- Cand este un copil pregatit pentru o plimbare cu bicicleta
- Alegerea bicicletei potrivite
- Nu uita de echipamentul de protectie
- Gasirea unui loc potrivit pentru a invata mersul pe bicicleta
- Pregatirea bicicletei pentru plimbare
- Invatarea mersului pe bicicleta fara pedale
- Mersul pe bicicleta folosind pedalele
- Oprirea cu bicicleta
Cand este un copil pregatit pentru o plimbare cu bicicleta
Nu este nicio graba. Unii copii merg mai greu si astfel vor fi pregatiti sa se urce pe o bicicleta putin mai tarziu, altii alearga pe matura prin casa pretinzand ca sunt ciclisti.
In general predarea mersului pe bicicleta se face intre 3 si 6 ani. Unii copii invata sa mearga pe bicicleta atat de natural, ceilalti nu. Depinde numai de dezvoltarea fizica si mentala a copilului tau si nivelul sau de confort.
Cel mai important in predarea acestei activitati sportive este sa-i pastrezi copilului momentele distractive chiar daca nu reuseste sa mearga pe bicicleta atunci cand ti-ai propus tu. Distreaza-te cu micul ciclist, nu il critica in exces deoarece nu va mai dori sa se urce pe bicicleta niciodata.
Alegerea bicicletei potrivite
Cand ai decis impreuna cu micutul/ micuta ta sa va aventurati pe doua roti, mergeti la magazin si achizitionati bicicleta corespunzatoare varstei, inaltimii si greutatii lui.
Indiferent ce bicicleta alegi, asigurate ca cel mic poate sta peste tubul de sus si totodata poate atinge cu ambele picioare solul. El sau ea ar trebui sa se simta confortabil si sa detina controlul bicicletei in orice moment. Aceasta este cea mai buna modalitate pentru a fi in siguranta. Daca alegi o bicicleta grea sau prea mare pentru copil, pe langa faptul ca i se va parea atat de dificil sa invete sa mearga pe ea, posibile accidente pot surveni cu siguranta.
Pentru copiii mai mici (intre 2-3 ani), care nu sunt pregatiti pentru o bicicleta pe doua roti, chiar daca are in dotare rotile ajutatoare, puteti opta pentru o tricicleta. Micutul se va obisnui cu ideea de a merge pe aceasta tricicleta, poate chiar sa invate sa impinga cu piciorusele pedalele ( asceasta bineneteles, daca nu va fi impins de fiecare data de mami, tati sau buni).
Nu uita de echipamentul de protectie
Daca nu ai facut-o deja, este timpul sa iti protejezi copilul cu o astfel de casca. Este posibil sa aveti parte de cazaturi ce pot fi mai putin sau mai mult periculoase pentru micutul/ micuta ta. Si de ce sa ii stricam cheful de distractie cand exista posibilitatea de a fi in siguranta tot timpul?!
Pe langa casca de protectie pentru cap, exista in magazine si alte accesorii la fel de importante pentru a-ti proteja copilul de posibile pericole, cand pleaca la plimbare pe 2, 3 sau 4 roti. Aceste echipamente speciale sunt formate din casca, cotiere, genuchiere etc., depinde de unde le achizitionati si la ce pret. Ele pot fi luate separat sau intr-un set.
Gasirea unui loc potrivit pentru a invata mersul pe bicicleta
Alege o zona propice pentru ca un copil sa invete sa mearga pe bicicleta in conditii de siguranta. Cauta pentru un loc care este: fara trafic cu masini, cat mai putin aglomerat, sa fie o portiune asfaltata pe o intindere mare, sa fie drept (fara damburi sau curbe).
Aceasta locatie perfecta pentru ciclism cu copiii ar putea fi un drum, o alee de parc, o zona de pavilion, o parcare goala, un teren de tenis sau baschet gol.
Pregatirea bicicletei pentru plimbare
Metoda aceasta de predare a unui copil mersul pe bicicleta pune accent pe mentinerea echilibrului in primul rand si apoi pe pedalare, care se adauga mai tarziu.
Pentru o aventura cu bicicleta, aceasta trebuie pregatita dupa cum urmeaza:
1. Scoate rotile ajutatoare
Aceste doua roti ajutatoare nu fac decat sa ii ajute pe copii sa se oobisnuiasca sa stea asezati pe o bicicleta si sa-si foloseasca picioarele pentru a pedala, dar nu ii va ajuta sa invete sa-si mentina echilibru. Cand copilul a mers un timp pe tricicleta, apoi a trecut la o bicicleta pe 2 roti insa a mers pe ea folosindu-se de rotile auxiliare, este pregatit pentru a invata sa mearga pe bicicleta normal, asa ca nu ezita sa ii scoti cele doua roti auxiliare. Pentru a nu-l speria il poti incuraja spunandu-i ca a crescut si tu ai vazut ca deja merge foarte bine folosind rotile ajutatoare si numai are nevoie de ele, deoarece va putea merge singur.
