Ce este poluarea si din ce cauze apare?
Desi copiii observa in principal doar poluarea de la nivelul aerului, este important ca cei mici sa afle ca si apa si pamantul pot fi poluate. Poluarea aerului apare cand chimicale, vapori si alte particule nedorite intra in aer si atmosfera si o murdaresc, cauzand probleme animalelor si ciclurilor naturale ale pamantului. Acest tip de poluare poate aparea din surse naturale (nu sunt atat de dese), cum sunt eruptiile vulcanilor, furtunile de praf si incendiile forestiere si din surse umane, cum sunt fabrici, centrale electrice, masini, avioane, chimicale, vapori de la spray-uri si gaz de la depozite de deseuri (dar si rezultate prin arderea combustibililor fosili-carbune, ulei si gaz natural-conduc la aparitia smogului).
Poluarea apelor este si mai vizibila in ceea ce priveste cauzele sale. Oamenii, dar si diverse fabrici, arunca gunoaie si reziduuri (substante daunatoare si uleiuri) in parauri, lacuri si oceane. Un mod indirect de poluare a apelor apare in urma folosirii pesticidelor la culturi, care patrund apoi in panza freatica (apa de sub pamant) si o contamineaza; apa nu mai e potabila (nu se mai poate bea).
Poluarea pamantului apare prin aruncarea deseurilor/a gunoiului pe pamant si poate distruge habitaturi (locul in care traiesc diverse vietati), camine, dar si plante sau animale. Mai apare si cand se acumuleaza chimicale periculoase in pamant de la ferme si fabrici; se raspandesc la plante si animale si uneori chiar la oameni.
Prietenii nostri Eco-Rom, prin amabilitatea doamnei Lorita Constantinescu, Director Relatii Publice si Comunicare Eco-Rom Ambalaje completeaza cu urmatoarele sfaturi pe varste:
"Poluarea este unul dintre cele mai mari pericole pentru supravietuiere pe planeta noastra. Fie ca vorbim de poluarea apei, a aerului sau a solului, toate aceste forme afecteaza plantele, animalele si pe fiecare dintre noi. De aceea este foarte important ca cei mici sa cunoasca acest concept, sa stie ce efect are asupra noastra si cum pot contribui la reducerea gradului de poluare. Indiferent de varsta pe care o are copilul tau, explica-i in primul rand ce inseamna poluarea si, concomitent, arata-i prin exemple concrete cum se manifesta si cum ne afecteaza. Exista o multime de feluri de poluare care se intampla chiar in orasul tau si pe care i le poti arata celui mic: de la masini sau uzine care polueaza aerul si pana la deseuri aruncate pe jos, in parcuri sau ape. Copilului cu varsta intre 1-3 ani citeste-i povesti despre natura, plante si animale. Iar de fiecare data cand ii arati imagini sau iesiti impreuna la plimbare, nu uita sa asociezi elementele naturii cu importanta lor: spune-i cat de importanti sunt copacii pentru a avea un aer mai curat sau cum trebuie sa colectam deseurile de ambalaje in containerele colorate si sa nu le aruncam pe jos. Daca cel mic a mai crescut putin (intre 3-6 ani), atunci pe langa explicatii si observatii, implica-l activ in actiuni de reducere a poluarii: invata-l sa colecteze separat deseurile de ambalaje pentru a reduce poluarea solului, planteaza cu el un copac pentru a minimiza poluarea aerului sau mergeti impreuna sa luati parte la o actiune de strangere a deseurilor din ape. Peste 6 ani este deja varsta la care il puteti responsabiliza pe termen lung, invatandu-l culorile colectarii separate si sa depuna intotdeauna deseurile de ambalaje numai in locurile special amenajate. "
Efecte asupra mediului si oamenilor
Poluarea aerului poate avea o multime de efecte negative cum sunt:- incalzirea globala (cresterea constanta in temperatura medie a Pamantului); din cauza adaugarii de dioxid de carbon in aer (oamenii si animalele expira dioxid de carbon, dar apare si prin arderea de combustibili fosili; poarta denumirea "savanta" de gaz de sera)
- stratul de ozon care ne protejeaza de razele daunatoare ale soarelui (o parte din atmosfera-patura de aer care inconjoara Pamantul, il protejeaza si permite viata) este afectat de poluarea aerului (cum este gazul metan de la cresterea animalelor in ferme si CFC -cluorofluorocarburi-de la spray-uri sau frigidere)
- ploaia acida; apare cand gaze cum este dioxidul de sulf ajunge in atmosfera; cand intra in contact cu picaturile de ploaie devine acid (acid sulfuric) si poate distruge paduri si ucide pesti (acest gaz poate cauza si astm). Daca patrunde in sol, il va face nepotrivit pentru multe fiinte vii care il folosesc ca sursa de hrana sau habitat
- smog; face dificila respiratia si vederea; copiii sunt afectati in special. Prin arderea diverselor combustibili fosili se elibereaza particule solide in aer cum sunt cenusa si funinginea.
