Cum combini alimentele: 5 sfaturi pentru o sanatate de fier

Cum combini alimentele: 5 sfaturi pentru o sanatate de fier

Carmen Toma

Combinarea sanatoasa a alimentelor este un lucru foarte important pentru sanatatea organismului uman. Mancarea trebuie sa fie intotdeauna bine digerata pentru ca, in caz contrar, ea va ajunge incomplet digerata in intestine, intra in putrefactie si poate ramane blocata in organism timp de mai multi ani. In acest fel, se formeaza un mediu propice pentru dezvoltarea unor bacterii sau paraziti intestinali, iar, in timp, te poti imbolnavi.

Desigur, combinarea sanatoasa a alimentelor trebuie facuta zi de zi si nu doar o data pe saptamana. Atunci cand consumi frecvent alimente care au nevoie de o concentratie diferita a sucului gastric pentru a fi digerate, organismul va acumula foarte multe toxine, iar unele organe pot ceda in timp. Corpul nostru nu poate absorbi toate grupele de mancaruri in acelasi timp.  Fiecare tip de mancare foloseste diferite zone, enzime si sucuri digestive, fiecare aliment avand o perioada proprie de tranzitie. Nu este necesar doar sa facem alegeri corecte ale alimentelor, trebuie sa stim si cum sa le combinam intr-o maniera ce nu ne va afecta sanatatea.

In cazul in care obisnuiesti sa mananci la o masa "de toate", asteapta-te la balonari, gaze si chiar diaree. Alimentele ce se digera rapid trebuie sa "astepte" pana in momentul in care cele ce se digera mai lent parasesc stomacul (intregul proces poate sa dureze intre 6 si 8 ore). Cat sunt in asteptare, fructele, legumele si alimentele bogate in amidon intra in procesul de fermentatie si in descompunere, produc gaze, acid gastric si chiar o concentratie mica de alcool.

Pentru a avea o sanatate de fier, afla care sunt cele mai importante 5 reguli pe care trebuie sa le urmezi in fiecare zi.

1. Nu amesteca proteinele cu alimentele care contin amidon

Aceasta este prima regula de care trebuie sa tii cont. Este foarte important sa o iei in considerare pentru ca, in momentul in care stomacul incepe sa digere proteinele, el va elibera o baza acida, iar pentru digerarea alimentelor care contin amidon va fi nevoie de o baza alcalina. Aceasta neconcordanta la nivel enzimatic face ca in final niciun aliment sa fie complet digerat. Proteinele si alimentele bogate in amidon se pot combina foarte usor cu legume cu frunze verzi, asadar renunta la cartofi prajiti cu friptura sau la pastele cu bucatele de carne. In plus, incearca sa eviti pe cat posibil combinatia de cartofi, orez, quinoa sau mei cu proteine.

2. Nu amesteca zaharul sau fructele cu alta mancare

Cand ai pofta de "ceva dulce", incearca pe cat posibil sa nu mananci desertul imediat dupa masa, chiar daca este vorba despre un fruct sau despre cateva bucatele de ciocolata. Este de preferat ca fructele sa fie consumate separat sau impreuna cu alte fructe, niciodata in combinatie cu mancare, pentru ca vor fermenta rapid. Totusi, tine cont sa nu amesteci mai mult de sase fructe diferite la o singura masa si, daca poti, combina-le cu nuci, astfel incat proportia sa fie 80% fructe si 20% nuci. In plus, asigura-te ca vei consuma fructe cu minimum 30 de minute inainte de masa sau la 2 ore dupa ea.

3. Nu amesteca fructele dulci cu cele acide

Este foarte important sa nu amesteci niciodata fructele acide cu cele dulci. Cele acide (grapefruit, ananas, capsune) se pot manca in combinatie cu cele mai putin acide, precum merele, strugurii si piersicile, dar nu pot fi amestecate cu cele dulci, de exemplu cu banane, curmale sau stafide. Combinatia de capsune cu banane este una foarte gustoasa si populara, insa pentru stomac este un adevarat cosmar. Ceea ce poti face este sa mananci fructe cu aciditate crescuta, sa astepti 60 de minute, iar apoi sa le consumi pe cele dulci.

4. Pepenele se mananca gol

Foarte important este sa nu amesteci niciodata pepenele cu alte produse alimentare. Timpul de digestie este foarte scurt, asa ca pot sa apara balonari sau chiar diaree. Pepenele se mananca gol, asa ca evita sa il mananci in combinatii cu alte fructe sau alimente. Este un produs foarte acid, care fermenteaza in stomac si incetineste digestia altor produse. Daca totusi simti nevoia de "ceva" langa pepene, poti apela la o feliuta de paine integrala, dar nu mai mult de atat.

