Perfectionismul este incurajat inca din scoala primara de catre parinti, prin atentia exagerata pe care o dau notelor de la scoala, si prin comparatia cu alti elevi. Pe langa scoala, mai toate sistemele societatii umane un fac decat sa incurajeze perfectionismul omului. Un permanent indemn catre a fi mai bun, mai frumos, mai slab, mai destept, mai bine pregatit... In aceste conditii, parintelui ii revine o responsabilitate mare de a se detasa de aceasta realitate, si a-i oferi o educatie care sa il ajute sa se fereasca, sau macar sa faca fata acestui virus, numit perfectionism.
1. Ce este perfectionismul? Cum se manifesta?
Perfectionismul presupune o permanenta evaluare de sine raportata la niste standarde mult prea inalte in comparatie cu resursele personale. Perfectionismul implica o toleranta scazuta fata de propriile greseli si o neobosita nevoie de recunoastere si apreciere din partea celorlalti. |
Copilul perfectionist are in minte o multime de credinte care incep cu "tata si mamama iubesc doar daca..." si aceste conditii pot fi: "doar daca iau numai 9 si 10 la scoala", "doar daca ma comport frumos la joaca", "doar daca nu fac nicio boacana la scoala" si lista poate continua. Pe scurt, copilul intelege iubirea, conditionata de ceea ce face sau nu face el, adica de comportamentul lui « bun » sau « rau ».
2. Riscurile perfectionismului
Perfectionismul este un « virus » care poate afecta toate domeniile de activitate ale unui om/copil : scoala, relatiile cu colegii de joaca, sanatatea si igiena personala, timpul liber, aspectul fizic, ordinea si curatenia din jur.
Este usor sa ne dam seama care pot fi riscurile pe care le poate intampina unui copil/ om preocupat mereu sa se compare si sa urmareasca competitia cu cei din jurul lui. Acest copil va cauta mereu sa atraga atentia prin diferite moduri, si chiar se va implica in activitati si concursuri in care va incerca permanent sa castige, sa fie pe primul loc. Daca nu este identificata la timp si nu este "tratata", aceasta conditie va ajunge sa faca parte din personalitatea adultului.
Principalele riscuri ale perfectionismului sunt legate de sanatatea psihologica : -permanenta stare de stres si nemultumire; -durere emotionala puternica in cazl esecurilor;
|
3. Ce trebuie sa ii spui unui copil perfectionist?
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il aiba in vedere parintele unui copil perfectionist este de a-i arata prin orice modalitate, si mereu, iubire neconditionata. Este nevoie sa ii dai de gandit ca:
"Este OK sa se intample si lucruri mai putin placute..."
"Este OK ca uneori sa fie dezordine la tine in camera."
"Este OK sa lasi uneori un lucru neterminat."
"Este OK sa ca Ionut nu te place."
"Este OK sa gresesti."
"Este OK sa iei si note mai mici".
O promisiune trebuie sa ramana o promisiune indiferent de ce face copilul
Este foarte important ca parintii sa isi tina promisiunile fata de un copil perfectionist, si sa nu aiba un comportament pozitiv, gen zambete si imbratisari sau achizitionarea unei jucarii preferate numai atunci cand are rezultate bune la scoala. Mai degraba functioneaza o fraza de genul :
|
Ajuta-l sa se evalueze corect!
Copilul a invatat, de la tine sau de la un adult din familie, aceasta evaluare toxica, promovata si in sistemul invatamantului, si anume evaluarea in comparatie cu cei din jur. Tine minte! O evaluare corecta nu are ca jaloane comportamentele sau rezultatele celorlalti, ci ale tale. Tu trebuie sa fii intr-o continua comparatie si evaluare fata de cel/ cea care ai fost in trecut, fata de rezultatele tale din trecut, iar copilul tau va invata acest lucru de la tine. |
Invata-l sa isi masoare progresul scolar fata de ceea ce a facut semestrul, anul trecut! Comparatia cu ceilalti, chiar si doar amintita uneori, poate fi distrugatoare pentru psihicul lui. Si nu uita, daca copilul tau a devenit perfectionist, ai si tu un procent destul de mare de vina. De aceea, schimbarea si ajutorul pe care i le dai lui sunt direct proportionale cu ajutorul si schimbarea ta!
Copilul tau este perfectionist? Ce alte metode ai gasit pentru a-l ajuta sa scape de perfectionism?