Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sindromul ovarului polichistic constituie o problema cu care se confrunta un numar mare de femei si, de multe ori, este diagnosticat tardiv. Deoarece poate conduce la o serie de complicatii neplacute, haideti sa aflam cateva aspecte importante legate de acesta, alaturi de sfaturi in ceea ce priveste tratamentul asociat.

Ce este

Sindromul ovarului polichistic constituie un dezechilibru hormonal ce apare la multe femei aflate la varsta reproductiva. Denumirea sa rezida in aspectul pe care-l dobandesc ovarele (nu intotdeauna), respectiv intr-o multitudine de chisturi marite localizate de-a lungul peretelui exterior al fiecarui ovar (aspect polichistic). Mai este cunoscut si drept sindromul Stein-Leventhal si trebuie sa retineti ca particularitatea sa consta mai degraba in paleta de simptome specifice si nu in prezenta propriu-zisa a chisturilor. Apare in procent de 5-10% din femei si afecteaza toate etniile (poate fi prezent chiar la fete de 11 ani).

Este caracterizat de perioade menstruale neregulate sau prelungite, par crescut in exces, acnee si obezitate in cazul femeilor afectate (la adolescente este vorba in special de probleme legate de menstruatie, iar la femei apar dificultatile in a ramane insarcinate sau crestere inexplicabila in greutate).

Doamna doctor Corina Chisu, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Centrul Medical Medsana ne precizeaza:

"SOPC este o endocrinopatie comuna, intalnita la femeile de varsta reproductiva caracterizata prin oligo/anovulatie, semne care atesta exces de hormoni androgeni si aspect ecografic de ovare cu multiple chisturi mici. Acest sindrom afecteaza intre medic4-12% din populatia feminina.

Cauzele sindromului sunt inca necunoscute. Exista teoria etiologica genetica sustinuta de o agregare familiala a sindromului. S-a observat ca boala apare frecvent si la surorile (32-66%) sau la mamele (24-52%) pacientelor cu SOPC. Se presupune ca boala apare datorita disfunctiei unei gene implicate in metabolismul colesterolului si al hormonilor sexuali si se transmite autozomal dominant. De asemenea, in etiologia sindromului mai sunt implicate si genele care codifica expresia receptorilor pentru insulina."

Doamna doctor Corina-Alina Ispasoiu, Medic specialist Obstetrica-Ginecologie, Doctorand Stiinte Medicale www.policlinica-astra.ro mentioneaza:  

"SOP se defineste ca un dezechilibru hormonal ce determina o serie de simptome, printre care si aparitia unor numeroase chisturi mici la nivelul ovarelor. Exista mai multe cauze pentru aparitia chisturilor ovariene, asa incat in stabilirea diagnosticului de SOP este mai importanta asocierea unor simptome decat aspectul ovarelor în sine.

5-10% dintre femeile de varsta fertila sunt afectate de SOP, fiind o cauza frecventa de sterilitate. Simptomele pot debuta in adolescenta cu menstruatii neregulate, dar investigarea incepe de obicei in momentul dorintei obtinerii unei sarcini.Ceea ce determina pacienta sa mearga la specialist sunt neregularitatile menstruale si simptomele consecutive nivelului crescut de androgeni.

Principalele simptome sunt legate de menstruatiile neregulate, intarzierea acestora sau absenta lor timp de cateva luni. Destul de frecvent se asociaza lipsa ovulatiei cu menstruatia consecutiva abundenta.
Nivelul crescut de androgeni (testosteron) determina acnee (sau ten seboreic) si cresterea excesiva a parului pe corp. Alte semne si simptome includ: cresterea in greutate, rezistenta crescuta la insulina, sterilitatea, nivelul crescut de colesterol, multiple chisturi mici ale ovarelor. Oricare dintre aceste semne si simptome nu sunt obligatorii, cu exceptia neregularitatilor menstruale. Toate femeile cu SOP prezinta menstruatii neregulate!"

