Totul despre uleiul de cânepă

Totul despre uleiul de cânepă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Uleiul de cânepă este uleiul extras din semințele crude ale plantei cu același nume. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, acesta este foarte bogat în nutrienți și este foarte benefic pentru sănătatea noastră. Ca și în cazul altor tipuri de uleiuri, trebuie să recurgem la el cu moderație și numai după ce am cerut sfatul unui specialist.

Uleiul de cânepă poate preveni apariția cancerului

Experții spun că atât uleiul de cânepă ca atare, cât și produsele ce îl conțin, vor facilita formarea, în organism, a unor amino-acizi esențiali. În lipsa acestora, în corp s-ar  produce mai ușor mutații genetice și implicit va crește riscul dezvoltării cancerului.
Iată de ce este recomandat un consum regulat de ulei de cânepă.

Uleiul de cânepă ajută la menținerea unui nivel normal al colesterolului

Fiind bogat în acid alpha-linolenic, care este de fapt un acid de tipul omega-3, uleiul de cânepă previne maladiile cardiovasculare, inclusiv pe cele legate de un nivel prea ridicat al colesterolului.
În același timp, acest ulei este și o sursă de acid Omega-6, ce are și el un rol esențial în accelerarea procesului metabolic. De aceea, grăsimile nu se vor mai depune ușor pe artere, iar colesterolul se va putea menține la un nivel normal.

 Seminte de canepa, dispuse in forma de inima

Uleiul de cânepă protejează celulele creierului

Întrucât acizii esențiali din acest ulei protejează membranele celulare, ei vor contribui și la menținerea sănătății celulelor creierului. Mai mult decât atât, vor putea și să prevină demielinizarea, mai exact degradarea structurii numite „teaca din mielină" (aceasta este o parte componentă a neuronilor).
Iată de ce uleiul de cânepă poate să reducă inclusiv riscul dezvoltării unor maladii neurodegenerative.

Uleiul de cânepă contribuie la creșterea imunității

Acizii Omega-3 și Omega-6 sunt numai buni pentru a avea un sistem imunitar mai puternic. În plus, acești acizi sunt capabili să regleze funcționarea florei intestinale, care este și ea importantă pentru o bună imunitate.

Uleiul de cânepă este un bun adjuvant în caz de inflamații

Mai ales cele care avem boli inflamatorii ne putem servi cu încredere de acest ulei. Tot acizii Omega-3 și Omega-6 ne vor ajuta și în această problemă, întrucâtt au proprietăți antiinflamatoare.
De exemplu, diverse studii au arătat că persoanele care suferă de diverse forme de artrită și au luat suplimente alimentare pe bază de ulei de cânepă sau au consumat semințe/ulei ca atare, au început să se confrunte cu mai puține inflamații și dureri.

Uleiul de cânepă le este foarte util celor ce suferă de diabet

Întrucât cine suferă de această boală are o dietă cu puțini carbohidrați, uleiul de cânepă îi poate ajuta în asigurarea unui nivel mai bun de energie.
De asemenea, nutrienții prezenți în uleiul de cânepă pot contribui la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.

Uleiul de cânepă este ideal pentru a preveni formarea varicelor

Se știe că varicele nu sunt numai o problemă de ordin estetic, ci și medical.
Specialiștii recomandă, pentru o reducere semnificativă a predispoziției de a dezvolta o asemenea afecțiune, să consumăm regulat ulei de cânepă. Datorită conținutului de Omega-3, acest ulei va „subția" sângele și nu va permite formarea cheagurilor de sânge.

Beneficiile uleiului de cânepă pentru păr și piele

În primul rând, uleiul de cânepă conține acizi grași, care sunt foarte importanți în menținerea sănătății pielii. Aceștia hrănesc și hidratează pielea în mod corect, fără a avea vreun efect advers.
În al doilea rând, uleiul de cânepă are efect anti-aging, mai ales dacă se face masaj cu el. Astfel, cremele de față cu acest ulei sunt printre cele mai recomandate pentru a avea un ten frumos și luminos.
Nu în ultimul rând, uleiul de cânepă poate preveni apariția unor afecțiuni dermatologice, precum psoriazisul. În condițiile în care s-a constatat că acesta este determinat și de un procent insuficient de acizi grași Omega 6 în organism, uleiul poate restabili nivelul acestora și poate asigura nivelul optim de oxigenare și de hidratare al pielii.
La fel ca și pentru piele, uleiul de cânepă poate asigura hidratarea și o hrănire în profunzime a scalpului și a firelor de păr. Un masaj cu ulei de cânepă va îmbunătăți considerabil circulația sângelui, va îngroșa firul de păr și ne va feri de mătreață și de alte infecții de la nivelul scalpului. Totodată, uleiul de cânepă va reduce și riscul de a ne confrunta cu căderea părului.
Pentru a avea un păr mai sănătos și mai frumos, optați cu încredere pentru ulei de cânepă ca atare sau pentru alte produse ce îl conțin, cu condiția ca acestea să fie cât mai naturale.

Femeie ce doreste sa se dea cu ulei pe par

Citește și: Top 5 cele mai bune uleiuri pentru păr

Uleiul de cânepă și problemele specific feminine

Uleiul de cânepă poate ameliora sindromul premenstrual

Specialiștii ne sfătuiesc, dacă vrem să mai ameliorăm din neplăcutele simptome ale sindromului premenstrual, să recurgem la uleiul de cânepă. Datorită acestuia, capacitatea organismului de a stoca acidul gamma-linolenic se va îmbunătăți, ceea ce va duce și la o mai bună echilibrare la nivel hormonal.
Așa că, dacă vreți să vă simțiți mai bine în perioada premergătoare menstruației, aveți grijă să luați zilnic ulei de cânepă. S-a estimat că o cantitate optimă ar fi o linguriță pe zi.

