Ghid responsabil: ce trebuie să faci dacă ești mușcat de o căpușă

Ghid responsabil: ce trebuie să faci dacă ești mușcat de o căpușă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Momentul în care ești mușcat de o căpușă se poate dovedi unul dificil, în primul rând din cauza pericolului pe care îl presupune boala Lyme. Vei afla pas cu pas ce trebuie să faci dacă ți se întâmplă acest lucru, precum și recomandări din partea specialistului.

Ce să faci dacă ești mușcat de o căpușă

1. Păstrează-ți calmul. Deși pare dificil de pus în practică, atunci când descoperi o căpușă pe tine sau pe un membru al familiei, asigură-te că îți păstrezi calmul. Medicul Malika Ilias, din cadrul Programului de Cercetare pentru Boala Lyme susține că "cel mai important lucru pentru oameni să știe este că dacă găsesc o căpușă pe ei nu trebuie să se panicheze. " Specialistul subliniază că durează de obicei 36 ore pentru ca bacteriile care cauzează boala Lyme să circule din intestinul căpușei până la glandele sale salivare și apoi în corpul gazdei. 

2. Îndepărtarea corectă a căpușei. Este de asemenea un pas extrem de important. Doctorul Ribeiro declară că există o mulțime de mituri cu privire la modul în care se extrage corpul unei căpușe din piele. Unele persoane discută chiar despre apropierea unei țigări aprinse de ea. Adevărul este însă că trebuie să folosești instrumentele potrivite precum o pensetă și să apuci întreaga căpușă și să o extragi. 

Iată cum trebuie procedat: apucă trompa căpușei împotriva pielii, folosind o pensetă ascuțită. Trebuie să ai răbdare deoarece trompa mai lungă este acoperită cu ghimpi, prin urmare îndepărtarea sa poate fi dificilă și poate dura. Trage în mod constant până când ușurezi extragerea ei din piele. Nu trage brusc de ea; acest gest poate rupe trompele de corpul său și le poate lăsa încorporate în piele. Dacă se întâmplă acest lucru, nu te panica! Trompele încorporate nu transmit boala Lyme. Nu strânge sau nu zdrobi corpul căpușei; acest gest poate forța lichidele corporale infectate ale căpușei să intre în piele. Nu aplica substanțe precum vaselină, lac de unghii sau un chibrit aprins cât timp căpușa este atașată. Aceste metode pot să o agite și să forțeze mai mult lichid infectat în piele. Reține că este important timpul pentru care este atașată căpușa: îndepărtarea în decurs de 36 ore de la atașare reduce riscul de infecție.

Cum scoți corect o căpușă! Filmulețul demonstrativ care a înnebunit internetul

TikTok-ul a fost invadat de un filmuleț care folosește o metodă puțin ieșită din comun de a îndepărta o căpușă din piele. În video se poate vedea cum este folosită o ață ți o pensetă pentru a răsuci căpușa în sensul invers al acelor de ceas, astfel încât să fie îndepărtat și capul insectei de sub piele. Filmarea circulă peste tot în Social Media și are milioane de vizualizări. 

3. Odată ce ai îndepărtat căpușa, spală locul mușcăturii și mâinile tale cu săpun și apă. Observă locul mușcăturii pe durata următoarelor 2 săptămâni pentru semne de extindere a unei erupții roșii. Este posibilă testarea pentru identificarea unei infecții, dar nu este recomandată de rutină. Trebuie să discuți cu medicul pentru a evalua metodele în care poți interveni în continuare.

ce trebuie sa faci daca esti muscat de o capusa

Informații despre ciupitură

Dacă ești mușcat de o căpușă, o umflătură mică și roșie poate apărea în decurs de câteva zile - o săptămână, de obicei la locul mușcăturii - adesea în zona inghinală, în zona unde se poartă cureaua sau în spatele genunchiului. Această umflătură poate să pară mai caldă și sensibilă la atingere.
Reține că majoritatea mușcăturilor de căpușe nu vor cauza boala Lyme (doar 2%). Dacă este vorba despre aceasta, roșeața se va mări în decursul următoarelor săptămâni și va forma o iritație rotundă sau ovală roșie, de obicei mai mare de 5 centimetri. Poate semăna cu o țintă clasică, cu un inel roșu care înconjoară o zonă curată și un centru roșu; de obicei este roșie uniform și este confundată cu mușcătura de păianjen. Uneori se dezvoltă vezicule în centrul iritației. Mai adesea leziunea este roșie uniform sau albastru-roșu, este sensibilă și conferă mâncărime (mai puțin decât iedera otrăvitoare). Această iritație, erythema migrans, este un indiciu pentru boala Lyme și apare în aproximativ 70-80% dintre persoanele infectate.
Dacă iritația anunță boala Lyme, va continua să crească în decursul următoarelor zile sau săptămâni și nu se va estompa în câteva zile. Iritația este adesea confundată cu mușcătura de păianjen. Reacțiile la mușcătura de căpușă sunt adesea confundate cu iritația specifică bolii. Înroșirea din jur nu se mărește când este observată într-un interval de 24-48 de ore. Reacția la locul mușcăturii poate dura mai multe zile sau chiar săptămâni.

