Copilul plangacios: cele mai eficiente trucuri

Copilul plangacios: cele mai eficiente trucuri

Psiholog Eva Pirosca

Copilul tau plangacios te-a adus la limita rabdarilor. Ce sa faci ca sa nu mai planga?! Avem cateva trucuri pentru tine...

Bebelusul plange fara o cauza anume, in timpul noptii si in timpul zilei. Imprevizibil si insistent, iti da reperele peste cap. Prescolarul plange pentru motive intelese numai de el si nu se lasa impacat de nicio promisiune... Aproape ca te intrebi daca esti o mama buna. Ce sa faci si, mai intai, ce sa intelegi atunci cand copilul mic plange?

Copilul plange si pisica miauna

"Cum face pisica? Miau!" Asta este primul lucru pe care il stie micutul despre o pisica. Pisica face miau, acesta este esentialul pentru un copil de un an.

Iar copilul mic plange. Poate acesta este esentialul pe care sa il stie o mamica despre micutul ei. Plansul este felul prin care bebelusul comunica. Din orice fleac, isi increteste fetisoara si izbucneste in hohote. Pentru parinti, este derutant si descurajator. Dar de ce plange bebelusul?

 Poza bebelus fericit

Ai nevoie sa stii ca bebelusul este sensibil la mediul extern. La orice senzatie. Este foarte receptiv - doar are o intreaga lume noua de asimilat! In acelasi timp, creierasul lui nu ii ofera mecanismele prin care sa isi gestioneze emotiile. Asa ca, deocamdata, orice il impresioneaza, il si face sa planga. Bebelusul plange mult. Mai sunt si parinti norocosi, dar majoritatea au mogaldete care plang si pace. Copilul mic este prizonierul reactiilor emotionale spontane, cum bine zice Isabelle Filliozat, in cartea sa, Emotiile si trairile copiilor.

Copilul plangacios: de ce plange bebelusul

Bebelusul plange pentru ca are o nevoie sau pentru ca incearca sa spuna ceva, ne invata aceeasi psiholoaga. Mai intai, sa ne asiguram ca nevoile lui sunt indeplinite.

Mi-e foame, schimba-ma, mi-e cald sau mi-e frig

Nevoi de baza ale bebelusului. Foamea si schimbatul pampersului se verifica mai usor. Cum este cu temperatura corpului? Pentru a se simti confortabil, un bebe are nevoie de un rand de haine in plus, fata de tine. Nu de mai mult. Tot legat de asta, am aflat un truc de la mamici: ca bebele plange mai viguros daca ii este frig, decat daca ii este prea cald. Asadar, verifica sa nu fie curent in camera.

Verifica-i stomacelul

Stomacelul bebelusilor este sensibil, iar ei resimt puternic disconfortul fizic. Adeseori, dupa ce papa, bebele acumuleaza gaze si are nevoie sa elibereze presiunea. Mamicile ne povestesc ca il intind pe bebe pe spate si ii dirijeaza piciorusele in miscari blande, ca si cum ar pedala. Unele mamici le canta in acelasi timp - amplificand echilibrarea emotionala. Dupa ce bebele face un part (ne scuzati, suntem mici!), se linisteste.

Poza bebe fericit 

Uneori are nevoie numai sa ragaie putin, asa ca mamica il mangaie pe burtica pana cand ii reuseste lui bebe. Alteori mai poate fi pantalonasul copilului de vina: daca este pe elastic, il poate apasa pe o burtica plina, chiar daca, in mod obisnuit, nu il strange.

Leagana-ma, mami

Leganatul bebelului da rezultate de multe ori. Aminteste-ti ca, in burta mamei, cel mic era leganat in mod constant, la fiecare miscare a ta. Asa ca leagana-l, plimba-te cu el in brate, pune-l intr-un balansoar pentru bebei si da-i drumul. Uneori se calmeaza si asa, desi el prefera sa simta caldura corpului mamei, in timp ce este leganat.

Intreaba-te ce vrea

Cand bebele plange insistent, o mamica povesteste ca se pune in locul lui, intrebandu-se ce anume ar putea sa il supere de data asta. Poate a scapat mama un fir de par pe sub scutec, atunci cand l-a infasat (iar bebele este foarte sensibil la stimuli). Poate il strang ciorapeii. Poate ca a amortit sa stea intins pe spate sau poate ca vrea sa schimbe pozitia. Poate ca suzeta are un gust neplacut si trebuie spalata. Poate ca este mai rece pe patul mamei, pentru ca se afla mai aproape de podea. Poate ca lumina-i prea puternica...