2. Scoate pedalele si partea inferioara a scaunului
Acest lucru permite copiilor sa stea in pozitie verticala cu picioarele pe jos. Scopul este de a ii ajuta sa se simta mai confortabil si de a-si mentine echilibrul. In aceasta activitate echilibrul este punctul cheie. Odata ce copilul a invatat sa mentina controlul asupra bicicletei poate fi capabil sa invete sa treaca mai departe la pedalare (care presupune doar forta).
Nu da scaunul prea departe! Micutii ciclisti ar trebui sa poata sta in sezut cu picioarele drepte si picioarele pe pamant. Daca dai scaunul pana la punctul in care acestia trebuie sa indoaie picioarele, nu vei face deacat ca cel mic sa aiba o pozitie incomoda.
3. Umfla in mod corespunzator anvelopelele bicicletei.
Bicicletele vor rula mai lin si copilul tau va putea sa mearga mai usor cu bicicleta mai ales atunci cand aceasta se afla in rotire libera daca pneurile bicicletei sunt umflate la presiunea corecta. Uita-te pentru presiunea din pneuri recomandata pe partea laterala a pneurilor.
Invatarea mersului pe bicicleta fara pedale
Dupa ce bicicleta a fost pregatita cum am aratat mai sus, acum copilul tau este pregatit sa inceapa sa o foloseasca pentru a invata sa-i mentin aechilibrul si sa o contoloze. Acesta este un proces destul de intuitiv pentru multi copii si este cel mai usor de realizat pe o suprafata plana, pavata.Odata ce micul pilot s-a obisnuit sa urce pe ea si sa o tina de ghidon, poate incerca sa-si de-a drumul cu ea, ridicand picioarele in sus.
Joc : Numara pana la 10 si vezi daca poate controla bicicleta timp de 10 secunde stand cu picioarele in sus intreaga perioada de timp. Cu cat progreseaza mareste timpul, astfel va capata incredere in abilitatile sale de rotire libera a bicicletei.
Dupa ce a reusit sa controleze bicicleta prin metoda rotirii libere, acum poate trece la invatarea directiei. Ofera-i sansa de a face o mica bucla , usor cu calm si spune0i ca atunci cand simte ca o sa cada sa puna picioarele jos.
Joc: Pune obstacole mici, fanioane, castane (daca mergeti in parc) sau conuri etc. si pune-l pe micut/ micuta sa faca jaloane printre ele. Sau poti stabili un traseu cu punct de pornire si linie de sfarsit. Pe traseu copilul va trebui sa faca doua sau trei bucle. Incurajeaza-l pe toata durata traseului. Dupa ce a invatat sa-si mentina echilibrul si sa controleze directia poti mari atat numarul de bucle de pe traseu, cat si lungimea traseului.
Mersul pe bicicleta folosind pedalele
Monteaza pedalele pe bicicleta si invata copilul acum sa se deplaseze cu bicicleta folosinf pedalele din pozitia :oprit. Pozitia de start este urmatoarea: un picior cu talpa sprijinita pe sol si celalalt pe pedala ( pedala trebuie sa fie in sus si piciorul usor indoit).
Cand ai dat startul copilul trebuie sa impinga pedala in fata, astfel bicicleta va avansa in fata. Invata-l sa puna si celalalt picior pe pedala cealalta tot cand s afala in sus ( nu uita ca a invatat sa-si mentina echilibrul, asa ca nu e nevoie sa-i tii bicicleta).
Dupa mai multe incercari, cu rabdare si vorba buna pe un ton calm si folosind distrctia mersul pe bicicleta a fost ivatatat si nu se va mai uita niciodata.
Oprirea cu bicicleta
O, da! Am invatat sa pornim la drum cu bicicleta pe doua roti dar mai trebuie sa ne si oprim.
Prima data orpirea se va face intuitv de catre micuti prin punerea picioarelor la sol, dar nu uita sa ii spui ca bicicleta are si frana, pe care o poate folosi.
Joc: Foloseste numaratoarea: pedaleaza de 10 ori, apoi pui frana. Tu inumeri si apoi ii spui stop, atunci el trebuie sa opreasca.
Nu ii ridica scaunul, inca are nevoie sa ajunga cu picioarele la sol, chiar daca stie cum sa foloseasca frana, din impuls, in situatii de panica, va pune picioarele pe sol.Pe masura ce copilul devine confortabil cu sistemul de franare, poti ridica saua inapoi la pozitia standard.
Odata ce copilul stapaneste cu succes toate aceste abilitati, este timpul pentru o excursie in familie. Plimbati-va intr-un la un parc de lanaga casa, poate chiar pana la un magazin de unde ii poti lua o inghetata ca recompensa pentru efortul depus.
Cel mai important este ca cei mici sa fie incurajati sa se distreze si sa se bucure de abilitatile dobandite pe tot parcursul vietii.