Ce se intampla exact? Atat fetele, cat si baietii produc hormonii estrogen si progesteron, dar si hormoni androgeni (testosteron). Acestia regleaza ciclul menstrual si ovulatia, cand ovulul este eliberat. Chiar daca hormonii androgeni sunt priviti drept "hormoni masculini", fiecare femeie ii produce, insa in cazul SOPC, apar in cantitate mult mai mare, afectand functionarea normala a aparatului reproductiv. Uneori, in loc sa se dezvolte ovule, apar chisturi (mici saci plini cu lichid), iar in timpul eliberarii ovulului din timpul ovulatiei acestea se acumuleaza si se maresc. Pentru un diagnostic pozitiv, in general este necesara prezenta a cel putin doua (adesea 3) dintre urmatoarele:

- cel putin 12 chisturi apar in ovare
- echilibrul hormonal este afectat, ovarele secretand mai mult testosteron (acest dezechilibru cauzeaza si acnee si cresterea parului facial si corporal); apare si un dezechilibru cu privire la insulina (rezistenta la insulina) ce creste sansele de diabet
- ovulatia nu apare lunar (sau deloc)
Retineti faptul ca este posibil si sa nu existe simptomele tipice, insa sindromul sa fie prezent, dar si sa suferiti de SOPC fara a avea multe chisturi la nivelul ovarelor.

Simptome

Dupa cum am mentionat anterior, unele femei nu au deloc simptome si acestea pot varia de la usoare la severe. Simptomele intalnite in mod uzual includ:

- perioade menstruale neregulate (amenoree secundara la adolescentele aflate la pubertate) sau absente sopc(majoritatea femeilor afectate au mai putin de 9 menstruatii anual); in unele cazuri, este vorba de menstruatii abundente
- probleme cu fertilitatea (din cauza dezechilibrarii procesului de ovulatie)
- hirsutism (par corporal excesiv mai gros si mai inchis la culoare, de obicei la nivelul feselor, spatelui, pieptului sau fetei), scaderea marimii sanilor, marirea clitorisului, ingrosarea vocii, pierderea parului (de pe cap) sau subtierea sa, denumite virilizare (dobandirea caracteristicilor masculine). Aparitia parului pubian la fete inainte de 8 ani constituie un factor de risc.
- acnee sau piele grasa
- durere pelvina
- portiuni de piele intunecata si ingrosata la nivelul cefei (acanthosis nigricans), dar si in alte zone de pe corp (din cauza excesului de insulina) cum sunt coate, zona inghinala si sani
- crestere in greutate sau probleme legate de scaderea in greutate, in unele cazuri fiind vorba de aparitia asociata a sindromului metabolic, diabetului si apneei de somn; la testele specifice colesterolul si tensiunea sunt crescute

Citeste si:

Cauze ale infertilitatii la femei 

Ciclul neregulat: cauze si motive de ingrijorare 

Cauze

Cauza exacta nu a fost inca identificata, fiind luati in considerare o serie de factori in aparitia sa. Astfel, excesul de insulina (hormon ce controleaza glicemia din sange, dar si nivelul de testosteon) cauzeaza o rezistenta la insulina a tuturor celulelor din corp si ovarele secreta testosteron in exces (acesti doi hormoni interfereaza si conduc la dezvoltarea chisturilor). Insulina in exces cauzeaza astfel si problemele cu ovulatia, dar si pe cele legate de par sau de greutate specifice acestei afectiuni.

Un alt hormon considerat responsabil pentru aparitia SOPC este hormonul luteinizat (LH) secretat la nivelul creierului ce joaca un rol in procesul de ovulatie. Acesta este identificat la nivele ridicate in cazul femeilor ce sufera de aceasta afectiune.

Alte cauze posibile: factorii ereditari, greutatea (supraponderabilitatea sau obezitatea; creste nivelul insulinei), exces de BPA, expunerea intrauterina la hormoni androgeni.