Copilul plangacios: trucuri pentru bebelusul activ

O mamica ne-a povestit de bebele ei in varsta de 2 luni si jumatate. Se pare ca este atat de curios si avid dupa orice se petrece in jurul sau, incat se chinuie sa ramana treaz. Refuza sa adoarma si il vezi cum i se inchid ochisorii, insa ii deschide la loc, brusc, rotindu-i dupa orice stimul din incapere. In acelasi timp, devine tot mai somnoros si mai indispus. Chitaie si plange cu una - cu doua. Si cum acesta a devenit un obicei, copilul plange o buna parte din zi...

Redu stimulii

Ce este de facut? Evita stimularea senzoriala. Fa o lumina obscura sau mai putin arzatoare in camera. Redu la minim zgomotele. Nu mai permite persoanelor sa circule pe langa patutul lui. Stai doar tu langa el si ai rabdare sa il fure somnul...

Vorbeste-i

O alta mamica ne-a povestit ca bebelusul ei de 9 luni este cel mai activ si mai febril copil mic pe care l-a cunoscut. Este atent la tot ce se petrece, reactioneaza la orice schimbare din jur (simplul fapt ca schimba incaperea) si plange cu usurinta. In schimb, este indragostit de vocea mamei. Ea a descoperit ca atunci cand bebele se incapataneaza sa planga si mamica nu reuseste sa ii dea de cap, il tine in brate, lipit de piept si ii vorbeste domol. Ii repeta in surdina ca mami este aici si are grija de el. In 10 minute, copilului i se zvanta lacrimile si atipeste.

Mami, prea multa agitatie ma da peste cap

Am cunoscut un bebe de 6 luni, de exemplu, care, dupa o rafala de alintaturi, strambaturi si rasete cu mami, nu reusea sa se domoleasca. Ramanea intr-o dispozitie foarte vigilenta, in care reactiona la orice fel de stimuli si se amuza imediat, din orice. Era suprastimulat. Un astfel de consum de energie il si aducea, inevitabil, la iritare si la plans, tot din orice.

 Poza copil mic frumos si suparat

Sau plansul incepea atunci cand stimulii incetau si se facea liniste. Pentru ca bebeii nu au dezvoltata suficient capacitatea de a-si regla emotiile. Si au nevoie de ceva ajutor de la mami. Asa ca mami, atunci, il proptea pe pat intre perne, se aseza langa el si ii citea o poveste, pe un ton domol si bland. In scurt timp, bebele isi regaseste echilibrul, se opreste din plans si mai si adoarme.

Mami, acum e prea putina agitatie

Multi bebelusi sunt curiosi, extraverti si interesati sa cunoasca lumea noua din jur. Mamicile lor descopera ca singurul mod de a-l opri pe bebe de la plans este sa il plimbe de colo-colo. Obositor! Bine ca s-au inventat esarfele port-bebe. Sunt sigure, comode si te ajuta sa il porti pe bebe cu tine peste tot. Poti iesi cu alti parinti cu bebeii, la magazin, in parc - peste tot unde oamenii si stimulii sunt suficienti, cat sa il lase pe bebe cu gura cascata... si sa nu mai planga!

Copilul plangacios: ce ne spune bebelusul

Daca nevoile par sa ii fie indeplinite, atunci de ce mai plange? Isabelle Filliozat le explica mamicilor: "Daca plange in continuare, pur si simplu ascultati-l. El va incredinteaza tensiunile lui. Poate va spune cat de frica i-a fost in timpul nasterii, cat de suparat este ca nu ati fost acolo la ora de supt... Poate va comunica tristetea de a nu se simti acceptat de tatal lui... Poate va spune ca sufera din cauza tensiunii familiale cauzate de moartea bunicului... Bebelusul simte multe lucruri. Ca sa nu le pastreze in corpul sau, are nevoie sa le descarce prin plans.

Picioruse de bebelus 

Plansul, strigatele si tremuraturile sunt modul lui de a-si exprima suferinta, de a-si elibera tensiunile, de a-si reveni. Aveti incredere in aptitudinile lui. Copilul stie ce e bine pentru el."

