Vitamine pentru pofta de mâncare

Vitamine pentru pofta de mâncare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cu siguranță că ți s-a întâmplat, măcar o dată, să observi că nu ai deloc sau aproape deloc poftă de mâncare. Desigur, poate fi vorba despre niște stări trecătoare, dar, în unele cazuri, în spatele lipsei apetitului se pot ascunde probleme mai serioase. Important este să iei legătura cu un medic, întrucât numai acesta îți poate spune despre ce este vorba. În plus, dacă ți se vor face analize, va putea observa dacă nu cumva duci lipsă de vitamine și minerale care să-ți afecteze inclusiv apetitul. Cel mai probabil, medicul va decide și să-ți dea niște suplimente alimentare bazate pe vitamine menite să-ți crească pofta de mâncare și te va sfătui cum să-ți procuri astfel de vitamine printr-o alimentație corectă. Aceeași regulă este valabilă și dacă ai copii: nu te panica dacă observi lipsa poftei de mâncare, ci mergi cu micuțul la pediatru pentru a afla exact care sunt cauzele acestui fenomen. Și nu uita să-i asiguri o alimentație cât mai variată și mai echilibrată, întrucât, implicit, îi vei furniza acei nutrienți care-i pot stimula și pofta de mâncare.

Starea de sănătate, vitaminele și senzația de foame

De obicei, la o persoană adultă fără probleme de sănătate, administrarea unor vitamine nu ar trebui să determine o creștere a apetitului. Spre exemplu, un studiu efectuat în Marea Britanie în anul 2008, pe un grup de femei care au luat multivitamine, a arătat faptul că mare parte dintre ele nu s-au confruntat cu o poftă de mâncare mai mare.
În schimb, sunt de părere specialiștii, dacă avem diferite probleme de sănătate, acest fenomen poate fi resimțit. Printre acest probleme de sănătate poate fi inclus și deficitul de anumite vitamine, care poate avea drept efect scăderea apetitului.

În ceea ce privește legătura dintre prezența unor anumite boli și administrarea unor vitamine pentru creșterea apetitului, un studiu publicat în „Jurnalul Medical din Coreea" a demonstrat că administrarea unor doze ridicate de vitamina C unor femei ce făceau tratamente cu chimioterapie sau radioterapie pentru cancerul la sân, a dus la diminuarea grețurilor și implicit la o îmbunătățire a apetitului acestora.

În legătură cu relația dintre deficitul unor vitamine în corp și pofta de mâncare, studii recente au scos la iveală faptul că diminuarea acesteia este legată, adesea, de lipsa următoarelor vitamine:
• Vitaminele din grupul B (în special B-1 și B12)
• Deficitul de vitamina D poate determina, uneori, o diminuare a apetitului, determinată nu numai de lipsa acesteia ca atare, ci și de administrarea ei sub formă artificială
• Lipsa de fier
• Lipsa de zinc

• În unele cazuri, chiar și lipsa de vitamina K, determinată fie de administrarea unor medicamente sau de insuficienta capacitate a organismului de a absorbi grăsimile, poate duce la scăderea poftei de mâncare

De aceea este necesar să ne asigurăm mereu că organismul nostru beneficiază de vitaminele necesare și să încercăm să facem acest lucru fie prin alimentație, fie prin administrarea unor suplimente.

Vitamina B și pofta de mâncare

Dacă ești subponderală și vrei să mai câștigi în greutate, este posibil ca medicul să-ți prescrie vitamine din complexul B. De pildă, dacă nu ai poftă de mâncare este posibil să suferi de lipsă de vitamina B1 (tiamina) și în acest ți Vitamina b se va recomanda un supliment pe baza ei. În general, doza zilnică recomandată variază între 5-30 mg (pentru o deficiență moderată de această vitamină), dar se poate merge până la 300 de mg pe zi (pentru o deficiență severă).

