalul verii in cazul altor polenuri si mucegaiuri. Formele perene se datoreaza in general acarienilor (insecte mici care traiesc in fiecare casa), iar formele de tip papilara giganta sunt foarte rare aparand in urma unei reactii alergice la reziduuri (dar si in urma interventiilor chirurgicale), formele de tip de contact sunt cauzate de restul alergenilor cu care conjunctiva intra in contact (cosmetice, medicamente s.a.).

Diagnostic

Medicul (alergolog, oftalmolog) va va examina ochii si va verifica istoricul de alergii; inrosirea portiunii albe a ochilor si mici umflaturi ale pleoapelor (conjunctivita papilara) sunt simptome vizibile. Iata si ce teste pot fi de ajutor pentru stabilirea corecta a diagnosticului: test alergologic cutanat (pielea este expusa la anumiti alergeni si permite medicului sa examineze reactia organismului - inrosire si inflamatie), teste sanguine (pentru a verifica daca organismul produce proteine - anticorpi - pentru a se proteja de anumiti alergeni). Uneori se impune o razuire a tesutului conjunctival care va fi examinat pentru a urmari prezenta globulelor albe (eozinofilele sunt globule albe care se activeaza cand suferiti de alergii).

Tratament si prevenire

conjunctivitaTratamentul la domiciliu consta intr-o combinatie de strategii preventive si activitati pentru ameliorarea simptomelor. In primul rand, este important sa minimizati expunerea la alergeni cum sunt praf, mucegai, polen, inchizand geamurile cand cantitatea de alergeni atmosferici este ridicata, curatand constant locuinta, folosind un purificator de aer si evitand expunerea la chimicale, coloranti si parfumuri. De asemenea, pentru a ameliora simptomele, este important sa evitati frecarea ochilor si sa aplicati eventual o compresa rece (ajuta la reducerea inflamatiei si a mancarimii).

Medicatia este recomandata in cazurile mai severe si consta in: antihistaminice cu administrare orala/topica-oculara (pentru a reduce/bloca eliberarea de histamine de organism), picaturi de ochi antiinflamatorii, picaturi de ochi pentru micsorarea vaselor de sange congestionate (decongestionante topice; nu sunt recomandate pe termen lung deoarece pot agrava simptomele), picaturi de ochi cu steroizi (in situatii grave; trebuie utilizate sub monitorizarea medicului deoarece pot cauza presiune crescuta intraoculara-poate afecta vederea; este esential ca medicul sa verifice o eventuala infectie virala in prealabil; aceste picaturi cresc si riscul de cataracta, incetosand cristalinul). Exista si picaturi pentru ochi care previn anumite globule albe (mastocite) sa elibereze histamine si sunt indicate alaturi de antihistaminice tot in situatii mai grave (actioneaza mai bine inainte de aparitia simptomelor). Sunt disponibile si injectii impotriva alergiilor (imunoterapie) sau comprimate (actioneaza in mod similar).

Iata si cateva sfaturi pentru ameliorarea simptomelor: indepartati lentilele de contact (daca purtati) inlocuindu-le eventual cu ochelari, incercati lacrimile artificiale (pot ameliora senzatia de mancarime si arsura insa unele tipuri pot irita suplimentar), spalati-va des pe maini cu sapun si apa calda (mai ales inainte de atingerea ochilor), spalati lenjeria si prosoapele in apa fierbinte si detergent (pentru a reduce alergenii), nu folositi produse de machiaj/nu folositi in comun, nu purtati lentilele de contact ale altei persoane si, nu in ultimul rand, nu folositi picaturi oculare contaminate de un ochi infectat intr-un ochi neinfectat (sau expirate).

In urma unui tratament corect, simptomele se vor ameliora, insa expunerea repetata la alergeni poate cauza reaparitia acestora. Complicatiile sunt rare, fiind vorba de ulcere cornele sau keratoconus; nu s-a constatat insa afectarea vederii nici macar in episoade repetate.

Domnul doctor Ovidiu Berghi, medic specialist Alergologie si imunologie clinica - clinicile Anima:

"Conjunctivita alergica reprezinta una dintre manifetarile substantelor alergenice care ajung la nivelul organismului uman prin intermediul aerului. Simptomele principale ale acestei afectiuni sunt: lacrimare abundenta, mancarimi oculare, roseata oculara. Conjunctiva alergica poate fi persistenta (atunci cand simptomele apar pe tot parcursul medicanului) si sezoniera (simptomele apar in cursul lunilor calde ale anului). Simptomele persistente sunt provocate de alergene care sunt prezente in spatii interioare pe toata durata anului (acarieni, mucegaiuri, epitelii de animale cu blana cum ar fi cele de caine, pisica, hamster, cobai) iar cele sezoniere de polenurile planetelor anemofile (plantele ale caror polenurile sunt microscopice (nu pot fi vazute cu ochiul liber) si care pot fi purtate de vant la sute de kilometri distanta de locul de producere). Tratamentul este reprezentat de produse de uz local oftalmologic continand antihistamice, decongestionate locale sau inhibitori ai degranularii mastocitare."

 

Multumim domnului doctor Ovidiu Berghi pentru informatiile oferite.

Citeste si:

Conjunctivita la sugari

Ce faci cand copilul tau are conjuctivita?

Tratamente naturiste pentru ochi

Conjunctivita la copii - simptome si tratament


Sanatatea copilului: 5 probleme medicale specifice verii si rezolvarea lor
Surse:
www.healthline.com; http://en.wikipedia.org; www.webmd.com; http://emedicine.medscape.com; www.nlm.nih.gov; www.patient.co.uk

Articolul urmator
Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?
    O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?

    Ce poate fi mai crunt pentru o mamă decât să afle că este alergică la propriul copil? I s-a întâmplat unei femei din Marea Britanie, care a descoperit, în timp ce...

    O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și transpirație
    O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și transpirație

    O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și la transpirația produsă de corpul ei. Pielea i se decojește, se înroșește, mâncărimile nu îi dau pace....

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

    Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

    Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi
    Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi

    Bâlbâiala este un simptom comun în copilăria mică, care face parte din procesul de învățare al limbajului. Totuși, atunci când copilul se...

    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi
    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi

    Fierea este cunoscută și sub denumirile de vezică biliară sau colecist, având rolul de a stoca bila, o substanță care ajută corpul să digere grăsimile. În cazul în...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    © 2025 Qbebe