Informații despre mușcătura de căpușă și prevenirea acesteia
O primăvară lungă poate determina perioade mai lungi de reproducere în cazul căpușelor. Deși căpușele de lemn și cele ale câinilor sunt cele mai comune, căpușele căprioarele sunt cele mai problematice deoarece pot transmite boala Lyme, o infecție care afectează pielea, articulațiile, sistemul nervos și chiar organele interne. Acest soi de căpușe au nevoie de 36 ore pentru a transmite bacteria Lyme. Aflate în stadiul matur nu sunt pline cu sânge, având dimensiunea unei semințe de susan; femelele sunt de obicei de culoare roșie-portocaliu cu un punct maroniu, iar masculii au întreg corpul de culoare maronie.
După ce copiii se joacă afară, ai grijă să le verifici pielea și părul, în special scalpul, zona de după urechi, zona gâtului și subțioara în lunile cu vreme caldă. În timp ce se joacă în regiuni împădurite copiii ar trebui să poarte bluze cu mâneci lungi, precum și pantaloni lungi, iar șosetele să acopere tivul pantalonilor. Încearcă să nu te abați de la poteci sau cărări când ești în pădure; în ierburile înalte se află de obicei căpușele. Folosește un repelent pentru insecte cu un conținut de cel puțin 10-30% DEET pentru a proteja de mușcături sau înțepături copiii mai mari de 2 ani; citește întotdeauna cu atenție instrucțiunile de utilizare și respectă-le îndeaproape. Nu uită să îl reaplici la intervale regulate de timp.
În ceea ce privește alegerea unui repelent potrivit pentru copii, Academia Americană a Pediatrilor recomandă ca bebelușii mai mici de 2 luni să nu folosească un repelent pe bază de DEET, spre deosebire de copiii de vârstă mai mare. În principiu, cu cât este mai mare concentrația de DEET, cu atât protecția oferită de produs este mai ridicată. DEET (dietiltoluamid) este considerat drept a oferi cea mai bună protecție împotriva mușcăturilor de insecte, intervalul de protecție fiind de 3-8 ore în funcție de cantitatea și tipul de produs. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Îmbolnăvirilor au emis următoarele indicații cu privire la intervalul de protecție oferit de DEET în funcție de concentrația din produs. Astfel un procent de 23,8% oferă în medie 5 ore de protecție, un procent de 20% oferă în medie 4 ore de protecție, un procent de 6,65% oferă în medie 2 ore de protecție, iar un procent de 4,75% oferă 1,5 ore de protecție. Nu aplica niciodată repelentul direct pe fața copilului. În schimb, aplică o cantitate în palmă și apoi freacă puțin pielea, evitând gura și ochii. De asemenea, este important să eviți și palmele/mâinile deoarece copiii le introduc frecvent în gură sau în ochi.
Uleiurile esențiale precum cel de lămâiță, de cedru, de eucalipt și din boabe de soia sunt considerate în general drept mai puțin eficiente, oferind doar o protecție pe termen scurt (de obicei sub 2 ore de protecție). La aceste uleiuri pot apărea uneori reacții alergice. O ultimă variantă de repelent este permetrina care ucide insectele la contact. De subliniat că trebuie aplicată doar pe haine, nu pe piele, eventual pe echipament de exterior precum saci de dormit sau corturi. Atunci când este aplicată pe haine, poate persista până la câteva spălări.
Sfatul specialistului pentru a preveni mușcătura de căpușă
Medicul și directorul de Boli Infecțioase din Spitalul pentru Copii din Boston, Catherine Lachenauer, recomandă următoarele: "Evită zonele de la marginea pădurilor cu ierburi înalte. De asemenea, este importantă vestimentația lungă, de culoare deschisă; aceasta previne atașarea căpușelor de piele, respectiv ușurează observarea acestora pe corp."
Medicul dermatolog Kehinde Oreoluwa recomandă părinților să își protejeze copiii de mușcăturile de căpușă. Căpușele sunt niște mici insecte, parte din familia arahnidelor, care ciupesc pentru a se atașa de piele și a se hrăni cu sânge. Specialistul recomandă ca părinții să urmărească prezența căpușelor pe corpul copilului și, de preferat, să fie evitate deoarece pot transmite boli grave în timp ce se hrănesc cu sânge uman. „Căpușele trebuie evitate la fel de mult ca și țânțarii deoarece se hrănesc cu sânge. Orice insectă capabilă să lezeze pielea umană poate transmite infecții, iar copiii sunt susceptbilili contactării căpușelor deoarece se joacă pe pământ și în iarbă. Părinții trebuie să îi monitorizeze pe cei mici și să îi învețe obiceiuri bune de igienă. Verificați-le constant anumite părți ale corpului care nu sunt în general descoperite, precum subțioara, încheietura genunchiului și părul. De asemenea, familiile în care există animale domestice ar trebui să le îngrijească corespunzător pentru ca acestea să nu devină infectate și să transmită insectele în gospădărie (sfat valabil și pentru familiile care au în grijă păsări). Căpușele provoacă în primul rând disconfort și iritație, iar în unele cazuri pot determina febră sau infecții virale.„
În final, dacă găsești o căpușă pe corpul copilului trebuie să respecți următoarele indicații:
- Folosește o pensetă pentru a apuca căpușa pe cât posibil aproape de piele
- Trage în sus în mod constant, dar nu răsuci sau strivi căpușa deoarece se poate descompune, lăsând gura în interiorul pielii copilului
- Odată ce căpușa este îndepărtată, curăță zona cu mușcătura, precum și mâinile cu apă și săpun
- Timp de 30 de zile de la mușcătură verifică zona respectivă pentru orice fel de iritație și informează medicul dacă aceasta apare. În mod concret, există cazuri în care poți observa umflături mici și roșii în jurul mușcăturii care se transformă într-un model de tip țintă, simptome precum gripă, durere de articulații (mai rar se întâlnește amorțire sau slăbiciune a membrelor, mișcare musculară slăbită, ritm cardiac neregulat, inflamația ochilor, oboseală extremă).
Citește și: Totul despre boala Lyme
Surse:
https://thriving.childrenshospital.org; www.vanguardngr.com; http://kidshealth.org