- prin poluarea aerului se pot imbolnavi oamenii, fiind dificila respiratia si aparand boli cum sunt cancer, infectii respiratorii si boli de inima (2.4 milioane de oameni mor anual in urma poluarii). Materia particulara, mici particule cum sunt cele de praf, patrund in atmosfera si murdaresc aerul. Pe termen scurt apar iritatie a ochilor/nasului/gatului si infectii cum sunt bronsita si pneumonie, dar si dureri de cap, greata, reactii alergice. Pe termen lung apar bolile mentionate si chiar probleme cu creierul, nervii, ficatul si rinichii. Copiii care sunt expusi continuu la poluare au plamanii afectati, iar la batrani se agraveaza problemele de sanatate. Monoxiduld de carbon (nu are miros si este produs de masini) poate chiar ucide
- eutrofizare (cresterea masei organice a unei ape); ploaia poate purta si depune azot in rauri si sol afectand organismele si cauzand cresterea algelor in lacuri si organisme acvatice si fac viata nociva pentru alte organisme vii (se distruge echilibrul biologic)
Citeste si:
Cum sa cresti un mic ecologist
Ce pot face copiii?
De fiecare data cand folositi mai putina energie (electricitate sau benzina), puteti ajuta la reducerea poluarii. Copiii pot contribui si ei stingand lumina cand ies din incapere sau oprind televizorul/alte aparate cand nu le folosesc. Si evitarea transportului cu masina poate ajuta; autobuzul/tramvaiul/metroul/bicicleta/trenul se pot dovedi chiar distractive-in plus, in acest fel se economisesc si bani. Reciclarea selectiva reprezinta o alta metoda prin care copiii pot proteja mediul si reduce poluarea; reciclarea presupune crearea de produse noi prin utilizarea unora vechi cum sunt hartie, plastic, sticla, aluminiu etc. De asemenea, multe lucruri pot fi refolosite; in acest mod se minimineaza dependenta de producerea lucrurilor noi. Nu uitati ca fabricile creeaza o mare parte din poluare, asa ca daca refolosim pungi de plastic, haine, hartie si sticle, putem contribui la un mediu mai sanatos.
Prietenii nostri Eco-Rom, prin amabilitatea doamnei Lorita Constantinescu, Director Relatii Publice si Comunicare Eco-Rom Ambalaje completeaza cu urmatoarele recomandari:
"Cu totii stim ca cei mici sunt foarte curiosi si dornici sa exploreze lumea. Iar cand vine vorba despre poluare, cel mai mare impact il au exemplele concrete, imaginile, povestile sau situatiile cu care ei intra in contact direct: fie ca vorbim de mersul pe bicicleta sau de solul din fata blocului care este poluat de deseurile aruncate pe jos.
Rolul parintilor este sa le explice copiilor, sa le arate cazuri concrete si sa ii implice inca de mici in actiuni de reducere a gradului de poluare. Spune-i celui mic de ce aerul este mai poluat in oras comparativ cu aerul de la munte sau de ce este important sa colecteze separat deseurile de ambalaje. Ia-l alaturi de tine cand colectezi separat deseurile la containerele colorate si invata-l cum sa le depoziteze corect. Mergi cu el sa strangeti deseurile din parcul din apropierea casei. Fa-i un orar de ecologist si, de fiecare data cand face o actiune in directia reducerii poluarii, premiaza-l cu stickere colorate sau cu iesiri in natura. Vei vedea ca cel mic va fi din ce in ce mai motivat si va intelege ca daca protejeaza natura si natura va avea grija de noi."
Multumim partenerilor Eco-Rom pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse:
http://kids.britannica.com; www.ducksters.com; http://eschooltoday.com