Tabletele Ultra Vitamina B vin în ajutorul tău, fiind un complex ce conține toate cele 8 vitamine B esențiale (B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12, B15). Astfel, te asiguri că întregul tău organism este protejat și ajutat să funcționeze la capacitate maximă.  

În același timp, numai medicul va decide în ce doze îți va recomanda și alte vitamine din complexul B (precum B2, B3, B5, B6 și B12), cu atât mai mult încât adesea s-a observat că lipsa acestei vitamine este asociată cu depresia. Spre exemplu, ți se poate da 10% din doza zilnică recomandată dintr-un anumit B și până la 60% dintr-un alt B.

Vitamina B confera pofta de mancare si poate fi regasita in diverse alimenteNu în ultimul rând, străduiește-te să nu ocolești alimentele care îți pot furniza mare parte din rezervele de vitamina B. Iată doar câteva exemple:
• citrice
• cereale integrale
• fasole boabe
• legume cu frunze verzi
• carne de porc
• ouă
• carne de pui
• ficat
• fructe de mare (dacă nu ești alergică!)

Citește și: Complexul de vitamine B: roluri si beneficii

Zincul și pofta de mâncare

Într-adevăr, chiar dacă nu te-ai gândit până acum, studii recente au demonstrat faptul că lipsa de zinc poate duce la scăderea apetitului. Astfel, se pare că deficitul de zinc provoacă disfuncționalități la nivelul papilelor gustative, ceea ce cauzează, implicit, incapacitatea de a simți corect gustul alimentelor și, de aici, poate apărea scăderea apetitului. În plus, lipsa de zinc va duce și la o respirație urât mirositoare, mergându-se până la o alterare considerabilă a gusturilor simțite după ce mâncăm.

Așa că, dacă ai oricare dintre aceste două simptome, este foarte posibil să ai lipsă de zinc. Soluția este să consulți imediat un medic, întrucât numai acesta îți va prescrie corect doza zilnică de zinc și astfel poți reuși să-ți redobândești pofta de mâncare.

Ai grijă să respecți întocmai indicațiile medicului, întrucât doze prea ridicate de zinc pot duce la: apariția grețurilor, vărsăturilor, dureri de cap, dureri abdominale, culminând, în cazuri extreme, cu cedarea unor organe și cu decesul.
De asemenea, nu uita nici de alimentele care conțin zinc. Printre acestea se numără:
• carnea roșie
• ouăle
• cereale (precum ovăzul și grâul)
• laptele
• nucile etc.

Doza zilnică recomandată pentru acest mineral este de 9 miligrame pentru femeile adulte și de 13 miligrame pentru un bărbați.

Fierul și pofta de mâncare

Dacă un adult are lipsă de fier și este diagnosticat cu anemie, atunci este foarte posibil ca, din cauza acestei afecțiuni, să nu aibă nici poftă de mâncare. Cei mai predispuși acestor afecțiuni sunt: vegetarienii (și raw-veganii), femeile care au un flux menstrual abundent, cei ce suferă de boli ce presupun sângerări interne (printre acestea se află ulcerul) etc.

O primă măsură pentru a remedia deficitul de fier și pentru a avea șansa ca apetitul să revină la normal este să avem grijă ce mâncăm. Să vedem câteva exemple de alimente ce conțin fier:
• peștele
• carnea
• fasolea boabe și alte tipuri de boabe (precum lintea, năutul etc.)
• spanacul
• cereale integrale

Altă măsură adecvată pentru a ne reface resursele de fier din organism este să consultăm medicul, care ne poate recomanda suplimente alimentare care să-l conțină. Este neapărat necesar să beneficiem de un consult medical, întrucât un exces de fier poate fi otrăvitor.
De asemenea, dacă ești însărcinată se va impune ca, pe lângă alimente bogate în fier, să iei și vitamine prenatale ce îl au în compoziție.

