Ce este uleiul de in
Uleiul de in este extras din seminţele acestei plante şi are un conţinut ridicat de acizi graşi, Omega-3 şi Omega-6, atât de benefici pentru sănătate. De asemenea, uleiul de in conţine şi esenţialul acid alfalinoleic (ALA), pe care organismul nostru îl transformă în acizi graşi, asemănători celor din compoziţia uleiului de peşte, pe care astfel îl înlocuieşte cu succes.
Uleiul de in este mai bun când seminţele se presează la rece, se procesează la temperaturi scăzute, în absenţa luminii, a căldurii şi a oxigenului. Se depozitează în recipiente închise la culoare şi se găseşte sub formă lichidă, în sticluţe întunecate sau sub forma de capsule moi.
Beneficiile uleiului de in pentru piele şi păr
Se ştie că pielea noastră conţine proteine şi are nevoie de proteine pentru a-şi restabili şi menţine sănătatea. De aceea proteina Omega-3, care se găseşte în uleiul de in şi care este aptă să refacă celulele pielii, se recomandă cu succes pentru netezirea ridurilor. Pentru un tratament eficient de reducere a ridurilor, îţi sugerăm să foloseşti o linguriţă de ulei de in, masează uşor zona cu riduri, de patru ori pe zi, începând de la prima oră, după ce te trezeşti.
Una dintre afecţiunile de la nivelul pielii este psoriazisul, care a fost asociat şi cu o deficienţă gravă de acizi graşi esenţiali, precum Omega-3. Tratamentul cu ulei de in şi-a dovedit eficienţa şi în acest caz : aplicat regulat, îmbunătăţeşte necesarul de acizi graşi esenţiali şi inhibă cauzele inflamaţiei.
Bogat în acizi graşi, vitamine şi minerale, uleiul de in are un efect benefic în îngrijirea părului, menţinându-i sănătatea. Aplicarea regulată a uleiului de in contribuie la creşterea părului şi diminuează considerabil căderea acestuia. Acidul gras Omega-3 hrăneşte foliculii firului de păr stimulându-i astfel creşterea. Aplicat sub formă de mască, uleiul de in hrăneşte pielea capului, previne inflamaţia acesteia, elimină neplăcuta mătreaţă şi menţine hidratarea firului de păr, conferindu-i supleţe şi strălucire.
Beneficiile uleiului de in în diferite afecţiuni
Folosirea uleiului de in s-a dovedit eficientă în prevenirea bolilor cardiovasculare. O dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale şi seminţe previne şi tratează afecţiunile cardiace, această dietă fiind săracă în acizi graşi saturaţi, înlocuiţi cu acizii omega-3 şi omega-6, conţinuţi şi de uleiul de in. Consumul regulat al uleiului de in reduce probabilitatea crizelor cardiace şi chiar a atacurilor de cord. Uleiul de in scade presiunea sângelui, menţine nivelul colesterolului total, contribuie la sănătatea vaselor de sânge şi la regularizarea bătăilor inimii.
Cercetări recente au dovedit că acidul Omega-3 conţinut de uleiul de in diminuează rigiditatea membrelor dimineaţa, la trezire, în cazul persoanelor care suferă de artrită reumatoidă.
Având certe proprietăţi antiinflamatoare, uleiul de in reduce inflamaţiile în cazul afecţiunilor intestinului. Cu un conţinut important de mucilagiu, de fibre, uleiul de in ajută digestia şi poate combate constipaţia. Boli frecvente ale intestinului, precum boala lui Crohn sau colitele, cauzate şi de deficitul de Omega-3, pot fi tratate cu administrarea regulată de ulei de in.
Ca şi alte seminţe, cele de in sunt eficiente în dietele pentru slăbire, reducând senzaţia de foame, ajutând în egală măsură digestia şi contribuind astfel alscăderea în greutate. Pe de altă parte, seminţele de in, prin conţinutul lor de ulei, ajută la dezvoltarea armonioasă a musculaturii.
Studiile au demonstrat că uleiul de in are proprietăţi care contribuie la protecţia împotriva cancerului blocând enzimele implicate în metabolismul hormonal, împiedicând asfel dezvoltarea celulelor canceroase. Uleiul de in previne dezvoltarea tumorilor responsabile cu declanşarea cancerului la sân, cancerului la prostată şi cancerului de colon.
Citește și: Semințe de in în sarcină
Uleiul de in şi copiii
Fiind o sursă de acizi graşi, de tip omega-3 şi omega-6, uleiul de in poate fi folosit în dezvoltarea unui sistem imunitar puternic, dar şi în tratarea simptomelor ADH-ului sau în dezvoltarea oaselor şi muşchilor.
Cu toate acestea, nu s-a stabilit încă, care este doza optimă de ulei de in pe care copiii ar trebui să o consume într-o zi. Din acest motiv, este absolut necesar să consulţi un medic pediatru înainte de a-i da copilului tău ulei de in.
Specialiştii din cadrul Universităţii din Maryland (SUA) au stabilit că adulţii pot consuma într-o zi 1-2 linguriţe de ulei de in, sau 1-2 capsule cu ulei de in, dar aceste recomandări nu sunt valabile şi pentru copii.
Iată de ce, numai un medic poate recomanda administrarea uleiului de in unui copil, în funcţie de vârstă, starea generală de sănătate şi stilul de viaţă.
Citește și: Acizii grasi Omega 3 in alimentatia copilului
Voi mai ştiţi şi alte detalii importante legate de uleiul de in ?
Surse:
www. umm.edu
www.livestrong.com
www.naturallycurly.com
www.stylecraze.com
Surse poze:
www.morguefile.com