Cum sa vorbesti cu copilul tau despre sex

Cum sa vorbesti cu copilul tau despre sex

Psiholog Eva Pirosca

Cum sa vorbesc cu copilul meu despre sex?! Multi parinti au emotii mai mari decat copiii, cand se iveste o astfel de conversatie, si pe buna dreptate. CUM sa ii explic, ca sa inteleaga atat cat trebuie si asa cum trebuie? Poate ca intrebarile mai potrivite ar fi... ce vrea copilul sa afle despre sex? Ce il framanta acum? Ce nevoi se ascund in spatele interesului sau a intrebarilor lui?

Cand sa vorbesti cu copilul tau despre sex?

Asteapta sa intrebe el. Am citit multe pareri ale psihologilor, educatorilor si parintilor, care pornesc de la premisa „Mai bine mai devreme decat prea tarziu". Dar si „prea devreme" poate dauna, pentru ca este tot o fortare.

Copiii au, fiecare, propriul ritm de maturizare fizica si emotionala, care nu mai tine pasul cu varsta biologica in aceeasi masura ca pe vremea generatiilor noastre. Uneori copiii sunt expusi de la varste fragede (inca din clasele primare) atator stimuli, incat sexualitatea capata in mintea lor contur sau cel putin devine o curiozitate. Vor sa stie cum apar copiii, ce fac barbatul si femeia cand sunt singuri, ce inseamna expresiile „a face sex" si „a face dragoste", sa pur si simplu vor sa stie de ce le place unora sa se sarute sau de ce sunt fetele si baietii diferiti. Alteori, nu vor sa stie asaa ceva inca, si atunci nu merita sa ii expunem noi.

poza copii si parinti 

Avem nevoie sa tinem legatura cu copilul, sa avem o conexiune constanta cu el, sa ii luam „pulsul", astfel incat sa observam evolutia sa si sa putem macar intui cand este potrivit sa ne ambalam intr-o discutie despre sex. Dar cel mai si cel mai usor este sa asteptam intrebarile lui. Sa ne dea el „startul". Si apoi sa nu ne grabim cu raspunsurile, ci sa ii oferim copilului cate putin, pas cu pas... Altfel, riscam sa patim si noii precum in clipul acesta

Cum sa incepi conversatia despre sex cu copilul tau?

Copilul o poate porni singur, cand este pregatit, daca are incredere in tine si daca tu ii oferi un cadru care sa il incurajeze. Ce poate contine acest cadru? Depinde ce observi ca incepe sa il intereseze vizavi de sex. Ofera-i ocazia sa exploreze in preajma ta carti cu corpul uman sau citeste-i povesti despre mama si copilul pe care il alapteaza la san sau pe care il poarta in burtica. Iar daca este mai mare, o mare influenta o are anturajul.

Copilul poate inca din clasa intai sa auda diverse lucruri pe care sa nu le inteleaga si sa doreasca acest lucru, cel putin ca informatie. Copiii adeseori fac referiri la lucruri tabu, carora nu le cunosc intelesul, dar li se pare interesant sau „in ton cu ceilalti" sa le vehiculeze razand, hohotind sau cascand ochii cat cepele, ca in fata cine stie carei grozavii. Pana si „Iustina se iubeste cu Andrei" poate deveni o chestiune rusinoasa si stigmatizanta, prin modul in care este diseminata de copii, astfel ca Andrei sau Iustina se feresc sa spuna mai departe parintilor sau altor copii ce se zice la scoala despre ei. Desi, daca i-ai intreba, nu vor sti sa defineasca ce anume este rusinos aici sau de ce anume rad copiii, ci pur si simplu vor anunta hotarat si neindoielnic ca ei doi chiar se urasc.

poze copii la joaca 

Asadar, ar fi minunat daca ar putea exista o mica transparenta asupra intamplarilor din anurajul copilului. Dar pentru ca asta este utopic, ce ne ajuta sunt increderea si deschiderea pe care le cultivam in relatia cu copilul. In plus, ascultandu-l cand ne mai povesteste una-alta, putem culege indicii si putem facilita o conversatie care il incurajeaza sa povesteasca.