Citește și: Anemia feriptivă

Vitaminele pentru pofta de mâncare și copiii

Copiii ar trebui sa-si preia vitaminele, inclusiv pe cele ce dau pofta de mancare, din alimentatie

Așa cum știm deja, apetitul copiilor este variabil și poate avea fluctuații importante. În special în intervalul de vârstă între 1 și 4 ani avem de-a face cu mici mofturoși, care, din păcate, pot suferi adesea și de lipsa unor vitamine și minerale. Iar lipsa acestora poate determina, ca și la adulți, diminuarea poftei de mâncare. Secretul pentru micuțul tău să poată beneficia de acestea este o dietă variată și echilibrată. Dacă el o va avea, este foarte probabil să aibă și un apetit corespunzător.

Esențial este să-ți observi cu atenție copilul, întrucât lipsa poftei de mâncare poate sta în spatele unor afecțiuni mai serioase. Pentru a te lămuri, consultă un medic, singurul care poate determina adevăratele cauze ce stau la baza lipsei de apetit și, eventual, îți poate prescrie suplimentele alimentare care să-i redea copilului pofta de mâncare. În niciun caz nu va trebui să-i dai copilului suplimente fără a cere sfatul unui specialist!
La fel ca și în cazul adulților, experții consideră că lipsa vitaminei B, a fierului și a zincului va determina apariția tulburărilor de alimentație și la copii.

Vitamina B și pofta de mâncare la copii

Ti se pot prescrie suplimente de vitamina B pentru pofta de mancareUn studiu de amploare efectuat la „University of Chicago" a arătat o creștere semnificativă a numărului de calorii ingerat de copiii care au primit suplimente de vitamina B .

De altfel, s-a constatat că micuții au în special nevoie de vitamina B12, întrucât adesea carența acestei vitamine apare imediat după ce copilul nu mai este alăptat. Lipsa acesteia poate determina, alături de pierderea poftei de mâncare, și alte afecțiuni, precum: întârzieri în dezvoltare, tulburări la nivelul sistemului nervos central, apariția regurgitațiilor după mese etc.

Pentru un copil între 1 și 3 ani se recomandă un supliment de B12 de 0,9 micrograme pe zi, pentru unul între 4 și 8 ani se recomandă 1,2 micrograme pe zi.
Cele mai bune surse naturale pentru această vitamină sunt: carnea de vită și porc, peștele, produsele lactate, ouăle.

Zincul și apetitul copiilor

Experții spun că deficitul de zinc apare mai ales la copiii mici și este însoțit întotdeauna de lipsa poftei de mâncare.
Conform cercetărilor de specialitate, doza zilnică de zilnic ar trebui să fie de 3 miligrame pentru copiii între 1 și 3 ani și de 5 miligrame pentru cei între 4 și 8 ani. De asemenea, se recomandă, pentru ca zincul să fie mai ușor absorbit, să se ia și suplimente pe bază de calciu, A, E și B6. În plus, dacă se ia prea mult fier, este posibil ca absorbția zincului să fie afectată.
Ideal este însă ca zincul să-i fie furnizat copilului prin intermediul unor alimente precum carne roșie, stafide, ouă, carne de pui, legume cu boabe verzi etc.

Fierul și apetitul copiilor

Ca și în cazul zincului și lipsa de fier duce la pierderea poftei de mâncare. Ideal este ca micuții să beneficieze, după vârsta de 6 luni, de o doză zilnică de fier de până la 7 miligrame, urmând ca, pe măsură ce crește, aportul de fier să crească (un copil mic are nevoie de cca.10 miligrame, iar cei mai măricei au nevoie de până la 8 miligrame pe zi).
După cum probabil că știți deja, lipsa de fier poate duce la apariția anemiei, care va duce și ea la diminuarea apetitului. Iată de ce este esențial să te străduiești să-i asiguri copilului tău necesarul de fier, preferabil cu ajutorul alimentației.