Doamna doctor Corina-Alina Ispasoiu, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, doctorand Stiinte Medicale www.policlinica-astra.ro mentioneaza:  

"Nu se cunoaste cauza exacta. Se incrimineaza factorii genetici si cei de mediu. Insulino-rezistenta care apare la unele dintre pacientele cu SOP a condus la ideea ca mecanismul de reglare al glucozei in sange ar putea fi implicat in aparitia lui. medic
O complicatie importanta a SOP este sterilitatea prin lipsa ovulatiei. Obezitatea si rezistenta crescuta la insulina, care se asociaza frecvent cu SOP, pot determina aparitia diabetului zaharat de tip II. Menstruatiile consecutive ciclurilor anovulatorii pot fi abundente, prelungite si pot determina anemie. Stimularea estrogenica prelungita, nebalansata de progesteron, poate duce la hiperplazia si chiar cancerul mucoasei uterine (endometru)."

Diagnosticul

Este realizat de medicul specialist (ginecolog) si in afara de examinarea fizica (se urmaresc semnele de virilizare, petele de pe piele) se impune evaluarea greutatii (stabilirea indicelui de masa corporala), a tensiunii, este solicitat si istoricul medical (in ceea ce priveste menstruatiile, simptomele, modificari ale greutatii). De asemenea, medicul va realiza o examinare pelvina, investigand organele reproducatoare pentru a identifica eventuale excrescente/anormalitati. De obicei, sunt necesare si teste de sange pentru a exclude alte cauze posibile.

Acestea de obicei sunt: de masurare a nivelelor hormonale (teste de functionare a tiroidei cum este TSH, nivelul seric de prolactina, de testosteron si androgeni, nivelul seric hCG, nivelul seric de 17-hidroxiprogesteron), nivelele de cortizol si creatinina, nivelul seric de factor de crestere insulin-like, a colesterolului si trigliceridelor, test de toleranta sopcla glucoza (necesita ingerarea prealabila a unei bauturi cu continut de glucoza), test de supresie la dexametazona. Alte teste pot include si: nivel de androstendion, nivele FSH si LH, nivel al glucozei si de insulina, panel lipidic.

Testele imagistice includ: ecografie a ovarelor (de preferat transvaginala) sau tomografie si RMN (acestea sunt in general rezervate pentru situatiile in care se suspecteaza alte afectiuni, cum sunt cele de tip tumoral) si chiar laparoscopie pelvina.

Diagnosticul trebuie sa exlcuda alte probleme ce pot cauza simptomele specifice, cum este hipotiroidismul, hiperplazia congenitala adrenala, sindromul Cushing, hiperprolactinemia, neoplasmele secretoare de androgen si alte tulburari pituitare sau adrenale.

Doamna doctor Corina Chisu, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Centrul Medical Medsana mentioneaza:

"Conform ESHRE/ASRM (Societatea Europeana si Americana de Reproducere Umana Asistata) pacienta cu SOPC trebuie sa prezinte doua din urmatoarele trei criterii de diagnostic:
1) oligo- sau anovulatie
2) semne clinice sau de laborator de hiperandrogenism
3) aspect ecografic de ovare polichistice care este definit prin: volum ovarian mare (≥10 cm3) si ≥ 12 foliculi ovarieni cu medicdimensiuni intre 2-9 mm.
Diagnosticul de SOPC se pune dupa excluderea unor boli cu manifestari clinice asemanatoare ca:
- Hipertiroidism, hipotiroidism
- Hiperprolactinemie
- Hipogonadism hipogonadotropic
- Insuficienta ovariana prematura
- Tumori ovariene secretante de androgeni
- Tumori adrenale secretante de androgeni
- Sindrom Cushing
Pentru a diagnostica sindromul ovarelor polichistice, se recomanda urmatoarele investigatii:
- Examen ginecologic
- Ecografie transvaginala

- Dozari hormonale specifice in functie de manifestarile clinice (FSH, LH, free testosteron, prolactina, TSH, free T4, free T3, DHEAS, 17- OH progesteron)."

Citeste si:

Testul de toleranta la glucoza in timpul sarcinii 

Tratament

Deoarece aceasta boala prezinta o multime de simptome cu localizare distincta, si tratamentul va fi unul complex, vizandu-le pe fiecare in parte si, mai degraba, gestionandu-le pentru a usura viata pacientului. Pentru identificarea unui tratament adecvat, se iau in considerare pe langa simptome si aspecte legate de dorinta de a ramane insarcinate, dar si riscurile pe care le presupun bolile de inima si diabet (ce pot aparea).

