Cum afectează psihicul copilului prea multe jucării

Cum afectează psihicul copilului prea multe jucării

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Se apropie Crăciunul și febra jucăriilor i-a cuprins deja pe copii, dar și pe părinți. Cu toate minunățiile pe care le promovează reclamele, cei mici ajung să își dorească întreg sacul Moșului, iar cei mari nu știu cum să facă să le îndeplinească fiecare dorință. In fond, ce poate fi mai frumos decât ochii strălucitori și mânuțele febrile, care desfac cadou după cadou? Dar realitatea nu este chiar atât de roz. Studiile sugerează că prea multe jucării pot avea un efect negativ asupra psihicului copilului, afectându-i concentrarea, atenția, și creativitatea.

Moda jucăriilor multe și scumpe a luat avânt odată cu miile de oferte ce fură ochii copiilor, pe ecrane și în magazine. Surprinzător este că părinții sunt primii care dau startul goanei după cadouri. Până la urmă, este vorba despre fericirea celor mici, nu-i așa? Totul începe inocent, cu dorința fiecărui părinte de a-și surprinde odrasla și a-i auzi exclamațiile de încântare. Dar, înainte să-ți dai seama, te trezești încercând să-ți faci loc printr-o avalanșă de păpuși, mașinuțe și piese de lego. Cei mici sunt plictisiți, casa arată ca după război și nimeni nu este fericit!

multe jucarii
Sună cunoscut? Nu sunteți singuri; majoritatea familiilor au prea multe jucării. Dar ceea ce mulți părinți bine intenționați nu înțeleg este că, în realitate, mai multe jucării înseamnă mai puțină joacă. Studii recente au arătat că atunci când au jucării prea numeroase, copiii sunt mai ușor de distras, iar calitatea jocului scade. Cercetătorii de la Universitatea Toledo din Ohio au recrutat 36 de copii de doi- trei ani și i-au invitat să se joace pe rând într-o cameră, timp de jumătate de oră, mai întâi cu patru jucării, apoi cu 16 jucării. Ei au observat că cei mici sunt mult mai creativi când au mai puține jucării la dispoziție, găsesc mai multe întrebuințări pentru fiecare jucărie și se joacă pe perioadă mai îndelungată. Cercetătorii au concluzionat că ar fi mult mai bine pentru copii să folosească un număr redus de jucării, acest lucru stimulând creativitatea și crescând capacitatea de concentrare și de finalizare a jocului.

Prea multe jucării duc la deficit de atenție

În perioada copilăriei mici se dezvoltă capacitatea de concentrare și atenția, dar copilul nu este încă obișnuit să se lase absorbit într-o activitate unică și să aprofundeze ceea ce face. Sunt cei dintâi pași în consolidarea modului în care se raportează la lume, relației cu obiectele și construirii facultăților sale mentale. Acțiunile și îndrumarea părinților sunt esențiale în această perioadă. Mulți părinți se plâng de capacitatea de concentrare scăzută a copiilor în perioada de școală, dar, în realitate, educarea atenției începe de timpuriu. Un număr mare de jucării înseamnă tot atâția stimuli, care distrag copilul, astfel încât atenția lui devine superficială și instabilă. Un mediu prea bogat în stimuli este total contraindicat pentru copiii cu tendințe hiperkinetice, care nu se pot focaliza mai multă vreme pe o singură activitate. Este mult mai bine ca părinții să opteze pentru un număr mic de jucării preferate, pe care să le ruleze pe rând și să orienteze copilul către jocuri cu caracter educativ, care îi stimulează anumite abilități. Cu cât folosește mai puține jucării, cu atât copilul învață să ducă până la capăt o sarcină, întrucât nu mai sunt factori care să-l perturbe și să-l facă să abandoneze activitatea începută.

