Potrivit unui studiu publicat online luna trecută, s-a estimat că aproximativ 40-45% dintre infecțiile cu Covid-19 se înregistrează în rândul persoanelor care sunt asimptomatice. În scopul realizării studiului s-a apelat la teste provenite de la 16 grupuri de persoane, din lumea întreagă. Printre participanți s-au numărat, de exemplu, persoane aflate în centre de îngrijire, cei ce lucrează pe nave de croazieră, persoane aflate în închisoare etc.După analizarea grupurilor de studiu, oamenii de știință americani au constatat că o proporție covârșitoare dintre cei infectați cu noul coronavirus erau asimptomatici.
Având în vedere ceea ce s-a observat din studiul menționat, cercetătorii spun că purtarea măștii de protecție contează foarte mult pentru a-i proteja pe cei din jur de îmbolnăvire.
Alt studiu, realizat în cadrul „National Institute of Health”, prin colaborare cu „Universitatea Pennsylvania” (SUA), a evidențiat cât de mare este rolul picăturilor de salivă/de mucus, inclusiv al celor răspândite în timp ce vorbim, în transmiterea infecției cu Covid-19. Pentru a reuși în acest demers, cercetătorii au realizat următorul experiment: au fost măsurate picăturile de salivă generate într-o lumină laser de către o persoană ce vorbea într-o cutie neagră de carton. Obiectivul studiului a fost să se poată vedea ce diferență există între a vorbi purtând o bucată de șervețel la gură și a vorbi în lipsa acesteia. Astfel, s-a putut sesiza că, dacă o persoană vorbește fără protecția oferită de bucata de șervețel, va răspândi mai ușor și mai multe picături de salivă decât în situația în care poartă protecția respectivă, iar picăturile vor rămâne aproape de pământ.
So do these non-medical masks we're all meant to be wearing actually do anything?
— Jeremy #Masks4All Howard (@jeremyphoward) June 19, 2020
Well yes, yes they almost certainly do. Here's a thread about the current science.
Let's start by explaining this striking picture of a researcher speaking in a laser scattering chamber.
1/n pic.twitter.com/pm6kA8k0cw
De asemenea, un studiu ce aparține Universităților Cambridge și Greenwich (Marea Britanie), a venit și el cu următoarea concluzie: folosirea pe scară largă a măștii de protecție diminuează considerabil rata de răspândirii a infecțiilor cu noul coronavirus. Cercetătorii au afirmat că o îmbinare între perioadele de izolare cu purtarea măștii de protecție în public duce la scăderea riscului de contaminare, împiedicând creșterea masivă a infectărilor timp de aproximativ 18 luni, cât ar putea fi nevoie până la introducerea unui vaccin care să combată Covid-19. Aceștia insistă chiar și în privința măștilor de protecție realizate în casă, ce sunt cu atât mai eficiente cu cât vor fi purtate de persoane ce nu prezintă niciun simptom specific unei infecții cu noul coronavirus.
Și într-un studiu publicat recent în „Forbes” se insistă asupra necesității purtării măștii de protecție în public, vorbindu-se despre rolul acesteia în diminuarea ritmului răspândirii infectării cu Covid-19 și, în aceste condiții, existând posibilitatea de salvare a economiei, în condițiile în care s-ar mai renunța la măsuri ce țin de izolare.
Referitor la importanța purtării măștii în public, experții vin cu exemplul Hong Kong-ului, unde masca a fost purtată masiv (de aproximativ 97% persoane) și din acest motiv acolo a fost înregistrat un număr redus de cazuri de infectare cu Covid-19.
Surse: sfgate.com, sciencedaily.com, theconversation.com
Poza principală: https://www.istockphoto.com/photo/man-with-a-briefcase-and-a-surgical-mask-gm1221364691-357980007
Surse foto: twitter.com, istockphoto.com