In primul rand, cel mai adesea se recomanda modificari ale stilului de viata, pentru a putea scadea in greutate si a reduce riscurile la care sunt expuse femeile supraponderale (limitarea alimentelor procesate si a celor care contin zahar, un aport marit de cereale integrale, fructe, legume si carne slaba in alimentatie, exercitii fizice). O alimentatie echilibrata este in mod gresit subestimata si in realitate poate scadea nivelul glicemiei, imbunatati utilizarea insulinei in organism si normaliza nivelele hormonale (chiar si cand este vorba de o scadere in greutate de 10% din masa corporala). In cazurile severe se poate apela la chirugie bariatrica ce este utila in special pentru femeile cu obezitate morbida.

Pentru problemele legate de fertilitate, menstruatie, dar si de hirsutism sau acnee, sunt recomandate pilule contraceptive care vor ajuta in normalizarea menstruatiilor, scad nivelele de hormoni androgeni si pot eliminasopc acneea, dar si reduc riscul de cancer endometrial. Retineti ca aceste pastile vor oferi modificari doar pe durata administrarii.

In cazul in care este prezent diabetul, sunt indicate medicamente specifice pentru controlul insulinei, dar si scaderea productiei de testosteron, incetinind in consecinta cresterea parului nedorit si chiar ajutand in reglarea menstruatiilor (unele studii indica si alte avantaje: scaderea in greutate si imbunatatirea nivelelor de colesterol).

Pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate, exista o serie de medicamente care stimuleaza ovulatia (dupa ce vor fi excluse alte cauze posibile pentru infertilitate, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor), dar pot creste sansele de sarcina multipla (gemeni, tripleti).

Pentru restabilirea ovulatiei se poate apela si la interventie chirurgicala (daca femeia nu raspunde la medicamentatia clasica), fiind vorba de laparoscopie. Medicul inteapa in cadrul acestei proceduri ovarul cu un ac mic ce dispune de curent electric (electrocauterizare) pentru a distruge o mica portiune din ovar; riscul consta in posibilitatea producerii unei cicatrici pe ovar. Aceasta interventie poate scadea nivelele hormonale, insa efectele sale dureaza doar cateva luni si nu ajuta in privinta parului in exces. Exista si alte variante de interventie chirurgicala (similare) ce presupun utilzarea laserului sau biopsiilor multiple.

Parul nedorit constituie o problema deranjanta care poate fi rezolvata cu medicamente denumite anti-androgeni (ajuta si in eliminarea acneei si in tratamentul hipertensiunii) care sunt deseori combinate cu pilulele contraceptive, insa nu sunt recomandate femeilor ce doresc sa ramana insarcinate. Alte variante pentru indepartarea parului in exces constau in: terapie cu laser sau electroliza, binecunoscutele creme/ceara depilatoare etc.

Doamna doctor Corina Chisu, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Centrul Medical Medsana completeaza:

"Tratamentul sindromului are ca scop scaderea /antagonizarea actiunilor hormonilor androgeni, mentinerea unui endometru in limite normale, scaderea rezistentei la insulina, combaterea infertilitatii.
Contraceptivele orale combinate sunt utilizate ca tratament de prima intentie la pacientele cu SOPC. Ele vor normaliza ciclurile menstruale, vor mentine endometrul normal (prevenind cancerul de endometru) si vor scadea nivelul de androgeni ameliorand acneea si hirsutismul.
Multe dintre pacientele cu SOPC sunt nevoite sa apeleze la diferite tehnici de reproducere umana asistata pentru a obtine o sarcina. Se indica initial un protocol de stimulare ovariana simpla urmat, in caz de esec, de inseminare intrauterina si ulterior de fertilizare in vitro.
Chiar si utilizând metodele de reproducere asistata, obtinerea unei sarcini la pacientele cu SOPC necesita rabdare si incredere din partea pacientei care trebuie sa isi asume si anumite riscuri ale tratamentului. O complicatie redutabila a medictehnicilor de reproducere umana asistata la pacientele cu SOPC este sindromul de hiperstimulare ovariana, conditie patologica ce poate duce chiar si la deces.
Tratamentul chirurgical nu este de prima intentie in SOPC. Se aplica numai in cazuri bine selectionate, la paciente infertile rezistente la tratament medicamentos. Se recomanda drillingul ovarian laparoscopic.
Preventia SOPC sau mai bine zis a complicatiilor sindromului se realizeaza prin:
o Dieta echilibrata si în special evitarea consumului crescut de grasimi
o Mod de viata echilibrat
o Evitarea stresului, a consumului de tutun si de alcool în exces
o Exercitii fizice de tonifiere si relaxare
o Mentinerea unei greutati corporale in limite normale sau, in cazul persoanelor obeze, reducerea pe cat posibil a IMC-ului (indice de masa corporala)."

