Invata-l pe copilul tau sa spuna: Te rog si Multumesc!

Invata-l pe copilul tau sa spuna: Te rog si Multumesc!

Eva Pirosca

Are deja doi ani, este un mic domnisor. Ai cum sa il educi inca de pe acum, sau este prea devreme? Desigur ca ai cum. Haide sa vedem ce poti face ca sa il inveti pe cel mic bunele maniere...

Bunele maniere "magice" la copilul de 2 anisori

Pana pe la 3 ani, copilul trece printr-o etapa de dezvoltare in care "toanele" sunt firesti. Asteapta-te de la el sa fie adesea nemultumit sau mofturos si nu neaparat receptiv la ceea ce il inveti. Important este ca tu sa ai rabdare si sa fii consecventa.

Tot in aceasta perioada, copilul invata sa vorbeasca si isi diversifica vocabularul. Este etapa in care micutul crede in povesti si in puteri magice. Acum este momentul sa il inveti cateva maniere de baza, si anume... cuvintele magice.

Cuvintele magice sunt "te rog", "multumesc", "scuza-ma" si "imi pare rau". O sa si le insuseasca foarte repede, daca ii dai un motiv pentru asta. Asa ca explica-i cum aceste cuvinte au cate un secret, si atunci cand un copil le foloseste, capata puteri magice. Va reusi sa se faca ascultat de cei mari si sa capete atentia lor. In plus, aproape de fiecare data, oamenii mari zambesc si sunt mai fericiti atunci cand un copil foloseste aceste cuvinte magice... Hai sa vedem ce putere magica are fiecare.

 

"Te rog" ii face pe cei mari sa vrea mai repede sa iti dea ceea ce le ceri. Daca vrei ceva si plangi sau doar ceri, s-ar putea sa nu primesti. Ai vazut ce hotarata este mama atunci cand plangi dupa inghetata in magazin. Daca spui te rog, s-ar putea sa ma mai gandesc. Poate nu iti cumpar chiar atunci, dar iti cumpar din alta parte. Poate nu iti dau chiar atunci, dar o cumparam si mananci dupa masa. Poate ai rosu in gat si inghetata iti face rau la gatisor, dar atunci iti cumparam in schimb iaurt cu ciocolata sau desert pufos, cum iti place tie. Important este ca daca spui te rog, in loc sa plangi, o faci pe mama sa se gandeasca mai bine si sa gaseasca o solutie la nevoia ta.

"Multumesc" ii face pe cei mari sa se bucure, pentru ca inseamna ca le dai atentie si ca ii apreciezi. Da, da! Cand spui "Multumesc" atunci cand primesti ceva sau cand cineva te ajuta sau cand iti spune ceva frumos, omul acela va vrea si mai mult sa te ajute. O sa se bucure si o sa te ajute si data viitoare.

"Scuza-ma" iti da puteri sa ii muti din drumul tau pe cei mari. Daca sta cineva in fata ta, degeaba il impingi, pentru ca tu esti mic si nu ai atata forta. Mai bine zici "Scuza-ma" si ai sa vezi ca se da la o parte!

"Scuza-ma" mai este bun si cand vrei sa vorbesti cu mama atunci cand ea face altceva, cand este ocupata sau cand poarta o conversatie cu altcineva. Daca spui "Scuza-ma", ii atragi atentia asupra ta.

Daca nu poate vorbi atunci, iti va spune imediat sa mai astepti putin, dar va vorbi cu tine. Atunci cand vrei ca cineva sa fie atent si la tine, sa zici asa.

 

"Imi pare rau" are cele mai mari puteri magice. Atunci cand ai suparat pe cineva, cand ai ranit pe cineva sau cand iti pare rau, spune repede "Imi pare rau". Daca cineva s-a suparat pe tine pentru ca ai facut ori ai spus ceva mai putin frumos, chiar daca din greseala, spune repede "Imi pare rau". Si o sa-i treaca si o sa te ierte in scurt timp.

