Cercetatorii in stiintele sociale au analizat mult timp daca exista o legatura intre dezvoltarea unui copil si in ce ordine a fost nascut. Studii dupa studii au confirmat. Ordinea in care un copil este nascut influenteaza diverse aspecte ale evolutiei acestuia: inteligenta, atitudinile, comportamentul (inclusiv gradul de delicventa juvenila sau succesul in viitoarea casnicie). Cele mai dezbatute sunt insa trasaturile de personalitate sau tendintele comportamentale.
Primul nascut si copilul singur la parinti
Primeste de obicei multa atentie de la parinti si se obisnuieste asa. Este felicitat din plin chiar si pentru realizari mici, asa ca va aprecia succesul si va cauta modalitati de a dezvolta noi deprinderi. Cu atat mai mult cu cat parintii tind sa aiba asteptari inalte de la el. Copiii unici la parinti si primii nascuti impartasesc urmatoarele caracteristici:
- increderea in sine
- perfectionismul
- deprinderi organizatorice
- teluri inalte
- constiinciozitate
- conservatorism
- tendinta de a gandi in liste
- comunicarea eficienta cu adultii
|
Esti pregatita sa ai al doilea copil?
Copilul care este nascut la mijloc sau "copilul-sandwich" pare a fi mai relaxat si mai impartial decat fratii mai mari sau mai mici. Tinde uneori sa se simta "inghesuit" si de aceea dezvolta aptitudini care sa il ajute sa-si negocieze - si chiar sa manipuleze, daca e cazul - locul in mediul familial. Intra cu usurinta in rolul "diplomatului" si apare ca fiind echilibrat. Se devolta adesea in mod "opus" fratelui mai mare si poate fi recunoscut dupa:
- flexibilitate
- diplomatie
- independenta
- echilibru
- generozitate
Praslea: esti pregatita pentru al treilea?
Fiind mezinul familiei, ultimul nascut nu primeste intotdeauna recunoasterea necesara a meritelor: el va dezvolta un simt al rebeliunii fata de autoritate. Datorita interactiunii cu fratii mai mari are adeseori deprinderi sociale bine puse la punct. Se poate arata jucaus, plin de farmec si uneori putin absent. Este atras de profesii cu accent pe factorul uman, cum ar fi cea de profesor sau cele din domeniul vanzarilor. De multe ori, se dovedeste:
- inclinat sa isi asume riscuri
- cu spirit de initiativa
- creativ
- amuzant si fermecator
- usor rebel
- insistent
- deficitar in auto-disciplina
Esti pregatita sa ii "spatiezi"?
Cat timp sa lasi intre ultimul nascut si umatorul? Si intervalul acesta influenteaza personalitatea si comportamentul, desi cercetatorii nu s-au pus inca de acord in ce masura. Parerea unanima este ca adaptarea copiilor este mai eficienta atunci cand ei nu sunt foarte apropiati ca varsta, printre altele si pentru ca atunci rivalitatea dintre frati tinde sa descreasca. Altfel, rivalitatea dintre ei atinge punctul maxim atunci cand intre cei doi copii sunt numai doi ani diferenta.
|
Esti pregatita pentru mai multi?
Unii cercetatori minimalizeaza influenta locului pe care il ocupa un copil intre frati (ca moment al nasterii). Ei sustin mai degraba importanta numarului de copii din familie. Cu cat sunt mai putini frati in familie - spun ei - cu atat primeste fiecare mai multa atentie. Iar cand un copil primeste suficienta atentie, el va fi mai disponibil sa isi foloseasca si sa isi imbunatateasca in cadrul relatiei sale cu parintii deprinderile verbale si comportamentale insusite la scoala.
Primul nascut vs. ultimul nascut: deci, esti pregatita?
Cercetarile asupra rolului pe care il ocupa in dezvoltarea unei persoane ordinea in care aceasta s-a nascut continua si in prezent. Rezultatele suprapuse a cel putin 72 dintre studii confirma urmatoarele caracteristici:
- primii nascuti sunt conformisti, mai traditionalisti si se identifica mai puternic cu parintii
- primii nascuti sunt mai responsabili, mai orientati inspre rezultate si mai organizati
- ultimii nascuti sunt mai relaxati in general mai cooperanti si mai populari
- primii nascuti sunt de regula mai gelosi, mai anxiosi si tematori
- tot primii nascuti sunt mai asertivi, extraverti si mai inclinati sa manifeste calitati de lider
Asa cum ar fi o prostie sa ignoram rezultatele confirmate de atatea studii, tot o prostie ar fi sa uitam ca multi alti factori co-modeleaza personalitatea copilului. Alaturi de ordinea in care il aducem pe lume, mai sunt factorii genetici, de mediu si cei care tin de educatia oferita de parinti . Aceste caracteristici pe care le-au scos la iveala cercetarile sunt mai degaba tendinte, si nu pretexte de negare a propriei responsablitati.