De exemplu, intr-un grup de copii de 8 ani, s-a deschis conversatia despre pupaturi. Doua fetite au povestit cum s-au sarutat cu doi baieti pe gura (desigur, intamplator!) si ca sarutatul pe gura este ca un pupat pe obraz, doar ca e pe gura. Un baiat le-a explicat foarte serios ca sarutul difera de pupat, adica este sarut daca dureaza peste zece secunde, altfel nu-i altceva decat un amarat de pupat (stie el de pe internet!). Alt copil a adaugat ca stie el cum adultii "se saruta scarbos, cu limba", si atunci toti copiii s-au aratat oripilati, pentru ca desigur toti fusesera expusi la asa ceva pana la 8 ani, fie in realitate, fie in filme. Iar un baiat a continuat discutia cu "ce altceva mai fac adultii dupa ce se pupa scarbos, caci mai fac ei si altceva, care se numeste sex..." Dar incet-incet au deviat inapoi la pupat, pentru ca se rusinau sa intre mai mult in capitolul „sex".

Citeste si: Cum sa vorbesti cu copilul tau despre rasa  

Parerea mea, asistand la discutia copiilor, este ca tocmai acesti copii rusinosi sunt predispusi in viitorul apropiat sa dea tarcoale mai serios tabu-ului cu numele de „sex". Tatonarile acestea dau contur subiectului si vor incepe sa il exploreze. Este bine ca adultii apropiati lor sa fie receptivi si deschisi si sa exploreze tema impreuna cu ei, la fel cum fac colegii lor, mai degraba prin intrebari: „Ce crezi ca inseamna... Tu ce stii despre asta... Cum te-ai gandit tu... Oare crezi ca..."

Cum sa vorbesti cu copilul tau despre sex?

Sunt multe pareri, si avizate si nu prea, despre cum anume sa vorbesi cu copilul despre sex. Iti arata cum sa ii descrii mecanismul, cum sa numesti punctual partile anatomice si etapele intregului proces. Omul devine astfel o masinarie functionala, ca un robotel de bucatarie, ca un ceas ori aparat de radio, care poate fi dezasamblat, studiat si supus experimentelor. Uneori actul sexual este atat de precis descris, incat parca ai citi o reteta: se iau doi oameni de sex opus, se aseaza in pozitiile urmatoare, iar penisul barbatului patrunde vaginul femeii... Am intalnit enciclopedii „pentru fete", care acopereau in continut, de la toalete trendy si masti de fata anti-acnee, pana la ciclul menstrual lunar si la astfel de descrieri ale actului sexual. Atat de precise, incat si eu am aflat lucruri noi de acolo. Le-am gasit (cartile) la copii de 8-9 ani...

poze copii pupic 

Nu spun ca descrierea clara a unui proces firesc este nociva in sine. Dar spun ca discernamantul nu ar trebuie sa lipseasca nici de aici. O varianta simplificata, si mai putin mecanicista, poate oferi la fel de multa (dar totodata suficienta) transparenta, acestui act. Totusi nu cartile ar trebui sa ne invete copiii despre cum se fac copiii, ci noi insine sa ne folosim de carti, pentru a extrage doar ce ne este de folos din ele, in educarea copiilor.

Totodata, eu personal nu as vrea sa pierd din vedere ca actul sexual nu este doar unul fiziologic, ci ramane unul tainic. Unui copil as vrea sa ii insuflu pretuirea si demnitatea, uimirea si recunostinta fata de propriul trup si de minunile pe care le poate face cu el, mai degraba decat sa ii explic mecanic cum se face sexul, de parca i-as descrie cum se schimba o roata. As putea, de exemplu, sa explorez impreuna cu el in felul urmator...

