Lucrurile sunt și mai dramatice la acest capitol, când vine vorba de copii. Un studiu UNICEF a arătat că 1 din 7 copii, adică 332 de milioane de copii din lume, a fost afectat de regulile de limitare a deplasărilor, cu riscuri pentru sănătatea mintală și bunăstarea socio-emoțională. În România, aproape 4 milioane de copii și adolescenți au fost afectați de restricțiile din pandemie. Dintre aceștia, Guvernul a decis că doar 7.000 vor beneficia de consiliere psihologică gratuită.
Doar 7.000 de copii din România vor beneficia de consiliere psihologică gratuită
Potrivit national.ro, gratuitatea la psiholog va fi acordată copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, dacă părinții sau reprezentanții legali ai acestora își exprimă acordul. Acest demers face parte din programul „Din grijă pentru copii”, elaborat de Guvern, prin care cei mici pot beneficia de intervenție psihologică și psihoterapeutică gratuită.
Cei care decid dacă un copil are nevoie de tratament psihologic sunt cadrele didactice din învățământul preuniversitar, asistenții sociali, asistenții medicali comunitari și mediatorii școlari. În același timp, părinții se pot adresa medicilor de familie, de medicină școlară, de psihiatrie pediatrică și consilierilor școlari dacă observă existența unor probleme psihice la copiii lor, în vederea emiterii recomandării de evaluare psihologică pentru intrarea în program.
Citește și: 10 alimente pentru o dezvoltare psihica sanatoasa a copilului
Potrivit Guvernului, în mod normal, o ședință de psihoterapie de 50 de minute costă în jur de 120 lei, iar pachetul de intervenție decontat prin programul „Din grijă pentru copii” este format dintr-o ședință de evaluare și până la 10 ședințe de psihoterapie, intervenție psihologică sau consiliere psihologică.
„Suma totală alocată pentru decontarea serviciilor aferentă unui număr de 70.000 ședințe psihologice (evaluare, intervenție) la o valoare de 120 lei/ședința, este de 8.400.000 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate cu această destinație prin legile bugetare anuale și cele de rectificare, prin bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern.
Vezi AICI procedura de înscriere în registrul „Din grijă pentru copii”!
Totodată, Guvernul va aloca bani și pentru monitorizarea psihologilor. O sumă de 1.347.100 lei va fi investită în derularea activităților de monitorizare, creare bazei de date și supervizarea psihologilor. Acești bani vor fi asigurați de la bugetul de stat, în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate cu această destinație prin legile bugetare anuale și cele de rectificare, prin bugetul alocat Ministerului Sănătății.
Citește și: Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber: cum este afectată dezvoltarea lor fizică și psihică
Responsabil cu identificarea și furnizarea resursei umane specializate va fi Colegiul Psihologilor din România, iar decontarea serviciilor psihologice și psihoterapeutice pentru copii va fi asigurată de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog va monitoriza efectivitatea implementării serviciilor psihologice și psihoterapeutice pentru copii și va întocmi rapoarte și analize pe marginea datelor statistice colectate.
Citește și: Legătura dintre sistemul imunitar și sănătatea psihică
- Surse: national.ro, alegericpr.ro, unicef.org, gallup.com
Surse foto: istockpgoto.com