Citește și: Totul despre uleiul de krill

Uleiul de cânepă este ideal pentru menținerea balanței hormonale

Cânepa este singura sămânță comestibilă care conține acid gamma-linolenic. Acesta este convertit în PGE1, care va echilibra balanța hormonală. Din acest motiv, uleiul de cânepă ar trebui utilizat inclusiv în perioada de premenopauză și menopauză.

Uleiul de cânepă în sarcină și alăptare

În condițiile în care, în timpul sarcinii, avem nevoie și de acizii Omega-3 și Omega-6, este indicat să consumăm ulei de cânepă. Acesta este o alternativă mai puțin nocivă decât să creștem consumul de pește, care poate fi bogat în mercur . Cu toate acestea, pentru a fi sigure că uleiul de cânepă nu ne va dăuna nici nouă, dar nici fătului, trebuie neapărat să consultăm un medic înainte de a decide sau nu dacă vom apela la acest ulei.
În ceea ce privește alăptarea, s-a constatat că uleiul de cânepă poate fi benefic, în condițiile în care ne poate furniza un plus de energie și este deosebit de bogat în nutrienți, precum: vitaminele A, B, C, E, în calciu, fier, acizi grași Omega-3 și Omega-6, proteine.
Nu-l ocoliți deci nici în perioada de alăptare, cu condiția să nu depășiți o lingură pe zi. De asemenea, pentru a vă bucura din plin de efectele sale, este bine să-l consumați la micul dejun.

Precauții legate de administrarea de ulei de cânepă

Așa cum s-a menționat deja, uleiul de cânepă ne poate fi de ajutor din mai multe puncte de vedere. Cu toate acestea, există niște precauții legate de consumul acestuia. Astfel, nu este indicat să vă administrați singure acest ulei sau produse pe baza sa fără să consultați în prealabil un specialist.
În plus, trebuie să știți că uleiul de cânepă nu este recomandat să fie folosit drept ulei pentru prăjire. Dacă vă hotărâți să-l folosiți în bucătărie, acesta este adecvat numai pentru mâncăruri reci sau călduțe, în niciun caz nu trebuie utilizat pentru cele fierbinți. Motivul este următorul: când se încinge, uleiul de cânepă va emana un tip de substanță toxică, numită peroxid (aceasta poate fi iritantă pentru ochi, piele și aparatul respirator).

Consumul de ulei de cânepă poate determina apariția unor tulburări digestive

În general, s-a constatat că uleiul de cânepă este bine tolerat și că nu duce la declanșarea unor tulburări digestive.
Cu toate acestea, s-a constatat că persoanele care au o predispoziție spre anumite afecțiuni digestive (precum sindromul colonului iritabil) nu ar trebui să consume ulei de cânepă și nici să ia suplimente alimentare pe baza acestuia. Dacă vor face acest lucru, este posibil să se confrunte cu simptome precum diaree, crampe abdominale și balonări.

Uleiul de cânepă și coagularea sângelui

Dacă luați medicamente cu efect anticoagulant sau aveți probleme de sănătate ce afectează vasele de sânge este recomandabil să nu apelați la uleiul de cânepă.
În același timp, dacă urmează să suferiți o intervenție chirurgicală, trebuie să întrerupeți administrarea de ulei de cânepă, cu cel puțin 14 zile înainte de desfășurarea acesteia (tot în urma efectelor sale asupra procesului de coagulare al sângelui).

Uleiul de cânepă poate fi otrăvitor?

Da, din păcate poate fi. Astfel, doza zilnică recomandată nu ar trebui în niciun caz să depășească 2 linguri pe zi. Dacă aceasta se depășește, uleiul poate deveni periculos pentru organism.

Voi mai știți și alte aspecte interesante legate de uleiul de cânepă?

Surse:
www.seedguides.info; www.stylecraze.com; www.zliving.com

Articolul urmator
Sunt un părinte care a ajuns la burnout pentru că am vrut să fac TOTUL singură. Nu faceți ca mine, învățați să cereți ajutor
Sunt un părinte care a ajuns la burnout pentru că am vrut să fac TOTUL singură. Nu faceți ca mine, învățați să cereți ajutor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semințe de cânepă: beneficii și idei de consum
    Semințe de cânepă: beneficii și idei de consum

    Probabil ai auzit de cânepă și de cultivarea ei pentru fibre textile, însă, știai că semințele sale sunt considerate un superaliment? Folosite de mii de ani în...

    Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare
    Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare

    Uleiul de canabis, cunoscut și sub numele de ulei de CBD (cannabidiol), este un produs derivat din planta de canabis. Această plantă conține numeroși compuși chimici, denumiți...

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    Totul despre operația de micșcorare a stomacului
    Totul despre operația de micșcorare a stomacului

    Operația de micșorare a stomacului este una dintre cele mai căutate intervenții pentru obținerea unei scăderi semnificative în greutate, într-un interval de timp relativ...

    Totul despre cafeaua turcească
    Totul despre cafeaua turcească

    Cafeaua turcească nu este doar o băutură, ci și o experiență culturală care pune accentul pe ospitalitate, tradiție și interacțiune socială. Descoperă și tu cum o poți prepara...

    Mi-au spus că totul e bine, dar fetița mea a trăit numai 12 zile
    Mi-au spus că totul e bine, dar fetița mea a trăit numai 12 zile

    Pierderea unui copil este una dintre cele mai dure experiențe și, din păcate, este o situație ce poate surveni oricând în cazul bebelușilor microprematuri. Prin așa ceva a...

    © 2024 Qbebe