Scapă definitiv de acumularea excesivă de gaze

Scapă definitiv de acumularea excesivă de gaze

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Unele dintre cele mai frecvente tulburări digestive sunt acumulările de gaze. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla de ce pot apărea acestea, cum se manifestă, precum și ce poți face pentru a le înlătura, astfel încât să-ți recapeți cât mai rapid starea de bine.

Care pot fi cauzele acumulării excesive de gaze abdominale

Ai înghițit prea mult aer
Dacă ai ingerat mai mult decât de obicei, prin activități precum mestecatul de gumă, fumatul, mâncatul în exces etc. este foarte posibil ca ulterior să ai de suferit de pe urma gazelor.

Consumi în exces anumite alimente
Spre exemplu, cruciferele (varza, broccoli, varza de Bruxelles, conopida etc.), boabele, tărâțele, produsele lactate cu lactoză, băuturile carbogazoase, berea, produsele ce conțin sorbitol (Un îndulcitor artificial, prezent adesea în gumă de mestecat, bomboane etc.) sau fructoză (Și aceasta se regăsește în fructe și în anumite dulciuri și băuturi răcoritoare), oricare dintre ele pot favoriza creșterea cantității de gaze intestinale.

Prezența unor afecțiuni
Dacă suferi de anumite boli sau intoleranțe, spun medicii, poți fi mai predispusă la excesul de gaze. Printre acestea se numără:
• Boala Crohn (Este o boală inflamatorie intestinală, ce poate afecta orice parte a sistemului digestiv)
• Colita ulcerativă (Și aceasta este o boală inflamatorie intestinală, care afectează colonul)
• Ulcerul peptic (Apare când există un exces al acidului gastric)
• Pancreatita autoimună
• Boala celiacă
• Diabetul
• Tulburările de alimentație (Atât bulimia, cât și anorexia, pot avea printre efectele secundare excesul de gaze abdominale)
• Refluxul gastroesofagian
• Gastropareza (Pereții stomacului nu funcționează bine, interferând permanent cu procesul de digestie)
• Sindromul colonului iritabil
• Obstrucția intestinală
• Intoleranța la lactoză

Fata care se simte rau dupa ce a baut putin lapte

Existența unui dezechilibru la nivelul florei intestinale
În mod normal, în intestin ar trebui să existe un echilibru între bacteriile bune și cele rele. Când se întâmplă să intervină diferiți factori (precum excesul de alimente procesate sau dulci, prea mult stres, somn insuficient, administrarea de antibiotice etc.), acesta se deteriorează și vor interveni simptome neplăcute precum: gazele abdominale, crampele, balonarea, constipația, diareea, arsurile.

Care sunt simptomele ce pot însoți acumulările excesive de gaze

Acestea variază de la o persoană la alta și se referă la:
• Regurgitații - Dacă acestea sunt frecvente, este foarte posibil să fi înghițit prea mult aer, care va încerca să se elimine înainte de a ajunge în stomac
• Flatulență - Medicii spun că este normal să se manifeste până la 21 de ori într-o zi
• Balonare - De cele mai multe ori, aceasta intervine în timpul meselor sau imediat după încheierea lor
• Disconfortul abdominal - Întrucât gazele nu se vor deplasa normal în abdomenul tău, poți să te confrunți cu o stare neplăcută

Cum poate fi prevenită și tratată acumularea excesivă de gaze

Atât în cazul adulților, cât și al copiilor, aceasta nu reprezintă neapărat o problemă medicală. De cele mai multe ori, ea demonstrează o funcționare normală a sistemului digestiv, pe măsură ce excesul de aer ingerat are nevoie să se elimine până să ajungă în stomac.

În situația în care aceasta este prea frecventă și este însoțită și de manifestări precum scădere nejustificată în greutate, prezența urmelor de sânge în materiile fecale, arsuri puternice, constipație sau diaree care nu cedează, atunci este neapărat să se solicite urgent ajutor medical.

De asemenea, este ideal să ții legătura cu un specialist înainte de a utiliza orice suplimente alimentare sau remedii naturiste care vizează ameliorarea acumulării excesive de gaze.
Soluțiile care vizează prevenția și tratarea acestei probleme sunt numeroase. Iată care sunt unele dintre cele mai cunoscute:
Încearcă să elimini din alimentație sau să reduci din cantitățile de alimente/băuturi pe care le bănuiești că ți-ar putea provoca gazele abdominale
Primul pas este să le consumi mai întâi în porții mici pentru a vedea cum reacționează organismul. Dacă vezi că tot nu te simți bine, elimină-le complet din dietă.
De altfel, pentru a evita, pe cât posibil, să ai de suferit de pe urma excesului de gaze, este indicat să nu faci excese alimentare.

Evită anumite combinații alimentare
Fiecare persoană tolerează sau nu combinațiile de alimente. De exemplu, unele se confruntă cu gazele abdominale după ce vor combina fructele/legumele cu surse de proteine, altele după ce vor combina proteinele cu carbohidrați etc.. Numai de tine va depinde să fii foarte atentă la ceea ce mănânci și să vezi ce ai putea să scoți din meniul tău pentru a nu te mai confrunta cu gaze.

Cartofi prajiti, morcovi, broccoli, friptura de pui

Nu mai bea în timpul mesei, ci după
Lichidele consumate în timpul mesei vor afecta secreția de acid gastric, împiedicând procesul normal de digestie și alimentând ingerarea de aer. Mult mai bine va fi să bei după ce vei mânca, dacă este posibil cam după 30 de minute de la finalizarea mesei.

