Care sunt cele mai periculoase jucării pentru copil

Care sunt cele mai periculoase jucării pentru copil

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Jucăriile sunt unele dintre cele mai prezente obiecte din viața copiilor noștri, ajutându-i nu numai să se distreze, ci și să învețe lucruri noi. De aceea, grija noastră trebuie să fie să le punem la dispoziție numai pe cele care nu reprezintă un pericol pentru ei. Ca să știm exact ce fel de jucării ar trebui să evităm și pe care ar trebui să le alegem, putem parcurge articolul de mai jos. Vom fi surprinse să constatăm faptul că inclusiv jucăriile pe care le consideram inofensive pot atenta la sănătatea și chiar la viața micuților!

Ce fel de jucării ar trebui evitate, în funcție de vârsta copilului

Pentru ca ai noștri copii să nu fie puși în pericol din cauza jucăriilor pe care le au în preajmă, este necesar să știm exact ce ar trebui să ocolim.

Iată ce jucării pot fi riscante pentru copii:
Jucării nepotrivite pentru bebeluși și pentru copiii mai mici de 3 ani
• Întrucât copiii de această vârstă sunt tentați să bage mereu câte ceva în gură, nu ar trebui sub nicio formă să aibă la îndemână jucării formate din părți mici, ce se pot desprinde ușor de la locul lor și care pot fi înghițite. De asemenea, nu îi vei da copilului jucării dotate cu cilindrii pe care sunt fixate componente de dimensiuni reduse sau cu alte dispozitive ce pot ajunge ușor în gura sa
Copiii mici nu ar trebui lăsați să se joace singuri cu baloane, întrucât acestea se pot sparge oricând și le pot provoca răniri la nivelul ochilor și feței. În plus, ei pot ajunge să înghită fragmente din baloanele sparte
Bilele și mingiile ce au dimensiuni mici și pot încăpea ușor în gură vor fi complet evitate
Jucăriile ce au magneți mici sunt și ele deosebit de periculoase, în condițiile în care pot fi înghițite și pot duce la apariția unor complicații serioase (cum ar fi sufocare, blocaje intestinale etc.)
Nu sunt sigure pentru copiii mici nici acele jucării care se pot trage. Pericolul cel mai mare este ca micuții să se stranguleze cu anumite dispozitive, să cadă sau să înghită părți componente din jucăriile respective.

Ce fel de jucării nu sunt bune pentru copiii ce au între 3 și 5 ani
• Nu sunt deloc binevenite acele jucării care au margini și colțuri ascuțite
• Jucării confecționate din plastic sau alte materiale ce se pot sparge ușor sunt periculoase pentru că bucățile ce rămân din ele îl pot răni pe copil sau pot ajunge în gura acestuia, constituind un real pericol de sufocare
• Evită și anumite produse de crafting, care pot conține substanțe chimice toxice pentru organismul copiilor. Cel mai bine este să citești cu atenție etichetele de pe ambalajul produselor respective (cum ar fi creioane sau carioci) și, dacă nu ți se par prea sigure pentru copil, mai bine nu le achiziționa
Continuă să eviți jucăriile dotate cu magneți, ce pot ajunge în gura copilului și care îl pot pune în mare pericol

Indiferent de vârsta copilului, pentru a te asigura că jucăriile pe care le are nu sunt periculoase, ai grijă să ții cont și de următoarele aspecte:
Spune-le copiilor mai mari să nu se joace cu anumite jucării în preajma fraților mai mici. De asemenea, roagă-i pe aceștia să-și supravegheze frații când tu nu poți face acest lucru
Când sunt nesupravegheați, copiii nu vor fi lăsați singuri cu anumite jucării ce nu sunt pe deplin sigure
Ai mare grijă și cumpără numai jucării fără defecte. Orice defect poate fi un potențial pericol pentru copii. De exemplu, anumite componente care nu sunt bine asamblate pot ajunge în gura copilului sau materialul din care este fabricată o jucărie se poate crăpa oricând și îl poate răni
• Dacă îi vei cumpăra copilului jucării precum o trotinetă, bicicletă, patine cu rotile etc. nu uita să-i oferi și accesoriile care îl vor ajuta să fie în siguranță, cum ar fi o cască de protecție, genunchiere etc.
• Asigură-te că al tău copil știe cum să se joace cu anumite jucării și că respectă instrucțiunile de folosire ale acestora
• Obișnuiește-ți copilul să-și strângă jucăriile după ce a terminat să se joace cu ele, astfel încât frații/surorile mai mici sau alți copii să nu se împiedice de ele și să se lovească sau din curiozitate să le bage în gură

Exemple de jucării care, conform experților, pot fi foarte periculoase

Deși putem fi tentați să le oferim copiilor noștri tot felul de jucării pe care le considerăm potrivite și atractive pentru ei, experții ne atenționează că lucrurile nu stau chiar așa. Unele dintre acestea par inofensive, dar în realitate ne pot pune copiii în mare pericol. Să vedem care sunt asemenea jucării:

