Cum "arata" copilul creativ?
Ca al tau. Apoi, care ar fi profilul lui? Studiile facute pe copii de varsta scolara, din clasele mici, au gasit o legatura intre disciplina si creativitate. Cercetatorii au pornit de la premisa ca cei mai creativi elevi sunt aceia de tip "artist", cu alte cuvinte boemi, dezorganizati, cu rezulte slabe la materiile fara legatura cu arta. Ei bine, au descoperit contrariul! Cei mai talentati copii, in acelasi timp cu performante la desen, sculptura, muzica, lucru manual si alte astfel de zone, au rezultate bune si foarte bune la invatatura, in general, iar unii exceleaza chiar si intr-un alt domeniu.
Cum se explica asta? Copiii dau dovada de capacitate de concentrare, iar aceasta se manifesta fie cand realizeaza o pictura aparte, fie cand rezolva o problema solicitanta de matematica. Apoi, au competente de planificare, estimandu-si timpul necesar si impartirea lui pe ore sau pe segmente temporale. Au optimismul care le trebuie, in fata unei partituri sau a unei alte sarcini pretentioase si in contact cu o idee provocatoare. Si au perseverenta de a continua si de a petrece atat timp cat este nevoie, atunci cand sarcina de lucru se prelungeste.
Asadar, se pare ca un copil creativ are talent, capacitate de concentrare, optimism, isi planifica timpul si nu se da batut cu usurinta. Astfel de trasaturi se invata de la parinti. Parintii sunt modele. Asa cum il inveti sa devina echilibrat si sanatos emotional, il inveti - fara sa stii - sa fie si creativ. Tot ce trebuie sa mai faci este sa ii incurajezi talentul innascut, chiar daca pare neproductiv pentru gospodaria ta...
1. Creativitatea la copii: Da-i voie sa fie dezordonat
Putini copii sunt "de la natura" disciplinati. Cei mai multi au o maniera mai "creativa" de a-si pastra ordinea in lucruri. Si ce crezi? Studiile au confirmat ca acei copii care nu sunt presati sa fie ordonati, au o imaginatie mai productiva. Nu sunt constransi in mod constant sa isi spele mainile, sa isi stranga acuarelele din colturile camerei, sa isi adune toate jucariile in cosul special amenajat... Acesta nu este un indemn sa il obisnuim prost pe cel mic si sa nu ii mai dam un aspirator in mana, toata copilaria lui. Mai degraba, este un sfat de a nu ii cere in mod constant - zilnic, de exemplu - sa faca aceleasi lucruri si in acelasi mod.
Pune mai mult accent pe libertatea de exprimare, decat pe dezordinea care ii urmeaza. Nu de fiecare data sa isi stranga jucariile imediat cand termina cu ele, sa adune scamele de pe covor imediat dupa, sa puna toate lucrurile la locul lor... O ureche de iepure pufos si cateva carioci care au decorat-o pot ramane aruncate prin camera pana a doua zi.
Inainte de culcare, il poti intreba ce fac ele acolo. Un pretext numai bun pentru o poveste inventata de cel mic. Ai putea descoperi ca piesele din lemn sunt caramizi dintr-un castel care s-a plictisit si care vrea sa devina scriitor, asa ca foloseste urechea de iepure ca pe o pana de scris.
In plus, oricum a doua zi le veti strange, pentru ca trebuie intinse alte jucarii...
2. Creativitatea la copii: Incurajeaza-l sa creeze si sa se joace...
Si NU sa atinga performanta. Daca cel mic este "daruit", este nevoie sa ii sporesti darul cu delicatete si cu rabdare. Performanta va urma de la sine. Pentru un copil, orice pretentie inseamna o presiune, si orice presiune il blocheaza. Nu doar emotional, ci si sub aspectul imaginatiei. Ii sufoci talentul astfel, in loc sa il sporesti.
Asadar, ce sa faci? Da-i libertate si timp. Lasa-l sa picteze in ritmul lui, chiar daca se concentreaza pe 3 nuante de verde si a colorat o singura frunza, in timp ce restul copiilor au vopsit tot copacul. Da-i voie sa experimenteze pe cartea de colorat, desi nu o face conform instructiunilor. Lasa-l sa greseasca si lauda-l, nu il certa. Copilul isi ajusteaza ritmul si stilul in timp, chiar in zona in care este el talentat. Nu va putea da totul dintr-o data, asa ca nu ii cere sa atinga anumite standarde. Le va depasi, singur, peste ceva vreme...
3. Creativitatea la copii: Ofera-i un colt creativ in casa
Pe cat de bine ii prinde sa aiba camera lui, pe atat de bine ii prinde sa aiba un colt in aceasta camera - sau in alta - in care sa isi desfasoare imaginatia. Adica aici sa pastrati voi un "cufar cu zestrea creativa": un cos incapator sau un dulap cu unul ori mai multe sertare, in care sa adunati o varietate de material pretioase pentru joaca plina de imaginatie a micutului...
De la boabe, ghinde, seminte si margele (daca a trecut de varsta la care sa le inghita); fasii de hartie lucioasa, gofrata, colorata; abtibilduri, stickere, creioane, plastilina, lipici, sclipici, acurele, carton, bloc de desen; pana la snururi de toate felurile, scoici, pene, vata, buretei, chibrite, felicitari, martisoare, pietricele, bucati din materiale textile, din piele sau blanita. Strangeti inclusiv obiecte "sezoniere", cum sunt conurile, crengutele si frunzele uscate, toamna. Adunati... orice. In perioada copilariei, imaginatia micutului debordeaza si se hraneste din cele mai variate surse. |
Pastreaza orice vezi ca il inspira, daca nu este foarte dificil sa faci asta: inclusiv o camasa de noapte uzata, o pereche de papuci rupti sau cordonul de la halatul de baie. S-ar putea ca intr-o seara sa aiba inspiratie pentru a pune in scena povestea dinainte de culcare... Incurajeaza-l sa faca asta, da-i unda verde creativitatii!
Apoi, tine cont de fiecare articol pe care il creeaza. Lauda ceea ce este frumos si bine facut, iar daca ai idei de a imbunatati, incearca mai intai sa il intrebi pe el cum ar face. Daca a pregatit un suport de creioane din carton si din talpicii tenisilor abia aruncati, analizati impreuna de ce este folositor, de ce nu ar fi si cum sa il eficientizati sau infrumusetati. In loc sa ii critici performanta ori sa ii dai mura in gura solutia, cautati impreuna in sertare sa vedeti ce ati putea utiliza pentru a face suportul de creioane mai usor de folosit si mai atractiv! Si insufleteste-l sa vina el cu propuneri si idei! Stimuleaza-l, mai ales ca ai cu ce!
4. Creativitatea la copii: Fii tu insuti creativ, adica natural
Studiile arata ca parintii care se maimutaresc, rad, canta, danseaza si "dau in mintea copiilor", fara jena si fara restrictii, au copii mai dezinhibati si mai curajosi, atunci cand vine vorba de initiative creative. Asta nu inseamna sa fii altfel decat esti de obicei! Nu te poti forta sa te porti "amuzant". Insa iti poti da voie sa fii natural si sa te "prostesti" atunci cand simti sa faci asta. Intra in joaca micutului tau. Dezinvoltura si incurajarea ta ii vor stimula creativitatea si deschiderea catre experiente...