Ce să faci ca să previi retenția de apă din organism

Ce să faci ca să previi retenția de apă din organism

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Retenția de apă este o problemă frecventă, care poate fi însă și indiciul unor afecțiuni mai grave. Iată de ce este necesar să consultăm un medic, mai ales dacă aceasta este, așa cum vom vedea și din articolul de mai jos, însoțită de diverse simptome. În schimb, dacă este ceva pasager și nu există și alte simptome, putem să apelăm la tot felul remedii. Acestea ne pot fi oricând la îndemână și ne pot fi de un real sprijin în prevenirea neplăcutei retenții de apă.

Ce reprezintă retenția de apă

Retenția de apă se referă la o acumulare excesivă a fluidelor în țesuturi. Cel mai adesea, aceasta apare la nivelul membrelor inferioare, dar poate afecta și alte părți ale corpului.
Nu mai sta pe gânduri și consultă un medic dacă observi că retenția de apă este însoțită de oricare dintre următoarele simptome:
• Umflarea excesivă a picioarelor, pe toată lungimea lor
• Umflarea abdomenului
• O tuse pare că nu mai trece
• Oboseală extremă.
Din păcate, oricare dintre aceste simptome poate indica prezența unor afecțiuni mai grave ale ficatului, ale inimiii, ale rinichilor sau ale tiroidei.

Femeie ce si-a scos pantofii din cauza picioarelor umflate

Posibilele cauze ale retenției de apă

Retenția de apă are la bază numeroase cauze, printre care:
• alimentație care furnizează prea multă sare
• Un drenaj limfatic deficitar
• Deficitul de vitamine/minerale
• Probleme venoase
• Stresul
• Sarcina
• Menstruația
• Vremea prea caldă
• Expunerea la o altitudine prea mare
• Diverse alergii
• Afecțiuni pulmonare, renale, cardiace
• Anumite medicamente
• Diverse contraceptive
• Disfuncționalități în funcționarea tiroidei

 Femeie ce isi scoate greu inelul din cauza faptului ca are degetele umflate

Ce poți face pentru a preveni retenția de apă

Ai grijă să te hidratezi

În condițiile în care organismul recurge la retenția de apă ca la un mecanism de apărare când apare deshidratarea, este necesar să ai grijă să bei cât mai multă apă. Cele 8 pahare recomandate sunt o cantitate orientativă, în sensul în care, dacă desfășurăm o activitate fizică intensă avem nevoie de mai mult de atât. De asemenea, dacă simțim că ne este încă sete și urina nu mai este limpede și galben deschisă, este un semnal clar că trebuie să mai bem apă.
Nu doar apa ne poate ajuta să avem un nivel optim de hidratare. De exemplu, ceaiurile, sucurile naturale de fructe, supele sau compoturile sunt și ele utile pentru a ne asigura necesarul de lichide dintr-o zi.

Consumă mai puțină sare

Dacă mâncăm alimente cu un conținut ridicat de sare (în special cele care sunt intens procesate), corpul nostru este mai predispus să rețină apă.
Iată de ce este recomandat să evităm să consumăm multă sare dacă vrem să nu ne mai confruntăm cu problema retenției de apă din organism.

Evită carbohidrații rafinați

Când consumăm asemenea carbohidrați, zahărul și insulina vor crește rapid. De aceea, corpul va reține mai mult sodiu, în condițiile în care reabsorbția acestuia, de la nivelul rinichilor, va crește. Astfel, cantitatea de fluide din corp va crește și acestea vor fi reținute. Pentru a evita ca acest fenomen să se producă, ar trebui să renunțăm să apelăm la alimente cu zahăr procesat, la zahărul alb, la făină albă, la cerealele cu zahăr etc.