Oare noi pentru ce folosim gura? Ca sa mancam si sa bem. (Deci, ca sa avem grija de noi si de viata noastra.) Ca sa vorbim, ca sa chemam (asadar, pentru comunicarea cu ceilalti). Ca sa radem, sa plangem, sa strigam, sa muscam, sa jignim (ne exprimam, prin urmare, emotiile). Si o mai folosim ca sa pupam... (deci ca sa ne manifestam o emotie si un sentiment anume: afectiunea).

Dar mana, pentru ce o folosim? Ca sa apucam, sa ne hranim, sa ne imbracam... (Deci, ca sa avem grija de noi si de viata noastra.) Apoi, ca sa aratam celorlalti ceva, ca sa scriem ori sa desenam (asadar, pentru comunicarea cu ceilalti). Dar si ca sa lovim, sa mangaiem, sa impingem... asadar, ca sa ne manifestam emotiile, printre care si dragostea.

poza mama si copilul 

Tot asa, corpul nostru functioneaza pentru mai multe lucruri. Ne ajuta sa avem grija de noi, sa comunicam, sa ne exprimam emotiile... si sa facem copii. Avem parti din corp care ne ajuta nu doar sa avem grija de noi si de viata noastra (sa mergem la baie cand simtim nevoia, de exemplu), ci si ne aratam afectiunea si dragostea, si mai ales ne ajuta sa facem si noi copii. Dar acestea abia cand devenim adulti... pana atunci, aceste parti din corpul nostru trebuie sa mai creasca si ele odata cu noi si sa se pregateasca odata cu noi. La fel cum cresc si se intaresc dintii (si putem sa bem lapte cand sunt prea mici, iar apoi sa rontaim cu ei chiar si alune si morcovi). La fel cum ni se dezvolta mainile si degetele, care la inceput nu reusesc sa apuce lingura, iar dupa ce crestem suficient, pot chiar sa cante la chitara sau sa teasa tesaturi complicate. Tot asa se dezvolta partile corpului nostru, dar mult mai incet, iar cand devenim adulti, si ele sunt gata sa faca copii. O sa vedem noi atunci cum...

Tu ce fel vorbesti sau te gandesti sa vorbesti cu copilul tau despre sex? Ce temeri sau indoieli ai?

Articolul urmator
Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect
Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să vorbești cu copilul despre evenimentele negative din lume
    Cum să vorbești cu copilul despre evenimentele negative din lume

    În contextul conflictelor care au izbucnit în ultima perioadă și a mediatizării acestora, părinții trebuie să știe cum să răspundă întrebărilor minților...

    Cum vorbești cu adolescentul despre suicid
    Cum vorbești cu adolescentul despre suicid

    Deși cuvântul „suicid” are o conotație grea, e important să vorbim despre acest subiect. Uite ce poți face din rolul de părinte, pentru copilul tău, dacă acesta se...

    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

    Tocmai ai aflat sau bănuiești că al tău copil are nevoie de terapie. Următorul pas este să-i găsești un terapeut, dar cum știi de unde începi? Ei bine, îți spunem noi.

    Copilul tău fură? Uite cum să gestionezi situația
    Copilul tău fură? Uite cum să gestionezi situația

    Uneori, copiii pot avea comportamente nepotrivite, iar motivul este, întotdeauna, că vor să ne semnaleze ceva. Soluția nu este să-i certăm, ci să-i învățăm să-și...

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    Cum prepari ciorba de lobodă ca să o mănânce și copilul tău
    Cum prepari ciorba de lobodă ca să o mănânce și copilul tău

    Fie că este vorba despre cea verde, fie că este vorba despre cea roșie, loboda se regăsește și ea printre legumele foarte bogate în nutrienți, în condițiile în care...

    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

    La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

    Părinții, neputincioși în fața afecțiunilor copiilor, își pun toată speranța în medicii pediatri care îi diagnostichează și îi tratează. Un medic bun...

    © 2024 Qbebe