Sfatul specialistului 

Doamna doctor Ruxandra Robciuc, medic de familie în cadrul Bio-Medica International, http://www.bio-medica.ro/ro/, ne-a oferit următoarele răspunsuri:

Cum trebuie să procedezi atunci când ești mușcat de o căpușă?

În primul rând, stabiliți dacă, într-adevar, a existat o mușcătură reală de căpușă sau altă insectă.

- După constatarea unei mușcături de căpușă, vă recomandăm să vă prezentați la medic!doctor
- Nu interveniți la locul mușcăturii, pentru îndepărtarea capușei, cu metode așa-zis "tradiționale"- strivirea căpușelor, ardere cu foc, smulgere, pentru că puteți face mai mult rău decât bine!
- Nu se pune gaz, dizolvant de unghii, pe locul mușcăturii!

- Protejați-vă, utilizând mănuși de protecție (lichidul pe care îl elimină căpușa prin strivire are potențial infectant).

Pași de urmat (este de preferat ca aceste manevre să fie efectuate de către personal antrenat medico-chirurgical):
- Dezinfectați zona afectată.
- Utilizați o pensă curbă, netăioasă, aplicată cât mai aproape de piele.
- Trageți cu presiune constantă, fără răsucire.
- Extrageți căpușa.
- Dezinfectați locul mușcăturii.
- Este indicată - administrarea de antibiotic 10 zile (medicul va stabili ce antibiotic, ce doze, cât timp se administrează!).

- Este important:
- să vă reamintiți și să povestiți contextul în care s-a produs mușcătura (pădure, zone verzi), să descrieți corect leziunea, eventual, prezența sau nu a căpușei la locul mușcăturii/leziunii.
- notați: cât timp a trecut de la mușcătură, ați îndepărtat sau nu căpușa, dacă s-au administrat medicamente, dacă ați contactat un serviciu medical.
Aceste date vor ajuta medicul dvs. să stabilească o conduită cât mai corectă pentru protejarea sănătății dvs.
În condițiile în care sunteți într-o zonă izolată, fără posibilitatea de a ajunge într-un serviciu medical specializat, puteți recurge la o variantă de îndepărtare a căpușei, care ține de medicina tradițională: aplicați untură de porc, gâscă sau ulei pe toată suprafața pe care este căpușa, acoperind bine marginile, astfel încât să nu mai primească aer. După câteva minute se va desprinde singură, pentru că neavând aer este nevoită să scoată capul din pielea înțepată. O puteți îndepărta cu grijă (și protejându-vă mâinile) și apoi dezinfectați locul mușcăturii cu alcool, săpun concentrat sau orice alt dezinfectant pe care îl aveți la îndemână.
Nu se rezolvă complet problema, dar se îndepărtează rezervorul de infecție și cu cât căpușa este în contact mai scurt cu gazda, cu atât se reduc șansele de îmbolnăvire ale individului.

ce trebuie sa faci daca esti muscat de o capusa

Ce simptome trebuie urmărite ulterior? Pentru cât timp? Ce complicații pot să apară?

Perioada care se scurge de la mușcătura căpușei până la apariția primelor simptome poate varia de la 7 zile, cu variații 3-30 zile (perioada de incubație).
Supravegherea timp de 1 lună a zonei în care s-a produs mușcătura, pentru a sesiza apariția de modificări ale pielii la acest nivel - poate apărea roșeață/eritem, cu aspect tipic "în cocardă"- cu centrul mai palid și "cercuri" succesive fine spre periferie sau pot aparea zone eritematoase atipice (zonă roz-roșie cu formă diferită de cea descrisă mai sus, situate în zona în care a fost mușcătura) este foarte importantă.
Apariția unei pete roșiatice la nivelul zonei înțepăturii (mai rar în alte zone ale corpului) la câteva zile sau săptămâni de la momentul înțepăturii poate însemna apariția fazei primare a bolii Lyme. Această formă de manifestare reprezintă 80-85% din totalul formelor clinice de boală Lyme. Apariția acestor modificări la nivelul tegumentelor ar trebui să aducă de urgență pacientul la medic. Diagnosticul în acest stadiu este clinic, fără a necesita teste de laborator (de altfel, testul ce poate fi efectuat pentru a identifica o infecție recentă - determinarea de anticorpi de tip IgM împotriva Borreliei - este de multe ori încă negativ la momentul apariției eritemului). Tratamentul administrat în acest stadiu poate avea o durată de 10-21 zile și recurge la antibiotice de administrare orală.