Doamna doctor Corina-Alina Ispasoiu, Medic specialist Obstetrica-Ginecologie, Doctorand Stiinte Medicale www.policlinica-astra.ro mentioneaza:

"Tratamentul SOP este in principal medicamentos si depinde de obiectivul echipei pacienta-medic. Daca se doresc menstruatii regulate se recomanda contraceptive orale combinate microdozate sau un tratament progesteronic limitat la 10-14 zile pe luna. Se poate asocia un antidiabetic oral pentru a scadea rezistenta periferica la insulina. In plus, se recomanda scaderea in greutate daca este cazul si exercitii fizice regulate.

Daca obiectivul este obtinerea unei sarcini, medicatia administrata trebuie sa induca ovulatia. Este necesara uneori medicatia antiestrogenica (Clomifen citrat) sau gonadotropinele.
Pentru reducerea efectelor androgenilor se poate utiliza spironolactona (dar nu in cazul dorintei de a obtine sarcina) sau procedee cosmetice de indepartare a parului excesiv.
Daca tratamentul medicamentos nu duce la obtinerea unei sarcini, se poate incerca tratamentul chirurgical al SOP prin interventie minim invaziva, laparoscopica, de drilling ovarian."

Citeste si:

Tratamente naturiste pentru chisturi ovariene 

Complicatii

Femeile care sufera de sindrom al ovarului polichistic prezinta un mare risc de a dezvolta urmatoarele afectiuni, in special daca sunt obeze/supraponderale: sangerari anormale din uter, anormalitati legate de colesterol (nivele ridicate de colesterol LDL si scazute de colesterol HDL) si lipide, atac de cord (risc de 4-7 ori mai mare in comparatie cu femeile care nu au SOPC), cancer endometrial (lipsa progesteronului in cazul lor conduce la o ingrosare a endometrului care cauzeaza sangerare abundenta sau neregulata si in final chiar la hiperplazie endometriala - mucoasa se ingroasa exagerat), diabet gestational (pe durata sarcinii), nivele ridicate de proteina C reactiva (marker pentru boli cardiovasculare), hipertensiune, sindrom metabolic, hipertensiune indusa de sarcina, inflamatie hepatica severa (steatohepatita nonalcoolica), apnee de somn (risc mare de pre-diabet), diabet de tip 2. Trebuie sa retineti ca femeile afectate de SOPC au sanse sporite de aparitie a complicatiilor asociate in sarcina (diabet, preeclampsie si nastere prematura) si, nu in ultimul rand, de a dezvolta anxietate sau depresie.

Doamna doctor Corina Chisu, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Centrul Medical Medsana mentioneaza:

"Manifestarile clinice si complicatiile SOPC sunt incadrate in doua categorii in functie de durata de timp pe care pot aparea.

1. Pe termen scurt apar:
a. Tulburari menstruale
b. Semne de hiperandrogenism: hirsutism (cresterea excesiva a firelor groase de par, inchise la culoare in zone unde la medicfemei acesta este minim sau absent), acnee, alopecie (caderea parului)
c. Infertilitate prin anovulatie
d. Obezitate
e. Tulburari metabolice: dislipidemii, scaderea tolerantei la glucoza
2. Pe termen lung apar:
a. Diabet zaharat
b. Boli cardio-vasculare
c. Cancer endometrial"

Iata si cateva sfaturi legate de prevenirea acestei afectiuni de la doamna doctor Corina-Alina Ispasoiu, Medic specialist Obstetrica-Ginecologie, Doctorand Stiinte Medicale www.policlinica-astra.ro:

