Simptomele sindromului Raynaud
Sindromul Raynaud afecteaza 3%-5% din populatie si se manifesta prin degete de la maini si picioare reci, schimbarea culorii pielii ca raspuns la frig sau stres, amortirea, senzatia de furnicaturi sau de intepaturi. De obicei, in timpul unui atac, zonele afectate se coloreaza initial in alb, apoi in albatru, se simt reci si amortite si perceptia este afectata. Apoi, pe masura ce circulatia sangelui isi revine, se coloreaza in rosu si uneori se inflameaza. Ordinea acestor culori nu este aceeasi la toata lumea.
Cauzele sindromului Raynaud
Cauzele imediate sunt evident reprezentate de expunerea la frig sau la stres (corpul reactioneaza instinctiv prin incetinirea fluxului de sange catre extremitati pentru a prezerva temperatura corpului). Cauzele intrinseci ale sindromului Reynaud sunt necunoscute, insa s-a constatat aparitia acesteia intre varsta de 15 si 25 de ani, la maxim 35 de ani. Cercetatorii au constatat aparitia sa intr-o serie de boli autoimune cum sunt: sclerodermie (85% din cazuri), lupus (35% din cazuri, sindrom Sjogren, poliartrita, migrene, angina perctorala, hepatie B. Fumatul, unele medicamente (beta blocante, contraceptive) si expunerea la substante toxice (arsenic, pulumb) care pot declansa sau agrava sindromul. Este important de retinut ca aparitia sindromului (daca debuteaza dupa 35 ani) „anunta" cu ceva timp inainte aparitia unei boli autoimune, astfel la femei este vorba de 2 ani, iar la barbati mai mult de 10 ani.
Mecanismul bolii este reprezentat de functionarea anormala a sistemului nervos vegetativ. Se pare ca femeile sunt afectate mai des decat barbatii (de forma primara a bolii) si unii cercetatori au indicat un determinism genetic in aparitia bolii.
Diagnosticului sindromului Raynaud
Diagnosticul se realizeaza diferentiat, daca este vorba de boala Reynaud sau de sindrom. Masurarea temperaturii la nivelul palmelor este un instrument utilizat adeseori pentru a distinge intre forma primara si cea secundara sau la existenta unei forme de artrita. Se masoara si presiunea sangelui din arterele degetelor inainte si dupa ce acestea sunt racite. Se intrebuinteaza si ecograful Doppler, teste de sange si de urina, teste pentru functionarea tiroidei si chiar o examinare a anticorpilor.
Tratamentul sindromului Raynaud
Acesta se adreseaza ameliorarii problemelor locale si nu eradicarii bolii. Astfel, pentru piele se recomanda utilizarea unor creme hidratante. Pentru degetele afectate se recomanda protejarea lor de frig prin purtarea manusilor/sosetelor. De asemenea, se indica renuntarea la fumat deoarece poate agrava boala. In cazul in care degetele sunt afectate de frig, masurile de urgenta presupun incalzirea lor fie prin introducerea in apa calda, masarea sau miscarea lor energica (se realizeaza exercitii de tip morisca cu mainile) si chiar introducerea lor in gura sau la subrat.
Tratamentul medicamentos presupune administrarea de medicamente vasodilatatoare, dar din pacate acestea nu au efect semnificativ in ameliorarea simptomelor.
In cazurile severe, cand sindromul Reynaud afecteaza grav stilul de viata, se apeleaza la interventie chirurgicala, numita simpatectomie, reprezentanta prin sectionarea nervilor simpatici (a unuia sau a mai multora). Cercetarile au demonstrat insa ca exista riscul de reaparitie a simptomelor dupa 1-5 ani de la operatie.
Extrem de utile in evitarea factorilor declansatori (de exemplu frigul, vibratiile) sunt eliminarea stresului emotional, incalzirea constanta a extremitatilor si evitarea consumului de cofeina si a altor stimulatori vasoconstrictori (inclusiv medicamente).
Exista si situatii, e adevarat rare, in care circulatia sangelui se poate diminua permanent, cauzand deformari ale degetelor. Daca o artera a unei zone afectate este blocata complet, apar chiar ulceratii sau zone de tesut mort (gangrena) care se dovedesc in general dificil de tratat, prin urmare doctorul poate fi nevoit sa indeparteze partea afectata in mod chirurgical (amputare)
Din punct de vedere al terapiilor alternative, s-a demonstat ca frunzele de Ginko biloba si suplimentele care contin ulei de peste pot reduce frecventa atacurilor.
Un stil de viata grijuliu, o medicamentatie adecvata se dovedesc suficiente pentru a tine in frau sindromul Raynaud. De aceea, este bine sa nu neglijam niciunul din simptomele acestei afectiuni deoarece ne pot oferi indicii pretioase cu privire la afectiuni viitoare.
Surse:
http://jurnalul.ro; http://en.wikipedia.org; http://www.mayoclinic.com