„Nu mai plânge!”
Aceasta este una dintre cele mai cunoscute replici pe care putem fi tentați să le adresăm copiilor noștri. Procedând așa, de fapt aceștia vor primi de la noi mesajul că nu este bine ce simt ei și că ar trebui să simtă ceea ce le impunem noi. Mai mult, dacă un copil este certat pentru că plânge, de exemplu, când se teme de ceva, atunci va deveni mai temător.
Sfatul părintelui Vasile Ioana este ca părinții să încerce să valideze ceea ce simt copiii, să le arate mereu că le sunt alături, să le insufle sentimentul de siguranță. Numai așa copiii vor crește sănătoși, puternici, știind că sunt iubiți necondiționat.
„Nu ești bun de nimic!”
Cine îi adresează astfel de cuvinte copilului său îl va transforma într-o persoană temătoare, care nu are încredere în sine, ce are mereu nevoie de confirmarea celor din jur. Odată ce un copil aude din partea părinților săi că nu este bun de nimic, că nu se pricepe la nimic, va ajunge să nu mai aibă niciun pic de stimă de sine și se va confrunta adesea cu stări de anxietate. Mult mai bine pentru copil va fi să i se spună, în cazul în care nu face bine un anumit lucru, că l-ar putea face mai bine, simțindu-se valorizat și încurajat.
„Tu nu poți cum pot ceilalți!”
Părintele Vasile Ioana avertizează că nici aceste cuvinte nu ar trebui să li se spună copiilor, întrucât pot stârni invidie față de ceilalți. Copilului trebuie să i se explice de la o vârstă fragedă că nu este esențial să fie primul, ci să se bucure de experiențele vieții, să învețe mereu câte ceva nou. El trebuie să simtă că ceea ce face este bine, chiar dacă nu este întotdeauna în frunte. Alt îndemn al părintelui Vasile Ioana este ca părinții să-și iubească în mod egal copiii, să le demonstreze acest lucru, astfel încât să nu se ajungă la nașterea invidiei dintre frați.
„Taci din gură, nu mai vorbi!”
Părinții care adoptă o asemenea atitudine nu vor face altceva decât să taie posibilitatea desfășurării unui dialog, precizează părintele Vasile Ioana. În schimb, copilul ar trebui încurajat să se exprime, iar părinții ar trebui să se străduiască să se coboare cât mai mult la nivelul său. Dacă un copil va simți că nu este nicicând ascultat, se va simți complet devalorizat și își va pierde stima de sine.
„Pleacă de aici! Să nu te văd!”
Odată ce un copil aude din partea părinților astfel de vorbe, el se va simți abandonat și va începe să se teamă foarte mult. Părintele Vasile Ioana vine cu următorul sfat: părinții trebuie să-și iubească și să-și ierte copiii, inclusiv când aceștia greșesc, pentru a nu se simți respinși. Ceea ce trebuie să simtă permanent un copil este acceptarea și dragostea necondiționată din partea familiei sale. De asemenea, sfatul preotului este ca un copil să primească o educație pozitivă, întrucât numai așa va putea deveni un adult cu stimă de sine, care este independent și puternic.
Surse:
www.thewoman.md, www.youtube.com