„Îmi plesnesc copiii dacă nu se comportă cum trebuie. Alte mame mă urăsc din cauza asta”
Brittney Coble, o mămică din Statele Unite, cu 5 copii, a stârnit controverse printre urmăritorii săi de pe TikTok în momentul în care a dezvăluit felul în care își pedepsește micuții atunci când aceștia sunt obraznici. Ea a recunoscut că îi mai plesnește din când în când, dar numai ca ultimă soluție, după multiple avertismente verbale.
„Am descoperit acest trend de pe TikTok unde mămicile vorbesc despre pedepsele pe care le aplică micuților lor și cu care majoritatea părinților nu ar fi de acord. Și am zis că, ținând cont de faptul că oricum pe mine mă urăsc majoritatea mămicilor de pe TikTok, să va zic și eu câteva lucruri”, spune mămica la începutul clipului.
Citește și: Părinții nu mai au voie să își plesnească copiii! Ce spune legea
„Numărul unu, după cum puteți ghici deja, este că îmi bat copiii”. Ea a explicat apoi că acest lucru se întâmplă doar în ultimă instanță, după ce le-a dat micuților săi un avertisment verbal. „Nu mă aștept întotdeauna ca ei să mă asculte de prima dată când le cer, dar dacă ajung să le atrag atenția deja de două sau de trei ori, iar ei mă ignoră și iar mă ignoră, inevitabil se trezesc cu câte o palmă. Asta e!”, a explicat Brittney. Și nu s-a oprit aici. Ea a mai mărturisit și că își pune copiii - care au doi, patru, șase, opt și zece ani - să facă diverse treburi casnice, lucru cu care iarăși mulți părinți nu sunt de acord.
@brittney_coble #unpopularopinion#momsoftiktok#gentleparenting#parents#fyp ♬ original sound - Brittney Coble
„Copiii mei de 2 și 4 ani sunt puțin distrași și cu capul în nori, dar îi aduc mereu cu picioarele pe pământ implicându-i în diverse treburi casnice potrivite vârstei lor. Copiii mai mari au de îndeplinit, în schimb, sarcini mai „serioase”, cum ar fi să spele toaleta, să ducă gunoiul și să spele vasele”, a mai spus femeia.
Sinceritatea lui Brittney a creat controverse în rândul celorlalți TikTokeri, unii dintre ei subliniind că violența nu rezolvă nimic:
- „Deci, să înțeleg că nu știi cum să îți educi corect copiii și să le insufli anumite valori și responsabilități fără să folosești violența. Frumos...”, a răspuns cineva.
- „Bătaia nu îi va învăța pe copii respectul, îi va învăța frica”, a mai adăugat o persoană.
- „Există atât de multe metode prin care îi poți învăța pe copii ce înseamnă respectul, fără a le face rău. Vă rog să nu vă mai loviți copiii”, a transmis alt internaut.
Citește și: Părinții care își bat copiii sunt diavoli deghizați în oameni
Alți părinți sunt de părere că o palmă la vremea ei este mai mult decât utilă și au apreciat sinceritatea lui Brittney. Mai mult decât atât, au recunoscut că și ei, la rândul lor, procedează la fel cu micuții lor:
- „Doamne, în sfârșit un părinte care spune lucrurilor pe nume și care este părinte în adevăratul sens al cuvântului”, a comentat cineva.
- „Cu toții am primit câte o palmă în copilărie. De asta știm, acum, adulți fiind, ce înseamnă cu adevărat respectul”, a mai scris o persoană.
- „Sunt de acord cu tine, mai ales la partea cu treburile casnice. Am trei copii, unul de 4 ani, o fată de 2 ani și un bebeluș de 6 luni. Cei mari au deja sarcini de îndeplinit prin casă, iar când bebelușul va începe să meargă și să vorbească, va face și el același lucru”, a adăugat o mămică.
O educație bună nu se face cu palma, însă, din păcate, încă mai există părinți care consideră că bătaia este ruptă din Rai. În România, cu toate campaniile de educare și de combatere a violenței împotriva copiilor, mulți părinți încă își bat copiii cu nuiaua sau cureaua. În primele 9 luni ale anului 2020 au fost înregistrate peste 10.000 de sesizări de violență și abuz asupra copiilor, conform unui studiu realizat de Salvați Copiii România. În ultimul an, am văzut cum un tată care își bate cu o scândură propriul fiu, în timp ce mama asistă la toată scenă, zâmbind impasibilă. Am văzut un bărbat care trântește un adolescent de 13 ani de pământ și îl lasă inconștient. Am văzut o mamă care își bate copilul de doar 4 ani cu un par, dar și copii care își bat propria mamă la îndemnul tatălui.
La nivel mondial se depun multe eforturi pentru a pune capăt oricăror metode de violență asupra copiilor. „Bătaia la fund”, de exemplu, este interzisă prin lege în 58 de state din lume, Scoția fiind ultima țară care interzice orice fel de corecție fizică aplicată copiilor. Primul stat din lume care a adoptat o astfel de lege a fost Suedia, în 1979.
Citește și: Ce faci când copilul te lovește
- Sursă: TikTok
Surse foto: TikTok