Nu te teme ca este prea complicat: cel mic intelege ceea ce ii comunici. Ai sa vezi ca va incepe sa le foloseasca... iar acum este nevoie ca tu sa il incurajezi.

De fiecare data cand foloseste corect cuvintele, lauda-l.

Apoi, nu ii raspunde neconditionat: daca iti cere suc, uitand sa zica "te rog", aminteste-i, incurajeaza-l sa rosteasca si apoi abia serveste-l.

Fii consecventa in comportament: atunci cand spune "Te rog, scuza-ma" in timp ce vorbesti la telefon ceva important, intoarce-te catre el cateva secunde. Inlatura receptorul de la ureche sau cere-ti scuze de la persoana de la capatul firului. Este foarte important sa vada ca ii acorzi atentie. Asta inseamna ca au efect cuvintele magice. Spune-i "Dragule, te-am auzit, voi vorbi cu tine peste cateva minute. Te rog scuz-o pe mama putin, am nevoie sa termin ce vorbesc aici. Apoi vin la tine. Da? Multumesc."

Cata vreme cel mic se convinge de efectul cuvintelor magice, este nevoie sa continui asa. Nu-i nimic daca nu iti vine la indemana: invatati impreuna. Pe masura ce va creste, se va obisnui sa aplice bunele maniere atunci cand este cazul si veti putea fi mai colocviali.

Sa ne jucam de-a bunele maniere

Sa le invatam in joaca. Astfel, nici nu suntem cicalitori cu cel mic, nici nu il provocam sa ni se impotriveasca, nici nu il facem sa se simta criticat sau neadecvat.

Sa ne jucam impreuna sau cu papusile, roboteii si animalutele de plus, chiar si cu masinile. Toate pot spune "Te rog, scuza-ma" sau "Multumesc", pentru ca unui copil de 3 ani i se pare normal ca un trenulet sa "vorbeasca" unui avion atunci cand vrea ca acesta sa se dea la o parte din fata lui.

Sa realizam scenarii in care personajele (adica papusile sau chiar noi insine) sa rosteasca aceste cuvinte.

Apoi, sa ne gandim la situatii comune din viata de zi cu zi si sa imaginam jocuri dupa ele, astfel incat cel mic sa invete cum sa se comporte in astfel de situatii. Sa ne jucam impreuna de-a mersul la cumparaturi (mama si vanzatoarea), de-a mersul in vizita (gazda si musafirul), de-a calcatul pe picioare in autobuz ("ma scuzati! inteleg, este in ordine") si tot asa.

Copilul meu si bunele maniere: cei 7 ani de acasa incep... acasa

Tu esti exemplul lui si ceea ce vede acasa, va si face. Este bine sa il inveti cum sa se poarte, dar este necesar sa fii consecventa in comportament. Copilul invata prin imitare.

Poarta-te manierat in casa. Vorbeste-i calm, fara expresii deplasate, fara sa il intrerupi si fara sa intrerupi alt membru al familiei. Daca este nevoie sa intervii in discutie, fa-o cu tact si in acelasi fel in care il inveti si pe el: manifestand consideratie pentru opiniile celuilalt si adresandu-i "scuza-ma" sau o formulare asemanatoare...

 

Respecta intimitatea membrilor familiei. Acesta este un aspect foarte delicat si spre deosebire de alte bune maniere, este un comportament care se imprima inconstient, la varste foarte mici. Nu poti sa il inveti la fel de usor pe cat inveti sa folosesti servetelul si tacamurile la restaurant. Asa ca deprinde tu mai intai, si la fel va face si copilul tau, obisnuinta de a:

- intra in camera altcuiva sau in baie numai dupa ce ai ciocanit la usa
- inmana o scrisoare, un bilet, un caiet, o agenda, fara sa te uiti prin ele mai intai
- pastrezi secretele, nu sa le faci publice, nici macar in mijlocul familiei, pe motiv ca "suntem in familie"
- discuti tot ceea ce tine de familie deschis, in cadrul familiei, nu sa le dezbati mai degraba cu vecinii sau prietenii
- fii discreta atunci cand il inveti bunele maniere: atrage-i atentia acasa, intre patru ochi, nu il corecta in public sau cu martori, chiar daca a gresit.

