Ce se poate spune despre modul în care funcționează vaginul nostru
Un rol esențial în funcționarea optimă a vaginului îl au bacteriileCând vorbim despre acest organ, nu trebuie să ne gândim la prezența unor bacterii obișnuite, care provoacă infecții și îmbolnăviri. De fapt, este vorba despre existența unei flore microbiene menite să contribuie la sănătatea genitală, protejându-ne de apariția unor infecții.
Dintre toate aceste bacterii, cei mai importanți sunt lactobacilii. Funcția lor de bază este să producă substanțe menite să distrugă bacteriile periculoase. Pentru ca lactobacilii să-ți poată îndeplini funcțiile, este necesar ca la nivelul vaginului să existe un pH mai mic de 4,5. Numai așa va fi susținută colonizarea cu astfel de bacterii și va fi facilitată aderarea acestora la țesutul vaginal.
Vaginul poate fi comparat cu vinul
Astfel, așa cum s-a menționat și anterior, pH-ul normal al vaginului ar trebui să fie mai mic de 4, 5, ceea ce înseamnă că este asemănător cu acela al vinului.
Datorită acestui pH se vor înmulți lactobacilii, ceea ce ne va feri de apariția atot felul de infecții vaginale, inclusiv de candidoze și vaginite bacteriene.
În ceea ce privește candidozele vaginale, poți să recurgi la diverse produse destinate tratării și prevenției acestor afecțiuni. Dintre acestea face parte și Multi-Gyn Flora Plus . Acesta are următoarele calități:
• Ameliorează simptomele neplăcute: usturime, mâncărimi, iritații locale, scurgeri anormale
• Optimizează pH-ul vaginal
• Este sigur și fără reacți adverse
Ca să ai parte de cele mai bune rezultate, poți să folosești produsul așa:
• Pentru tratarea candidozei: un tub doză unică înainte de culcare (timp de 5 zile consecutive)
• Pentru ameliorarea mâncărimii, mirosurilor neplăcute, iritațiilor: un tub doză unică în orice moment în care simți nevoia
• Pentru prevenția și recurența infecțiilor cu candida: aplicarea unei doze unice o dată la 3 zile.
În plus, pH-ul unui vagin sănătos ne poate apăra mai bine contra agenților patogeni prezenți în cazul unor infecții cu transmitere pe cale sexuală.
Este firesc să observăm că scurgerile noastre vaginale se modifică în decursul unei luni (pe durata unui ciclu menstrual)
Spre exemplu, vaginul nostru va produce scurgeri mai abundente (mai mult de 2 lingurițe pe zi) când are loc ovulația. Atunci acestea vor fi mai subțiri și mai transparente.
În schimb, înainte de declanșarea menstruației scurgerile vaginale vor fi mai dense, mai cremoase.
Nu este însă normal dacă vei sesiza că scurgerile au devenit albe, brânzoase, verzui, dacă ai mâncărimi, arsuri și dacă acestea au un miros puternic. În oricare dintre aceste cazuri, mergi la un consult ginecologic.
Poți să previi mai ușor situațiile în care te vei confrunta cu scurgeri vaginale anormale prin folosirea unor anumite produse. Printre acestea se numără și Multi-Gyn Actigel (50 ml ), un gel pentru prevenirea și tratamentul disconfortului vaginal.
Multi-Gyn Actigel este conceput pe baza de polizaharide bioactive( complex 2QR). Acest complex are capacitatea unica de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene și de a stimula proliferarea lactobacililor. Valoarea pH-ului său este de 4,1, ceea ce îl face ideal pentru prevenirea și tratamentul vaginozelor bacteriene, dar și a disconfortului vaginal, materializat prin mâncărimi, iritații și usturime.
Cu alte cuvinte, apelează la acest gel întrucât:
• Poate calma rapid disconfortul vaginal
• Va reduce scurgerile vaginale sau mirosul neplăcut
• Îți va calma iritațiile
• Va optimiza flora vaginală și starea țesuturilor
Ca să previi infecțiile vaginale se recomandă să aplici Multi-Gyn Actigel o dată pe zi (intern sau extern).
În vederea tratării problemelor legate de sănătatea vaginului este indicat să folosești gelul de 2-3 ori pe zi (intern sau extern).
Pentru o funcționare normală a vaginului, evită să folosești săpunul sau alte produse similare în vederea curățării sale
Specialiștii recomandă insistent să nu utilizăm săpunuri sau alte produse de curățare parfumate, ce vor afecta echilibrul natural al florei vaginale. Întrucât vaginul este o zonă foarte sensibilă, ideal va fi să fie spălat cu apă, o dată pe zi. Totodată, va fi bine dacă vei avea la îndemână și niște produse speciale, delicate, destinate întreținerii sale.