Cum alini un bebe plangacios: 3 trucuri

Bebelusul plange: el poate ca se descarca si ii face bine. Tu, in schimb, te simti neajutorata sau chiar moarta de oboseala. Cum sa il alini si sa il insotesti pe bebe in plansul lui?

Bebelusul se calmeaza prin supt

Suptul indeparteaza la bebelusi disconfortul si este o metoda naturala de a alina neplacerile. Ai vazut ca, uneori, bebele nu cauta sanul mamei de foame, ci doar pentru confort. Se linisteste imediat. Intr-adevar, in aceste momente, inclusiv bataile inimii devin constante si stomacul se relaxeaza. Insa dupa ce mai creste, pe la 2 ani, copilul trebuie obisnuit sa isi gaseasca alta linistire. Cand exprimarea verbala a emotiilor a devenit posibila, suzeta trebuie eliminata, pentru ca ea inlocuieste in mod nociv raspunsurile, intrebarile si realitatea lumii in care se trezeste cel mic.

Bebelusul se calmeaza prin sunetele in surdina

In ultimele luni de sarcina, bebele aude sunetele din afara. Ele ajung filtrate la bebe. Asa ca el se obisnuieste cu zgomotul de fond. Incearca sa lasi radioul (pe o frecventa decenta) dat foarte incet, sau televizorul. Unii bebelusi se calmeaza cand aud aspiratorul sau uscatorul de par, intr-o camera alaturata! Altii se linistesc in bucatarie, langa frigiderul care toarce sau langa un robinet uitat putin deschis.

Shhh, bebe

Am vazut ca bebe reactioneaza foarte bine la sunetele constante, ritmate (asa cum auzea in burta) si mai stim ca adora vocea mamei De aceea, canta-i. Nu conteaza ca nu ai ureche muzicala. Pentru el este important sa auda vocea ta domoala, pe un ritm linistit si cat mai neintrerupt. Sau - si mai eficient - fa-i shhh. Tine-l in brate, apropie capusorul lui de al tau si fredoneaza-i shhh, ritmic, perseverent, pana cand se calmeaza. Se pare ca shhh-ul tau aduce cel mai bine cu sunetul obisnuit din burtica...

Copilul plangacios: plansul este bun

"Dupa ce a mai crescut putin si a invatat sa vorbeasca, ascultati-i intotdeauna emotiile si luati-le in serios. Nu il intrebati de ce plange. Va incerca sa va ofere o explicatie rationala, undeori indepartata de problema lui. Fiti alaturi de el in ceea ce simte, intrebandu-l: Ce se intampla? De ce esti trist? De ce ti-e frica? Pentru un adult, rationamentul lui poate parea ilogic, dar copilul crede cu tarie in el.

 Bebelus frumos in prosop de baie

Cel ma important lucru este pastrarea comunicarii. Dati-i voie sa se elibereze de tensiuni, dati-i spatiu pentru descarcarile emotionale. Daca stiti sa ramaneti prezent, sa scultati, sa fiti alaturi de el atunci cand plange, dupa explozie urmeaza destinderea, increderea, starea fizica de bine." (Isabelle Filliozat, Emotiile si trairile copiilor)

Tu cum procedezi cand bebelusul tau plange? Ce trucuri poti impartasi cu noi?

Articolul urmator
Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește
Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

    Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes
    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

    Viața de mamă te pune în fața unor provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Când ești mamă singură, nu este exclus să consideri că anumite provocări...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    Ne-am mutat într-o casă nouă și copilul meu a început să se îmbolnăvească. Nu mai doarme, nu mai mânâncă, abia mai știe să scrie
    Ne-am mutat într-o casă nouă și copilul meu a început să se îmbolnăvească. Nu mai doarme, nu mai mânâncă, abia mai știe să scrie

    După mutarea în noua casă „de vis”, o familie a trecut prin clipe de coșmar. Mucegaiul prezent peste tot în casă a determinat schimbări în comportamentul...

    Cele mai interesante jocuri de societate pentru adulți
    Cele mai interesante jocuri de societate pentru adulți

    Jocurile de societate au fost de multă vreme o formă de divertisment prețuită, aducând oamenii împreună pentru a avea parte de gândire strategică, creativitate și...

    © 2025 Qbebe