Încearcă să crești cantitatea de magneziu din organism

Studii din domeniu au arătat de mai multe ori că magneziul, responsabil de producerea unor reacții enzimatice speciale, este capabil inclusiv să reducă predispoziția spre retenția de apă. Acest fapt a fost observat mai ales la femeile aflate în perioada sindromului premenstrual. De exemplu, cele care au consumat 200 mg magneziu pe zi nu au mai reținut apa precum cele ce nu au avut în corp o cantitate suficientă de magneziu.
Pe lângă suplimentele alimentare pe bază de magneziu, încearcă să mănânci mai multe alimente ce-l conțin, precum: legumele cu frunze verzi, cereale integrale, nuci, banane etc.

 Fata ce sta intinsa pentru ca resimte disconfort la nivel abdominal

Citește și: 5 probleme pe care bananele le rezolvă mai bine ca medicamentele

Străduiește-te să beneficiezi de mai multă vitamina B6

La fel ca și magneziul, și această vitamină este capabilă să reducă retenția de apă din corp, inclusiv în perioada premenstruală.
Pentru a te simți mai bine în această perioadă, alege mai multe alimente ce conțin B6, printre care cartofii, bananele, alunele, carnea etc.

Nu ocoli alimentele bogate în potasiu

Potasiul este un alt mineral ce poate contribui la diminuarea retenției de apă din corp. Astfel, acesta poate să acționeze în două moduri: scade nivelul sodiului și crește producția de urină.
Surse excelente de potasiu sunt alimente precum avocado, roșiile sau bananele.

Încearcă să ai cel puțin 20 de minute de activitate fizică în fiecare zi

Activitatea fizică, desfășurată în mod constant, nu te va ajuta doar să previi retenția de apă, ci și să ai un stil de viață mai sănătos. De exemplu, mergi cu bicicleta, plimbă-te cât mai mult, aleargă, mergi la înot, mergi la o sală de sport etc.
De asemenea, trebuie să știi că și activitățile casnice îți pot fi de folos pentru a preîntâmpina retenția de apă. Pentru mai mult efect, în timp ce vei face curățenie de pildă, pune-ți muzică și dansează cât poți de mult.

Fii atentă la poziția picioarelor

Statul pe scaun pentru multe ore și sprijinitul picioarelor de podea vor altera circulația fluidelor în corp, ceea ce va antrena, implicit, și retenția de apă. Din acest motiv, nu de puține ori ți se întâmplă să te confrunți cu picioare umflate și dureroase.
Ca să te ferești cât poți de acest fenomen neplăcut, poți să apelezi la aceste „trucuri":
• Întinde-te sau pune-ți picioarele pe un scaun când te odihnești.
• Când stai întinsă, ai grijă ca picioarele să fie ridicate la cel puțin 30 cm față de nivelul inimii. Pentru a reuși acest lucru, pune-ți picioarele pe o grămadă de perne sau pături.

Recurge la tot felul de remedii naturale

Remediile naturale sunt și ele foarte potrivite pentru a ameliora problema retenției de apă. Să vedem care sunt cele mai indicate în acest sens.

Păpădia

Datorită conținutului de magneziu și potasiu, această plantă ne va sprijini în demersul de diminuare a retenției de apă din organism. Va fi numai bună și pentru a fi folosită în perioada marcată de sindromul premenstrual.
Poți să folosești păpădia sub formă de ceai (se bea câte o ceșcuță de 3 ori pe zi), de pastile (nu mai mult de 500 mg pe zi) sau de tinctură.
Ai grijă, mai ales dacă vrei să bei ceai, să consulți un medic, întrucât acesta poate interfera cu mai multe medicamente.

Pătrunjelul

Acesta are proprietăți diuretice, fapt care îl face foarte util în a preveni retenția de apă.
Poți să te folosești de pătrunjel în următoarele moduri:
Prepară un ceai: două lingurițe de frunze de pătrunjel uscat se pun la o cană de apă ce fierbe. Se bea de trei ori pe zi.
• Vei bea un amestec de suc de pătrunjel și de zeamă de lămâie

Zeama de lămâie

Este numai bună pentru a elibera excesul de fluide din corp.
Pentru a te bucura de efectele ei benefice, procedează după cum urmează:
Într-un pahar cu apă caldă vei pune două linguri de zeamă de lămâie. Poți să îndulcești cu miere.
Bea din acest amestec zilnic, pentru mai mult timp, până când vei constata o ameliorare semnificativă în privința retenției de apă.