Seturile de construcție cu magneți
În ciuda beneficiilor pe care le oferă copiilor (de exemplu, le dezvoltă îndemânarea, motricitatea fină, imaginația etc.), aceste seturi nu sunt cea mai bună alegere pentru ei. Ele sunt adecvate copiilor mai mari de 10 ani.
Pericolul magneților este următorul: în încercarea de a-i desprinde mai ușor, copiii își pot folosi dinții. În acest context, ei pot ajunge să înghită foarte ușor piesele mici magnetice. Odată ajunse în corp, ele se pot lipi de intestine și pot provoca leziuni foarte grave.
Ca măsură de precauție, ideal este să poți face rost de seturi cu magneți mai mari, ce sunt înveliți într-un strat de plastic, de protecție.

Mingiuțele și bilele de dimensiuni reduse
Așa cum s-a precizat și anterior, mai ales copiii mai mici de 3 ani sunt în pericol dacă se vor juca cu bile și mingii mici. Oricare dintre acestea pot ajunge ușor în gura copilului și pot fi înghițite.
Totodată, dacă este vorba despre bile foarte mici, acestea pot fi introduse de către copii și în nări și îi pot sufoca.

Bebelus ce are in gura jucarii

Pistoalele și puștile
Întrucât micuții neglijează adesea distanța de la care ar trebui să țintească atunci când se joacă, pistoalele și puștile pot fi într-adevăr periculoase, fie că vor trage cu anumite gaze, cu ape sau cu aerosol. Ele pot provoca răni la nivelul feței, în special la ochi.
Ca să-i conferi copilului o protecție cât mai bună când are la îndemână aceste jucării, oferă-i niște ochelari de protecție și nu-l lăsa sub nicio formă nesupravegheat.

Citește și: Jucarii violente: sunt sau nu periculoase in dezvoltarea copilului?

Jucăriile ce funcționează pe baza unor baterii mici
În cazul în care ai un copil mai mic (sub vârsta de 4-5 ani), evită să-i pui la dispoziție jucării care conțin baterii mici și rotunde. Curiozitatea îl poate face să desfacă jucăria și să ajungă la baterii, iar dacă va introduce vreuna în gură este foarte posibil să o înghită. Desigur, astfel de pericole pot fi evitate, daca micuții sunt suprevegheați mereu.

Jucăriile dotate cu elice
Fie că este vorba despre elicoptere, fie că este vorba despre alt fel de jucării, acestea nu sunt potrivite pentru copiii mici. Dimpotrivă, ele sunt adecvate mai degrabă copiilor mai mari de 10 ani.
Motivul pentru care sunt periculoase este, pe de o parte, că micuții își pot prinde accidental degetele în mecanismul elicei sau, pe de altă parte, există posibilitatea ca, la un moment dat, elicea să fie defectă, să se desprindă și să-i rănească.
Dacă totuși insiști să cumperi vreo jucărie dotată cu elice, alege una confecționată din material plastic moale și supraveghează-ți permanent copilul.

Baloanele
În aparență sunt unele dintre cele mai inofensive jucării, dar în realitate, ne avertizează specialiștii, pot constitui un mare pericol pentru ai noștri copii.
De aceea, un copil mai mic de 8-9 ani nu trebuie lăsat sub nicio formă să încerce să-și umfle singur un balon întrucât nu știe cum să sufle și se poate întâmpla să inhaleze chiar balonul.
În plus, baloanele pot pocni oricând și îi pot răni pe copii la nivelul feței și ochilor.
Nu în ultimul rând, resturile de baloane sparte pot ajunge cu ușurință în gura copiilor mai mici de 3 ani și îi pot sufoca.

„Slip 'N Slide"
Zilele fierbinți de vară te pot încuraja să-i oferi copilului o nouă distracție, cu ajutorul acestei folii de plastic pe care o vei uda cu apă pentru a se putea aluneca pe ea. Cu toate acestea, specialiștii spun că ea reprezintă un adevărat pericol pentru copil.
Pe de o parte, în timp ce se alunecă, există riscul să se producă rostogoliri în afara suprafeței cu apă și copilul să se lovească tare.
Pe de altă parte, în momentul în care copilul se va opri brusc din alunecare, mișcarea produsă atunci îi poate fi dăunătoare gâtului sau coloanei. De altfel, au fost raportate cazuri în care copii și adolescenți au suferit leziuni serioase ale coloanei vertabrale după ce s-au dat pe „Slip 'N Slide".