Încearcă să excluzi din dietă alimentele și băuturile cu îndulcitori artificiali
Fie că este vorba despre sorbitol, fie că este vorba despre alte variante de îndulcitori, oricare dintre ei îți pot fi foarte dăunători întrucât favorizează acumularea de gaze abdominale.

Străduiește-te să înghiți cât mai puțin aer
În acest scop, ar trebui să eviți să vorbești în timpul meselor, să nu bei atunci, să nu mesteci guma prea mult timp, să nu mai fumezi, să mănânci mai încet sau să nu folosești un pai pentru a consuma lichide.
De asemenea, dacă porți aparat dentar sau vreo proteză dentară, nu uita să te duci periodic la controale pentru a verifica dacă acestea sunt perfect fixate. În cazul în care nu se întâmplă așa, vei avea dificultăți să mănânci normal și poți înghiți mult aer.

Recurge și la cărbune activat
Acesta este cunoscut drept unul dintre cele mai eficiente remedii în vederea tratării acumulării excesive de gaze abdominale. Astfel, odată ce acesta ajunge la nivelul intestinelor, este capabil să absoarbă din gazele de acolo și să te ajute să scapi de disconfortul abdominal.

Poți lua anumite medicamente
Printre cele mai indicate în scopul îndepărtării excesului de gaze abdominale sunt acelea care conțin:
Balonix Med Simeticonă
Această substanță are rolul de a ajuta gazele să parcurgă normal tractul digestiv, absorbind eventualele excese și împiedicând apariția balonării.
De exemplu, poți încerca să iei și Balonix®med , creat special pentru tratamentul simptomatic al afecţiunilor însoţite de acumularea excesivă de gaze la nivel abdominal, prevenţia formării acestora (inclusiv după efectuarea unor intervenții chirurgicale) și pregătirea unor explorări abdominale cu scop de diagnostic (Precum radiografia, radioscopia, ecografia, gastroduodenoscopia şi colonoscopia).

Balonix®med se remarcă deoarece:
• Calmează și previne balonările și flatulența
• Elimină eficient disconfortul abdominal
• Are un gust plăcut

Balonix®med este potrivit atât pentru adulți, cât și pentru copiii de la 6 ani în sus și se administrează în felul următor:
• Copiii cu vârsta între 6 și 14 vor lua 1 comprimat masticabil de 3-4 ori pe zi
• Copiii mai mari de 14 ani și adulții vor lua 1-2 comprimate masticabile de 3-4 ori pe zi
• Pentru efectuarea unei explorări abdominale cu scop de diagnostic se va proceda astfel: se vor lua 2-5 comprimate în ziua de dinaintea examinării şi 1-2 comprimate în dimineaţa zilei examinării

Pentru cele mai bune rezultate se recomandă să se ia în timpul mesei sau după masă. Dacă după 7 zile de tratament simptomele nu se ameliorează sau dacă se agravează, consultă cât mai repede un medic. De asemenea, medicul va fi consultat neapărat dacă este vorba despre sarcină sau despre perioada de alăptare.
Un tratament pe bază de comprimate masticabile de Balonix®med nu ar trebui să se efectueze pe o durată mai mare de 30 de zile.

Mama cu bebelus in brate si cu baloane

Logo Fiterman Pharma

 

Surse:
www.everydayhealth.com, www.mayoclinic.org, www.niddk.nih.gov

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
Piatra de alaun: beneficii și utilizare
Piatra de alaun: beneficii și utilizare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hoarding-ul sau acumularea excesivă de obiecte: ce se ascunde în spatele acestui comportament
    Hoarding-ul sau acumularea excesivă de obiecte: ce se ascunde în spatele acestui comportament

    Să colecționezi diferite obiecte, să le ordonezi și să ai grijă de ele reprezintă o activitate firească. Însă în momentul în care insiști să le colectezi chiar...

    Greșeli de parenting care îndepărtează copilul definitiv de tine
    Greșeli de parenting care îndepărtează copilul definitiv de tine

    Chiar dacă îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău, există situații în care, fără să-ți dai seama, vei comite greșeli care pot fi dăunătoare nu numai...

    Soțul meu elimină gaze în public, intenționat. Am ajuns să mă prefac că nu îl cunosc, pe stradă
    Soțul meu elimină gaze în public, intenționat. Am ajuns să mă prefac că nu îl cunosc, pe stradă

    Chiar dacă ții mult la partenerul de viață, îți este greu să treci peste anumite obiceiuri ale acestuia. Ca să nu-l rănești, încerci să faci anumite compromisuri și...

    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament
    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament

    Motivele pentru care ochii îți pot lăcrima excesiv sunt diverse și, deși în cele mai multe cazuri nu ai de ce să te sperii, pot fi situații care indică o afecțiune. Te...

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare
    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare

    În urma tragicului accident rutier în care o fetiță de 4 ani a fost călcată de mașină de o femeie fără carnet, s-a creat legea „Anastasia”, care spune că...

    Patru copii au ajuns în stare gravă la spital după ce mama lor i-a spălat cu un insecticid pentru a-i scăpa de păduchi
    Patru copii au ajuns în stare gravă la spital după ce mama lor i-a spălat cu un insecticid pentru a-i scăpa de păduchi

    Patru copii cu vârste cuprinse între 1 an și 17 ani au ajuns în stare gravă la spital după ce mama lor i-a spălat cu Tomoxsan, o substanță chimică, care se...

    Te simți singură? Cum poți scăpa de această senzație
    Te simți singură? Cum poți scăpa de această senzație

    Singurătatea poate fi dificil de înfruntat și poate începe să-ți afecteze sănătatea mintală, făcându-te să te simți tristă, deprimată. Uneori, dacă te lupți,...

    © 2025 Qbebe