1. Debut - formă localizată
a) manifestări cutanate: în jurul mușcăturii căpușei (papule), apare o roșeață. Eritemul (roșeața) se întinde periferic, sub formă inelară. Eritemul este inițial roșu viu, la margini, în timp ce zona centrală se clarifică parțial. Uneori, centrul se poate indura (întări). Poate fi însoțit de prurit (mâncărimi) și dureri locale.

b) manifestări generale: febră, frisoane, cefalee, oboseală, fotofobie (frică de lumină, lumina puternică deranjează în mod neplăcut pacientul), artralgii (dureri articulare), adenopatii (mărirea ganglionilor), manifestări digestive-greață, lipsa apetitului, hepatomegalie (creșterea în dimensiuni a ficatului), manifestări respiratorii-tuse, dureri toracice.

2. Perioada de stare - după aprox 10 săpt
a) manifestări cardiace: afectare cardiacă de tip miocardită (afectare de tip inflamator a miocardului = mușchiului inimii) cu modificări în traseul EKG, pericardită (inflamație a pericardului).

b) manifestări neurologice: meningită (inflamația meningelui), encefalită (inflamația encefalului), afectări de nervi cranieni (fiind afectată funcția pe care respectivul nerv o coordonează). Ex. afectarea vederii în diferite grade.

3. Stadiul sistemic - infecție cronică, după luni sau ani
Toate manifestările descrise, în plus manifestări articulare: dureri articulare, cu caracter migrator, care pot afecta o articulație sau mai multe articulații (genunchi, gleznă, cot, extremități)

Neuroborelioză - tulburări de somn, tulburări de memorie, tulburări de comportament și relaționare cu mediul (ex: sindrom depresiv), tulburări de vedere, auz, tulburări de mers, în fazele tardive și netratate ale afecțiunii, care pot fi invalidante, fără un tratament corect și complet.

În concluzie, după suspectarea unei mușcături de căpușe este de dorit să vă prezentați, într-un serviciu specializat de boli infecto-contagioase. În București: Institutul Balș (str. Dr. Grozovici - colț cu Șos. Ștefan cel Mare) - pentru sectoarele 1, 2, 6 sau Spitalul Clinic V. Babeș (Șos. Mihai Bravu) pentru sectoarele 3, 4, 5. 

Citește șiCum să îți protejezi copilul de mușcătura de căpușă 

Mulțumim doamnei doctor  Ruxandra Robciuc pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.


Surse: www.hopkinsrheumatology.org; www.livescience.com; medlineplus.gov

 

Articolul urmator
Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău
Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe
    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe

    Copiii au nevoie să fie responsabili de la cele mai fragede vârste. În funcție de vârstă, părinții pot da micuților sarcini menite să le aducă o mulțumire de sine...

    „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei
    „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei

    Cele nouă luni de sarcină vin la pachet cu o mulțime de provocări pentru multe cupluri. În timp ce unele relații se consolidează în această perioadă, pentru alte cupluri,...

    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

    Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."
    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."

    O poveste de viață cutremurătoare a unui cuplu tânăr, la început de drum și de relație, care și-au pierdut fiul la 21 de săptămâni de sarcină din cauza unei...

    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

    Întoarcerea la școală este un moment delicat atât pentru părinte, cât și pentru copil. Prima zi a elevului într-o altă unitate de învățământ poate...

    Dacă ești din București, trebuie să mergi cu cei mici la o plimbare cu metroul lui Moș Crăciun. Pe ce magistrale circulă
    Dacă ești din București, trebuie să mergi cu cei mici la o plimbare cu metroul lui Moș Crăciun. Pe ce magistrale circulă

    Începând cu data de 6 decembrie, metroul din București pregătește o surpriză inedită pentru copii. Este vorba despre metroul lui Moș Crăciun.

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"
    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"

    La fel ca și noi, adulții, unii copii au stimă de sine scăzută și ca atare, se critică pe sine destul de mult, deseori adresându-și cuvinte urâte, care îl fac să...

    © 2025 Qbebe