Cum sa il faci pe copilul tau sa te asculte

Cum sa il faci pe copilul tau sa te asculte

Louise Tanase - Contributor

Uneori, orice ai face, copilul tau nu vrea sa te asculte. Tu ii vorbesti si copilul te ignora, sau tu ii ceri sa faca ceva si copilul face exact pe dos sau nu face absolut nimic. Daca ai ajuns sa te intrebi unde gresesti in educatia copilului, stai linistita: nu gresesti cu nimic. Sunt pur si simplu etape ale dezvoltarii copilului care contin momente de rebeliune din partea lui. In acest fel incepe sa isi manifeste personalitatea si independenta.

Nu este o sarcina usoara pentru o mamica sa isi faca copilul sa o asculte atunci cand acesta nu are chef. Cu timpul, si mai ales cu multa rabdare vei reusi sa iti faci copilul sa te asculte cu atentie atunci cand ii vorbesti. Un copil ascultator, care face exact ceea ce ii spui camd ii spui, nu apare peste noapte, insa cu ajutorul catorva trucuri, si copilul tau va fi un copil-model.


 

Prevenirea problemelor


• Incearca sa intelegi problemele din punctul de vedere al copilului tau. Inainte sa te enervezi ca nu te asculta cand ii spui sa isi faca ordine in camera, aminteste-ti cum te simteai tu cand erai copil si ti se cerea sa faci acest lucru.
Intreaba-ti copilul de ce nu vrea sa faca lucrul pe care i-l ceri. Se poate ca uneori sa iti raspunda ca nu are chef, dar alteori poate avea motive intemeiate pentru refuzul sau.
Vorbeste politicos cu copilul tau. In loc sa ii dai ordine, adreseaza-i rugaminti. Copiii reactioneaza mai repede la un ton mai bland.
Lucreaza impreuna cu copilul la rezolvarea problemelor sau sarcinilor pe care le are. Incearca sa ii usurezi indeplinirea obligatiilor.
• Nu iti asuma responsabilitatea pentru faptele copilului tau.
• Evita sa dai ultimatumuri. Dand ultimatumuri nu faci decat sa perpetuezi infruntarea fortelor si sa creezi o stare conflictuala. De asemenea, trezesti rezistenta si ranchiuna copilului.

Disciplina

• Vorbeste-i copilului calm. Daca tipi la el, il provoci sa tipe si el la tine.
• Nu ii face observatii in public sau de fata cu prietenii lui pentru ca il vei face sa se simta foarte jenat. Il poti atentiona asupra greselilor lui in particular, evitand astfel resentimentele copilului.
• Fii perseverenta si consecventa. Cand ii ceri sa faca ceva, nu ceda rugamintilor sau crizelorde nervi pe care copilul le poate manifesta pentru a scapa de obligatiile care ii revin.


 

Incurajarea copilului


• Arata-i copilului ca ai incredere in el. De exemplu, daca iti cere ajutorul atunci cand isi face lectiile, in loc sa stai langa el si sa il indrumi pas cu pas, mai bine ofera-i sugestii despre cum isi poate face temele singur sau cum sa isi verifice rezultatele. In felul acesta iti manifesti increderea in abilitatea lui de a lucra singur si bine.
Lauda copilul atunci cand face ceva bine. Atunci cand copilul te asculta si face ceea ce ii ceri, lauda-l si spune-i cat de mult il apreciezi. De asemenea, asigura-te ca te aude cand il lauzi catre partenerul tau sau alti membri ai familiei.


 

Cum sa ii vorbesti ca sa te asculte


• Stabileste contactul vizual cu copilul, inainte de a-i cere ceva.
• Pronunta-i numele ca sa il faci sa constientizeze ca vorbesti cu el, nu cu altcineva.
• Vorbeste putin, folosind fraze scurte. Partea importanta a discursului tau trebuie sa fie la inceput, cand copilul te asculta cu mai multa atentie.
Vorbeste rar si incet. Cu cat copilul tipa mai tare, cu atat tu trebuie sa cobori vocea. La un moment dat va obosi si va fi curios sa auda ceea ce ii spui.
• Atunci cand copilul este mic, este recomandat sa ii repeti cerintele de mai multe ori, pana intelege ceea ce ii spui. Cu cat copilul este mai mare, cu atat trebuie sa ii spui de mai putine ori ceea ce vrei de la el.
Inchide discutia. Atunci cand consideri ca ati vorbit prea mult pe tema lucrurilor pe care refuza sa le faca, anunta-l calm dar ferm ca decizia ta nu se va schimba si ca discutia se incheie.


Sa iti faci copilul sa te asculte poate fi un proces lung si anevoios. Este de asteptat ca si copilul tau sa te testeze din cand in cand, chiar daca tu esti foarte stapana pe tine. Fii mereu calma in fata copilului, chiar daca acesta nu te asculta si nu face ceea ce ii ceri; ai rabdare si vei vedea ca situatia se va imbunatati in timp. Si atunci cand totul pare in zadar, inarmeaza-te cu si mai multa rabdare. In final vei avea un copil educat si ascultator.

 

Articolul urmator
Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”
Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Căsuța pentru păsări: cum să faci un model reușit alături de copilul tău
    Căsuța pentru păsări: cum să faci un model reușit alături de copilul tău

    Ori de câte ori vrei să petreci timp de calitate împreună cu copilul tău, încearcă să-l implici în activități inedite. Printre acestea se numără și cele...

    De ce copilul ar trebui să asculte muzica pe care tu o preferi, în locul cântecelor clasice pentru copii?
    De ce copilul ar trebui să asculte muzica pe care tu o preferi, în locul cântecelor clasice pentru copii?

    De ce e de dorit ca cel mic să asculte muzica pe care o ascultă și părinții săi? Aceasta poate fi o alternativă bună la cântecele clasice pentru copii pe care le găsiți peste...

    Vrei să te asculte copilul? Nu țipa la el, vorbeste-i în șoaptă, sfătuiesc experții
    Vrei să te asculte copilul? Nu țipa la el, vorbeste-i în șoaptă, sfătuiesc experții

    Un expert în comportamentul copiilor și în problemele legate de somnul celor mici ne învață cum să le captăm atenția, altfel decât prin ridicarea vocii. Pentru...

    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?
    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?

    Ți s-a întâmplat și ție. Copilul e letargic, nu are poftă de mâncare și nici chef să se joace, ba mai e și aprins la față sau are frisoane. E limpede ca lumina...

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

    Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

    Copilul tău fură? Uite cum să gestionezi situația
    Copilul tău fură? Uite cum să gestionezi situația

    Uneori, copiii pot avea comportamente nepotrivite, iar motivul este, întotdeauna, că vor să ne semnaleze ceva. Soluția nu este să-i certăm, ci să-i învățăm să-și...

    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

    Tocmai ai aflat sau bănuiești că al tău copil are nevoie de terapie. Următorul pas este să-i găsești un terapeut, dar cum știi de unde începi? Ei bine, îți spunem noi.

    © 2024 Qbebe