5. Nu combina carne cu lactate

Pentru a avea o sanatate de fier, nu este necesar sa faci vreo schimbare majora in viata ta. Trebuie doar sa ai un pic mai multa grija la felul in care combini alimentele. Foarte important de retinut este sa amestecam cat mai rar carnea cu lactate, grasimi sau fructe. Multe preparate din carne contin conservanti, iar in combinatie cu acidul lactic din lactate se transforma intr-o substanta cancerigena. In plus, amestecul intre doua proteine de origine animala poate provoca neplaceri, cum ar fi balonarile sau indigestia. Carnea se poate asocia foarte usor cu legume verzi ca salata, ardeiul, rosiile, castravetii sau varza.

Sfatul specialistului

Pentru intocmirea unui meniu complet si corect, atat pentru copil, cat si pentru adult, se vor respecta urmatoarele recomandari:

- Evitarea asocierii alimentelor din aceeasi grupa la felurile de mancare servite. De exemplu, la micul - dejun nu se va servi ceai cu paine cu gem, ci cu preparate din carne sau cu derivate lactate; in schimb, se poate servi lapte cu paine cu gem sau cu cereale. La masa de pranz nu se vor servi felul 1 si felul 2 preparate preponderent din glucide (cereale). Este de evitat, de exemplu supa de galuste si friptura (la cuptor sau pe gratar), cu garnitura din paste fainoase. Pastele pot fi inlocuite cu legume variate.

- Gustarile intre orele 10 si 16 pot consta in fructe cat mai variate. Fructele se vor consuma la circa 2 ore dupa masa sau inainte de masa cu circa 1 ora/ 1 ora jumatate.

- Evitarea mancarurilor care solicita un efort digestiv puternic pentru cina sau a celor care au efect excitant (bauturi carbogazoase sau produse a caror combinatie produce efecte digestive nefavorabile - iaurt cu iahnie de fasole).

- Pentru copii, mancarurile grele, tocaturi, prajeli nu sunt acceptate, decat daca sunt prelucrate termic in prealabil, prin fierbere sau pregatite la cuptor. In general, se evita excesul de prajeli, tocaturi, rantasuri, care determina
modificari de digestie si de absorbtie la nivelul tubului digestiv. Se recomanda, atat la copii, cat si la adulti, folosirea cat mai des a alimentelor sub forma de salate de cruditati si a fructelor cat mai variate si in stare naturala (este important aportul de vitamine, minerale si fibre).

- Apa, sub forma de apa plata sau in mancaruri (ciorbe, supe) este foarte importanta pentru organism. Desi nu contine calorii, este indispensabila vietii, iar nevoile de apa sunt invers proportionale cu varsta organismului. Se stie ca pentru functionarea optima a organismului unui adult, acesta trebuie sa ingere peste 1.5/ 2 litri de apa/ zi.

Surse: generationrescue.org, trustedhands.com, drbass.com, marilu.com, alderbrooke.com

Articolul urmator
Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce trebuie să știi despre metalele grele în alimentele pentru copii
    Ce trebuie să știi despre metalele grele în alimentele pentru copii

    Metalele grele au densitate ridicată și se găsesc în aer, în apă și în sol. De aceea, pot ajunge cu ușurință în alimente și, pe măsură ce se acumulează...

    „Creierul și corpul lui tati se schimbă, dar inima lui rămâne la fel”. Cum reușește o mamă să le explice fiicelor sale problemele de sănătate ale soțului ei
    „Creierul și corpul lui tati se schimbă, dar inima lui rămâne la fel”. Cum reușește o mamă să le explice fiicelor sale problemele de sănătate ale soțului ei

    Cum îi explici unui copil că unul dintre părinții săi este bolnav și că probabil nu își va mai reveni niciodată? Sarah Verardo, o mămică de peste Ocean, este nevoită...

    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?
    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?

    Printre marile provocări din viața de părinte se regăsește și aceasta: să faci față perioadei în care copilul tău este adolescent. Devenind tot mai independent și mai dornic...

    Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot
    Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot

    Vacanța mare se apropie, iar vremea caldă te îmbie să petreci timp alături de copilul tău și la piscină. În afară de faptul că nu trebuie să-l scapi din ochi când...

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    Fosta nevastă a soțului meu se folosește de problemele ei de sănătate ca să se bage între noi
    Fosta nevastă a soțului meu se folosește de problemele ei de sănătate ca să se bage între noi

    Diagnosticată cu o afecțiune delicată, dar extrem de manipultoare și încă atașată de fostul soț, o femeie se complace în situația de a fi „a treia roată la...

    Studiu: câți părinți au mințit în legătură cu starea de sănătate a copiilor în timpul pandemiei?
    Studiu: câți părinți au mințit în legătură cu starea de sănătate a copiilor în timpul pandemiei?

    Un nou studiu publicat de JAMA (Journal of the American Medical Association) arată că un sfert din populația părinților din SUA au mințit în legătură cu metodele de testare și...

    © 2025 Qbebe