- Timp preparare:
- 2 ore
- Varsta:
- 2 - 4 ani
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, Mic dejun copii, La cuptor, Capsuni, La foc, Primavara, Fructe, Gemuri, Mic dejun, Gustari, Gustoase, Simple
- Ingrediente principale:
- capsuni
Ingrediente pentru gem de căpşuni:
3 kg de căpşuni proaspete, 1.5 kg de zahăr, zeama de la o lămâie mare
Cum prepari gemul de căpşuni:
Spală bine căpşunile în câteva ape reci, taie-le în sferturi şi pune-le într-o cratiţă mare. Stropeşte-le cu sucul de la lîmâie şi pune cratiţa la foc, dat tare. Ca să nu se prindă de fund, scutură cratiţa uşor, până ce căpşunile încep să îşi lase zeama, ca să eviţi fărâmarea lor. Când încep să fiarbă în suc propriu, adună spuma de deasupra şi lasă-le să fiarbă până ce volumul lor scade la jumătate, aproximativ jumătate de oră. Adaugă zahărul, adu din nou la punctul de fierbere şi asigură-te ca elimini orice exces de spumă. Mai lasă la fiert la foc mediu spre mic timp de 15 minute. El va părea lichid, însă pe măsura ce se răceşte va deveni ca un gel.
Pentru a proba dacă este gata, pune o lingură de gem pe o farfurie, şi după 5 minute dă cu degetul prin mijlocului gemului răcit. Dacă are o pojghiţă care revine greu înapoi, atunci este gata. Pune apoi gemul în borcane curate şi sterilizate prevăzute sistem de închidere etanş. Pentru sterilizarea borcanelor, spală-le bine, aşează-le pe o tavă de cuptor şi lasă-le timp de 30 de minute în cuptorul încins la 150 de grade. Lasă-le acolo să se răcească. Lasă-le tot pe acea tavă şi când le umpli cu gem. Borcanele se sigilează imediat după umplere. Se întorc cu capcaul în jos pentru 15 minute pentru a se creea vacuum, apoi se răsucesc în poziţie normală şi se acoperă cu şervete de bucătărie pentru ca procesul de răcire să fie mai îndelungat. Astfel te asigur că la iarnă, când vei desface borcănaşele cu gem vei savura deliciosul preparat.
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!