Spre exemplu, Multi-Gyn IntiSkin spray (40 ml) are efect plăcut, răcoritor și se folosește pentru a elimina mirosurile neplăcute și pentru a asigura prospețime. În plus, are rolul de a calma mâncărimile, iritațiile și arsurile din zona intimă cauzate de epilat, șervețele umede, tampoane, hârtie igienică, săpun, sport, activitate sexuală.
Multi-Gyn IntiSkin spray se poate utiliza de 2 până la 3 ori pe zi (1-2 pulverizări) sau ori de câte ori simți nevoia.
Vaginul tău poată să beneficieze de pe urma exercițiilor fizice
Spre exemplu, dacă vei efectua exerciții speciale pentru zona pelviană (exerciții tip Kegel), nu numai că organismul tău se poate reface mai ușor după naștere și vei avea tot mai puține probleme legate de incontinența urinară, de pildă.
Cine are obiceiul să aibă regulat în program asemenea exerciții, își va întări mușchii vaginali, ceea ce va contribui la o mai mare plăcere în timpul actului sexual, facilitând totodată apariția mai rapidă a orgasmului.
Vaginul nu este o „gaură neagră"
Probabil că ai auzit tot felul de „mituri" legate despre vagin, printre care și acesta: un tampon se poate „pierde"acolo și nu îl vei mai putea scoate. În realitate acest lucru nu se poate întâmpla, în condițiile în care deschiderea aflată în partea superioară a vaginului este prea mică. De asemenea, vaginul nu are o lungime atât de mare. De exemplu, s-a estimat că acesta va măsura, de la vulvă și până la cervix, între 7,5 și 15, 5 cm. Lățimea sa este cuprinsă undeva între 2-4 cm (dar în timpul actului sexual va crește).
Există cazuri rare în care un tampon intern poate rămâne blocat în interiorul corpului tău și atunci trebuie să te prezinți urgent la un specialist, astfel încât să nu ajungi în situația de a avea „sindrom de șoc toxic" (aceasta este o afecțiune foarte gravă și este produsă de bacterii peiculoase, cum ar fi stafilococul auriu, care se înmulțesc mai rapid în mediul umed favorizat de sângele menstrual).
Citește și: 5 curiozități despre anatomia vaginului pe care nu le știai
Mirosul vaginului tău poate fi influențat de ceea ce mănânci
Aceasta este o curiozitate legată de funcționarea vaginului. Deși pare greu de crezut, cercetările din domeniu au arătat că mirosurile vaginale pot fi puse în legătură și cu alimentația noastră.
De pildă, dacă vom consuma ananas, este posibil ca vaginul să degaje un miros dulceag. Alte alimente care pot influența mirosul vaginului sunt: usturoiul, ceapa, ardeii iuți, brânza, peștele.
Medicii ne sfătuiesc să nu ne limităm să credem că orice miros al vaginului este normal. Dimpotrivă, trebuie să fim foarte atente la acest aspect și, ori de câte ori sesizăm un miros mai neobișnuit și avem și alte simptome neplăcute (cum ar fi iritații, mâncărimi, usturime etc.) este recomandat să ne adresăm cât mai repede unui specialist.
Citește și: 6 mirosuri vaginale la care trebuie sa fii atenta
Deși crezi că vaginul tău poate să producă „vânturi", acest fenomen nu este similar celui ce ține de eliminarea gazelor intestinale
Faptul că uneori ți se întâmplă să auzi din vaginul tău zgomote ciudate, asemănătoare celor care au loc dacă avem gaze intestinale, nu este cazul să îți faci griji. Și aceasta este o particularitate ce ține de funcționarea normală a vaginului și se referă, în general, la situația în care, în timpul actului sexual, mișcările efectuate pot duce la intrarea și eliminarea aerului.
Mai mult, s-a observat că anumite exerciții fizice solicitante sau yoga pot determina, uneori, ca aerul să iasă din vagin. Chiar dacă această situație pare jenantă, trebuie să știi că gazele vaginale nu au miros.
În cazuri foarte rare, este posibil ca aceste gaze să aibă un miros foarte dezagreabil. Dacă vei fi în această situație, mergi urgent la medic, întrucât poate fi vorba despre o fistulă vaginală (o deschidere anormală a vaginului spre organe apropiate, cum ar fi colonul, rectul sau vezica urinară).