Nu în ultimul rând, nu te grăbi să-i dai copilului suplimente cu fier, întrucât o cantitate prea mare de fier poate fi toxică. Mai întâi va trebui să te consulți cu un medic, care va decide dacă micuțul are într-adevăr nevoie de asemenea suplimente.

feroblobin Pentru a te asigura că organismul tău și al întregii familii își primește dozele de zinc, fier și vitamina B, Qbebe îți recomandă Feroglobin. Fie optezi pentru cel lichid, sau alegi capsulele, acesta este un supliment alimentar bogat în minerale și vitamine, care contribuie la formarea hemoglobinei și a celulelor roșii din sânge. Mai mult decât atât, nu conține coloranți sau alți aditivi artificiali!

Voi mai știți și alte detalii legate de vitaminele pentru pofta de mâncare?

Surse:
www.caloriesecrets.net; www.healthguidance.org; www.livestrong.com;
www.reference.com

Articolul urmator
7 vitamine pentru scleroza multiplă
7 vitamine pentru scleroza multiplă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Părintele Calistrat critică mamele care au copii supraponderali. „O fi având poftă de mâncare, dar tu du-te și controlează, bagă-l la un sport”
    Părintele Calistrat critică mamele care au copii supraponderali. „O fi având poftă de mâncare, dar tu du-te și controlează, bagă-l la un sport”

    Părintele Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni (Iași), face parte dintre cei mai apreciați duhovnici, obișnuind să vină cu numeroase sfaturi pentru credincioși. În...

    Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența
    Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența

    Copilul este mofturos sau suferă de o aversiune față de mâncare? Icnește, refuză și plânge? Cum recunoști semnele și cum ar trebui să gestionezi situația?

    O femeie în travaliu a plecat de la spital și a mers 3 km pe jos pentru a-și satisface o poftă
    O femeie în travaliu a plecat de la spital și a mers 3 km pe jos pentru a-și satisface o poftă

    O femeie însărcinată a mers pe jos 3 km de la spitalul la care urmă să nască până la un fast food, pentru că avea poftă de un burger. Viitoarea mămică era în...

    6 vitamine care te ajută să te îngrași
    6 vitamine care te ajută să te îngrași

    Vrei să iei în greutate, dar nu știi ce vitamine te pot ajuta ? Descoperă în acest articol 6 vitamine care, în mod indirect, prin proprietățile lor, te pot ajuta să...

    Mâncare stricată la secția de pediatrie a Spitalului de Urgență Craiova
    Mâncare stricată la secția de pediatrie a Spitalului de Urgență Craiova

    În ultimii ani, auzim tot mai des că în anumite spitale din țara noastră pacienții nu primesc hrana corespunzătoare sau că aceasta este veche. Recent, comisarii de la...

    România, pe locul 4 în topul țărilor cu cea mai bună mâncare din lume
    România, pe locul 4 în topul țărilor cu cea mai bună mâncare din lume

    Nimic nu se compară cu mâncarea tradițională românească! Nu o spunem doar noi, ci și turiștii străini care i-au adus României un loc de cinste în topul...

    7 vitamine și minerale pentru atacuri de panică, pe care să le iei în perioade stresante
    7 vitamine și minerale pentru atacuri de panică, pe care să le iei în perioade stresante

    Atacurile de panică sunt episoade bruște și intense de frică sau disconfort extrem, care ating apogeul în câteva minute și sunt adesea însoțite de simptome fizice și...

    Nu mi s-a dat mâncare în maternitate pentru că nu mi-am alăptat gemenii
    Nu mi s-a dat mâncare în maternitate pentru că nu mi-am alăptat gemenii

    O mamă din Sydney susține că nu i-au dat de mâncare în spital timp de 24 de ore pentru că nu și-a alăptat bebelușul! Aceasta povestește că nu a fost informată despre...

    © 2024 Qbebe