Copiii care folosesc mai puține jucării sunt mai creativi

Copiii au calitatea de a transforma orice obiect într-o jucărie. In funcție de etapa de dezvoltare, un copil trece de la simpla explorare a obiectului la jocul simbolic, în care orice lucru capătă utilizări noi și surprinzătoare: un scaun poate deveni o navă cosmică, o eșarfă întruchipează un ocean, o nuia se transformă în baghetă magică. Orice copil este un izvor de creativitate, dacă este îndrumat corespunzător. Unele jucării stimulează creativitatea copilului, cum sunt jocurile de construcție, materialele de modelaj (plastilină, lut) sau cele care urmăresc să valorifice simțul artistic (instrumente de desen) . Totuși, foarte multe jucării sunt oarecum de „unică folosință", întrucât copilul le abandonează foarte repede, mai ales dacă atenția lui este permanent atrasă de noi obiecte. Interesul pentru o singură jucărie durează foarte puțin, iar creativitatea copilului este inhibată, fiind înlocuită de tendința de a trece de la un lucru la altul. Creșa fără jucării (The Toy-free Nursery) a fost un experiment realizat în anii `90 de cercetători din Germania, în cadrul căruia toate jucăriile au fost înlăturate din cadrul unei creșe pe o perioadă de trei luni. După câteva săptămâni, copiii și-au adaptat total jocul, devenind foarte creativi și mult mai comunicativi unul cu celălalt. Concluzia experimentului a fost că lipsa jucăriilor a stimulat inventivitatea copiilor, i-a învățat să privească mai atent în jur și i-a făcut să-și întărească legăturile și să fie mult mai deschiși pentru jocul de grup.

Atașamentul față de o jucărie -un semn al relației mai calde cu ceilalți

jucaria preferata

Este evident că un copil ajunge rareori să aprecieze cu adevărat o jucărie, când sunt nenumărate alte opțiuni la dispoziție. Când copiii au prea multe jucării, în mod natural, au mai puțină grijă de ele. Ei nu vor învăța să le aprecieze, dacă le pot înlocui în orice moment. Mai mult decât atât, pretențiile și așteptările lor vor crește neîncetat, punându-i în dificultate pe părinți. Un copil care investește afectiv o jucărie, ca și orice lucru din jur, se dezvoltă din punct de vedere emoțional și relațional. Copiii sunt foarte impresionabili la vârste mici. Primele lor experiențe au un impact semnificativ și durabil în viața lor. Un număr mic de jucării preferate sunt mult mai utile pentru dezvoltarea lor decât saci întregi de lucruri ignorate. Folosită inteligent, o jucărie poate deveni o punte de relaționare cu ceilalți, o modalitate prin care copilul transferă sentimente, își calmează teama și intră în legătură. Toate aceste lucruri minunate se pierd, atunci când cel mic trece de la o jucărie la alta și nu dă valoare niciuneia. În plus, o anumită jucărie poate funcționa ca substitut al unei relații de atașament cu o persoană importantă din viața copilului (mama, tatăl, bunicii) și îi poate conferi siguranță când aceștia lipsesc.

Jocul copiilor este o sursă inestimabilă de informații

Puțini părinți sunt cu adevărat atenți la jocul copilului lor. Jocul nu este o joacă, el dă posibilitatea părintelui să citească în sufletul celui mic ca într-o carte deschisă. Aducând mereu copiilor jucării noi și urmărindu-i doar reacția imediată și încântarea, adultul însuși se comportă copilărește și pierde ocazia de a afla „secretele" fiului sau fiicei sale. Fricile copilului, furia nemărturisită și tendințele violente, traumele, tristețea, toate pot fi mărturisite în cadrul unui simplu joc, dacă părinții fac o prioritate din cunoașterea propriului copil. Jocul are și rolul de organizare internă a copilului, iar fiecare obiect din exterior, cu care cel mic vine în contact este și un obiect din lumea lui interioară. Nici un părinte nu își dorește ca psihicul copilului său să fie dominat de dezordine și neatenție, iar prea multe jucării risipesc concentrarea copiilor. În mijlocul atâtor stimuli, copilul nu va putea fi atent la el însuși și nici la lumea înconjurătoare. Jucăriile vor fi simple obiecte de consum, în loc să permită copilului să petreacă un timp cu adevărat semnificativ și să se dezvolte din punct de vedere emoțional și cognitiv.

Trucuri pentru părinți

Tot mai multe familii au început să adopte o atitudine minimalistă legat de jucăriile copiilor, concentrându-se pe calitate în loc de cantitate. Poți face ca jocul celor mici să devină mai valoros și mai semnificativ, urmând câteva reguli simple:

Scapă de lucrurile inutile
Dacă vrei să preiei controlul asupra dezordinii permanente din camera copilului, este vremea să eliberezi spațiul. Renunță mai întâi la jucăriile care nu mai sunt potrivite pentru vârsta copilului tău. Cu siguranță, vei găsi pe cineva care să se bucure de ele, în loc să le ții înghesuite în stive sau să te împiedici de ele pe covor. Dacă ai mai multe versiuni dintr-o jucărie, poate că e bine să păstrezi doar una. Îndepărtează toate lucrurile inutile, precum jucăriile stricate, puzzle-urile incomplete, jocurile cu piese lipsă. Pe măsură ce camera se luminează, vei descoperi acele obiecte cu care copilul chiar se joacă regulat și vei constata că sunt surprinzător de puține.