Vaginul nostru va avea un miros mai puternic în timpul menstruației
Și acest aspect este firesc și trebuie să ne facă să ne gândim că, de regulă, vaginul va avea un miros ușor acid înainte de instalarea menstruației și ceva mai pătrunzător în timpul și după încheierea menstruației.
Cu toate acestea, mirosul nu va fi deosebit de puternic și nu ar trebui să deranjeze. Dacă se întâmplă să fie supărător și să fie însoțit și de diverse simptome neplăcute (precum niște scurgeri, mâncărimi, durere etc.), ia legătura cu un medic, întrucât poate fi vorba despre o infecție.
Lățimea vaginului se poate dubla în timpul actului sexual
Când vorbim despre funcționarea vaginului, nu putem omite nici acest aspect: este normal ca acesta să-ți dubleze lățimea în momentul desfășurării unei activități sexuale. De pildă, lățimea acestuia se poate apropia de 10 cm în aceste condiții.
Reacția vaginului este normală și reprezintă de fapt o modalitate prin care va fi stimulată deplasarea spermei spre cervix, în vederea facilitării concepției.
Ce ai putea face pentru a-ți ajuta vaginul să funcționeze normal
Ca să te bucuri de o bună sănătate a zonei intime, este indicat să ții cont de următoarele sfaturi:
Mergi anual la un control ginecologic amănunțit
Pentru a nu avea probleme legate de sănătatea ta intimă, este ideal să faci anual un control ginecologic, chiar dacă nu ai simptome neplăcute.
Nu ezita să pui întrebări, să te informezi cât mai bine și, de asemenea, încearcă să respecți indicațiile date de medicul tău.
Folosește prezervative
Studii recente au demonstrat faptul că utilizarea prezervativelor va fi benefică pentru menținerea optimă a nivelului pH-ului vaginal. Astfel, datorită acestora se va facilita proliferarea bacteriilor lactobacili, ceea ce te va predispune mai puțin unor eventuale îmbolnăviri din cauza unor bacterii periculoase.
Este important ca zona vaginului tău să fie cât mai bine lubrifiată
Pentru o sănătate optimă a vaginului tău, dar și pentru o viață sexuală împlinită, este necesar să ții cât mai bine sub control uscăciunea vaginală. Aceasta este firească, fiind provocată de factori precum:
• anumite pilule contraceptive
• antidepresive
• antihistamine
• perioada postpartum
• premenopauza și menopauza
În demersul de a-ți asigura un vagin sănătos și lubrifiat îți poate fi util și Multi-Gyn Liquigel (30 ml), un gel pentru prevenirea și tratarea uscăciunii vaginale. Acesta se remarcă întrucât:
• Poate ameliora rapid uscăciunea vaginală, redând confortul
• Previne iritația și este un excelent lubrifiant
• Optimizează starea țesutului vaginal
• Este natural, sigur și protejează flora vaginală
• Nu afectează prezervativele
• Se poate aplica pe tampoane, prezervative, mănuși etc. pentru o aplicare mai ușoară
Ca să te bucuri de cele mai bune efecte ale sale, Multi-Gyn Liquigel se va folosi astfel:
• Pentru tratarea uscăciunii vaginale vei aplica gelul cel puțin o dată pe zi sau ori de câte ori simți nevoia
• Pentru prevenția uscăciunii vaginale și a iritației este bine să-l aplicați de 2 ori pe zi, timp de 5 zile consecutiv
• Pentru stimularea umidității vaginale poți să utilizezi produsul pentru mai multe zile la rând, înainte de culcare
Alege lenjerie intimă confecționată din bumbac
Pentru sănătatea vaginului tău, este recomandabil să porți mai ales lenjerie intimă din acest material. Datorită bumbacului, transpirația și umiditatea din zonă, care pot alimenta proliferarea bacteriile, vor fi diminuate, iar tu vei fi mai sănătoasă.
Încearcă să faci exerciții fizice speciale pentru mușchii din zona pelviană
Așa cum s-a menționat și anterior, exercițiile tip Kegel pot contribui la întărirea mușchilor vaginali și se te vor ajuta să eviți incontinența urinară și să ai o viață sexuală mai bună.
Consumă cât mai des iaurt natural
Dacă te vei obișnui să mănânci adesea iaurt, acest aliment te va ajuta să beneficiezi de mai multe bacterii bune la nivelul florei vaginale, ceea ce te va feri de diverse infecții (mai ales de cele cu Candida).
Voi știați până acum aceste detalii legate de funcționarea vaginului?
Surse:
www.cosmopolitan.com, www.medicalnewstoday.com, www.sfatulmedicului.ro