Depresia poate bate la ușa oricui indiferent de gen, vârstă, ocupație sau statut social. Important este să nu ignori existența unei astfel de afecțiuni, să fie informat(ă) și să apelezi la un specialist în domeniu în caz de necesitate. Din păcate în România mai există rușinea sau teama de a apela la un medic cu o problemă ce ține de sănătatea mintală dar reține: este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine și pentru cei din anturajul tău.
Există o mulțime de semne de depresie, dar este posibil să nu le ai pe toate. Cât de intense sunt și cât durează, diferă de la o persoană la alta. Iată care sunt cele mai comune moduri în care poți resimți depresia:
Tristețe, goliciune sau nelinişte. Aceste stări vor continua în timp fără să se îmbunătățească sau să dispară.
Iritabilitate. S-ar putea să fii neliniştit(ă) sau să te enervezi de la orice lucru neînsemnat.
Neajutorare, lipsă de valoare sau vinovăție. S-ar putea să te simți prost cu tine sau cu viața ta sau să te gândești mult la pierderi sau eșecuri.
Mai puțin interes pentru activități. Este posibil ca hobby-urile sau activitățile de care te bucurai ca un copil de obicei să nu te mai atragă. Este posibil să ai puțină sau deloc dorința de a mânca sau de a face sex.
Tendința de izolare. Te simți „mai bine” când ești în deplină singurătate, nu vrei să vezi nici să auzi nici chiar persoanele dragi.
Fără speranță. S-ar putea să fii pesimist(ă) sau să crezi că nimic bun nu se va întâmpla vreodată. S-ar putea chiar să te gândești la sinucidere.
Probleme de concentrare. Ai putea să te concentrezi destul de greu. În timp ce citești sau privești ceva la TV mintea ta se gândește la cu totul altceva. Este posibil să fie dificil să îți amintești detaliile.
Mai puțină energie. S-ar putea să te simți extrem de obosit(ă) sau să gândești mai încet. Rutinele și sarcinile zilnice pot părea prea greu de gestionat.
Dureri. Este posibil să ai dureri de cap, crampe, stomac deranjat sau probleme digestive.
Schimbări ale apetitului și somnului. Pot să fie la extreme: prea puțin sau prea mult.
Este important de reținut că depresia se tratează! Cu suportul unui profesionist care te va ghida prin terapii și crearea unei rutine sănătoase, o perioadă mai dificilă a vieții tale poate fi traversată mai ușor și mai sigur.