Fă jucăriile vizibile
Te-ai săturat să vezi sacii de jucării împrăștiați pe covor? După ce ai redus numărul lor, prin îndepărtarea celor pe care nu le mai folosește nimeni, ar fi bine să le reorganizezi, astfel încât să fie la vedere și copiii să-și aleagă jucăria dorită, fără a le mai răscoli pe toate celelalte. În loc să le pui în saci, coșuri și cutii, poate că ar fi mai bine să le așezi pe categorii, eventual pe niște rafturi amenajate special. Poți împărți camera în spații destinate unei anumite activități, de exemplu o masă pentru jocuri de construcție și ora de pictură sau o casă de păpuși unde să se adune toate favoritele fetiței tale.

Cumpără mai puține jucării
Cea mai bună manieră de a controla invazia jucăriilor este să cumperi din start cât mai puține. Încearcă să controlezi impulsul pe care îl simți de sărbători, de a veni acasă cu un munte de cadouri, mai ales că ai constatat an de an că, după ce trece febra sărbătorilor, multe dintre ele nu mai sunt băgate deloc în seamă. Orientează-te după o veche zicală înțeleaptă: cumpără-i copilului ceva ce-și dorește; ceva ce are nevoie; ceva cu care să se joace și ceva să citească. Nu uita că jucăriile ar trebui să fie mai degrabă instrumente pentru dezvoltarea copilului tău, astfel încât alege lucruri care să încurajeze gândirea creativă, jocul cu ceilalți copii și imaginația. Jocurile de construcție si cele de echipă sunt indicate, ca și cele care permit copiilor să intre în diferite roluri și să-și dezvolte abilitățile sociale și emoționale (costume, măști, etc.).

copil mama
Nu uita: tu ești „jucăria" preferată a copilului tău
Adesea, părinții nu pun joaca printre priorități și pierd astfel ocazia să petreacă cel mai valoros timp cu copiii. Pentru că suntem din ce în ce mai ocupați, folosim adesea jucăriile pentru a înlocui prezența noastră, pentru a-i da copilului măcar o compensație aparentă. Dar această strategie este înșelătoare și s-ar putea ca, într-o zi, să ne trezim dorind să ne jucăm cu copilul și să constatăm că vremea în care o puteam face a trecut deja. În loc să aglomereze cutiile de jucării, părinții pot alege să petreacă mai mult timp cu cei mici și să participe la joaca lor. Chiar și o singură jucărie este atunci suficientă, dacă îi aduce mai aproape pe copii de părinți.

Surse: https://www.telegraph.co.uk; https://www.verywellfamily.com; https://www.todaysparent.com

Articolul urmator
Ai fost „oaia neagră” a familiei? Uite cum îți afectează viața acest lucru
Ai fost „oaia neagră” a familiei? Uite cum îți afectează viața acest lucru

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!
    Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!

    În ultimul timp, adolescenții își petrec din ce în ce mai mult timp pe rețelele social media. Cât de normal este acest comportament, ce beneficii și mai ales, ce...

    Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit
    Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit

    Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C şi antioxidanţi cu rol în menţinerea sănătăţii. Contribuie la întărirea sistemului imunitar, previn constiparea,...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul
    Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul

    Un terapeut de peste hotare ne explică cum afectează infidelitatea partenerului sănătatea mentală a copilului. Citește articolul pentru a afla mai multe.

    Lipsa somnului: de ce apare și cum îți afectează sănătatea
    Lipsa somnului: de ce apare și cum îți afectează sănătatea

    În lumea rapidă de astăzi, privarea de somn a devenit o epidemie tăcută, care afectează milioane de persoane din toate grupele de vârstă. Fie că este din cauza programului...

    Ce este presiunea atmosferică și cum îți afectează starea
    Ce este presiunea atmosferică și cum îți afectează starea

    Ți s-a părut vreodată că durerile de cap apar în timpul sau după schimbări ale vremii ? Sau te-ai simțit obosită ? Sau pur și simplu nu aveai o starea prea bună?...

    Cum afectează stresul fiecare zodie
    Cum afectează stresul fiecare zodie

    Oricare dintre noi se confruntă la un moment dat cu stresul, fie că este vorba despre viața personală, fie că este vorba despre cea profesională. Întrucât avem...

    © 2025 Qbebe