Baietel ce se da pe Slide N Slide

„Fidget Spinner"
Devenită extrem de populară în acest an, jucăria nu este nici pe departe atât de inofensivă pe cât pare. Din contră, specialiștii spun că oricând anumite părți din ea se pot desprinde și pot să rănească micuții. În plus, unii dintre copii pot fi tentați să bage în gură jucăria și părțile mici pot ajunge ușor să fie înghițite.
În același timp, psihologii au ajuns la concluzia că „Fidget Spinner" va afecta capacitatea de concentrare a copiilor și le va distrage atenția. Din acest motiv, în unele state din SUA jucăria a fost deja interzisă în școli.
Dacă vrei să-ți ajuți copilul să-și gestioneze stresul și să-și dezvolte motricitatea fină, renunță la ideea de a-i oferi această jucărie și antrenează-l în alte activități. De exemplu, învață-l anumite tehnici de relaxare și străduiește-te să derulați împreună activități de crafting sau chiar anumite activități casnice.

Copii cu Fidget Spinner

Trusele de doctor
Oricărei mămici îi place să-și vadă copilul jucându-se „de-a doctorul", dar inclusiv un asemenea tip de jucărie poate fi periculoasă pentru copil. Explicația este următoarea: anumite piese din aceste truse sunt mici sau se pot desprinde ușor și pot ajunge în nasul sau în gura copilului, sufocându-l.
Cel mai bine este, în cazul în care îi vei lua copilului o trusă de doctor, să eviți ca aceasta să fie dotată cu piese foarte mici și, desigur, să-l supraveghezi cu mare atenție.

Cuferele de jucărie
Nu numai jucăriile mici pot fi periculoase pentru copii, ci și cele mai mari. De exemplu, dacă un copil sub vârsta de 4 ani are la dispoziție un cufăr foarte mare, el poate fi tentat să se ascundă înăuntrul acestuia. Riscul este să se închidă și să se blocheze capacul, ceea ce poate duce, în cazuri extrem la sufocare și chiar la deces.
Nu lăsa copilul nesupravegheat în preajma unui cufăr mare și verifică periodic dacă acesta se închide bine, dacă nu există posibilitatea să rămână blocat din cauza capacului.

Pernuțele gonflabile ce-l ajută pe copil să plutească
Acestea nu îi asigură copilului o siguranță foarte bună în apă, întrucât oricând se pot sparge. În plus, multe dintre ele sunt confecționate din materiale toxice, ducând inclusiv la apariția unor alergii cutanate când nici nu ne așteptăm.
Dacă un copil va avea la dispoziție pernuțe gonflabile de înot, asigură-te că acestea sunt potrivite pentru dimensiunea brațelor sale și că nu le va purta mai mult de o jumătate de oră, fiind sub supravegherea unui adult.

Fetita echipata cu pernute gonflabile de plutit pe apa

Voi mai puteți da și alte exemple de jucării periculoase pentru copii?

Citește și: Singurele jucării pe care trebuie să i le dai copilului tău, potrivit psihologilor

Surse:
www.brightside.me, www.ranker.com, www.realsimple.com, www.verywellfamily.com

Surse  poze:
www.pixabay.com

 

 

Articolul urmator
Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește
Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii
    Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii

    Un câine poate deveni un membru important al familiei tale, mai ales dacă ai copii, însă trebuie să ai mare grijă cum îl alegi. Nu este de ajuns să îl iei pe cel...

    Cele mai populare jucării în funcție de țară. Păpușa Barbie a fost interzisă în Arabia Saudită
    Cele mai populare jucării în funcție de țară. Păpușa Barbie a fost interzisă în Arabia Saudită

    Te-ai întrebat vreodată care este cea mai populară jucărie din lume? În plină lună a cadourilor, o publicație americană a realizat un top al celor mai căutate jucării pe...

    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ
    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ

    Atunci când vine vorba despre plante sau remedii naturiste pentru sănătate, suntem mereu în căutare de noi informații. Însă unele plante ne pot face mai mult rău...

    Zodiile care sunt cele mai mari mincinoase
    Zodiile care sunt cele mai mari mincinoase

    Unele persoane au o capacitate uimitoare de a-i manipula pe cei din jur și de a se juca cu mintea lor datorită naturii lor rele și viclene. Aceste ființe sunt extrem de răutăcioase și...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Bolile autoimune la copii: care sunt cele mai frecvente?
    Bolile autoimune la copii: care sunt cele mai frecvente?

    Bolile autoimune reprezintă un grup de afecțiuni în care sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat celulele și țesuturile proprii, confundându-le cu...

    Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele
    Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele

    Epilepsia este o afecțiune neurologică ce apare destul de frecvent la copii și care poate fi recunoscută cu ușurință după crizele și convulsiile care afectează calitatea vieții...

    Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o ca mamă: am cumpărat jucării compulsiv
    Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o ca mamă: am cumpărat jucării compulsiv

    Cum știi că ai cumpărat prea multe jucării copilului? Când nu mai ai loc să le depozitezi, iar el se vaită că nu are cu ce să se joace!

    © 2025 Qbebe