Ciclul menstrual normal este definit ca fiind o parte a ciclului de reproducere feminin, care debuteaza in perioada pubertatii si care dureaza aproximativ 28 de zile, daca femeia nu ramane insarcinata. Sangerarea dureaza, in mod normal, intre trei si sapte zile. Ciclurile menstruale regulate sunt un semn ca organismul, in special aparatul reproducator si sistemul endocrin, functioneaza normal. Un ciclu se calculeaza din prima zi a unei menstruatii (sangerari) pana in prima zi a urmatoarei menstruatii. Variatia in durata a ciclului menstrual poate fi intre 21-35 de zile la femeile adulte si 21-45 de zile la adolescente.
Ce este ciclul neregulat?
Uneori menstruatiile sunt scazute cantitativ sau rare in perioada de debut si atunci cand o femeie se apropie de menopauza. Menstruatiile neregulate sau rare (oligoamenoreea) sunt normale intrucat ovulul nu se produce in fiecare luna. Multe dintre femei au una sau doua menstre neregulate la fiecare sase luni. Acest lucru nu este provocat de afectiuni grave si de obicei nici macar nu este consultat medicul. Trebuie sa stii ca ai un ciclu neregulat atunci cand:
• menstruatia (sangerarea) apare la mai putin de 21 de zile sau la mai mult de 35 de zile;
• menstruatia lipseste de 3 ori sau mai mult de 3 ori consecutiv (si esti sigura ca nu esti insarcinata);
• menstruatia (sangerarea) are un flux mult mai abundent sau mai redus decat de obicei;
• menstruatia (sangerarea) dureaza mai mult de 7 zile;
• menstruatia (sangerarea) este insotita de dureri severe, crampe abdominale puternice, greata sau voma;
• ai sangerare sau pete de sange care apar intre menstruatii sau dupa actul sexual.
Ciclul neregulat include si urmatoarele anomalii:
• Amenoreea este o afectiune in care ciclul menstrual se opreste complet. Absenta sangerarii timp de 90 de zile sau mai mult este considerata anormala cu exceptia cazurilor in care este insarcinata, alaptezi ori s-a instalat menopauza. Menopauza incepe, de obicei, intre 45 si 55 de ani, iar premenopauza (perioada de tranzitie intre perioada fertila si cea infertila) poate dura, in medie, intre 2 si 7 ani. Adolescentele care nu au ciclu menstrual pana la varsta de 15 ani sau in aproximativ 3 ani de la inceperea dezvoltarii sanilor sunt diagnosticate cu amenoree.
• Oligomenoreea este o afectiune caracterizata de scaderea frecventei menstruatiilor (sangerarilor) la mai mult de 35 de zile.
Cauzele ciclului neregulat
Trebuie sa stii ca un ciclu menstrual neregulat poate avea mai multe cauze, fie separat, fie cumulate. Cauzele ciclului neregulat sunt:
• Stresul - este unul dintre cele mai frecvente cauze ale aparitiei ciclului neregulat, mai ales in cazul femeilor care in general au un ciclu menstrual regulat. Schimbarea partenerului de viata, a locului de munca sau a locuintei, cresterea sau scaderea in greutate, schimbarile stilului de viata ori a rutinei exercitiilor fizice, calatoriile, bolile ori alte evenimente care afecteaza ritmul vietii femeii pot avea un impact semnificativ asupra ciclului sau menstrual.
• Pilulele contraceptive - majoritatea pilulelor contraceptive contin o combinatie de estrogen si progesteron (desi unele contin numai progesteron), doi hormoni cu rol in ovulatie. Asa cum stii, pilulele contraceptive impiedica ovarele sa elibereze un ovul viabil pentru conceptie. Inceperea sau incheierea tratamentului contraceptiv poate afecta menstruatia. Trebuie sa stii ca unele femei pot avea ciclu menstrual neregulat sau chiar absent pana la 6 luni dupa intreruperea tratamentului contraceptiv. De asemenea, femeile care iau pilule contraceptive care contin doar progesteron pot avea sangerari intre menstre.
• Polipii uterini sau fibroamele - acestea sunt mici tumori benigne (necanceroase) care cresc in tesutul uterin. Fibroamele uterine sunt tumori care se ataseaza de peretele uterin, care variaza in marime de la cativa milimetri (cam cat o samanta de mar) pana la marimi impresionante (cat un grepfrut sau chiar mai mari).
• Endometrioza - este o afectiune caracterizata de proliferarea tesutului endometrial asemanator structural localizat si in alte locuri decat in mod normal, adica in exteriorul cavitatii uterine. Trebuie sa stii ca tesutul endometrial care captuseste uterul in interior se rupe in fiecare luna si este eliminat cu sangerarea menstruala. Uneori, tesutul endometrial se ataseaza de ovare sau de trompele uterine; alteori poate creste pe intestine sau pe alte organe pe tractul digestiv inferior, in zona dintre uter si rect. Endometrioza poate provoca sangerari anormale, crampe sau dureri inainte de menstruatie si chiar dureri in timpul actului sexual.