Oțetul de mere

În problema retenției de apă, oțetul de mere poate fi utilizat atât intern, cât și extern.
Intern, va trebui să amesteci o linguriță de oțet de mere la o cană de apă. Vei bea zilnic și vei continua să crești cantitatea de oțet, până la două lingurițe.
Dacă vrei să apelezi la el pe cale externă, vei face așa: îți vei înmuia picioarele într-un amestec, în care ai pus apă și oțet de mere, în proporții egale. Baia de picioare ar trebui să dureze cam 10 minute.

Aromaterapia

Poate fi și ea potrivită pentru a reduce retenția de apă, în condițiile în care stimulează drenajul limfatic.
Tot ce vei avea de făcut este să faci rost de uleiuri esențiale, precum cel de mușcată, de ienupăr și de chiparos. Câte 20 de picături din fiecare vor fi puse în apă călduță. Vei face baie în apa cu uleiuri, timp de 10 minute. Încearcă să repeți demersul de trei ori pe săptămână.

Voi ați auzit și de alte soluții, menite să ne ajute să prevenim apariția retenției de apă?

Citește și: Trucuri care te ajută să eviți retenția de apă în timpul sarcinii

Surse:
www.authoritynutrition.com; www.top10homeremedies.com; www.wikihow.com

Articolul urmator
Pașii esențiali în dobândirea echilibrului emoțional. Ce trebuie să faci acum, dragă mami sau tati
Pașii esențiali în dobândirea echilibrului emoțional. Ce trebuie să faci acum, dragă mami sau tati

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    În cât timp iese alcoolul din organism
    În cât timp iese alcoolul din organism

    Te-ai întrebat cât timp îi ia corpului tău pentru a elimina alcoolul din organism? Află care sunt factorii care contribuie la durata alcoolului în organism și care...

    Electroliții: ce sunt și ce rol au în organism?
    Electroliții: ce sunt și ce rol au în organism?

    Electroliții sunt substanțe esențiale pentru buna funcționare a organismului, având un rol crucial în menținerea echilibrului hidric, în transmiterea impulsurilor...

    Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism
    Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism

    Imaginează-ți un oraș aglomerat într-o dimineață de luni, cu trotuarele pline de oameni care se grăbesc să ajungă la serviciu sau la diferite întâlniri. Acum...

    Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism
    Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism

    Știai că fosforul reprezintă 1% din greutatea corporală totală a unei persoane? Este al doilea cel mai abundent mineral din organism, prezent în fiecare celulă a corpului. Te...

    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

    Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

    Elixirul vieții, cea mai pură apă din România. Unde o găsești
    Elixirul vieții, cea mai pură apă din România. Unde o găsești

    Elixirul vieții, izvorul cu apa cea mai pură din România, face parte din cel mai cunoscut parc natural al României. Este un loc popular, nu doar pentru puritatea sa, ci și...

    Osul sacru: ce este și ce rol are în organism
    Osul sacru: ce este și ce rol are în organism

    Rolurile sale în susținerea greutății, stabilitate și protecția nervilor îl fac un element cheie în menținerea posturii, facilitarea mișcării și asigurarea...

    O femeie a descoperit că are peste 100 de tumori în organism, cauzate de o boală genetică extrem de rară
    O femeie a descoperit că are peste 100 de tumori în organism, cauzate de o boală genetică extrem de rară

    Michele Holbrook are o boală genetică extrem de rară, numită neurofibromatoză, cu care a fost diagnosticată după ce și-a născut fiul, acum 30 de ani. Boala cauzează apariția și...

    © 2025 Qbebe