Manifestări specifice depresiei postanatale
Ca să îţi poţi da seama dacă te confrunţi cu o astfel de problemă, ar trebui să treci prin oricare dintre simptomele menţionate, care ajung să interfereze cu viaţa ta de zi cu zi, inclusiv cu capacitatea de a avea grijă de copil. Iată ce ar trebui să te îngrijoreze:
- Îţi este dificil să simţi că ai o legătură strânsă cu copilul
- Plângi foarte des
- Ai fluctuaţii semnificative ale dispoziţiei
- Te simţi neajutorată, lipsită de speranţă
- Preferi să te izolezi de cei din jur
- Nu ai poftă de mâncare sau, dimpotrivă, mănânci mai mult decât de obicei
- Eşti mereu obosită şi lipsită de energie
- Ai insomnii sau dormi prea mult
- Eşti des furioasă
- Ţi-ai pierdut interesul pentru activităţile pe care le îndrăgeai
- Te simţi vinovată, îţi reproşezi permanent că nu eşti o mamă bună pentru copilul tău
- Treci prin stări de anxietate severe sau ai atacuri de panică
- Nu mai gândeşti limpede, nu te mai concentrezi suficient
- Îţi este dificil să iei decizii
- Te gândeşti să îţi faci rău ţie sau copilului tău
- Îţi trece prin minte să te sinucizi
Citeşte şi: Semne că o mamă are depresie postnatală şi de ce este obligatoriu să o ajuţi
Cât durează depresia postnatală
Un studiu apărut toamna aceasta în publicaţia americană "Pediatrics" s-a bazat pe analizarea stării a 5000 de femei din New York, care deveniseră mame. 1 din 4 dintre cele implicate în studiu au dovedit că se mai confruntă cu niveluri ridicate ale depresiei postanatale şi la 3 ani de la naştere. Restul continuau să aibă şi ele manifestări uşoare ale depresiei.
Pentru a se ajunge la aceste concluzii, oamenii de ştiinţă au formulat chestionare bazate pe cinci întrebări legate de manifestările depresive, fără a se recurge la un diagnostic propriu-zis al depresiei. S-a putut observa că femeile care sufereau anterior naşterii de o depresie sau care au dezvoltat un diabet gestaţional au avut forme mai severe ale depresiei postnatale.
Coordonatoarea studiului a afirmat că studiul dovedeşte faptul că o perioadă de 6 luni, cât se credea că va trece până la ameliorarea stărilor neplăcute generate de o depresie postpartum, nu este suficientă. În aceste condiţii, se recomandă ca femeile care au devenit mame să fie monitorizate, din acest punct de vedere, timp de cel puţin 2 ani după naştere.
Alte cercetări anterioare au evidenţiat faptul că aproximativ 50% dintre femei pot trece printr-o depresie postnatală în primul an de viaţă al copilului şi că la cel puţin 80% dintre ele se pot sesiza acele "baby blues", fluctuaţii ale dispoziţiei ce apar ca urmare a transformărilor hormonale survenite după naştere. Specialiştii atrag însă atenţia că, deşi sunt însoţite şi de stări depresive, nu trebuie confundate cu depresia postnatală întrucât nu durează atât de mult şi nu sunt atât de severe.
Confesiune de mamă
Ceea ce a povestit o mamă dovedeşte din nou faptul că depresia postanatală poate dura mai mulţi ani. Ea a dezvăluit următoarele: "Simţeam că este ceva în mine care prinde rădăcini şi devine tot mai mare...Mai ales gândurile de suicid. Aceste gânduri aveau o viaţă a lor...".
Abia când fiul ei a ajuns la vârsta de 4 ani, şi-a dat seama că are nevoie de un tratament pentru a depăşi stările prin care trecea. I s-a prescris Prozac şi a început să-şi revină treptat. Atunci a putut să tragă şi această concluzie: "Pentru mine, nu putea fi mai clar faptul că aveam depresie postpartum." Mama a mai mărturisit că: "Devenise secretul meu, acest element care prindea rădăcini în creierul meu...Abia aşteptam să plece de acolo. Când nu a plecat, după mult timp, pur şi simplu am acceptat că era parte din mine. Şi că pur şi simplu trebuia să trăiesc cu el."
Citeşte şi: Confesiuni de mamă: Îmi uram copilul şi am vrut să îl omor
Surse: huffpost.com, mayoclinic.org, nih.gov, sciencedaily.com
Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com