Ce este ciclul menstrual?
O data pe luna, femeia are o perioada de menstruatie ce dureaza intre 2 si 7 zile. Dar atunci cand o femeie ramane insarcinata, menstruatia dispare, insa in unele situatii pot aparea sangerari care produc confuzii.
Cum are loc menstruatia?
Menstruatia se produce numai atunci cand un ovul nu este fecundat, deci atunci cand nu exista o sarcina. In aceasta situtie, sangerarile lunare inseamna eliminarea mucoasei ce s-a format in jurul uterului pentru a pregati corpul pentru o sarcina.
De ce apare menstruatia in sarcina?
Chiar daca sangerarile in sarcina sunt regulate, ele nu inseamna ca reprezinta o menstruatie. Una din cinci femei poate observa usoare sangerari in primul trimestru, dar care sunt minore si de scurta durata (cateva ore, nu mai mult de cateva zile). Culoarea poate varia de la roz la grena, fiind similare cu sangerarile de la inceputul sau finalul menstruatiei.
Posibile cauze ale sangerarilor in sarcina:
1. Implantarea ovulului fertilizat
- este principala cauza a sangerarilor in sarcina
2. Dupa un examen vaginal sau dupa sex
- in acest caz, sangerarile apar pentru ca cervixul este mai bine irigat cu sange fata de perioada de dinainte de sarcina.
3. Avort spontan sau sarcina extrauterina
- sangerarile din primul trimestru de sarcina, mai ales daca sunt insotite de dureri abdominale, pot fi un semn care anunta un avort spontan sau o sarcina ectopica. In astfel de cazuri, trebuie consultat un medic de urgenta, intrucat mai ales o sarcina extrauterina poate pune viata in pericol!
- aproape un sfert dintre femeile care au avut sangerari in primul trimestru, au trecut mai apoi printr-un avort spontan. Dar daca la ecografie medicul iti spune ca totul este in regula, ca bataile inimii fatului sunt normale (dupa 7 saptamani), atunci sunt 90% ca totul sa decurga bine pana la final.
4. Infectii
- sangerarile pot fi si independente de sarcina. O infectie vaginala sau o boala transmisibila sexual poate face ca cervixul sa fie iritat sau inflamat si apoi, in urma unui examen vaginal sau dupa sex, sa produca sangerari.
5. Probleme cu placenta sau travaliu prematur
- in cel de-al doilea sau al treilea semestru, sangerarile, chiar si foarte minore, pot fi un semn ce indica probleme cu placenta (placenta previa, ruperea placentei, un avort intarziat - saptamana 13- 20 sau travaliu prematur - saptamana 20-37)
- chiar si sangerarile din primul trimestru pot indica o problema cu placenta. Studiile au aratat o legatura intre aceste sangerari si complicatii ulterioare - nastere prematura sau ruperea placentei, mai ales daca hemoragia a fost masiva.
6. Semn ca se apropie travaliul
- daca cervixul incepe sa se dilate, pe masura ce corpul se pregateste pentru nastere, poti observa niste scurgeri cu mucus si sange. Daca ai trecut de 37 de saptamani, atunci nu ai motive de ingrijorare, insa este indicat sa anunti medicul, mai ales daca aceasta scurgere persista.
Asadar, aceste sangerari vaginale pe perioada sarcinii nu trebuie confundate cu o menstruatie normala. Chiar daca sunt destul de comune, mai ales in primul trimestru, cel mai bine este sa fie anuntate medicului ginecolog care urmareste evolutia fatului.
Surse:
webmd.com; nlm.nih.gov;
ginecologie.ro; www.babycenter.com