"Modificarile stilului de viata si ale dietei pot preveni sau scadea gravitatea unui SOP instalat deja. Controlul greutatii si scaderea in greutate la femeile supraponderale/obeze reduc nivelul de androgeni si scad rezistenta periferica la insulina si pot reinstaura ovulatia. Nu exista o dieta recomandata specific pentru aceasta patologie, dar scaderea in greutate prin reducerea numarului de calorii totale aduce un beneficiu net.
Exercitiul fizic scade nivelul glicemiei si rezistenta periferica la insulina, asa incat se recomanda un program de exercitii fizice regulate."
 

Multumim doamnelor doctor Corina-Alina Ispasoiu si Corina Chisu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:

www.patient.co.uk; www.medicalnewstoday.com; www.medicinenet.com; www.mayoclinic.org; http://en.wikipedia.org; www.patient.co.uk; www.womenshealth.gov/

Articolul urmator
Mi s-a spus că nu vor avea copii de la 14 ani, dar acum sunt mama la 34 de ani
Mi s-a spus că nu vor avea copii de la 14 ani, dar acum sunt mama la 34 de ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim
    Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim

    Endometrioza și sindromul ovarelor polichistice reprezintă două afecțiuni care provoacă simptome supărătoare femeilor, mai ales în timpul menstruației și care, fără un...

    O fetiță diagnosticată cu sindromul Prader-Willi a ajuns supraponderală la doar cinci ani
    O fetiță diagnosticată cu sindromul Prader-Willi a ajuns supraponderală la doar cinci ani

    O fetiță de 5 ani cântărește 98 de kilograme din cauza unei afecțiuni rare, numită Prader-Willi, care o face să fie mereu flămândă. Mama micuței povestește că nu de...

    Ce este sindromul Skeeter și ce trebuie să faci pentru a-ți proteja familia
    Ce este sindromul Skeeter și ce trebuie să faci pentru a-ți proteja familia

    O banală ciupitură de țânțar se poate transforma într-un coșmar pentru întreaga familie. Sindromul Skeeter este o reacție alergică puternică la ciupitura de...

    Mi s-a spus că nu îmi voi putea alăpta copilul cu sindromul Down. Instictul meu de mamă nu a ascultat gurile rele
    Mi s-a spus că nu îmi voi putea alăpta copilul cu sindromul Down. Instictul meu de mamă nu a ascultat gurile rele

    Descurajată de medici în primele zile de viață ale bebelușului său diagnosticat cu sindromul Down, o mamă nu s-a lăsat influențată de nimeni și nimic. Cu ajutorul unui...

    Ce este „sindromul noului tătic”
    Ce este „sindromul noului tătic”

    Sindromul noului tătic afectează bărbații care sunt copleșiți de noul rol, care simt că nu își pot exprima sentimentele, au anumite frustrări și trec prin perioade de stres,...

    Da, am refuzat să am grijă de nepotul meu cu sindromul Down pentru că nu am pregătirea necesară
    Da, am refuzat să am grijă de nepotul meu cu sindromul Down pentru că nu am pregătirea necesară

    O femeie a refuzat să aibă grijă de nepotul ei de 3 ani, diagnosticat cu sindrom Down, de teamă că nu se va descurca. Acum, fratele ei, tatăl copilului, s-a supărat pe ea.

    Sindromul „copilului de aur”. Crezi că ai un astfel de copil?
    Sindromul „copilului de aur”. Crezi că ai un astfel de copil?

    Nu este neobișnuit ca într-o familie, dintre toți frații, unul să fie „favoritul” părinților, cel care aduce note mari, este ascultător, nu îi supără și...

    Sindromul părului de nepieptănat există! Un băiețel a devenit faimos pentru podoaba lui capilară
    Sindromul părului de nepieptănat există! Un băiețel a devenit faimos pentru podoaba lui capilară

    Schimbările bruște în textura și culoarea părului unui copil pot indica prezența unui sindrom rar, care a fost identificat, în prezent, la 100 de persoane din întreaga...

    © 2024 Qbebe