• Bolile inflamatorii pelviene - sunt infectii de natura bacteriana care afecteaza aparatul reproducator al femeii. Bacteriile pot intra in vagin in timpul contactului sexual si apoi contamineaza uterul si tractul genital. Bacteriile pot fi contactate si in timpul insertiei steriletului, la nastere sau avort chirurgical. Simptomele bolii inflamatorii pelvine includ scurgeri vaginale abundente insotite de miros neplacut, ciclu menstrual neregulat, dureri in zona pelviana si in abdomenul inferior, febra, greata, voma si diaree.
• Sindromul ovarelor polichistice - apare atunci cand ovarele secreta in cantitati prea mari un hormon masculin numit androgen. In acest caz, in ovare se pot forma saculeti plini cu lichid (chisturi) care pot fi observati la ecografie. Nivelul ridicat de androgeni impiedica ovulul sa se maturizeze si astfel ovulatia nu are loc. Uneori, femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice poate avea ciclu neregulat o perioada de timp sau menstruatia poate fi intrerupta complet. In plus, aceasta afectiune este asociata cu obezitatea, infertilitatea si hirsutismul (pilozitate excesiva). Sindromul ovarelor polichistice poate fi provocat de un dezechilibru hormonal, insa cauza exacta nu a fost inca descoperita de medici.
• Insuficienta ovariana prematura - apare atunci cand ovarele nu functioneaza normal la femeile sub varsta de 40 de ani. In acest caz, ciclul menstrual poate fi neregulat sau absent. Aceasta afectiune poate surveni in cazul femeilor care sunt tratate impotriva cancerului cu chimioterapie si radioterapie, celor care au in istoricul familial aceasta afectiune sau daca exista anumite anormalitati cromozomiale.
• Alte cauze ale ciclului neregulat sunt: cancerul uterin sau cervical, administrarea anumitor medicamente (steroizi, anticoagulante, etc.), anemia, boli cu sangerari, glanda tiroida hiper sau hipoactiva, afectiuni ale glandei pituitare (care afecteaza balanta hormonala), complicatii asociate sarcinii (sarcina molara sau ectopica)
Cum este diagnosticat ciclul neregulat?
In cazul in care observi ca un aspect al ciclului tau menstral s-a schimbat (frecventa, cantitate, culoare, etc) trebuie sa tii un jurnal exact al ciclului menstrual in care sa incluzi data de inceput si de sfarsit a sangerarii, fluxului menstrual si a prezentei cheagurilor de sange, daca este cazul.
Noteaza si alte simptome, cum ar fi crampele menstruale, durerile de orice fel si sangerarile intre menstruatii. Trebuie sa stii ca in cadrul consultului, medicul tau ginecolog iti va pune intrebari in legatura cu ciclul tau, dar si cu istoricul medical. Medicul ginecolog te va consulta si iti va recomanda un test Babes-Papanicolau si o analiza a secretiei vaginale. De asemenea, ar putea sa iti mai recomande si un test de sange (pentru a afla daca suferi de anemie sau alte boli si infectii), o ecografie pelviana (pentru a verifica daca ai sau nu fibroame sau polipi uterini, chisturi ovariene), o biopsie a endometrului (pentru a diagnostica endometrioza sau pentru a detecta prezenta unor celule canceroase), histerosalpingografia (un examen radiografic al uterului si trompelor uterine).
Motive de ingrijorare
Exista anumite motive pentru care ciclul menstrual neregulat ar trebui sa te ingrijoreze si sa mergi de urgenta la un consult ginecologic. Simptomele ingrijoratoare sunt:
• durere severa in timpul menstruatiei sau intre menstruatii;
• sangerare neobisnuit de abundenta (care necesita inlocuirea tanponului absorbant la mai putin de 2-3 ore) sau insotita de cheaguri mari de sange;
• secretie vaginala anormala si urat mirositoare;
• temperatura ridicata;
• sangerare menstruala care dureaza mai mult de 10 zile;
• sangerare sau pete de sange aparute intre menstruatii;
• ciclu menstrual foarte neregulat dupa ce ai avut ciclu regulat o perioada lunga de timp;
• greata sau voma in timpul menstruatiei;
• simptome precum sindromul socului toxic, febra peste 38,9°C, voma, diaree, lesin sau ameteli.
Nu uita ca medicul ginecolog este singurul care iti poate confirma sau infirma prezenta unei anomalii sau a unei afectiuni medicale si ca un consult ginecologic efectuat la timp poate insemna nu numai diferenta intre fertilitate si infertilitate, dar are si un rol preventiv in cazul unor maladii grave.
Surse foto: istockphoto.com