Tu cum il inveti pe copilul tau sa fie manierat?

Articolul urmator
Respectul se învață și se câștigă. Copilul tău trebuie să știe că îl respecți pentru a te respecta, la rândul lui
Respectul se învață și se câștigă. Copilul tău trebuie să știe că îl respecți pentru a te respecta, la rândul lui

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit
    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit

    Alături de „Te rog” și „Mulțumesc”, „Îmi pare rău” este printre primele reguli sociale, de politețe, pe care cel mic le învață de la...

    Te rog frumos, nu încerca să-mi educi copilul. Păstrează-ți sfaturile pentru propriul copil
    Te rog frumos, nu încerca să-mi educi copilul. Păstrează-ți sfaturile pentru propriul copil

    Fiind martora unor mustrări făcute de o mamă unui copil care nu este al ei, o femeie a realizat că nu este deloc de acord cu un astfel de comportament. Sfătuiește toți părinții să...

    Educatoarele de la grădiniță mi-au pierdut copilul și aș fi preferat să nu-mi spună
    Educatoarele de la grădiniță mi-au pierdut copilul și aș fi preferat să nu-mi spună

    Un tătic de peste Ocean a trecut prin șocul vieții sale în momentul în care educatoarele de la grădiniță i-au spus că i-au pierdut fiica. Micuța plecase de la locul de...

    Scrisoarea emoționantă a unei mame pentru soțul ei: „Îți mulțumesc că ai rămas în viața noastră, când oricine altcineva ar fi fugit mâncând pământul”
    Scrisoarea emoționantă a unei mame pentru soțul ei: „Îți mulțumesc că ai rămas în viața noastră, când oricine altcineva ar fi fugit mâncând pământul”

    Când ai un copil diagnosticat cu o tulburare de spectru autist, nu doar viața familiei se schimbă, ci și cea de cuplu. Astfel, partenerii își ocupă majoritatea timpului...

    Dragul meu soț, mulțumesc pentru că ești motivul pentru care copiii mei încă mai au o mamă
    Dragul meu soț, mulțumesc pentru că ești motivul pentru care copiii mei încă mai au o mamă

    Am doi copii (13 și 17 ani), 45 de ani și un soț minunat. Acum 3 ani am fost diagnosticată cu cancer de sân și fără soțul meu nu aș mai fi aici să scriu aceste rânduri....

    Smiley, despre cea mai mare durere și provocare din viața de părinte: „Tati, te rog, nu pleca! Atunci e provocarea”
    Smiley, despre cea mai mare durere și provocare din viața de părinte: „Tati, te rog, nu pleca! Atunci e provocarea”

    Smiley și Gina Pistol se numără printre cele mai îndrăgite cupluri din showbiz-ul românesc, iar după nașterea fiicei lor, Josephine, nu au ezitat să vorbească despre...

    Scrisoarea emoționantă a unui elev din Timișoara pentru profesoara de Istorie. „Vă mulțumesc că faceți școala o sursă de inspirație pentru noi”
    Scrisoarea emoționantă a unui elev din Timișoara pentru profesoara de Istorie. „Vă mulțumesc că faceți școala o sursă de inspirație pentru noi”

    Un elev din Timișoara i-a redat profesoarei sale de istorie cel mai emoționant moment din toată cariera sa. Citiți mai jos despre ce e vorba.

    „Te rog nu îmi spune MAMA doar pentru că am adus pe lume un copil”
    „Te rog nu îmi spune MAMA doar pentru că am adus pe lume un copil”

    Chiar dacă, la începutul perioadei postpartum, ești foarte încântată când auzi de la cei din jur că îți spun „mama”, treptat nu este exclus să...

    © 2024 Qbebe